StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het slechte geweten van Vlaanderen. Nationalisme, racisme en kolionalisme in de tijd van Hendrik Conscience

door Kevin Absillis

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
2Geen5,296,144 (3.5)Geen
Koloniale en racistische misdaden bezwaren meer dan ooit ons collectieve geweten. Boeken, straatnamen, standbeelden en oude gewoontes liggen onder vuur, en lang niet altijd onterecht. Soms slaat een heilzaam schuldbesef evenwel om in een verontwaardigingsverslaving. Een zinvol gesprek over de ingewikkeldheid van het verleden wordt dan erg moeilijk. Dit boek gooit het daarom over een andere boeg. Behendig navigerend tussen de mateloze schaamte van woke activisten en de blinde trots van radicale nationalisten stuurt het aan op de verrassende herontdekking van Vlaanderens aartsvader: Hendrik Conscience (1812-1883). Ooit geprezen als de man die zijn volk leerde lezen, nu verguisd als iemand die de Vlaming racistische en kolonialistische opvattingen aanpraatte: meer dan wie ook belichaamt Hendrik Conscience het slechte geweten van Vlaanderen. Maar waarom eigenlijk? Telt zijn omvangrijke oeuvre zoveel zwarte bladzijden? Wat vond Conscience van slavernij, kolonialisme en migratie? En kunnen we voor die oude opvattingen vandaag nog begrip opbrengen? 'Het slechte geweten van Vlaanderen' zoekt het uit en demonstreert finaal waarom een beschuldigde altijd het voordeel van de twijfel verdient.… (meer)
Onlangs toegevoegd doorJPRondas, ontvanger
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Geen besprekingen
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Koloniale en racistische misdaden bezwaren meer dan ooit ons collectieve geweten. Boeken, straatnamen, standbeelden en oude gewoontes liggen onder vuur, en lang niet altijd onterecht. Soms slaat een heilzaam schuldbesef evenwel om in een verontwaardigingsverslaving. Een zinvol gesprek over de ingewikkeldheid van het verleden wordt dan erg moeilijk. Dit boek gooit het daarom over een andere boeg. Behendig navigerend tussen de mateloze schaamte van woke activisten en de blinde trots van radicale nationalisten stuurt het aan op de verrassende herontdekking van Vlaanderens aartsvader: Hendrik Conscience (1812-1883). Ooit geprezen als de man die zijn volk leerde lezen, nu verguisd als iemand die de Vlaming racistische en kolonialistische opvattingen aanpraatte: meer dan wie ook belichaamt Hendrik Conscience het slechte geweten van Vlaanderen. Maar waarom eigenlijk? Telt zijn omvangrijke oeuvre zoveel zwarte bladzijden? Wat vond Conscience van slavernij, kolonialisme en migratie? En kunnen we voor die oude opvattingen vandaag nog begrip opbrengen? 'Het slechte geweten van Vlaanderen' zoekt het uit en demonstreert finaal waarom een beschuldigde altijd het voordeel van de twijfel verdient.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 1
4
4.5
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,989,984 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar