StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het evangelie volgens Jezus Christus (1991)

door José Saramago

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
3,091634,396 (4.09)93
According to the author, this book is like a second reading of the Gospels, like a trip to the origins of religion.
Onlangs toegevoegd dooreli_m_f, ELibrary_ISDM, besloten bibliotheek, otokatli, Ak.786, Achiappetta, johncolucci
Nagelaten BibliothekenRuth Bader Ginsburg
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 93 vermeldingen

Engels (36)  Spaans (12)  Italiaans (7)  Nederlands (3)  Portugees (Brazilië) (2)  Frans (1)  Sloveens (1)  Portugees (1)  Alle talen (63)
Toon 3 van 3
Ik heb dit boek heel graag gelezen, tenminste toch zeker de eerste 300 bladzijden; de eigen stijl van Saramago, met zijn lange meanderende zinnen en licht-monkelende, soms sarcastische opmerkingen en kwinkslagen, komt voor het eerst echt goed tot zijn recht, vind ik. Het boek is in de eerste plaats de vrucht van een rijke verbeeldingskracht: Saramago herinterpreteert het overbekende Jezusverhaal en vult vooral een aantal leemten in over diens jeugd. Dat hij er als atheïst een erg menselijke Jezus van maakt, hoeft niet te verwonderen; het accent ligt op de psychologische worsteling van de timmermanszoon, eerst met de schuld van zijn vader Jozef (die had verzuimd om de bewoners van Bethlehem te waarschuwen tegen de komende kindermoord van Herodes), later met de vaststelling dat hij de zoon van God blijkt te zijn en een bijzondere opdracht heeft gekregen. Die God wordt overigens erg onflatterend neergezet, als een onbarmhartige potentaat, die het beu is om slechts de god te zijn van een klein herdersvolk (de Hebreeuwen) en via Jezus een veel ruimer publiek wil bereiken, ook al betekent dat de dood van miljoenen mensen in de oorlogen en Inquisitie-vervolgingen die daar op zullen volgen. Saramago laat zich helemaal gaan, en maakt zelfs van de duivel een sympathiek, humaan figuur. Die omkeringen van het gebruikelijke perspectief zijn best vermakelijk allemaal (Maria bijvoorbeeld wordt getekend als een koppige en stuurse vrouw), en regelmatig zijn er heel mooie, aandoenlijke passages. De godsdienstkritische bemerkingen zijn soms nogal clichématig, maar de centrale scene met Jezus, God en de Duivel op een sloepje op het meer in de mist, mag er best zijn. Maar op het einde rijdt Saramago zich een beetje vast en geeft hij zijn verhaal een plotse draai om toch nog een pointe te kunnen maken. Afgezien van dit eerder teleurstellende, nogal afgehaspelde slot, vind ik dit toch een geslaagd boek, vooral dus door Saramago’s onnavolgbare stijl en fenomenale verbeelding. ( )
1 stem bookomaniac | Jun 9, 2015 |
De atheïst Saramago herschrijft en verhaalt de geschiedenis van Jezus van Nazareth en geeft de geschiedenis de ruimte, om over het leven van deze man een ander dan alleen een religieus oordeel te vellen. De roman wordt grotendeels gedragen door de prominente rol die de schrijver geeft aan Maria Magdalena, een sterke persoonlijkheid die veel invloed gehad zou hebben op het leven van Jezus. Zo voorkomt zij de wederopstanding van haar broer Lazarus door Jezus voor te houden dat het onmenselijk is om iemand tweemaal te laten sterven !!
De liefde tussen beiden wordt prachtig samengevat in de volgende zinnen: ‘…..en Maria Magdalena ging met hem mee, Ik zal naar je schaduw kijken als je niet wil dat ik naar jou kijk, zei ze, en hij antwoordde, Ik wil zijn waar mijn schaduw is, als daar jouw ogen zullen zijn’. (Een fraaie verwijzing naar het oudtestamentische verhaal waarin het Joodse volk, met een wolkkolom als gids, door de woestijn trekt.)

Met enige fantasie zou je dit boek zelfs een theologisch werk kunnen noemen; de dialogen met god en de duivel leiden tot herinterpretatie van gebeurtenissen en tonen uiteindelijk de voosheid van veel leerstelligheden aan.

Ondanks het feit dat ik nooit veel sympathie voor de nieuwtestamentische Jezus heb gehad, en dus ook deze roman mij niet altijd kon boeien, blijft er na lezing van dit boek toch een overweldigend gevoel over.
Dat moet de hand van de meester Saramago zijn ! ( )
2 stem deklerk | Feb 23, 2011 |
zg
  olivavaneeghem | Aug 21, 2011 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (10 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Saramago, Joséprimaire auteuralle editiesbevestigd
Desti, RitaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lemmens, HarrieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pontiero, GiovanniVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Quod scripsi, scripsi. - Pilatus
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
A Pilar
Eerste woorden
De zon staat in een van de bovenhoeken van het doek, de linker voor wie kijkt, en ze is afgebeeld, de dagvorstin, als een mensenhoofd waaruit felle lichtstralen en golvende tongen schieten, als een windroos die niet weet naar welke plaats ze zal wijzen, en dat hoofd heeft een gezicht dat weent, een gezicht vertrokken van een nimmer overgaand verdriet, en uit de geopende mond komt een schreeuw die wij niet zullen horen, want geen van deze dingen is echt, wat wij voor ons hebben is papier en inkt, meer niet.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Come tutti i figli degli uomini, il figlio di Giuseppe e Maria nacque sporco del sangue di sua madre, vischioso delle sue mucosità e soffrendo in silenzio. Pianse perché lo fecero piangere, e avrebbe pianto per quest'unico e solo motivo.
Una nuvola, alta come due uomini, simile a una colonna di fumo lentamente vorticante su se stessa, era lì davanti a lui, e la voce proveniva da essa. Chi mi parla, domandò Gesù, rabbrividendo, ma immaginando già la risposta. La voce disse, Io sono il Signore, e Gesù seppe perché aveva dovuto spogliarsi al limite del deserto. Mi hai fatto venire qui, che cosa vuoi da me, domandò. Per ora niente, ma un giorno da te vorrò tutto.
Gesù muore, muore, e quando la vita comincia ad abbandonarlo, all'improvviso, il cielo sopra il suo capo si spalanca e appare Dio, vestito come sulla barca, e la sua voce risuona per tutta la terra, Tu sei il mio diletto figlio, in te ho riposto la mia gratificazione. Allora Gesù capì di essere stato portato all'inganno come si conduce l'agnello al sacrificio, che la sua vita era destinata a questa morte, fin dal principio e, ripensando al fiume di sangue e di sofferenza che sarebbe nato spargendosi per tutta la terra, esclamò rivolto al cielo, dove Dio sorrideva, Uomini, perdonatelo, perché non sa quello che ha fatto.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

According to the author, this book is like a second reading of the Gospels, like a trip to the origins of religion.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.09)
0.5 2
1 9
1.5 2
2 23
2.5 6
3 83
3.5 32
4 170
4.5 31
5 229

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,763,514 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar