StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Verdwijnpunt (2012)

door Arnaldur Indridason

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Erlendur (11)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
6623434,899 (3.86)68
Inspecteur Erlendur Sveinsson bezoekt in de Oostfjorden zijn ouderlijk huis, dat sinds jaren leeg staat. De plek herinnert hem aan de verdwijning van zijn broertje, waar hij zich persoonlijk verantwoordelijk voor voelt. Maar ook andere onopgeloste zaken komen bovendrijven. Zo raakte jaren geleden tijdens een storm in de bergen een groep Britse soldaten spoorloos. In dezelfde nacht verdween ook een jonge vrouw, die nooit meer werd teruggevonden. Erlendur dwingt zich tot een confrontatie met het verleden.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 68 vermeldingen

Engels (25)  Nederlands (6)  Frans (2)  Zweeds (1)  Alle talen (34)
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
persoonlijk verhaal over de verdwijning van zn broertje in de bergen. Tevens een verdwijning van een vrouw in de storm op de bergen. ( )
  delinde | Feb 27, 2017 |
Heel mooi boek rond verdwijning ( )
  lievedemunck | Jul 28, 2013 |
Inspecteur Erlendur is voor een vakantie vertrokken naar de Oostfjorden waar hij in zijn geboortedorp intrek heeft genomen in het huis van zijn ouders, dat nu onbewoond en vervallen is. Tijdens zijn verblijf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke gebeurtenissen die plaatsvonden toen hij 10 jaar. Hij verloor toen zijn jongere broertje Bergur in een verwoestende sneeuwstorm. Erlendur voelt zich voor de dood van zijn broertje verantwoordelijk en de herinneringen eraan grijpen diep in in zijn leven.

Tijdens de vakantie hoort Erlendur het verhaal over de verdwijning van Matthildur Kjartansdóttir, een jonge vrouw die op een ochtend in haar woning verlaat om te voet naar het huis van haar moeder te gaan. Zij wordt overvallen door een sneeuwstorm en niemand heeft haar ooit nog teruggezien. Ook niet een groep Engelse soldaten die tijdens de sneeuwstrom ook op de hoogvlakte was en dezelfde weg volgde als Matthildur. Erlendur raakt gefascineerd door deze gebeurtenis. Zijn persoonlijke onderzoek naar wat er precies met haar is gebeurd confronteert Erlendur weer in alle hevigheid met de verdwijning van zijn broertje. De wil om de waarheid over Matthildur boven tafel te krijgen is echter sterker dan het verdriet dat de herinneringen aan het verleden oproept.

In de twee misdaadromans die voorafgingen aan Verdwijnpunt (Onderstroom (2010) en Doodskap (2011)) is Erlendur niet aanwezig. Hij is met vakantie gegaan. In Verdwijnpunt vertelt Arnaldur Indriðason wat Erlendur heeft bewogen en wat er tijdens die vakantie is voorgevallen. Voor mij is Indriðason vooral een verhalenverteller en hij vertelt zijn verhaal in de van hem zo bekende ingetogen schrijfstijl. Hij gebruikt geen woord teveel. De beschrijvingen van het prachtige landschap van IJsland zijn filmisch en de karakters komen levensecht over. Hij schenkt veel aandacht aan de interactie tussen de leden van gezinnen en families die in de filosofie van Erlendur de hoeksteen van de maatschappij vormen. Bron voor veel geluk maar soms ook voor vreselijke misdaden. Daarnaast ziet Indriðason met lede ogen de veranderingen die zich op IJsland voltrekken als gevolg van de toenemende industrialisatie, die een grote aanslag plegen op het fraaie landschap.

Verdwijnpunt is niet spannend maar wel heel erg boeiend. Het zoeken naar wat verloren is, vergeten en nooit terugkomt, is de rode draad die door het verhaal heen loopt. En Erlendur met zijn hang naar het verleden en zijn melancholieke stemmingen is in dit scenario helemaal op zijn plaats. Ik heb alle boeken van Arnaldur Indriðason gelezen en voor mij is Verdwijnpunt van al deze boeken het beste. ( )
  eagleye50 | Jan 19, 2013 |
Inspecteur Erlendur Sveinsson bezoekt in de Oostfjorden van IJsland zijn ouderlijk huis. Hij wordt daarbij opnieuw herinnerd aan de verdwijning van zijn broertje tijdens een hevige sneeuwstorm en waar hij zich schuldig en persoonlijk verantwoordelijk voor voelt. Maar niet alleen gebeurtenissen uit zijn eigen leven, ook andere onopgeloste zaken krijgt hij te horen. Jaren geleden in 1942 - is een groep Britse soldaten spoorloos geraakt en tegelijkertijd verdween er een vrouw, die ook nooit meer is teruggevonden. Erlendur gaat op zoek en rakelt veel vergeten zaken uit het verleden weer op. ( )
  Anne51 | Oct 19, 2012 |
Erlendur is weer teruggekeerd naar wat er van zijn ouderlijk huis in de Oostfjorden over is. Hij herbeleeft de sneeuwstorm waarin zijn broertje is verdwenen en die zijn vader en hij maar net hebben overleefd. Hij vraagt ook eens naar andere verdwijningen in slecht weer. Zo komt hij uiteindelijk tot het echte verhaal van de verdwijning van een jonge vrouw. En hij krijgt ook nagenoeg zekerheid over wat er met zijn broertje gebeurd is. Een verhaal dat zich langzaam ontwikkelt. Indriðason neemt er de tijd voor. Een prachtig boek!
  wannabook08 | Jun 26, 2012 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
If I could read an Arnaldur Indridason crime novel every day for the rest of my life I would be a very happy man. I don't know of anyone writing better mysteries than he. He is a master.
toegevoegd door mysterymax | bewerkDeadly Pleasures Mystery Magazine, George Easter (Sep 5, 2015)
 

» Andere auteurs toevoegen (8 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Indridason, Arnaldurprimaire auteuralle editiesbevestigd
Cribb, VictoriaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Faber, AdriaanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Guidall, GeorgeVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Reichlin, SaulVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rexford, JustinOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Shutterstock.comCover imagesSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de reeks(en)

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Wees een briesje, mijn lied,
in het riet van de Styx
en zing, vertroostend, wiegend
hen die wachten.
Snorri Hjartarson
Opdracht
Eerste woorden
Koud heeft hij het niet meer.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Inspecteur Erlendur Sveinsson bezoekt in de Oostfjorden zijn ouderlijk huis, dat sinds jaren leeg staat. De plek herinnert hem aan de verdwijning van zijn broertje, waar hij zich persoonlijk verantwoordelijk voor voelt. Maar ook andere onopgeloste zaken komen bovendrijven. Zo raakte jaren geleden tijdens een storm in de bergen een groep Britse soldaten spoorloos. In dezelfde nacht verdween ook een jonge vrouw, die nooit meer werd teruggevonden. Erlendur dwingt zich tot een confrontatie met het verleden.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.86)
0.5
1 1
1.5 1
2 3
2.5 3
3 32
3.5 28
4 84
4.5 11
5 30

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,405,109 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar