StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Schaaknovelle (1942)

door Stefan Zweig

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Große Klassiker zum kleinen Preis (155)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
4,0101173,018 (4.13)1 / 356
Stefan Zweig's posthumously published Chess Story is the tale of a legendary chess match played on an ocean liner leaving Nazi-occupied Europe. The world champion and a man who attained mastery of chess during a harrowing ordeal are locked in a battle that becomes far more than merely a game. Gripping and visceral, this unforgettable novella powerfully renders a psychological condition nearly impossible to convey in words. Ulrich Baer's lively new translation beautifully captures Zweig's nuanced mix of introspection and suspense.… (meer)
Onlangs toegevoegd doorazurestarling, Valerie.Powell, besloten bibliotheek, PeterKKB, busrakaraaslan, PlayerTwo
  1. 30
    De meester van het Go-spel door Yasunari Kawabata (hippietrail)
  2. 30
    De verdediging door Vladimir Nabokov (Arvoitus)
    Arvoitus: Because it's another work about chess and madness. The very difference is the status of the game player, chess is his life. You can also look at this novel as a political one.
  3. 10
    De idioot door Fyodor Dostoevsky (fuzzy_patters)
  4. 00
    De samenzwering door Imre Kertész (caitlinlizzy)
  5. 00
    The King of Chess door Ah Cheng (sriq)
  6. 00
    Radetzkymars door Joseph Roth (chwiggy)
  7. 01
    De Lüneburger variant door Paolo Maurensig (rvdm61)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 356 vermeldingen

Engels (87)  Spaans (7)  Frans (7)  Nederlands (4)  Italiaans (3)  Deens (2)  Catalaans (2)  Duits (1)  Arabisch (1)  Noors (1)  Alle talen (115)
Toon 4 van 4
Dit is een meesterwerk of, om in de trant van het onderwerp te blijven, een grootmeesterwerk. Het verhaal bevat 2 lagen: het verhaal van de briljante jongeling en het verhaal van het oorlogsslachtoffer. Waar eerst je sympathie naar de wereldkampioen uitgaat, schuift dat gedurende het verhaal naar de onbekende man. De spanning loopt steeds verder op, je blijft meevoelen met de onbekende man en je hoopt dat hij gaat winnen. Uiteindelijk volgt een prachtige ontknoping die precies past bij het verhaal. Je blijft zitten met de gruwelen van de oorlog. ( )
  Pieter_Goldhoorn | Aug 18, 2013 |
Een knappe, krachtige novelle die het niet zozeer van de plot of de intrige moet hebben, maar van de indringende manier waarop Zweig de psychologische horror van een vervolging door de Gestapo evoceert. Het boek verscheen pas na de zelfmoord van de auteur, in 1942, toen hij al een tijd in ballingschap verbleef. Zweig voert een opmerkelijke partij schaak op, aan boord van een stoomboot van New York naar Buenos Aires. Pas een heel eind in het verhaal verschijnt de hoofdfiguur in beeld, een Oostenrijker die na de Anschluss van 1938 lang door de Gestapo is vastgehouden in een hotel in Wenen dat ze als hoofdkwartier gebruikten. Zijn beschrijving van de psychische terreur die hij doormaakt, is de kern van deze novelle. Zweig brengt ze op een beklijvende manier. Het vervolg van het verhaal is – zoals bij nog wel meer novellen van deze auteur – wat teleurstellend. Maar intussen had hij duidelijk zijn pointe gemaakt. ( )
1 stem bookomaniac | Feb 14, 2010 |
Je hoeft niet weel te weten van schaken om dit kleine boekje te kunnen waarderen. Het gaat vooral om de psychologische aspecten en niet om de techniek van het spel. Gelukkig maar, want iemand heeft mij het spel ooit wel eens geleerd, en het enige dat ik er mee gedaan heb is het daarna weer vergeten (ja, vast heel schandalig, maar misschien maak ik dat later nog eens goed). Wat wel relevant is dat deze novelle werd geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog (en tragisch genoeg werd uitgebracht vlak nadat de Joodse schrijver en zijn vrouw in Brazilië zelfmoord hadden gepleegd).

Het verhaal speelt zich af op een passagiersschip dat van de VS naar Rio de Janeiro vaart. Aan boord is, tot opwinding van de verteller, de wereldkampioen schaken, een boerse Oosteuropeaan, die afgezien van een fenomenale gave voor de schaakkunst helaas is gespeend van elke sociale of intellectuele vaardigheid. De verteller probeert hem uit zijn tent te lokken door met een medepassagier een amateuristisch potje te gaan schaken.

De truc werkt en de schaakgrootmeester stemt in met een spel tegen de beide heren - voor geld natuurlijk, want zo verdient hij zijn brood. De medepassagier (de rijke Schot) legt vlot de gevraagde $ 250 op tafel en de heren worden ingemaakt. De rematch (voor nog een keer $ 250) gaat slechts iets minder beroerd, totdat er iets onverwachts gebeurt. Een bleke man van in de veertig heeft zich onder de toeschouwers gevoegd en juist als de verteller en de Schot hun volgende zet willen doen, roept deze man plotseling "In godsnaam, nee!". Hij legt uit waarom deze zet fataal zou zijn, waarbij blijkt dat de man in staat is een stuk of 10 zetten vooruit te denken. De verteller en de Schot volgen zijn advies, zonder te weten wat ze precies doen, en tot ieders verbijstering eindigt het spel in een gelijk spel.

De rest van de novelle onthult hoe deze man zo heeft leren schaken en wat er gebeurt bij het volgende spel tegen de wereldkampioen. Het is een ijzingwekkend relaas, waarin de Nazi's de hoofdrol spelen en waarvan het heel erg verkeerd zou zijn om er op deze plaats nog meer over te vertellen. Het verhaal heeft een soort koortsachtige kwaliteit waardoor je het in één ruk uitleest en waardoor je het niet meteen weer zal vergeten. Dit was mijn eerste kennismaking met Stefan Zweig, die zo goed bevallen is dat ik zeker van plan ben om meer van hem te lezen.
http://annavangelderen.blogspot.com ( )
  AnnavanGelderen | Jan 9, 2010 |
Je gaat zitten en leest in één adem het boek uit. Schitterende vertelling over de gevangene die 'blind' gaat schaken en daarbij bijna tot waanzin geraakt . Uiteindelijk speelt hij zijn laatste echte partij. ( )
  deklerk | Jun 29, 2009 |
Toon 4 van 4
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (144 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Zweig, StefanAuteurprimaire auteuralle editiesbevestigd
Bell, AntheaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fleckhaus, WillyOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gay, PeterIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Montis, SilviaRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pein-Schmidt, UschiMedewerkerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Radvan, FlorianRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rogal, StefanMedewerkerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rotenberg, JoelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Steiner, AnneRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Unseld, SiegfriedNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ursula MonsenVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vieweg, ChristophIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Is opgenomen in

Is verkort in

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Op het grote passagiersstoomschip dat om middernacht van New York naar Buenos Aires moest vertrekken, heersten de gebruikelijke drukte en bedrijvigheid van het laatste uur.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
345835901X 2013 hardcover German insel taschenbuch 4201
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Stefan Zweig's posthumously published Chess Story is the tale of a legendary chess match played on an ocean liner leaving Nazi-occupied Europe. The world champion and a man who attained mastery of chess during a harrowing ordeal are locked in a battle that becomes far more than merely a game. Gripping and visceral, this unforgettable novella powerfully renders a psychological condition nearly impossible to convey in words. Ulrich Baer's lively new translation beautifully captures Zweig's nuanced mix of introspection and suspense.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.13)
0.5 1
1 4
1.5 4
2 25
2.5 7
3 164
3.5 77
4 473
4.5 88
5 403

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,771,115 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar