StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Een goede daad (2006)

door Kate Atkinson

Reeksen: Jackson Brodie (2)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
4,3512172,660 (3.76)474
Fiction. Mystery. Suspense. HTML:On a beautiful summer day, crowds lined up outside a theater witness a sudden act of extreme road rage: a tap on a fender triggers a nearly homicidal attack. Jackson Brodie, ex-cop, ex-private detective, new millionaire, is among the bystanders.
The event thrusts Jackson into the orbit of the wife of an unscrupulous real estate tycoon, a washed-up comedian, a successful crime novelist, a mysterious Russian woman, and a female police detective. Each of them hiding a secret, each looking for love or money or redemption or escape, they all play a role in driving Jackson out of retirement and into the middle of several mysteries that intersect in one sinister scheme.
Kate Atkinson "writes such fluid, sparkling prose that an ingenious plot almost seems too much to ask, but we get it anyway," writes Laura Miller for Salon. With a keen eye for the excesses of modern life, a warm understanding of the frailties of the human heart, and a genius for plots that turn and twist, Atkinson has written a novel that delights and surprises from the first page to the last.
… (meer)
  1. 90
    Oude zaken door Kate Atkinson (teelgee)
  2. 80
    Wachten op goed nieuws door Kate Atkinson (2810michael)
  3. 32
    De filosofieclub van Isabel Dalhousie door Alexander McCall Smith (2810michael)
  4. 00
    Mainlander door Will Smith (charl08)
    charl08: Both novels have a strong sense of place as they describe crimes that are not straightforward, and involve complex characters, challenging 'crime' genre.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 474 vermeldingen

Engels (205)  Nederlands (5)  Spaans (2)  Duits (2)  Italiaans (1)  Frans (1)  Alle talen (216)
Toon 5 van 5
Een schijnbaar banaal auto-ongeval leidt tot een geval van verkeersagressie en keten van onsamenhangende gebeurtenissen die uiteindelijk natuurlijk allemaal samenhangen. Zoals in Oude Zaken wordt alles aan het einde wel duidelijk, maar misschien niet opgelost. Jackson Brodies lotgevallen in het steegje blijven onverklaarbaar, net zoals de achtergrond van Tatiana's ondernemingszin, maar dat mag de pret niet drukken. Atkinson lijkt het zelf niet allemaal ernstig te nemen, wat het boek een prettige vorm van professionele nonchalance geeft. ( )
  brver | Oct 23, 2016 |
Literaire, thriller, aangenaam om te lezen. ( )
  judikasp | Mar 10, 2013 |
Prettig geschreven mystery novel met Jackson Brodie als non-actieve detective die in verschillende verhaallijnen verzeild raakt die (je raadt het nooit ;-) uiteindelijk allemaal bij elkaar komen: een auto-ongeluk met aggressieve reactie, een verdronken meisje, een onroerend goed magnaat die er op zijnhoogtepunt met een meesteres in blijft, etc ( )
  JanHeemskerk | Jun 9, 2011 |
Laat je niet op het verkeerde been zetten door de ondertitel "A Jolly Murder Mystery", want dat is het soort knusse detectives dat één van de hoofdpersonen van dit boek schrijft en het dekt niet de lading van deze roman. Ten eerste is One Good Turn (net als Case Histories en When Will There Be Good News?) bepaald geen typische genreroman en ten tweede is het niet direct jolly, alhoewel ik er dankzij Atkinsons lichtvoetig touché wel veel plezier aan heb beleefd.

Het begint met een eigenaardige gebeurtenis: Edinburgh is in de greep van het jaarlijkse festival en een rij podiumkunstliefhebbers staat te wachten tot ze het theater binnen mogen, als ze een incident aanschouwen waarvan het niet voor iedereen duidelijk is of dit nou echt is of alternatief theater. Een man in een Peugeot moet onverwacht uitwijken voor een roekeloze voetganger, waarop de Honda Civic achter hem tegen de Peugeot botst. Beide chauffeurs stappen uit, de Hondabestuurder tovert een honkbalknuppel tevoorschijn en begint op de Peugeotrijder in te slaan, totdat één van de omstanders, bij gebrek aan beter, zijn laptop naar de Hondabestuurder smijt en deze ervandoor rijdt.

De man met de laptop is Martin, een timide muis, die tot zijn eigen stomme verbazing de auteur is van een zeer succesvolle serie nostalgische detectiveverhalen, door een ander personage enigszins meewarig omschreven als "innocuous stuff, depicting a kind of retro-utopian Britian that was rife with aristocrats and gamekeepers - although no one seemed to be having sex", p. 439). Ook in de rij staat Gloria, echtgenote van een patserige projectontwikkelaar die zojuist het onderwerp is geworden van een onderzoek van de fraudeafdeling van de politie. En dan hebben we nog de antiheld uit Case Histories, Jackson Brodie, ex-militair, ex-rechercheur en ex-privé-detective, die een smak geld heeft geërfd en zich nu te pletter verveelt. Atkinson pendelt in haar verhaal steeds heen en weer tussen deze personages en Louise Monroe, de rechercheur die op een gegeven bij een zaak betrokken raakt, die al dan niet raakvlakken heeft met het incident met de honkbalknuppel.

Alhoewel de ingenieuze plot uiteindelijk heel leuk in elkaar steekt (ondanks iets teveel toevalligheden) en de personages allemaal op hun eigen manier innemend zijn (alhoewel ik Martin regelmatig een schop onder zijn kont wilde geven) is dit noch een roman die puur om de plot draait noch uitsluitend om de ontwikkeling van de personages gaat, maar iets van een heel eigen aard: een echte Kate Atkinson-roman. Ten eerste geniet ik altijd erg van haar speelse schrijfstijl, zoals in deze zin:

Pam wasn't what Gloria would have called a friend, just someone she had known for so long that she had had given up trying to get rid of her. (p. 40)

Of deze, over de poging om een spannende auteursfoto voor op Martins boeken te maken:

In the end the photograph made him look like a suburban serial killer and the book was published as usual, without his picture on the jacket. (p. 116)

Toch is dit uiteindelijk vooral een mensenboek, eentje met een warme en humoristische kijk op de zwakheden van onze soort. Martin, Gloria en Jackson hebben allemaal geld zat: Martin van de detectives waar hij zich voor schaamt, Gloria van haar poenerige, frauderende man en Jackson van een erfenis waarvan hij vind dat hij er eigenlijk geen recht op heeft, omdat hij er niet voor gewerkt heeft. Toch zijn ze geen van drieën gelukkig, verlangen ze naar Ware Liefde en zinnen ze elk op hun eigen manier op een ander soort bestaan. Of ze dat ook allen krijgen, is de vraag, maar in ieder geval knoopt Atkinson aan het eind de eindjes toch wel zo bevredigend aan elkaar dat ik nu al uitkijk naar het volgende deel van de Jackson Brodie serie.
http://annavangelderen.blogspot.com ( )
  AnnavanGelderen | Nov 23, 2010 |
1/10 gelezen. Wat een rotboek. Gaat nergens over.
Tweede (zelfstandig te lezen) deel van een geplande trilogie misdaadromans rond ex- privé-detective Jackson Brodie. Brodie die in het eerste deel ('Oude zaken', 2005)* drie 'lost cases' oploste en als miljonair eindigde, is vanwege zijn voormalige cliënte en vriendin, actrice Julia, aanwezig bij het Edinburgh Festival. Daar is hij getuige van een botsing tussen twee auto's waarbij een van de bestuurders (de 'Hondaman') met een honkbalknuppel zijn nogal misplaatste woede uit. Het begin van een reeks bizarre gebeurtenissen (waaronder moord) die het leven van een aantal betrokkenen (Brodie zelf, de vrouw van een steenrijke projectontwikkelaar, een Oost-Europese callgirl, een misdaadboekenschrijver en een vrouwelijke rechercheur en haar moeilijke tienerzoon) verandert. Deel 1 was misschien nog iets beter, maar er valt weer heel veel te genieten in dit geestige, intelligent en goed geschreven, bijzonder onderhoudende verhaal dat met recht een literaire misdaadroman kan worden genoemd.
  leestgraag | Nov 1, 2010 |
Toon 5 van 5
Provocative, entertaining and beautifully written. It’s not quite the tour de force that her Case Histories (2004) was, but this latest affords the happy sight of seeing Atkinson stretch out into speculative territory again.
toegevoegd door davidcla | bewerkKirkus Reviews (Apr 2, 2013)
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Male parta, male dilabuntun
(Wat oneervol is verkregen, wordt oneervol verkwist.)
Cicero, Philippicae, 11, 27
Opdracht
Voor Debbie, Glynis, Judith, Lynn, Penny, Sheila en Tessa.
Voor hoe we waren en voor hoe we zijn
Eerste woorden
Hij was verdwaald. Hij was niet gewend om te verdwalen.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Every day was a gift, she told herself, that was why it was called the present.
He knew he would have to do something proactive, he was not a person to whom things simply happened. His life had been lived in some kind of neutral gear, he had never broken a limb, never been stung by a bee, never been close to love or death. He had never strived for greatness, and his reward had been a small life.
The matronly cashmere seemed to confirm something that Gloria had suspected for some time, that she had gone straight from youth to old age and had somehow managed to omit the good bit in between.
They always had a chocolate log on Christmas Day. Gloria made a roulade mix, no flour, only eggs and sugar but heavy with expensive chocolate, and when it was cooked she rolled it up with whipped cream and chestnut puree and decorated it with chocolate butter cream, scored and marked to look like wood, and then sprinkled it with icing-sugar snow. Finally she cut ivy from the garden, frosted it with egg white and sugar and then twined it round the log.
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Fiction. Mystery. Suspense. HTML:On a beautiful summer day, crowds lined up outside a theater witness a sudden act of extreme road rage: a tap on a fender triggers a nearly homicidal attack. Jackson Brodie, ex-cop, ex-private detective, new millionaire, is among the bystanders.
The event thrusts Jackson into the orbit of the wife of an unscrupulous real estate tycoon, a washed-up comedian, a successful crime novelist, a mysterious Russian woman, and a female police detective. Each of them hiding a secret, each looking for love or money or redemption or escape, they all play a role in driving Jackson out of retirement and into the middle of several mysteries that intersect in one sinister scheme.
Kate Atkinson "writes such fluid, sparkling prose that an ingenious plot almost seems too much to ask, but we get it anyway," writes Laura Miller for Salon. With a keen eye for the excesses of modern life, a warm understanding of the frailties of the human heart, and a genius for plots that turn and twist, Atkinson has written a novel that delights and surprises from the first page to the last.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Op een zomerse dag tijdens het Edingburgh Festival is een handvol festivalgangers getuige van een verkeersruzie die al snel uitmondt in een vechtpartij. Het incident ontketent een bizarre reeks gebeurtenissen die de levens zal veranderen van alle betrokkenen: de huurmoordenaar, de schaapachtige schrijver, de vervelende cabaretier, een paar Russische prostituées, de hatelijke vastgoedontwikkelaar en diens lankmoedige vrouw, Jackson Brodie, ex-privédetective en sinds kort ook gepensioneerd miljonair, is eveneens een onschuldige toeschouwer, en wordt algauw zelf een verdachte in de zaak.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.76)
0.5 5
1 10
1.5 4
2 55
2.5 28
3 284
3.5 133
4 584
4.5 62
5 201

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

Hachette Book Group

2 edities van dit boek werden gepubliceerd door Hachette Book Group.

Edities: 0316012823, 1594835950

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,240,094 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar