StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het lot van de familie Meijer (2006)

door Charles Lewinsky

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
6272337,030 (3.93)19
De gerespecteerde veehandelaar Salomon Meijer en zijn vrouw Golde wonen in 1871 in een Zwitsers stadje met hun twee dochters. Als soldaat Janki, een onbekend Frans familielid, in huis wordt opgenomen, komt voor het eerst de liefde in het zicht. Dit is het begin van een omvangrijke Joodse familiegeschiedenis, waarin generatie na generatie tegen de maatschappelijke en vooral politieke achtergrond tot aan 1945 wordt neergezet.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 19 vermeldingen

Nederlands (12)  Engels (5)  Frans (3)  Duits (2)  Alle talen (22)
1-5 van 12 worden getoond (volgende | toon alle)
Als op een nacht in 1871 een ver familielid bij de deur van de Meijers aanklopt, kan niemand vermoeden dat hun leven vanaf dat moment radicaal zal veranderen. Hun wereld in het dorp Endingen is op dat moment klein, maar nog intact. Dan duikt wervelwind Janki op, een ver familielid, al weet niemand er het fijne van. Een jaar later heeft hij een bruid - de aangenomen dochter annex dienstmeid Chanele, een vrouw die op vele momenten een beslissende rol gaat spelen in het leven van de Meijers - en een stoffenwinkel in Baden.

Vijf generaties beslaat de geschiedenis van de Meijers, een geschiedenis vol liefdesgeluk en levensdroefenis, en vol strijd om succes en acceptatie. Van de kleine, gave wereld van Endingen, waar veehandelaar Salomon Meijer zijn altijd opgevouwen paraplu tot een symbool van zijn betrouwbaarheid heeft gemaakt, gaat het naar het mooiste warenhuis van Zürich, en voorbij de landsgrenzen. En steeds raakt de wereld een stukje meer uit zijn voegen.
  Lin456 | Oct 20, 2020 |
Een 660 pagina's lange Zwitserse familiegeschiedenis in vogelvlucht, met als rode draad het altijd en overal aanwezige antisemitisme. Dreigend & actueel, maar personages weinig uitgewerkt en jammer dat de Nederlandse vertaler/uitgever het nodig vond om de oorspronkelijke titel (Melnitz, naar het enige 'echte' personage in het boek) te banaliseren. ( )
  razorsoccam | Nov 20, 2018 |
De lotgevallen van een Joodse familie in Zwitserland in de jaren 1871-1945.
  EdVullings | Feb 22, 2018 |
Als op een nacht in 1871 een ver familielid bij de deur van de Meijers aanklopt, kan niemand vermoeden dat hun leven vanaf dat moment radicaal zal veranderen. Hun wereld in het dorp Endingen is op dat moment klein, maar nog intact. Dan duikt wervelwind Janki op, een ver familielid, al weet niemand er het fijne van. Een jaar later heeft hij een bruid - de aangenomen dochter annex dienstmeid Chanele, een vrouw die op vele momenten een beslissende rol gaat spelen in het leven van de Meijers - en een stoffenwinkel in Baden.

Vijf generaties beslaat de geschiedenis van de Meijers, een geschiedenis vol liefdesgeluk en levensdroefenis, en vol strijd om succes en acceptatie. Van de kleine, gave wereld van Endingen, waar veehandelaar Salomon Meijer zijn altijd opgevouwen paraplu tot een symbool van zijn betrouwbaarheid heeft gemaakt, gaat het naar het mooiste warenhuis van Zürich, en voorbij de landsgrenzen. En steeds raakt de wereld een stukje meer uit zijn voegen. (source: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/het-lot-van-de-familie-meijer/1001004...

Het verhaal is met een zeer komische noot neergezet. Het heeft een hoog vermaak gehalte zonder daarbij uit het oog te verliezen dat er een serieus verhaal verteld wordt.
Helaas is het wel zo dat sommige personages wat afgeraffeld worden. Toch kun je je van de meeste personages wel een aardige voorstelling maken.

Toch is het denk een verhaal waar niet iedereen iets mee kan. Ondanks de komische noot draait het boek vooral op negatieve gebeurtenissen. Het is een heel depressief verhaal. Verder kan het verhaal als langdradig ervaren worden ( )
  Ciska_vander_Lans | Oct 2, 2011 |
HET LEVEN verandert radicaal, als een ver familielid opduikt op zoek naar familie. Dat blijkt het begin van allerlei intriges en raadsels binnen de familie. Die worden in dit boek langzaam ontrafelt. In mijn beleving draagt elk familielid wel een geheim met zich mee. Ondanks de vijf generaties, die in dot boek voorrkomen, is het helder hoe de dwarsverbanden tussen de verschillende familieleden liggen.
  matthijsvandijk | May 28, 2011 |
1-5 van 12 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (7 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Charles Lewinskyprimaire auteuralle editiesberekend
Schippers, EllyVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Tortelli, ValentinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Whiteside, ShaunVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor mijn vrouw, zonder wie ik niet zou kunnen bestaan
Eerste woorden
Altijd als hij gestorven was, kwam hij weer terug.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

De gerespecteerde veehandelaar Salomon Meijer en zijn vrouw Golde wonen in 1871 in een Zwitsers stadje met hun twee dochters. Als soldaat Janki, een onbekend Frans familielid, in huis wordt opgenomen, komt voor het eerst de liefde in het zicht. Dit is het begin van een omvangrijke Joodse familiegeschiedenis, waarin generatie na generatie tegen de maatschappelijke en vooral politieke achtergrond tot aan 1945 wordt neergezet.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Vuistdikke roman over vijf generaties Meijer. Het verhaal van de joodse familie begint in 1871 en eindigt in 1945.
Het vertellen over generatie op generatie op generatie is een literaire kunst die je nog maar zelden tegenkomt. Helaas, want wat zit er veel ouderwetse schoonheid in de familiesage. Personages die hun eigenschappen en wijsheden overdragen op de kinderen, die op hun beurt weer veel overdragen op hun nazaat, enzovoorts. Allen op zichzelf staande individuen die desondanks zoveel gemeen hebben, naar elkaar toe trekken, elkaar afstoten, ruzies bijleggen en op elkaar vertrouwen als de buitenwereld zijn lelijke gezicht laat zien. En het smoelwerk van Europa naar de joden toe was een stuk lelijker dan dat van Medusa.
De geschiedenis herleeft
Lewinsky's 650 pagina's tellende kroniek symboliseert de geschiedenis van een volk waarvoor uit alle macht is geprobeerd om het tot de laatste kruimel van de planeet te laten verdwijnen. Lewinsky's magnum opus is een wonderschone prestatie om datgene wat zoveel mensen wilden uitvagen, te doen herleven. Er zijn 6 miljoen mensen die niets meer kunnen vertellen over hun opa, hun oma, hun ouders, hun zusjes, broertjes, neven, nichten, vrienden en dierbaren, met hun grote en kleine dingetjes zoals in Lewinsky's roman. En het verhaal van de Meijer is dan nog maar het verhaal van één familie.
Antisemitisme
Natuurlijk is dit een fictief verhaal. Maar het is zo veelzeggend en tot de verbeelding sprekend in al zijn eenvoud, dat dit het verhaal van miljoenen joodse families kan zijn. Families met liefdes, gekissebis, huwelijken, kinderen, en tradities. Over die karakteristieke tradities: Lewinsky laat de Meijers kwistig strooien met Jiddische woorden en rituelen - rituelen die in Europa voortdurend op onbegrip stuitten van het monster dat antisemitisme heet en dat met dreunende stappen dag in dag uit zijn dreigende aanwezigheid kenbaar maakte, al hielden de joden hun tradities binnenshuis. En naarmate de jaren verstrijken en het jaartal in het boek steeds verder opschuift naar de twintigste eeuw, met de afschuwelijke jaren dertig en de inktzwarte jaren veertig, de zwartste bladen uit de menselijke geschiedenis, terwijl de personages zo in je hart zijn gaan zitten, komt het onafwendbare steeds dichterbij en zijn er 6 miljoen mensen van vlees en bloed die vertegenwoordigd worden door de Meijers, al speelt de daadwerkelijke horror van wat de nazi's aanrichtten zich af op de achtergrond van het verhaal.
Voorzichtigheid is geboden
De aanloop ertoe, het virulente antisemitisme, is echter dagelijkse realiteit voor de Meijers. Al vanaf Salomon Meijer, de pater familias van deze kroniek, die veehandelaar is en uit ervaring weet hoe hij zijn beroep moet uitoefenen om de 'jullie joden altijd'-opmerkingen te voorkomen. Voorzichtigheid is geboden, bescheidenheid, inschikkelijkheid, op de tellen passen. Val niet op, wees op je hoede; een jood moest zich in de schaduwen van de samenleving bewegen of er zwaaide wat. Het leidde er zelfs toe dat kleinzoon François zich liet omdopen omdat hij als jood zijn warenhuis anders niet kon uitbreiden.
Eigen kring
En het is zo schrijnend als Salomons schoonzoon en François' vader, Janki, zichzelf na een lang leven van keihard werken een vakantie gunt met zijn vrouw. Janki is oorlogsveteraan en loopt op het vakantieverblijf andere veteranen tegen het lijf. Dagenlang is het één en al kameraadschappelijkheid en borrels drinken, totdat ze merken dat Janki een jood is - dan is de kameraadschappelijkheid in één klap voorbij. De Meijers krijgen het voortdurend voor de kiezen, dus hun levens spelen zich van de weeromstuit voornamelijk in eigen kring af.
Aanpassen
En in eigen kring wordt het meest beleefd. Lewinsky's familiesage is derhalve geenszins een roman over slachtofferschap. Het is ook geen roman waarin een eenduidige verklaring is te vinden voor het antisemitisme. De familie Meijer doet wat zij doet, leeft hun leven en ze passen zich zoveel mogelijk aan de omstandigheden aan. Flexibel, veerkrachtig, zonder morren, al wordt het hen vaak moeilijk gemaakt. Het is aan eenieder om te trachten de redenen voor het antisemitisme te doorgronden; dit fenomeen is al heel vaak vanuit allerlei hoeken belicht. Wat je zou kunnen opmaken, is dat het die veerkracht was waardoor de Europeanen zich tot de waanzin van WWll lieten drijven. Het socialisme in Europa is een stelsel van collectieve participatie en een grote bemoeienis vanuit de overheid, wat zijn weerslag heeft op de bevolking die op hun beurt individueel dat controlesysteem beoefende. Het controleren van het individu is immers om de samenleving overzichtelijk in te delen. Het de joden moeilijk maken was een van de pogingen om ook hen te controleren, iets waarop de Meijers telkenmale flexibel reageren, vindingrijk, speels en met humor, júíst om geen problemen te veroorzaken. Plus hard werken om een belangrijke bijdrage te leveren aan de samenleving, ondanks de vele beperkende maatregelen die hen werden opgelegd. Het zou evenwel waanzin zijn om bij de joden naar een verklaring te gaan zoeken dat de geschiedenis die inktzwarte wending heeft gekregen: het zijn simpelweg veel Europeanen die zich zonder enige aanleiding als smeerlappen hebben gedragen.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.93)
0.5 1
1 3
1.5
2 7
2.5 1
3 25
3.5 12
4 58
4.5 11
5 43

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,210,099 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar