StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Kruispunt (2021)

door Jonathan Franzen

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: A Key to All Mythologies (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,3375914,102 (3.94)21
"It's December 23, 1971, and heavy weather is forecast for Chicago. Russ Hildebrandt, the associate pastor of a liberal suburban church, is on the brink of breaking free of a marriage he finds joyless -- unless his wife, Marion, who has her own secret life, beats him to it. Their eldest child, Clem, is coming home from college on fire with moral absolutism, having taken an action that will shatter his father. Clem's sister, Becky, long the social queen of her high-school class, has sharply veered into the counterculture, while their brilliant younger brother Perry, who's been selling drugs to seventh graders, has resolved to be a better person. Each of the Hildebrandts seeks a freedom that each of the others threatens to complicate. Jonathan Franzen's novels are celebrated for their unforgettably vivid characters and for their keen-eyed take on contemporary America. Now, in Crossroads, Franzen ventures back into the past and explores the history of two generations. With characteristic humor and complexity, and with even greater warmth, he conjures a world that resonates powerfully with our own. A tour de force of interwoven perspectives and sustained suspense, its action largely unfolding on a single winter day, Crossroads is the story of a Midwestern family at a pivotal moment of moral crisis. Jonathan Franzen's gift for melding the small picture and the big picture has never been more dazzlingly evident."--… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 21 vermeldingen

Engels (49)  Nederlands (4)  Spaans (3)  Frans (2)  Duits (1)  Alle talen (59)
Toon 4 van 4
Chicago, 1971. Het gezin van een hulpprediker bereidt zich voor op kerst en zowel ouders als kinderen staan voor belangrijke keuzes in hun leven ( )
  huizenga | Sep 18, 2023 |
Omvangrijk en intrigerend verhaal over een tamelijk disfunctionele familie in een klein Amerikaans stadje aan het begin van de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Vader, moeder, 3 zonen en 1 dochter. En ieder van deze personen is een beetje wankel in hun doen en laten. Alleen de jongste zoon, Judson is nog enigszins 'normaal' te noemen. Het viel me op dat ik dit boek makkelijk terzijde kon leggen en dat is niet echt een goed teken. Maar als ik aan het lezen was, bleek het wel weer interessant. Religie speelt een hele grote rol in dit boek. Dat ligt natuurlijk aan de tijd waarin het zich afspeelt en de plek en dan past het wel, maar voor mij was het een beetje over de top en moeilijk om me in die gevoelens in te leven.
Ik kreeg niet echt een binding met een van de personages, hoewel Clem, de oudste, daar misschien nog het meest bij in de buurt kwam.
Al met al een aardig maar voor mij geen top boek. ( )
  connie53 | Feb 7, 2023 |
VK***** Beste v.h.jaar 2021 NRC***** Focus****DS*** Beste van 2021 CE***** Humo Top 2021 VRT hoogtept 2021)
  Wo | Jun 13, 2022 |
Voor boekensite.gent schreef ik:

Wie een kleine zeshonderd bladzijden in het gezelschap van een Amerikaans gezin in het begin van de jaren zeventig wil doorbrengen, kan “Kruispunt” van Jonathan Franzen lezen (in het Engels “Crossroads”).

We volgen de familie van Russ Hildebrandt, een pastor van een parochie van de hervormde kerk uit de buurt van Chicago. Hij is eind de veertig en vader van vier kinderen. Zijn huwelijk met Marion is niet meer wat het zou moeten zijn en hij heeft zijn oogje laten vallen op een jonge weduwe uit zijn parochie. Dat wordt duidelijk op de eerste bladzijden. Het grootste deel van de roman volgt de gezinsleden in de dagen voor Kerstmis 1971. De puberende zoon Perry is hoogbegaafd en mist voeling met het minder begaafde deel van de mensheid – zo goed als met iedereen dus. Hij raakt hierdoor van het rechte pad af. Zijn zus Becky is de all American beauty, cheerleader, populair op school en allemansvriend. Dan hebben we nog Clem die in de grote stad aan de universiteit studeert en Jordan het jongste zoontje waar we in deze roman niet zo heel veel over vernemen. Vermoedelijk zal hij een grotere rol krijgen in de boeken die nog volgen in wat belooft een trilogie te worden. De moeder, Marion, leren we voornamelijk via flash-backs kennen. Veel van de actie speelt zich af in een christelijke jongerengroep “Kruispunt” waar de vader en de oudste kinderen deel van uitmaken. Uiteindelijk eindigt het boek rond Pasen 1974. Zullen alle plooien gladgestreken zijn en zien we de familie aan de paasdis?

Franzen beschrijft de conflicten die zich in die periode van twee en een half jaar voordoen en focust daarbij op de beweegredenen van elk van de individuen. Elkeen probeert voor zichzelf te formuleren waarom ze bepaalde dingen nu juist wel of niet doen, een individuele zoektocht naar “how to be good”. Dat het fenomeen God hierbij nogal vaak als getuige of rechter moet optreden is niet abnormaal in een predikantenfamilie. Lezers die een voeling hebben met het religieuze zullen dit als een plus beschouwen.

Het boek prijkt in zo goed als alle lijstjes van beste boeken van 2021 en dat vind ik iets te veel eer. Ik had het moeilijk om enige sympathie op te brengen voor de hoofdpersonages. Normaal ben ik een liefhebber van boeken over menselijke mensen, mensen met wat kleine kantjes. Alle hoofd- én nevenpersonages voldoen ruim aan dit criterium en toch ging mijn empathie uiteindelijk alleen naar de kleine Jordan. ( )
  KrisM | Jan 3, 2022 |
Toon 4 van 4
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Jonathan Franzenprimaire auteuralle editiesberekend
Pittu, DavidVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de reeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor Kathy!
Eerste woorden
De grauwe hemel, doorstreept met kale eiken en iepen van het voorstadje New Prospect, beloofde de samengang van twee weersfronten in een witte kerst toen Russ Hildebrandt in zijn Plymouth Fury-sattionwagen stapte voor zijn ochtendronde langs de huizen van bedlegerige en seniele gemeenteleden van zijn hervormde kerk.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"It's December 23, 1971, and heavy weather is forecast for Chicago. Russ Hildebrandt, the associate pastor of a liberal suburban church, is on the brink of breaking free of a marriage he finds joyless -- unless his wife, Marion, who has her own secret life, beats him to it. Their eldest child, Clem, is coming home from college on fire with moral absolutism, having taken an action that will shatter his father. Clem's sister, Becky, long the social queen of her high-school class, has sharply veered into the counterculture, while their brilliant younger brother Perry, who's been selling drugs to seventh graders, has resolved to be a better person. Each of the Hildebrandts seeks a freedom that each of the others threatens to complicate. Jonathan Franzen's novels are celebrated for their unforgettably vivid characters and for their keen-eyed take on contemporary America. Now, in Crossroads, Franzen ventures back into the past and explores the history of two generations. With characteristic humor and complexity, and with even greater warmth, he conjures a world that resonates powerfully with our own. A tour de force of interwoven perspectives and sustained suspense, its action largely unfolding on a single winter day, Crossroads is the story of a Midwestern family at a pivotal moment of moral crisis. Jonathan Franzen's gift for melding the small picture and the big picture has never been more dazzlingly evident."--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Het is 23 december 1971, het weerbericht belooft een witte kerst en ieder lid van de familie Hildebrandt staat op een kruispunt. Vader Russ, hulpprediker van een progressieve kerk in een voorstadje van Chicago, wil zich bevrijden uit zijn liefdeloze huwelijk – zonder te weten dat zijn labiele vrouw Marion met dezelfde gedachte speelt. Hun oudste zoon Clem komt voor de feestdagen naar huis met een beslissing die zijn vader zal verbijsteren. Clems zusje Becky, vanouds de populairste cheerleader op haar school, is onder de bekoring geraakt van de hippiecultuur, en hun puberbroer Perry is het beu om als drugsdealer het geld bijeen te sprokkelen voor zijn eigen verslaving. Iedere Hildebrandt is op zoek naar een beter leven en ziet zich daarin door de anderen gedwarsboomd.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.94)
0.5 1
1 5
1.5
2 16
2.5 9
3 39
3.5 23
4 111
4.5 34
5 79

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,460,594 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar