StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Lo sagrado y lo profano door Mircea Eliade
Bezig met laden...

Lo sagrado y lo profano (origineel 1957; editie 2021)

door Mircea Eliade (Auteur), Ramón Alfonso Díez Aragón (Vertaler), Luis Gil Fernández (Voorwoord)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2,668195,459 (3.91)15
Famed historian of religion Mircea Eliade observes that even moderns who proclaim themselves residents of a completely profane world are still unconsciously nourished by the memory of the sacred. Eliade traces manifestations of the sacred from primitive to modern times in terms of space, time, nature, and the cosmos. In doing so he shows how the total human experience of the religious man compares with that of the nonreligious. This book serves as an excellent introduction to the history of religion, but its perspective also emcompasses philosophical anthropology, phenomenology, and psychology. It will appeal to anyone seeking to discover the potential dimensions of human existence. -- page 4 of cover.… (meer)
Lid:SKRM
Titel:Lo sagrado y lo profano
Auteurs:Mircea Eliade (Auteur)
Andere auteurs:Ramón Alfonso Díez Aragón (Vertaler), Luis Gil Fernández (Voorwoord)
Info:Piadós (2021)
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Religion, Mythology, Spirituality and Mysticism
Waardering:****
Trefwoorden:Religion, Religion_History, Religion_Philosophy, Anthropology, Anthropology_Cultural, Symbolism, Religion_Comparative

Informatie over het werk

De magie van het alledaagse de transcendentie van het dagelijks leven door Mircéa Eliade (1957)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 15 vermeldingen

Engels (11)  Nederlands (2)  Frans (2)  Spaans (2)  Portugees (Portugal) (1)  Catalaans (1)  Alle talen (19)
Toon 2 van 2
In 'The Sacred and the Profane' merkt Mircea Eliade op dat hoewel hedendaagse mensen geloven dat hun wereld volledig profaan of seculier is, ze soms toch onbewust verbonden zijn met de herinnering aan iets heiligs. Het is dit uitgangspunt dat Eliade's diepgaande verkenning van het heilige – zoals dat zich heeft gemanifesteerd in ruimte, tijd, de natuur en de kosmos, en het leven zelf – drijft en zijn uitgebreide kijk op de menselijke ervaring schraagt. ( )
  MaSS.Library | Sep 18, 2023 |
Mircea Eliade roept in dit inmiddels klassieke werk de antieke wereld op die nog geen scheiding kende tussen het heilige en het alledaagse.
Het dagelijkse leven was ingebed in het heilige.
Een huis was niet alleen praktisch maar ook heilig omdat het een afspiegeling was van het scheppingswerk van de goden. De opening in de nok was niet alleen een rookafvoer maar symboliseerde vooral de blijvende verbinding met de kosmos.
Eliade schetst een wereld van betekenissen achter betekenissen en laat in dit meesterwerkje met veel overtuigende voorbeelden zien hoe inhoud en structuur van ons onbewuste verbazingwekkende overeenkomsten vertonen met de mythologieën van álle volkeren op aarde.
Het religieuze met zijn rituelen en symbolen bepaald nog steeds het leven van de mens. Zelfs de seculiere maatschappij berust op religieuze structuren.
Recensie(s)
Een klassieke fenomenologische inleiding in de godsdienstwetenschap die 'beschrijft in welke verschijningsvorm het heilige zich voordoet en de situatie van de mens beschrijft in een wereld die geladen is met religieuze waarden' (pagina 17). De auteur benoemt het heilige als macht en realiteit. De verschijningsvormen ervan in ruimte en tijd, in natuur en kosmos, en in het menselijk bestaan worden in vier hoofdstukken beschreven. Nadruk ligt op de niet-hedendaagse vormen. De geschiedenis van de godsdienstwetenschap krijgt een apart hoofdstuk en het nawoord geeft toelichting op de titel. Voorzien van uitgebreide noten en literatuurverwijzingen, plus verklarende woordenlijst, biografische notitie, bibliografie en register. De prettige en intelligente vertaling is van verschillende gerenommeerde handen. Dit deel 6 in de reeks 'Fenomenologische klassieken' is een aanrader voor ieder die de studie van de ervaring van het of de Andere - het numineuze - ter harte gaat. Zie ook de andere delen in de reeks over onder meer Rudolf Otto en William James. De meest recente Nederlandse 'erfgenaam'van Eliade is Tjeu van den Berk, met bijvoorbeeld 'Het numineuze' (2005)*.
1 stem aitastaes | Aug 22, 2017 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (21 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Eliade, Mircéaprimaire auteuralle editiesbevestigd
Antonucci, EmilOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Argemí Munar, JúliaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Briedis, LeonsVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Petrač, BožidarVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Solar, MilivojNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Trask, Willard R.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (4)

Famed historian of religion Mircea Eliade observes that even moderns who proclaim themselves residents of a completely profane world are still unconsciously nourished by the memory of the sacred. Eliade traces manifestations of the sacred from primitive to modern times in terms of space, time, nature, and the cosmos. In doing so he shows how the total human experience of the religious man compares with that of the nonreligious. This book serves as an excellent introduction to the history of religion, but its perspective also emcompasses philosophical anthropology, phenomenology, and psychology. It will appeal to anyone seeking to discover the potential dimensions of human existence. -- page 4 of cover.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
"Een klassieke fenomenologische inleiding in de godsdienstwetenschap die 'beschrijft in welke verschijningsvorm het heilige zich voordoet en de situatie van de mens beschrijft in een wereld die geladen is met religieuze waarden'.
De auteur benoemt het heilige als macht en realiteit.
De verschijningsvormen ervan in ruimte en tijd, in natuur en kosmos, en in het menselijk bestaan worden in vier hoofdstukken beschreven.
Nadruk ligt op de niet-hedendaagse vormen.

De geschiedenis van de godsdienstwetenschap krijgt een apart hoofdstuk en het nawoord geeft toelichting op de titel. Voorzien van uitgebreide noten en literatuurverwijzingen, plus verklarende woordenlijst, biografische notitie, bibliografie en register.

De prettige en intelligente vertaling is van verschillende gerenommeerde handen.
Dit deel 6 in de reeks 'Fenomenologische klassieken' is een aanrader voor ieder die de studie van de ervaring van het of de Andere - het numineuze - ter harte gaat.
Zie ook de andere delen in de reeks over onder meer Rudolf Otto en William James.
De meest recente Nederlandse 'erfgenaam' van Eliade is Tjeu van den Berk, met bijvoorbeeld 'Het numineuze'."
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.91)
0.5
1 4
1.5
2 11
2.5 3
3 36
3.5 11
4 87
4.5 9
5 55

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,776,230 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar