StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De stilte van de vrouwen (2018)

door Pat Barker

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Women of Troy (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
2,3851036,406 (3.95)1 / 331
"From the Booker Prize-winning author of the Regeneration trilogy comes a monumental new masterpiece, set in the midst of literature's most famous war. Pat Barker turns her attention to the timeless legend of The Iliad, as experienced by the captured women living in the Greek camp in the final weeks of the Trojan War. The ancient city of Troy has withstood a decade under siege of the powerful Greek army, who continue to wage bloody war over a stolen woman--Helen. In the Greek camp, another woman watches and waits for the war's outcome: Briseis. She was queen of one of Troy's neighboring kingdoms, until Achilles, Greece's greatest warrior, sacked her city and murdered her husband and brothers. Briseis becomes Achilles's concubine, a prize of battle, and must adjust quickly in order to survive a radically different life, as one of the many conquered women who serve the Greek army. When Agamemnon, the brutal political leader of the Greek forces, demands Briseis for himself, she finds herself caught between the two most powerful of the Greeks. Achilles refuses to fight in protest, and the Greeks begin to lose ground to their Trojan opponents. Keenly observant and cooly unflinching about the daily horrors of war, Briseis finds herself in an unprecedented position to observe the two men driving the Greek forces in what will become their final confrontation, deciding the fate, not only of Briseis's people, but also of the ancient world at large. Briseis is just one among thousands of women living behind the scenes in this war--the slaves and prostitutes, the nurses, the women who lay out the dead--all of them erased by history. With breathtaking historical detail and luminous prose, Pat Barker brings the teeming world of the Greek camp to vivid life. She offers nuanced, complex portraits of characters and stories familiar from mythology, which, seen from Briseis's perspective, are rife with newfound revelations. Barker's latest builds on her decades-long study of war and its impact on individual lives--and it is nothing short of magnificent"-- "The Iliad, as experienced by the captured women living in the Greek camp in the final weeks of the Trojan War"--… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 331 vermeldingen

Engels (97)  Nederlands (3)  Frans (1)  Alle talen (101)
Toon 3 van 3
Weer een prachtige Pat Barker, deze keer vanuit het standpunt van Briseis, het verhaal van wat er gebeurt met de vrouwen van een veroverde stad: de mannen en jongens worden gedood en de vrouwen en de meisjes als slaven verkocht of weggegeven. Briseis wordt aan Achilles gegeven, Patroclus is de enige man die echt aardig voor haar is. Ze gaat vaak stiekem. Zwemmen, Achilles doet datt ook, dan is hij even bij zijn moeder Thetis. Briseis ruikt daarna naar de zee en Achilles wordt daar helemaal gek van. Door van Achilles te zijn heeft Briseis nog niet eens zo’n slecht leven als vele anderen, minder jonge, minder mooie vrouwen van “mindere” afkomst. Agamemnon eist haar op een dag op voor zichzelf. Achilles is dan zo woedend dat hij niet meer mee vecht. Het gaat hem niet om het meisje, maar hij is in zijn eer aangetast. Als de Pest uitbreekt gaat Patroclus als Achilles vechten, hij wordt door Hector gedood. Achilles doodt en onteert Hector, en sleept hem achter zijn paard aan. Pas als Priamus komt smeken om het lichaam van zijn zoon geeft Achilles hem terug. Het verhaal eindigt met de val van Troje (zonder het verhaal van het paard). De jongste dochter van Priamus, Polyxena wordt “voor Ajax” geofferd door Agamemnon. Andromache wordt aan de zoon van Achilles, Phyrrus, gegeven, Cassandra aan Agamemnon, Achilles heeft Briseis nog laten trouwen met Alcimus, omdat ze dan een deel van leven heeft, en ze zwanger is. ( )
  vuurziel | Jan 25, 2024 |
Op het eerste gezicht lijkt deze Barker (blijkbaar het eerste deel van een cyclus) thuis te horen in de revival van klassieke teksten uit de Grieks-Romeinse periode. Het succes van auteurs als Madeleine Miller (Song of Achilles, Circe) en Stephen Frye (Mythos, Heroes) illustreert hoezeer we in onze tijd van disruptie teruggrijpen naar vroege erflaters van onze beschaving. Of dat ook bij Pat Barker voorop stond, lijkt me zeer de vraag. Haar invalshoek in dit boek is gewoon het klassieke verhaal van de strijd om Troje, bekend van de Ilias, te hertalen naar onze tijd, door vooral het vrouwelijk perspectief in de verf te zetten. En dat doet ze op fantastische wijze. Barker heeft gekozen om het perspectief van Briseis aan te nemen, de door de Grieken gevangengenomen Trojaanse prinses, vanaf het moment dat ze de slavin wordt van de Griekse held Achilles. Het boek volgt eigenlijk heel getrouw de opbouw van de Ilias van Homerus, tot en met de begraving van de Trojaanse prins Hector, met toevoeging van de dood van Achilles en de val van Troje.
Via Briseis zet Barker op scherpe wijze het ontluisterende lot van vrouwen in de antieke wereld in de verf: ze worden grotendeels als vee behandeld, en in het beste geval als verwaarloosbare entiteiten, als dingen. Briseis registreert vlijmscherp hoe ze – ondanks het feit dat ze zich bijna volledig plooit naar de patriarchale conventies – door Achilles en zijn mannen gebruikt wordt; en dan komt zij er in vergelijking met andere vrouwen nog redelijk goed van af.
Maar het grootse aan deze roman is dat Barker zich niet zomaar tot een simplistische, feministische lezing van het antieke verhaal heeft beperkt, maar ook de mannelijke psyche uitdiept. Achilles is bij haar niet alleen de grote slachter, de bloeddorstige oorlogsmachine, hij is ook een echte tragische held, in vele opzichten gecomplexeerd en getormenteerd. Ze zit daarmee in het verlengde van Madeleine Miller die dat in haar “Song of Achilles” ook knap onderstreepte, maar dan vooral gefocust op de relatie tussen Achilles en zijn vriend Patroclus. Bij Barker wordt het allemaal veel subtieler en meerlagig aangepakt. Dat komt bijvoorbeeld meesterlijk tot uiting in de hallucinante scene waarin de oude Trojaanse koning Priamus plots in het Griekse kamp opduikt om het gehavende lijk van zijn zoon Hector terug te vragen, en na enige aarzeling door Achilles als een gast wordt ontvangen. De vertelling is hier van een meesterlijke subtiliteit. En dat lijkt me uiteindelijk de doorslaggevende kracht van dit boek: hoewel het inderdaad zeer ondubbelzinnig de ‘stilte van de vrouwen’ belicht, legt het evenzeer bloot hoe schizofreen de wereld van de vechtende mannelijke helden is, met achter de stoere façades een diep vat van onzekerheden. En Barker doet dat ook in een briljante, trefzekere stijl, met een artistiek meesterschap dat zich duidelijk een divisie hoger bevindt dat bijvoorbeeld bij Miller en anderen. ( )
  bookomaniac | Feb 10, 2023 |
Als haar stad in handen valt van de Grieken, is het leven van koningin Briseïs geruïneerd. Haar man en broers zijn gesneuveld, zij wordt oorlogstrofee van de onoverwinnelijke Achilleus. Zij is niet de enige, tijdens de lange en bittere oorlogen worden ontelbaar veel vrouwen achteloos als oorlogsbuit geroofd,verkwanseld, aan strijders toebedeeld, voor korte of lange tijd, tot een nieuwe buit in zicht komt. De roman vertelt enerzijds over de relatie tussen Briseïs, Achilleus en Patrocles als 'beminnelijke' tweede in rang. Heimwee naar zijn moeder, de zeegodin Thetis, maakt van Achilleus een complexer man dan de mythologie ons leert. Brengt hem en Briseïs bij momenten dichter bij elkaar dan de oorlogsrelatie zou voorspellen. Het bekende verhaal kent een climax als de boertige Agamennoon - zijn oorlogsbuit Chriseïs is de vrijheid teruggegeven om de wraak van Apollo, die het Griekse kamp teistert met pest en wildstilte, te bezweren. Agamennoon eist Briseïs op, Achilleus weigert nog te vechten, Patrocles voert in zijn naam de strijd, met het bekende gevolg. Roerend en van een ongekend respect is de ontmoeting tussen Priamus en Achilleus.
Anderzijds vertelt de roman het verhaal van de vele vrouwen die in dit mannenepos Ilias hun leven moeten leiden. Hoe verging het hen, wat waren hun taken, hoe was hun relatie tot de Griekse krijgers die ze moesten dienen, hoe hielden zij zich sterk. Vrouwen - toen en nu - te midden van oorlogschaos, machteloos meegesleept. Meer dan een aanrader!! ( )
  Baukis | Sep 13, 2019 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Barker, Patprimaire auteuralle editiesbevestigd
Arribas, Carlos JiménezVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Atherton, KristinVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bosch, EefjeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bury, LaurentVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
翁海贞VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fox, MichaelVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ganho, TâniaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Κανελλοπού… ΔέσποιναVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jiménez Arribas, CarlosVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Johansson, EvaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Karsch, LauraVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Novotná, KateřinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Odeh, AlaaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Palmieri, CarlaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
فرزام حبیبی‌ا, صفهانیVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Young, SarahArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Прокуров, Р.Н.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de reeks(en)

Werd geïnspireerd door

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
“You know how European literature begins?” he'd ask, after taking the roll at the first class meeting. “With a quarrel. All of European literature springs from a fight.” And then he picked up his copy of The Iliad and read to the class the opening lines. “ ‘Divine Muse, sing of the ruinous wrath of Achilles … Begin where they first quarrelled, Agamemnon, the King of men, and great Achilles.' And what are they quarrelling about, these two violent, mighty souls? It's as basic as a barroom brawl. They are quarrelling over a woman. A girl, really. A girl stolen from her father. A girl abducted in a war.”

The Human Stain, Philip Roth
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For my children, John and Anna; and, as always,

in loving memory of David
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Great Achilles. Brilliant Achilles, shining Achilles, godlike Achilles … How the epithets pile up. We never called him any of those things; we called him “the butcher.”
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
It was astonishing the way really quite intelligent women seemed to believe that if they carried their eyeliner beyond the outer corner of the lid and gave it a little upward flick, they'd have Helen's eyes. Or if they fastened their cinctures the same way she did hers, they'd have Helen's breasts. All this mindless imitation of a woman they affected to despise...No wonder she laughed at them.
Poor Mynes. His idea of female beauty was a woman so fat if you slapped her backside in the morning she'd still be jiggling when you got back home for dinner.
Yes, the death of young men in battle is a tragedy - I’d lost four brothers, I didn’t need anybody to tell me that. A tragedy worthy of any number of laments - but theirs is not the worst fate. I looked at Andromache, who’d have to live the rest of her amputated life as a slave, and I thought: We need a new song.
I thought: And I do what countless women before me have been forced to do. I spread my legs for the man who killed my husband and my brother
The defeated go down in history and disappear, and their stories die with them
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"From the Booker Prize-winning author of the Regeneration trilogy comes a monumental new masterpiece, set in the midst of literature's most famous war. Pat Barker turns her attention to the timeless legend of The Iliad, as experienced by the captured women living in the Greek camp in the final weeks of the Trojan War. The ancient city of Troy has withstood a decade under siege of the powerful Greek army, who continue to wage bloody war over a stolen woman--Helen. In the Greek camp, another woman watches and waits for the war's outcome: Briseis. She was queen of one of Troy's neighboring kingdoms, until Achilles, Greece's greatest warrior, sacked her city and murdered her husband and brothers. Briseis becomes Achilles's concubine, a prize of battle, and must adjust quickly in order to survive a radically different life, as one of the many conquered women who serve the Greek army. When Agamemnon, the brutal political leader of the Greek forces, demands Briseis for himself, she finds herself caught between the two most powerful of the Greeks. Achilles refuses to fight in protest, and the Greeks begin to lose ground to their Trojan opponents. Keenly observant and cooly unflinching about the daily horrors of war, Briseis finds herself in an unprecedented position to observe the two men driving the Greek forces in what will become their final confrontation, deciding the fate, not only of Briseis's people, but also of the ancient world at large. Briseis is just one among thousands of women living behind the scenes in this war--the slaves and prostitutes, the nurses, the women who lay out the dead--all of them erased by history. With breathtaking historical detail and luminous prose, Pat Barker brings the teeming world of the Greek camp to vivid life. She offers nuanced, complex portraits of characters and stories familiar from mythology, which, seen from Briseis's perspective, are rife with newfound revelations. Barker's latest builds on her decades-long study of war and its impact on individual lives--and it is nothing short of magnificent"-- "The Iliad, as experienced by the captured women living in the Greek camp in the final weeks of the Trojan War"--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.95)
0.5
1 9
1.5
2 21
2.5 4
3 73
3.5 35
4 197
4.5 32
5 124

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,714,192 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar