StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De levens van Stella Bain

door Anita Shreve

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
8195726,852 (3.4)42
"An epic story, set against the backdrop of World War I, from bestselling author Anita Shreve. When an American woman, Stella Bain, is found suffering from severe shell shock in an exclusive garden in London, surgeon August Bridge and his wife selflessly agree to take her in. A gesture of goodwill turns into something more as Bridge quickly develops a clinical interest in his houseguest. Stella had been working as a nurse's aide near the front, but she can't remember anything prior to four months earlier when she was found wounded on a French battlefield. In a narrative that takes us from London to America and back again, Shreve has created an engrossing and wrenching tale about love and the meaning of memory, set against the haunting backdrop of a war that destroyed an entire generation. "--… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 42 vermeldingen

Engels (55)  Nederlands (2)  Alle talen (57)
Toon 2 van 2
Een vrouw met geheugenverlies wordt in 1916 door een artsenechtpaar in hun huis in Londen opgenomen, waar ze zich langzaam aan gaat herinneren wie ze is en waar ze vandaan komt. (samenvatting)
  kariend | Oct 7, 2015 |
De levens van Stella Bain door Anita Shreve

Dit boek gaat over de Eerste Wereldoorlog.
Nog één denkt u nu.
Maar dit boek is anders.
De levens van Stella Bain geeft ons een inkijk in een facet van die oorlog dat niet gauw aan bod komt. Namelijk een blik op het leven van verpleegsters aan het front in Frankrijk.

Op velerlei vlakken telden vrouwen in die tijd nog niet echt mee. Maar zoals je in dit boek kan lezen speelden ze wel een heel belangrijke rol in de oorlog.

Stella wordt wakker in een veldhospitaal in Marne maar kan zich niets meer herinneren.
Haar voeten zijn gewond door granaatscherven maar voor de rest mankeert ze niet echt iets.
Door het verpleegstersuniform aan het voeteinde van haar bed kan ze zich wel herinneren dat ze verpleegster was en met de ambulance reed maar meer ook niet. Na een tijdje komt haar naam in haar op: Stella Bain. Ze herstelt van haar wonden en begint terug mee te werken als verpleegster. Aan haar accent is te horen dat ze Amerikaanse is. Daarom rijst er bij haar het idee dat ze terug moet. Eerst naar Engeland, daarna naar Amerika. Daar zal ze haar geheugen terugkrijgen denkt ze.

Verward komt ze in Londen in de tuin van Lilly en August terecht. Zij nemen haar een tijdje in huis op en August helpt haar. Hij is namelijk hersen-arts en begint met haar gesprekstherapie. Die therapie, samen met de tekeningen die ze maakt brengen langzaamaan beterschap in haar geheugen. Stella heeft ook sterk het idee dat ze naar de Admiraliteit moet.
Na vele bezoeken aan de Admiraliteit spreekt plots iemand haar aan die haar nog kent van vroeger. Daar komt dan plots het besef terug van wie ze is en was.
Het besef van waarom ze haar man en kinderen achter liet om als vrijwillige verpleegster te gaan werken aan het front in Frankrijk…

Het boek staat vol flarden en flitsen, springt in de tijd en bevat ook brieven. Dat is een beetje warrig maar toont ook goed hoe het er voor Stella in haar hoofd aan toe gaat.
Stapje voor stapje komt Stella (en wij ook) te weten hoe ze haar geheugen verloor, waar de pijn in haar benen vandaan komt, wat shellshock inhoudt en wat haar echte naam is!
We maken kennis met Samuel en Phillip, beide spelen ze een belangrijke rol doorheen het leven van Stella, en haar kinderen Nicky en Clara. Maar vooral met Etna…

Stella vecht voor de voogdij van haar kinderen, ze voorziet in haar eigen onderhoud (door haar tekeningen voor artsen in het ziekenhuis), maar achter dit alles blijft de oorlog een rol spelen.
Niet alleen Wereldoorlog I maar ook haar zoektocht naar haar identiteit en haar plaats in de wereld bepalen haar verhaal. Dit alles speelt zich af in een tijd waarin de oorlog een hele generatie wegvaagde en vrouwen nog ondergeschikt waren.

Het boek toont duidelijk aan wat herinneringen echt betekenen voor een mens. Het toont ook het belang van de liefde in al haar facetten. Stella is een moedige vrouw, een voorbeeld. En dat wordt tijdens het boek steeds duidelijker.

De levens van Stella Bain is een boek dat je geboeid zal verslinden, je aan het denken zet en dat nog lang in je hoofd zal nazinderen. ( )
  Els04 | Apr 10, 2014 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For Asya
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Sunrise glow through canvas panels.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
She ponders the empty space where a name should be.
Stella wants to know how many of them go mad, all sensibility and religion violently stripped away during the endless succession of amputations.
She hopes the war will be over before he can lie about his age to enlist.
It seems to her that she and he, in this unimaginable place, are already better known to each other than they were in Thrupp. --Etna and Phillip
The meal feels, in its simplicity and on that hillside, vaguely biblical.
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

"An epic story, set against the backdrop of World War I, from bestselling author Anita Shreve. When an American woman, Stella Bain, is found suffering from severe shell shock in an exclusive garden in London, surgeon August Bridge and his wife selflessly agree to take her in. A gesture of goodwill turns into something more as Bridge quickly develops a clinical interest in his houseguest. Stella had been working as a nurse's aide near the front, but she can't remember anything prior to four months earlier when she was found wounded on a French battlefield. In a narrative that takes us from London to America and back again, Shreve has created an engrossing and wrenching tale about love and the meaning of memory, set against the haunting backdrop of a war that destroyed an entire generation. "--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.4)
0.5
1
1.5
2 19
2.5 10
3 66
3.5 27
4 58
4.5 4
5 13

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,049,967 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar