StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Eerste liefde (1860)

door Ivan Turgenev

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,4694212,432 (3.8)70
When the down-at-heel Princess Zasyekin moves next door to the country estate of Vladimir Petrovich's parents, he instantly and overwhelmingly falls in love with his new neighbour's daughter, Zinaida. But the capricious young woman already has many admirers and as she plays her suitors against each other, Vladimir's unrequited youthful passion soon turns to torment and despair - although he remains unaware of his true rival for Zinaida's affections. Set in the world of nineteenth-century Russia's fading aristocracy, Turgenev's story depicts a boy's growth of knowledge and mastery over his own heart as he awakens to the complex nature of adult love.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 70 vermeldingen

Toon 2 van 2
goede schrijfstijl; zie nawoord door margriet de moor ( )
  leesclubhaarenjb | Oct 23, 2012 |
Drie mannen van middelbare leeftijd zitten om half één 's nachts nog bijelkaar, nadat de andere gasten al zijn vertrokken. Ze spreken af dat ze elkaar over hun eerste liefde zullen vertellen, maar alleen het verhaal van Vladimir Petrovitsj blijkt echt bijzonder te zijn.

Het gebeurde in de zomer van 1833 toen hij 16 was en met zijn ouders in hun buitenhuis verbleef. In 1833 waren jongens van 16 uit de gegoede kringen nog vol onschuld, en de jonge Vladimir is daarom nog nooit verliefd geweest en weet niks van vrouwen. Geen wonder dat hij als een blok valt voor Zinaida, de mooie 21-jarige dochter van de aan lager wal geraakte prinses die het huis naast dat van zijn ouders komt huren. Zijn moeder is een snob die neerkijkt op deze laaggeboren buurvrouw, die er een rommelig huishouden op na houdt en de weduwe is van een man die het familiefortuin er door heeft gejaagd. Maar Vladimir is verrukt, niet alleen van Zinaida, maar ook van de vrolijke avondjes die ze organiseert met haar schare van aanbidders, want in zijn eigen kille en rigide familiekring heeft hij nog nooit plezier gehad. Zijn moeder is streng en afstandelijk, zijn vader vriendelijk maar volstrekt onverschillig.

Zinaida speelt met Vladimir. Ze windt hem om haar vinger, zoals ze met alle mannen doet, maar ziet een zestienjarige natuurlijk geen moment als een serieuze minnaar - iets dat Vladimir zich niet echt realiseert. De andere aanbidders laten steeds vaker hints vallen tegenover Vladimir om hem ervan te doordringen wat het spelletje inhoudt dat Zinaida speelt. Maar Vladimir is te onervaren, te idealistisch, te romantisch om te zien wat er aan de hand is. Ook als de lezer allang in de gaten heeft hoe de vork in de steel zit en waar Zinaida mee bezig is, verkeert Vladimir nog met zijn hoofd in de wolken.

Turgenev weet in slechts 100 pagina's precies de gevoelens van een verliefde tiener weer te geven: de extase, de verwarring, het gevoel van uniekheid en verhevenheid, de heftige onzekerheid. De wereld waarin Vladimir zich beweegt is heel anders dan de onze, maar de gevoelens zijn o zo herkenbaar.
http://annavangelderen.blogspot.com ( )
1 stem AnnavanGelderen | Feb 24, 2009 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (164 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Turgenev, Ivanprimaire auteuralle editiesbevestigd
Anhava, MarttiVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Balbusso, AnnaIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Balbusso, ElenaIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Berlin, IsaiahVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Garnett, ConstanceVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Löb, KurtIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Magarshack, DavidVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pritchett, V. S.IntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schot, Aleida G.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Weststeijn, W.G.VoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Opgedragen aan P.V. Annenkov
Eerste woorden
De gasten waren allang vertrokken.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

When the down-at-heel Princess Zasyekin moves next door to the country estate of Vladimir Petrovich's parents, he instantly and overwhelmingly falls in love with his new neighbour's daughter, Zinaida. But the capricious young woman already has many admirers and as she plays her suitors against each other, Vladimir's unrequited youthful passion soon turns to torment and despair - although he remains unaware of his true rival for Zinaida's affections. Set in the world of nineteenth-century Russia's fading aristocracy, Turgenev's story depicts a boy's growth of knowledge and mastery over his own heart as he awakens to the complex nature of adult love.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.8)
0.5
1 1
1.5 1
2 15
2.5 4
3 69
3.5 31
4 105
4.5 14
5 58

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,475,462 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar