StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het gouden paviljoen (1956)

door Yukio Mishima

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
2,398486,351 (3.83)1 / 99
Because of the boyhood trauma of seeing his mother make love to another man in the presence of his dying father, Mizoguchi becomes a hopeless stutterer. Taunted by his schoolmates, he feels utterly alone until he becomes an acolyte at a famous temple in Kyoto. He quickly becomes obsessed with the beauty of the temple. Even when tempted by a friend into exploring the geisha district, he cannot escape its image. In the novel's soaring climax, he tries desperately to free himself from his fixation.… (meer)
  1. 00
    In koelen bloede door Truman Capote (GYKM)
    GYKM: Like Truman Capote ten years later, Mishima not only conducted research into the crime that he would base his psychological novel on, but he also interviewed the arsonist.
  2. 00
    The Age of Blue door Yukio Mishima (GYKM)
    GYKM: Written in the same decade, but was based around a different real-life crime.
  3. 00
    Silk and Insight door Yukio Mishima (GYKM)
    GYKM: Another Mishima novel based on a real event.
  4. 00
    Na het banket door Yukio Mishima (GYKM)
    GYKM: Another Mishima novel that he based on a real event.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 99 vermeldingen

Engels (37)  Spaans (5)  Nederlands (2)  Italiaans (1)  Catalaans (1)  Frans (1)  Portugees (1)  Alle talen (48)
Toon 2 van 2
Ergens in mijn tienerjaren heb ik een kort moment gehad dat de Japanse cultuur mij fascineerde. Ik had ergens gelezen dat niet-Japanners nooit werkelijk de Japanse cultuur werkelijk kunnen bevatten en dat maakte het alleen maar nog aantrekkelijker. In deze tijd kocht ik twee boeken die met Japan te maken hadden en een daarvan was dit boek, Het Gouden Paviljoen.

Onlangs zag ik een boekenblogger over dit boek schrijven en dat rakelde bij mij de herinnering op aan mijn korte Japanliefde. En ook dat ik het boek destijds wel heb gelezen maar er geen chocola van kon maken. Ik was dan ook benieuwd hoe dat zou zijn wanneer ik het nu, meer dan dertig jaar later, nog eens zou lezen. En tot mijn genoegen stond het boek nog altijd in mijn boekenkast dus kon ik er zo in beginnen.

Bij het lezen van het eerste hoofdstuk was ik gelijk geraakt over hoeveel ik er nog van herkende. Niet van de exacte woorden maar wel van de sfeer, van de omgeving en van bepaalde gebeurtenissen. Wanneer ik nu iets nieuws lees, ben ik vaak binnen enkele maanden al het hoe en wat kwijt. Het lijkt erop dat wat ik vroeger heb gelezen beter in mijn hoofd bewaard is gebleven.

Ik denk dat ik nu ook begrijp waarom ik destijds dit boek niet kon volgen. De hoofdpersoon reageert dikwijls anders op een gebeurtenis dan dat ik zou doen. Als tiener had ik daar nog minder ervaring mee. Daar komt ook nog bij kijken dat naast dat deze hoofdpersoon een emotionele psychische storing heeft, ook nog eens uit een heel andere misschien wel onbegrijpelijke cultuur komt. Nu vind ik het juist wel intrigerend om aan te voelen welke van deze twee het is wat hem in verschillende situaties voor mij afwijkend doet reageren. ( )
  Niekchen | Feb 17, 2020 |
Het Gouden Paviljoen, dat meer dan vijf eeuwen oud is, brandt in de nacht van 1 op 2 juli 1950 af. Het was een van de gebouwen van een beroemde Boeddhistische tempel in Kyoto en werd beschouwd als het symbool voor Japans rijke verleden. Het was een schok dat een leerling-priester van deze tempel de brand heeft gesticht. Hij heeft zelf in de vlammen de dood willen vinden, maar dat is mislukt. Bij het proces blijken de bijzonderheden van de daad. De student, Mizoguchi, een onaantrekkelijke stotteraar voelt zich aangetrokken door de schoonheid van het paviljoen, maar raakt zo geobsedeerd, dat hij zich erdoor belemmerd voelt. Hij komt op de universiteit onder invloed van een medestudent die ook misvormd is en een bittere kijk op het leven heeft. Dit versterkt zijn donkere gedachten over het leven en versnelt zijn vernietigingsdrang.
Op waarheid berustend verhaal, in de eerste persoon geschreven, zodat je direct bij de gevoelens en gedachten
van de hoofdpersoon betrokken bent. Dit is de strijd van een eenling tegen de maatschappij, met een haat tegen de prior van de tempel en tegen zichzelf. Het geeft een gedetailleerd inzicht in de denkprocessen van iemand die zichzelf alleen vanuit een negatief perspectief ziet. Er is niet veel actie, maar het is een prachtige psychologische roman. ( )
1 stem sneeuwvlokje | Apr 27, 2011 |
Toon 2 van 2
"An amazing literary feat in its minute delineation of a neurotic personality."
toegevoegd door GYKM | bewerkChicago Tribune
 
"Beautifully translated... Mishima re-erects Kyoto, plain and mountain, monastery, temple, town, as Victor Hugo made Paris out of Notre Dame."
toegevoegd door GYKM | bewerkThe Nation
 
"One of the few genuinely surprising, subtle, complex and profound novels of ideas to have appeared since Man’s Fate" […] "Mishima has fashioned a wildly original, paradoxical series of clashing meditations and actions"
toegevoegd door GYKM | bewerkHudson Review, Sidney Monas
 
In July, 1950, art lovers were shocked to hear that the Kinkakuji--the Temple of the Golden Pavilion--in Kyoto had been deliberately burned by a crazed young monk. At his trial, this ugly, stammering priest said that his hatred of all beauty had driven him to destroy the six-century-old building. He expressed no regrets.

From this incident and other details of his life an engrossing novel has been written by Yukio Mishima.
toegevoegd door jlelliott | bewerkThe New York Times, Donald Keene (May 31, 1959)
 

» Andere auteurs toevoegen (10 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Mishima, Yukioprimaire auteuralle editiesbevestigd
Morris, IvanVertalerprimaire auteursommige editiesbevestigd
Keene, DonaldIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Komatsu, FumiIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ouwehand, C.IntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ouwehand, C.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ross, Nancy WilsonIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Van mijn kindertijd af had vader me vaak over het Gouden Paviljoen verteld.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Because of the boyhood trauma of seeing his mother make love to another man in the presence of his dying father, Mizoguchi becomes a hopeless stutterer. Taunted by his schoolmates, he feels utterly alone until he becomes an acolyte at a famous temple in Kyoto. He quickly becomes obsessed with the beauty of the temple. Even when tempted by a friend into exploring the geisha district, he cannot escape its image. In the novel's soaring climax, he tries desperately to free himself from his fixation.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.83)
0.5
1 6
1.5 1
2 23
2.5 11
3 91
3.5 25
4 152
4.5 19
5 102

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,767,630 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar