StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Herfsttij der Middeleeuwen (1919)

door Johan Huizinga

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
3,284353,994 (4.01)48
"'Herfsttij der Middeleeuwen' van Johan Huizinga verscheen voor het eerst in 1919. Honderd jaar later geniet Herfsttij terecht een onverminderde populariteit. Het boek is een van de grootste en meeslependste klassieke geschiedwerken. Zowel in binnen- als buitenland is er grote waardering voor Huizinga's werk - niet alleen vanwege zijn inlevingsvermogen in de geschiedenis en zijn cultuurhistorische visie, maar ook omwille van zijn prachtige taalgebruik. 'Herfsttij' is in meer dan twintig talen vertaald. In deze gebonden, rijk geïllustreerde jubileumuitgave van 'Herfsttij' kan de lezer bij de tekst de kunstwerken zien die door Huizinga genoemd worden. Naast de bekende meesterwerken van Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en tijdgenoten zijn ook de door hem gebruikte literaire werken met miniaturen uit de handschriften afgebeeld. Zoveel mogelijk van wat door Huizinga in de tekst is genoemd wordt in beeld gebracht, waardoor het boek meer dan 300 illustraties in kleur bevat. Initiator en hoofdredacteur van deze jubileumeditie is Dr. Anton van der Lem, Huizinga-specialist en verbonden aan de Universitaire Bibliotheken Leiden als conservator oude drukken. In zijn nawoord 'Honderd jaar Herfsttij' zet hij de receptiegeschiedenis van 'Herfsttij' uiteen. Door hem is het boek nu ook voor het eerst voorzien van een volledig uitgewerkte bibliografie."--Back cover.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 48 vermeldingen

Engels (20)  Nederlands (7)  Zweeds (2)  Duits (2)  Catalaans (1)  Hongaars (1)  Alle talen (33)
1-5 van 7 worden getoond (volgende | toon alle)
Er is geen boek in de Nederlandse cultuurgeschiedenis dat zo spraakmakend is geweest als Herfsttij der middeleeuwen. Het is een synthese van beeldende kunst en literaire bronnen, van de verstilde sfeer van de Vlaamse primitieven en de klacht om het bestaan in het werk van de contemporaine dichters en schrijvers - dit alles tegen de achtergrond van schitterende feesten en van pompeuze praal. Erudiet en beeldend beschrijft Johan Huizinga in de vurige kleuren van de herfst de teloorgang van de laat-middeleeuwse beschaving. Naast een kaart van de Bourgondische Nederlanden, een tijdtafel, een stamboom van het Bourgondische vorstenhuis en een nawoord, bevat deze uitgave van Herfsttij der middeleeuwen bovendien honderden afbeeldingen, grotendeels in kleur, van kunstwerken en manuscripten die in de tekst door Huizinga worden genoemd.
Recensie(s)
Het wereldberoemde cultuurhistorische werk dat Huizinga wijdde aan de periode 1300-1500 in Frankrijk en de Nederlanden, kende al edities met afbeeldingen. Maar die waren niet zo efficiënt geïllustreerd als deze. Tekstbezorger/Huizinga-biograaf Van der Lem, die ook de spelling moderniseerde en citaten vertaalde, zocht bij elke verwijzing in de tekst de mooist mogelijke afbeelding: schilderijen en miniaturen in de prachtigste, vaak heraldieke kleuren. Resultaat: een goed samenspel van tekst en 300 afbeeldingen (54 bladvullend). Maar die tekst, is die niet verouderd? Nee, want Huizinga werkte vooral met primaire bronnen. Het beeld dat hij van het leven geeft, is bont en vol tegenstellingen: rijkdom en armoede, platte gein en geestelijke vreugde, wreedheid en tederheid wisselen af, men bemint en haat, bidt en vloekt. Doch achter de façades zoekt Huizinga de emoties. Deze uitgave is wel zó bijzonder, dat ze aanschaf rechtvaardigt ook als men de 'kale' tekst al bezit. Tweekolommendruk. Nawoord over het ontstaan van de tekst. Tijdtafel, stamboom Bourgondische Huis, register.
2 stem aitastaes | Dec 4, 2016 |
Uitgebreide studie over de cultuur en haar uitingsvormen in de Late Middeleeuwen (1350-1500). De auteur is later toch vooral bekritiseerd omdat hij de cultuur van die tijd afschilderd in al haar heftige kleuren en schrille tegenstellingen, waarbij zaken als vroeg-kapitalisme en de samengang tussen het proces van staatsvorming en de omgangsvormen (etiquette) worden genoemd.
  TonPeterse | Jun 2, 2011 |
De ondertitel geeft getrouw de inhoud weer: geen overzicht van politieke, staatkundige, of militaire feiten (ook geen economische): wel een excursie in de diverse aspecten van de laat-middeleeuwse geesteshouding. Het accent ligt daarbij niet op filosofie en religie, wel op de geestesidealen van de bovenlaag: het ridder-ideaal, de erecodes, de hoofse liefdes, de realiteitszin, en dergelijke meer.
Kritiek: te eenzijdig gebaseerd op verhalende bronnen (maar wel bewuste techniek), geesteshouding vooral van bovenlaag (maar hoe anders?), vooral Frankrijk als model (eerder dan de Nederlanden).
Prachtige uitdrukking. Maar dat effect gaat grotendeels verloren vanwege de overvloed aan voorbeeldjes, waarvan de meeste dan nog doorspekt met citaten uit het oudfrans.
Inzichten zijn zeer prikkelend en verruimend, maar soms wel vergezocht. Oa het accent op het doorleven van het middel¬eeuwse in de nieuwe (renaissance)vormen, het doorprikken van de idealen van ridderschap en hoofsheid (als grotendeels holle modellen), maar wel aangeven van waarde van de holle ideeën voor de reële ontwikkeling van de cultuur.

Alles bij elkaar indrukwekkend, maar helaas bijna onlees¬baar. ( )
3 stem bookomaniac | Aug 3, 2010 |
Johan Huizinga is een van de bekendste historici uit Nederland. Dit werk wordt algemeen als zijn hoofdwerk beschouwd.
Het boek is prachtig geïllustreerd, maar de tekst lijkt mij weinig samenhangend. Gestopt met lezen na blz 40. ( )
  erikscheffers | Jun 27, 2010 |
Dit prachtige geïllustreerde boek geeft een heldere kijk op de leef - en gedachtenwereld en de religieuze ervaring in de veertiende en vijftiende eeuw en beschrijft op positieve wijze het einde van een tijdperk, hetgeen wordt ondersteund door verwijzingen naar literatuur en schilderkunst . Fascinerend. ( )
1 stem sneeuwvlokje | Dec 28, 2008 |
1-5 van 7 worden getoond (volgende | toon alle)
De twee eeuwen rond het jaar 1400 in de delen van Frankrijk en Nederland die toen Boergondië vormden, zijn het onderwerp van deze historie. Het is geen politieke geschiedenis, ook geen sociale of economische geschiedenis, maar een mentaliteitsgeschiedenis: hoe dachten en deden die late Middeleeuwen in onze buurt? Bij mijn derde lezing geef ik me gewonnen. Het gaat hier om een meesterwerk. En als ik straks tegen het monument ga schoppen, dan is dat omdat een artikel met louter lof niet prettig lezen is.
toegevoegd door bewogenlucht | bewerkNRC Boeken, H. Brandt Corstius (Dec 19, 1997)
 

» Andere auteurs toevoegen (33 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Huizinga, Johanprimaire auteuralle editiesbevestigd
Garin, EugenioIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hollo, J. A.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hopman, FrederikVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mammitzsch, UlrichVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Payton, Rodney JohnsVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Reutercrona, HansVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Van der Lem, AntonRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Webb, DianeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Toen de wereld vijf eeuwen jonger was, hadden alle levensgevallen veel scherper uiterlijke vormen dan nu.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
"'Herfsttij der Middeleeuwen' van Johan Huizinga verscheen voor het eerst in 1919. Honderd jaar later geniet Herfsttij terecht een onverminderde populariteit. Het boek is een van de grootste en meeslependste klassieke geschiedwerken. Zowel in binnen- als buitenland is er grote waardering voor Huizinga's werk - niet alleen vanwege zijn inlevingsvermogen in de geschiedenis en zijn cultuurhistorische visie, maar ook omwille van zijn prachtige taalgebruik. 'Herfsttij' is in meer dan twintig talen vertaald. In deze gebonden, rijk geïllustreerde jubileumuitgave van 'Herfsttij' kan de lezer bij de tekst de kunstwerken zien die door Huizinga genoemd worden. Naast de bekende meesterwerken van Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en tijdgenoten zijn ook de door hem gebruikte literaire werken met miniaturen uit de handschriften afgebeeld. Zoveel mogelijk van wat door Huizinga in de tekst is genoemd wordt in beeld gebracht, waardoor het boek meer dan 300 illustraties in kleur bevat. Initiator en hoofdredacteur van deze jubileumeditie is Dr. Anton van der Lem, Huizinga-specialist en verbonden aan de Universitaire Bibliotheken Leiden als conservator oude drukken. In zijn nawoord 'Honderd jaar Herfsttij' zet hij de receptiegeschiedenis van 'Herfsttij' uiteen. Door hem is het boek nu ook voor het eerst voorzien van een volledig uitgewerkte bibliografie."--Back cover.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.01)
0.5
1
1.5 3
2 9
2.5 2
3 53
3.5 9
4 73
4.5 13
5 81

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,506,533 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar