StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Katteoog (1992)

door Margaret Atwood

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
9,103162877 (3.94)1 / 608
Cat's Eye is the story of Elaine Risley, a controversial painter who returns to Toronto, the city of her youth, for a retrospective of her art. Engulfed by vivid images of the past, she reminisces about a trio of girls who initiated her into the fierce politics of childhood and its secret world of friendship, longing, and betrayal. Elaine must come to terms with her own identity as a daughter, a lover, an artist, and a woman--but above all she must seek release from her haunting memories.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 608 vermeldingen

Engels (154)  Nederlands (3)  Zweeds (2)  Duits (1)  Hebreeuws (1)  Alle talen (161)
Toon 3 van 3
Heel moeilijk om iets over dit boek te zeggen. Aan de ene kant kabbelt het verhaal door zonder dat er iets spectaculairs gebeurt. Aan de andere kant zit het vol met kleine, goed beschreven observaties. Het verhaal van Elaine, een schilderes, zoals ze het zelf noemt, Elaine gaat terug naar Toronto, de stad die ze heeft verlaten toen ze ongeveer 40 was. Maar ze gaat ook terug naar haar kindertijd, de tijd van 'vriendinnen' clubje met Grace, Carol en Cordelia. En de tijd waarin ze door deze groep vreselijk werd behandeld, zoals alleen kinderen dat kunnen. Naar de tijd van haar eerste schreden op het kunstenaarschap. De tijd van het ontdekken van liefde en mannen. En ze gaat vooral op zoek naar Cordelia, die ze meent te zien op elke hoek van elke straat.
Het is een verhaal dat op een prachtige manier de dagelijkse dingen beschrijft. De wasmachine met wringer, het punnikklosje, dat soort kleine dingen zijn allemaal zo herkenbaar dat je ze leest met een nostalgische glimlach om je mond. ( )
  connie53 | Dec 29, 2019 |
Elaine Risley keert terug naar Toronto voor een overzichtstentoonstelling van haar werk. Geleidelijk aan ontvouwt haar levensverhaal zich in flashbacks. Niet alles is rozengeur en maneschijn in de kinderjaren. Vriendschap kan ook wreed zijn en slachtoffers niet alleen maar slachtoffers. Tegelijk met Elaine zien we het naoorlogse Canada evolueren.
Een boeiend en mooi uitgewerkt portret. ( )
  brver | Mar 24, 2019 |
fragment:
'De tijd is geen lijn maar een dimensie, zoals de dimensies van de ruimte. Als je de ruimte kunt krommen, kun je dat ook doen met de tijd, en als je maar genoeg wist en je sneller dan het licht kon voortbewegen, zou je kunnen terugreizen ind e tijd en op twee plaatsen gelijk kunnen zijn....Vanaf dat ogenblik stelde ik me de tijd voor als iets dat een vorm had, iets dat je kon zien, als een aantal doorschijnende dia"s, op elkaar gelegd. Je kijkt niet achterom in de tijd maar omlaag, als in water. Nu eens komt dit aan de oppervlakte, dan weer dat, dan weer niets. Niets verdwijnt. Tijd is geen lijn. p 10
Er zitten altijd oude dames op de tram..of wij vinden ze oud. Je hebt ze in twee soorten: sommigen drgen keurige kleren: jassen van Harris twee met bijpassende handschoenen en degelijke hoeven met een vlot veertje opzij. Anderen zijn armen, zien er buitlands uit en hebben donkere doeken om hoofd en schouders geslagen. Weer anderen zijn klein en propperig, ze hebben zelfgenoegzame, zuinige mondjes en hun armen zijn behanden met boodschappentassen: deze vrouwen associëren we met opruiming en uitverkoop.Cordelia herkent goedkope stof in één oogopslag. 'Gabardine', zegt ze , 'smakeloos.' Dan heb je de vrouwen die nog niet berusten, die nog aantrekkelijk proberen te lijken. Er zijn er wel niet veel, maar ze vallen wel op. Ze dragen helderrode of paarse kleren, en bengelende oorbellen en hoeden die eruitzien als toneelrekwisieten. Hun onderjurken komen onder de rand van hun rok uit, onderjurken in ongewone, suggestieve kleuren. Alles wat niet wit is, is suggestief.
Ze hebben hun haar stroblond of babyblauw geverfd, of nog huiveringwekkender afstekend tegen hun papierachtige huid, dofzwart als een oude bontjas. Hun monden zijn te groot voor hun eigen mond, hun rouge is vlekkerig , hun ogen zijn bibberig rond hun echte ogen getekend..Ze hebben een soort vrolijkheid over zich, een zekere inventiviteit, het kan ze niet schelen wat de mensen denken. Ze zijn ontsnapt, al is het niet duidelijk waaraan. Nu denk ik, en, als ze niet eens niet konden zien hoe er eruit zagen? Misschien was het wel zo simpel: oogproblemen. Ik heb er nu zelf last van: te dicht bij een spiegel en je word wazig, te ver achteruit en ik kan de details niet meer zien. Wie wet wat voor gezichten ik maak voor moderne ik ik op mezelf teken? Zelfs als ik, de goede afstand kies, varieert mijn spiegelbeeld. Ik ben veranderlijk: de ene dag zie ik eruit als een dodelijk vermoeide vrouw van vijfenzestig, de andere als een vijftigjarige spring-in-'t-veld. Zo belangrijk is het licht, en de manier waarop je kijkt. Ik eet in roze restaurants, die zijn beter voor de huid, gele restaurants maken je geel. Ik houd me echt met dat soort dingen bezig. De ijdelheid wordt me tot last, ik begrijp heel goed waarom vrouwen haar uiteindelijk prijsgeven, maar ik ben daar nog niet aan toe.
Als ik Cordelia nog eens zou tegenkomen, wat zou ik haar van over mezelf vertellen? De waarheid, of alles wat een goede indruk maakt? Waarschijnlijk het laatste, ik voel de behoefte nog steeds. Ik heb haar lang niet gezien. Ik verwachtte niet dat ik haar nog zou zien. Maar nu ik hier terug ben kan ik door geen straat lopen of ik vang een glimp van haar op terwijl ze een hoek omslaat of een huis binnengaat. Het spreek vanzelf dat die fragmenten van haar: een schouder, beige, mohair, de zijkant van een gezicht, de achterkant van een been, toebehoren aan vrouwen zie,als geheel gezien, Cordelia niet zijn. Ik heb wel geen idee hoe ze er nu uitziet: is ze dik geworden, heeft ze hangborsten gekregen, heeft ze grijze haartjes rond haar mondhoeken? Waarschijnlijk niet. Ze zou ze uittrekken. Draagt ze een bril met een modieus montuur, heeft ze een face-lift laten foen, verft ze haar haar of heeft ze een coupe soleil? Al die dingen zijn mogelijk: we hebben beiden die leeftijdsgrens bereikt, die bufferzone waarin je nog kunt geloven dat zulke trucs nog werken, zolang je maar niet in de felle zon loopt. Ik stel me Cordelia voor terwijl ze de groeiende wallen onder haar ogen bekijkt: van dichtbij gezien is de huid slap en gerimpeld als een elleboog. Ze zucht, ze brengt met zachte tikjes creme aan, zoals het moet. Cordelia weet vast hoe het moet. Ze bekijkt haar handen, die een beetje krimpen, een beetje kromtrekken net als de mijne. De misvorming is begonnen, het verleppen van de mond, de kontouren van loshangend keelvel onder de kin worden zichtbaar in het donker glas van de metroramen. Verder heeft nog geen mens het in de gaten of hij moet heel scherp kijken. Maar Cordelia en ik zijn gewend om scherp te kijken. p 10-13 ( )
1 stem Baukis | Aug 2, 2010 |
Toon 3 van 3

» Andere auteurs toevoegen (50 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Atwood, Margaretprimaire auteuralle editiesbevestigd
Blaauw, Gerrit deVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Farr, KimberlyVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Franke, CharlotteVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Malcolm, CarolOntwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Marcellino, FredArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Dit boek is voor S.
Eerste woorden
De tijd is geen lijn, maar een dimensie, zoals de dimensies van de ruimte.
Citaten
Toen de Tukuna's haar het hoofd afsloegen, ving de oude vrouw haar eigen bloed in haar handen op en blies het naar de zon. 'Mijn ziel gaat ook bij jou naar binnen!' riep zij.
Sindsdien ontvangt degeen die iemand doodt, of hij wil of niet, de ziel van zijn slachtoffer in zijn lichaam.

Kroniek van het vuur 1: Het begin - Eduardo Galeano
Waarom herinneren we ons het verleden, en niet de toekomst?

Het heelal - Stephen W. Hawking
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Cat's Eye is the story of Elaine Risley, a controversial painter who returns to Toronto, the city of her youth, for a retrospective of her art. Engulfed by vivid images of the past, she reminisces about a trio of girls who initiated her into the fierce politics of childhood and its secret world of friendship, longing, and betrayal. Elaine must come to terms with her own identity as a daughter, a lover, an artist, and a woman--but above all she must seek release from her haunting memories.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Schilderes Elaine Risley, een vrouw van achter in de veertig, keert terug naar Toronto, een stad die ze vele jaren geleden ontvlucht is in de hoop alle herinneringen aan haar vroegere leven achter haar te laten: haar schooltijd vlak na de Tweede Wereldoorlog, haar puberteit in de jaren vijftig, het avant-gardekunstwereldje van de jaren zestig en het feminisme van de vroege jaren zeventig.
Wanneer ze nu door de straten van de stad wandelt, die niet langer sober en armoedig zijn, laat Elaine haar verleden de revue passeren: haar onconventionele familie, haar excentrieke en briljante broer, de intolerante en gevaarlijke Mrs. Smeath, en de twee mannen die Elaine later op soms rampzalige wijze zou gaan liefhebben. En pas dan zal zij goed begrijpen welke rol de raadselachtige Cordelia in haar leven speelt. Elaine moet haar eigen identiteit als dochter, geliefde, kunstenares en vrouw leren accepteren – maar bovenal moet ze zien te ontsnappen aan haar beklemmende herinneringen.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.94)
0.5 1
1 16
1.5 6
2 89
2.5 23
3 389
3.5 96
4 724
4.5 93
5 555

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,398,593 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar