StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Alias Grace

door Margaret Atwood

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
11,845259540 (3.94)4 / 1040
It is 1843, and Grace Marks has been convicted for her involvement in the vicious murders of her employer Thomas Kinnear and Nancy Montgomery, his housekeeper and mistress. Some believe Grace is innocent; others think her evil or insane. Now serving a life sentence, Grace claims to have no memory of the murders. Dr. Simon Jordan, an up-and-coming expert in the burgeoning field of mental illness, is engaged by a group of reformers and spiritualists who seek a pardon for Grace. He listens to her story while bringing her closer and closer to the day she cannot remember. What will he find in attempting to unlock her memories? Is Grace a female fiend? A bloodthirsty femme fatale? Or is she the victim of circumstances?… (meer)
Onlangs toegevoegd doorvreap, besloten bibliotheek, Katzenkindliest, Irinna55, moriahstory, EvergreenTea, claireylou, JRMANDRAGON, helmutbooks
  1. 111
    Lelieblank, scharlaken rood door Michel Faber (girlunderglass)
    girlunderglass: Both books share the impressive power of beautifully and believably conveying a particular place and time - they make the reader not only understand and love the peculiarities of a particular era, but also temporarily feel part of it.
  2. 112
    Lichtekooi door Emma Donoghue (ainsleytewce, BookshelfMonstrosity)
    BookshelfMonstrosity: Based on sensational true crimes of yesteryear, these character-driven historical novels focus on young women whose attempts to escape lives of poverty and abuse lead to violence. Both disturbing, suspenseful books present nuanced psychological portraits of their protagonists.… (meer)
  3. 40
    Gillespie en ik door Jane Harris (souloftherose)
    souloftherose: It's difficult to explain this recommendation without revealing spoilers for either novel. Both are set in the 19th century, feature strong female narrators and concern a crime - and that's all I can say!
  4. 40
    De laatste rituelen door Hannah Kent (BookshelfMonstrosity)
    BookshelfMonstrosity: The Polished Hoe portrays conditions in 20th-century Jamaica, while Burial Rites focuses on 19th-century Iceland, but these exquisitely detailed literary historical novels explore the lives of unusually intelligent women whose treatment by their masters has resulted in terrible crimes.… (meer)
  5. 52
    Obsessie door A.S. Byatt (KayCliff)
  6. 30
    The Ballad of Frankie Silver door Sharyn McCrumb (rbtanger)
    rbtanger: Both are historicals about female murderers. And both are equally haunting and mysterious with a good pull at the beginning and a good twist to the end.
  7. 41
    Oscar en Lucinda door Peter Carey (wonderlake)
  8. 30
    Zijn bloedige plan door Graeme Macrae Burnet (cbl_tn)
    cbl_tn: Both are Booker shortlisted novels that tell the story of a historical crime. Atwood's is based on a real crime.
  9. 20
    Koud Hart door Tess Gerritsen (rbtanger)
    rbtanger: The Bone Garden is set a decade earlier than alias Grace, but the atmosphere and feel of the story are very similar.
  10. 31
    Affiniteit door Sarah Waters (starbox, souloftherose)
  11. 20
    The Unseeing door Anna Mazzola (JoEnglish)
  12. 21
    Het woud der verwachting : het leven van Charles van Orléans door Hella S. Haase (AliceWonders)
  13. 11
    A Spell of Winter door Helen Dunmore (1Owlette)
    1Owlette: Although set at different times and in different countries, both works explore similar themes of isolation, marginalization, and the effect of social pressures upon women's mental states, in haunting, beautiful prose.
  14. 34
    Het liefje van de Franse luitenant door John Fowles (Nickelini)
1990s (23)
AP Lit (251)
Florida (110)
My TBR (114)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Engels (239)  Frans (5)  Nederlands (4)  Zweeds (2)  Deens (1)  Spaans (1)  Hongaars (1)  Fins (1)  Catalaans (1)  Duits (1)  Italiaans (1)  Alle talen (257)
Toon 4 van 4
Toevallig zag ik tijdens het lezen ook de Netflixserie 'Alias Grace' en vervolgens de serie 'Anne with an e' (boek: Anne of Green Gables van L.M. Montgomery, geschreven begin twintigste eeuw en als e-book gratis op internet te vinden). In de serie waren er leuke raakpunten te zien tussen de min-of-meer tegengestelde lotgevallen van Grace en Anne. Ook het eeuw tijdsverschil dat tussen het ontstaan van beide verhalen zit is interessant: het feminisme van begin twintigste eeuw in het verhaal van Anne, terwijl bij Margaret Atwood het feminisme van eind van de eeuw is op te merken. ( )
  stafhorst | Jan 4, 2022 |
Canada, tussen 1851 en 1872. Grace Marks zit in een tuchthuis waar ze levenslang moet blijven omdat ze medeschuldig is bevonden aan doodslag op haar baas, meneer Kinnear, en zijn huishoudster, Nancy Montgomery, waar Grace voor werkte als dienstmeisje. Haar mededader, James McDermott, is schuldig aan de moord op Kinnear, want hij heeft het fatale schot gelost en is daar voor opgehangen. Dit is een waargebeurd verhaal en Margaret Atwood heeft dan ook veel boeken en andere publicaties gebruikt om een intrigerend beeld te geven van de zaak. Ook Simon Jordan is daar daadwerkelijk bij betrokken geweest. Hij is een jonge zenuwarts die nieuwe ideeën heeft over hoe geheugenverlies kan worden opgelost. Hij is in staat gesteld om Grace te bezoeken en haar verhaal op te tekenen en te kijken of hij wat van de openstaande vragen beantwoord kan krijgen. Dit doet hij met verve. Grace zit inmiddels 16 jaar in het tuchthuis en mag, vanwege goed gedrag, werken in het huis van de directeur van het tuchthuis. Hij komt regelmatig met haar praten en terwijl zij aan haar quilts werkt luistert hij naar haar verhaal. Dat verhaal wordt op een eenvoudige manier verteld want Grace is een eenvoudig meisje. Grace is een jonge Ierse vrouw en komt uit een gezin met vee kinderen die naar Canada emigreren. Op de bootreis overlijdt haar moeder en zij moet voor de kleinste kinderen zorgen. Haar vader is een luiwammes en heeft maar af en toe werk en stuurt Grace dan ook uit werken. Ze is blij dat ze het huis uit kan en gaat van de ene familie naar de andere tot ze bij Kinnear komt werken. Daar gaat alles mis.
Het verhaal wordt vormgegeven door het verhaal dat Grace vertelt en een aantal briefwisselingen tussen hoge ambtenaren en gedeeltes die over Simon gaan. Je krijgt langzaam een idee hoe het verhaal zou kunnen zijn gebeurd. Met af en toe een aha momentje. Maar eigenlijk weet je aan het einde nog niets zeker. Wel krijg je een goed idee hoe het eraan toeging in die tijd bij de armere en bij de rijke families. Fijn boek om te lezen. ( )
  connie53 | Apr 26, 2021 |
Dit is vakmanschap, zonder twijfel. Atwood vertrekt van het waar gebeurde verhaal van Grace Marks, een in de 19de eeuw beruchte moordenares in Canada. Ze laat Grace haar verhaal vertellen aan een dokter, Simon Jordan, die zich op het terrein waagt van de beginnende psychologie. Atwood wekt listig de schijn op dat het boek draait om de vraag of Grace schuldig of onschuldig is, maar eigenlijk is het haar te doen om hoe een intelligente, alerte vrouw, midden 19de eeuw, zich als mens overeind probeert te houden in dramatische omstandigheden, en duidelijk gebukt onder haar minderwaardige gender-situatie. Ook de evolutie die dokter Jordan ondergaat is minstens even belangrijk in het verhaal. ( )
  bookomaniac | Dec 20, 2015 |
Fragmenten:
Tussen het grind groenen pioenrozen. Ze komen op tussen de losse, grijze steentjes, hun knoppen tasten de lucht af, als slakkenogen, dan zwellen ze en gaan ze open, reusachtige donkerrode bloemen, glanzend en glinsterend als satijn. Dat is het plotseling afgelopen en vallen ze op de grond. In dat ogenblik voor ze uit elkaar vallen, lijken ze op de pioenen in de voortuin van mijnheer Kinnear, die eerste dag, alleen waren ze wit. Nancy was ze aan het afsnijden. Ze had een lichte japon aan met roze rozenknopjes en een rok met drie volants en ze droeg een strohoed die haar gezicht aan het oog onttrok. Ze had een platte mand bij zich voor de bloemen, ze zakte door haar knieën, als een dame, zonder haar middel te buigen. Toen ze ons hoorde en zich omdraaide, bracht ze haar hand aan haar keel alsof ze schrok.p.11
Een quilt met een patroon van de blokhut is iets wat alle jonge vrouwen voor hun huwelijk horen te hebben, want dat patroon staat voor de huiselijke haard; in het midden hoort er altijd een rood vierkant te zitten, dat is het haardvuur...Ik zou een Paradijsboom kiezen, net als de quilt in het huis van wethouder Parkinson, die pakte ik altijd uit de kist, kwansuis om te zien of hij niet versteld hoefde te worden, maar feitelijk om hem te bewonderen, hij was prachtig, allemaal driehoekjes, donker voor de bladeren,en lichter voor de appels, een heel fijn handwerk, met bijna zulke kleine steekjes als ikzelf kan maken, alleen de rand zou ik voor de mijne anders maken. Die van mevrouw Parkinsons had een Ganzenjachtrand, maar ik zou een gevlochten rand maken, een lichte en een donkere kleur, ranken noemen ze dat, net als rond de spiegel in het salon.
Maar tegen hem zeg ik iets anders. Ik zeg: 'Dat weet ik niet, mijnheer. Misschien de tranen van Job, of een Paradijsboom, of een omheining, of misschien ook een oude Vrijdstersdoolhof, want ik ben een oude vrijdster, nietwaar meneer, en ik ben ook in een doolhof beland.' p 95-96 ( )
  Baukis | Jul 2, 2010 |
Toon 4 van 4
Margaret Atwood has always written her characters from the inside out. She knows them: in their hearts, their bones. For many years now she has been a stylist of sensuous power. In Alias Grace she has surpassed herself, writing with a glittering, singing intensity.
toegevoegd door jburlinson | bewerkNew York Review of Books, Hilary Mantel (betaal website) (Dec 19, 1996)
 

» Andere auteurs toevoegen (11 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Atwood, Margaretprimaire auteuralle editiesbevestigd
Drews, KristiinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gadon, SarahVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gjelsvik, IngerVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pulice, Mario J.OmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Walitzek, BrigitteVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor Graeme en Jess
Eerste woorden
Tussen het grind groeien pioenrozen.
Citaten
When you are in the middle of a story it isn't a story at all, but only a confusion; a dark roaring, a blindness, a wreckage of shattered glass and splintered wood, like a house in a whirlwind, or else a boat crushed by the icebergs or swept over the rapids, and all aboard powerless to stop it. It's only afterwards that it becomes anything like a story at all. When you are telling it, to yourself or to someone else.
It's 1851. I'll be twenty-four years old next birthday. I've been shut up in here since the age of sixteen. I am a model prisoner, and give no trouble.
Gone mad is what they say, and sometimes Run mad, as if mad is a direction, like west; as if mad is a different house you could step into, or a separate country entirely. But when you go mad you don't go any other place, you stay where you are. And somebody else comes in.
Ten tijde van mijn bezoek waren er slechts veertig vrouwen in het Tuchthuis. Hieruit blijkt wel het hooger zedelijk gehalte van het zwakke geslacht. Het voornaamste doel waarmee ik deze afdeling bezocht, was de vermaarde moordenares Grace Marks te aanschouwen, over wie ik veel had vernomen, niet slechts uit de couranten, doch eveneens van degene die haar ter terechtzitting had verdedigd en wiens knap pleidooi haar heeft gered van de galg, waar haar ongelukkige medeplichtige zijn misdadige loopbaan heeft beëindigd.

-Susanna Moore
Life in the Clearings, 1853.
Kom kijken:
zie, echte bloemen
uit deze smartelijke wereld.

- BASHŌ
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

It is 1843, and Grace Marks has been convicted for her involvement in the vicious murders of her employer Thomas Kinnear and Nancy Montgomery, his housekeeper and mistress. Some believe Grace is innocent; others think her evil or insane. Now serving a life sentence, Grace claims to have no memory of the murders. Dr. Simon Jordan, an up-and-coming expert in the burgeoning field of mental illness, is engaged by a group of reformers and spiritualists who seek a pardon for Grace. He listens to her story while bringing her closer and closer to the day she cannot remember. What will he find in attempting to unlock her memories? Is Grace a female fiend? A bloodthirsty femme fatale? Or is she the victim of circumstances?

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Zestien jaar zijn voorbijgegaan sinds de mooie Grace Marks op haar zestiende achter de tralies verdween vanwege de koelbloedige moord op haar werkgever en diens huishoudster en minnares. Haar mededader kreeg destijds de doodstraf en werd opgehangen. De doodstraf tegen Grace werd door de rechtbank op het laatste moment omgezet in levenslang.
Sommigen denken dat ze onschuldig is, anderen dat ze gek is; Grace zelf zegt zich niets van de moorden te herinneren. Simon Jordan, jong zenuwarts en expert op het gebied van geheugenverlies, wordt in dienst genomen om achter de waarheid te komen.
In Alias Grace worden op schitterende wijze verschillende thema's verbeeld: seks, geweld, immigratie, spiritualiteit en de relaties tussen vrouwen en mannen en tussen sociale klassen. In het brandpunt van deze rijke, fascinerende roman heeft Atwood een van de meest raadselachtige en beruchte figuren uit de Canadese geschiedenis geplaatst.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.94)
0.5 2
1 20
1.5 9
2 102
2.5 21
3 536
3.5 172
4 1204
4.5 145
5 696

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,803,737 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar