StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Patrimony : A True Story door Philip Roth
Bezig met laden...

Patrimony : A True Story (origineel 1991; editie 1991)

door Philip Roth (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,0752919,128 (4.02)12
Patrimony, a true story, touches the emotions as strongly as anything Philip Roth has ever written. Roth watches as his eighty-six-year-old father--famous for his vigor, charm, and his repertoire of Newark recollections--battles with the brain tumor that will kill him. The son, full of love, anxiety, and dread, accompanies his father through each fearful stage of his final ordeal, and, as he does so, discloses the survivalist tenacity that has distinguished his father's long, stubborn engagement with life.… (meer)
Lid:senyaha
Titel:Patrimony : A True Story
Auteurs:Philip Roth (Auteur)
Info:Simon & Schuster (1991), Edition: First Edition, 238 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Patrimonium door Philip Roth (1991)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 12 vermeldingen

Engels (18)  Nederlands (4)  Spaans (3)  Italiaans (2)  Portugees (Brazilië) (1)  Duits (1)  Alle talen (29)
Toon 4 van 4
’I must remember acurrately’, I told myself, ‘remember everything accurately so that when he is gone I can re-create the father who created me’. You must not forget anything.
Dit boek neemt een aparte plaats in in het oeuvre van Roth, want het is op en top autobiografisch. Uiteraard gebruikte Roth in zijn romans geregeld autobiografische elementen: bij zijn vroege ‘schandaalroman’ Portnoy’s Complaint moeten we geen tekening maken, zijn thuisstad Newark figureert prominent in verschillende boeken, en bijvoorbeeld in The Plot against America, voert hij gewoon zijn eigen familie op. Maar in dit boek beschrijft hij op een vrij zakelijke toon de laatste maanden en dagen van zijn vader, Herman Roth, die in 1988 stierf aan een hersentumor.
Blijkbaar hield Roth vanaf het moment van de diagnose van de kanker een soort dagboek bij, vooral omdat de mogelijkheid van het wegvallen van zijn vader hem tot in het diepste van zijn ziel raakte. Nu was die vader niet zomaar iemand: Herman Roth was een dominante persoonlijkheid, niet voor niks was de jonge Philip zo in opstand tegen hem gekomen. Terwijl het aftakelingsproces 40 jaar later zijn gang gaat, zien we Philip in dit boek voortdurend zijn relatie met zijn vader taxeren, “he wasn’t just any father, he was the father, with everything there is to hate in a father and everything there is to love”.
En we zien hem worstelen met de intussen klassieke eindelevens-vragen: wat is een menswaardig einde, zijn al die medische ingrepen nog nodig, kan en mag ik in de plaats van mijn vader beslissingen over hem nemen, enz? De vertwijfeling die Roth in de greep krijgt wordt erg benadrukt, zodat dit minstens evenzeer een boek is over Philip als over zijn vader.
Dit mag dan een apart boek zijn, de typische Roth-insteek zit er ook in: ook hier weer focust hij op het leven in al zijn glorie en miserie, de mens in zijn hoogtes en laagtes, kortom het leven zelf. Als zijn vader op een dag de hele badkamer met zijn stoelgang heeft besmeurd en er huilend bij zit, noteert Philip nadat hij alles heeft schoongemaakt: “that was the patrimony. And not because cleaning it up was symbolic of something else but because it wasn’t, because it was nothing less or more than the lived reality that it was.” Vintage Roth is dit.
Het portret dat Roth in dit boek van zijn vader schetst, is op sommige momenten hard en ongenadig, want ook alle kleinmenselijke kantjes van Herman komen geregeld aan bod. Maar het is uiteindelijk een eerbetoon geworden aan een man die alles gegeven heeft, een rasverteller ook die iedereen lastigvalt met eindeloze verhalen over zijn verleden (het is duidelijk waar Philip zijn verteltalent vandaan heeft), een man die zich tot het einde bleef vastklampen aan het leven, “Dying is work, and he was a worker”. Dit kleine boekje heeft uiteraard niet de epische kracht van Roth’s grootste romans, maar het is een boek dat diep raakt, zonder sentimenteel te worden. ( )
  bookomaniac | Mar 11, 2020 |
Wat doet het met de zoon als de vader steeds afhankelijker wordt? En vooral een vader die altijd zo strijdbaar, krachtig en onverzettelijk is geweest. Een vader voor wiens drammerige onverzettelijkheid de zoon indertijd zo ongeveer naar de universiteit is gevlucht. Maar ook daar bleef de vader heel erg aanwezig.
Roth laat het lijden en sterven van zijn vader zien met alle moeilijke en schaamtevolle momenten, maar met grote liefde beschreven.
  wannabook08 | Jun 8, 2014 |
Mooi en ontroerend verhaal van een zoon over een vader worstelend met aftakeling en dood. ( )
  judikasp | Mar 29, 2014 |
Patrimonium. Een waar verhaal is het aangrijpende relaas van Philip Roth over het gevecht dat zijn zesentachtig jaar oude vader bekend om zijn levenslust, zijn charmes en zijn Newark-anekdotes voert met een fatale hersentumor. Stap voor stap, met liefde, ontroering en bezorgdheid vergezelt de zoon zijn vader naar zijn levenseinde. Gaandeweg ontstaat zo het indrukwekkende portret van vader Roth, van zijn enorme overlevingsdrang en van zijn verbeten liefde voor het leven. ( )
  pjotrb | Nov 13, 2008 |
Toon 4 van 4
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (3 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Philip Rothprimaire auteuralle editiesberekend
Akar, MirèseVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Buenaventura, RamónVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hoog, ElseVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mantovani, VincenzoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rambaud, MauriceVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rodrigues, Fernanda PintoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Trobitius, JörgVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vieira, BethVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Per la nostra famiglia, i vivi e i morti
Para nuestra familia, los vivos y los muertos.
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
My father had lost most of the sight in his right eye by the time he'd reached eighty-six, but otherwise he seemed in phenomenal health for a man his age when he came down with what the Florida doctor diagnosed, incorrectly, ad Bell's palsy, a viral infection that causes paralysis, usually temporary, to one side of the face.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Patrimony, a true story, touches the emotions as strongly as anything Philip Roth has ever written. Roth watches as his eighty-six-year-old father--famous for his vigor, charm, and his repertoire of Newark recollections--battles with the brain tumor that will kill him. The son, full of love, anxiety, and dread, accompanies his father through each fearful stage of his final ordeal, and, as he does so, discloses the survivalist tenacity that has distinguished his father's long, stubborn engagement with life.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.02)
0.5
1 2
1.5 1
2 2
2.5 2
3 27
3.5 12
4 66
4.5 9
5 48

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,455,579 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar