StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Slaap! door Annelies Verbeke
Bezig met laden...

Slaap! (2003)

door Annelies Verbeke

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
3431076,148 (3.17)5
Untertitel Maya kriegt nachts schon lange kein Auge mehr zu. Sie leidet unter Insomnie. Todmüde radelt sie durch dunkle Straßen und klingelt fremde Menschen aus den Betten. Als sie Benoit kennen lernt, eine ebenso schlaf- und hilflose Seele wie sie, ist das der Beginn einer verstörenden Liebesgeschichte. .… (meer)
Lid:Natasja
Titel:Slaap!
Auteurs:Annelies Verbeke
Info:Cantaro Editores (2006), Paperback
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:***
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Slaap! door Annelies Verbeke (2003)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 5 vermeldingen

Nederlands (5)  Engels (4)  Tsjechisch (1)  Alle talen (10)
Toon 5 van 5
Soms grappig, modern, oude thema's, chaotisch als soms het leven zelf.
"Anderzijds kon ik enkel vrede hebben met een Slapeloze, want door anderen voelde ik mij niet begrepen."
"Ik keerde terug naar wat mijn huis niet meer was."
"'t Leven is kloterij man. En als je een speciale kleine bent geweest, weet je dat al snel."
"Mijn eenzaamheid was te groot geworden als de komst van een nachtvlinder mij het gevoel gaf een vriendje gevonden te hebben. " ( )
  EMS_24 | Jan 7, 2024 |
Maya, een vrouw die lijdt aan slapeloosheid, dwaalt 's nachts door de straten op zoek naar gelijkgestemde zielen. Haar slapeloosheid kostte haar reeds haar relatie, vrienden en haar psychisch evenwicht. Ze belt 's nachts appartementsbewoners wakker via hun parlofoon en komt zo in contact met Benoît. Vanaf dan volgt er een bizarre relatie tussen hen.

Debuutprijs 2004 door Boek.be.

Een boek dat afwisselend Maya en Benoît volgt. Poëtisch gebracht met veel oog voor details. Licht ontgoochelend einde. ( )
  kleinkacheltje | Jan 5, 2014 |
"Slaap!" begint veelbelovend, ontwikkelt zich tot een zelfzekere tweede akte maar verliest naar het einde toe wat van zijn overtuiging -- de rol van het toeval wordt naar mijn mening iets te dominant, de beheersing over het verhaal lost. Maar als geheel zeker een geslaagde roman. Op basis van dit boek heb ik ook Verbeke's twee volgende publicaties aangeschaft, en dat heeft tot aangename leesuurtjes geleidt.

Wat me van "Slaap!" vooral bijgebleven is is dat Verbeke zulke mooie zinnen schrijft, en die zo gericht weet te plaatsen. Bovendien, ze is haar vak meester genoeg om niet te willen scoren met haar trefzekere taalgebruik, maar laat haar woordkunsten beheerst door de hoofdstukken draven, ondergeschikt aan de licht surrealistische toon die dit zo'n prettige leeservaring maakt. ( )
1 stem Petroglyph | Mar 5, 2012 |
Gemengde gevoelens over. Het is mooi geschreven, er zit een plot in, maar de uiteindelijke ontwikkeling daarvan is toch niet zo heel sterk. Het begin is veel sterker dan het slot. Van scene tot scene zit er veel moois in het boek. Maya die niet kan slapen en in een portaal elke nacht een bel indrukt, tot ze bij De Gieter stuit op een medeslapeloze, Benoit. Met Benoit die ook niet slaapt, drinkt ze veel te veel. Benoit's moeder was prostitué en hij is uit huis geplaatst. Zijn jeugdherinneringen aan het Zeetje waar hij met zijn moeder was, en zijn dagdromen over potvis Frederik, vervlechten zich met de familie van Maya waarin Nonkel Hugo zich dooddronk. Met beide gaat het bergafwaarts, zij het bij Maya met wat interventies van de omgeving. Ze laten hun huizen achter en vinden elkaar dan op wonderlijke wijze terug in het nachtleven van een andere stad. ( )
  Dax9 | Jan 30, 2012 |
grappig cynisch.Een meisje en jongen kunnen niet in slaap geraken,zij belt willekeurig aan biij mensen om hen te wekken.Hij droomt dat hij op een walvis zit en spreekt tegen het spuitgat omdat hij de oren niet weet zitten.En de walvis kwaad wordt,en hem terecht wijst'ik ben een potvis!' ( )
  kleineyetie | Mar 29, 2008 |
Toon 5 van 5
Een reeks namen op de brievenbussen van een appartementenblok trekt de aandacht: ‘Debaere, Van Keileghem, De Wachter, Zordana, Ahib, Won, De Gieter. Ahib, Won, De Gieter. De combinatie van de drie laatste namen werkte op mijn versleten lachspieren.’ Is dat een teken van gekte? Dan al helemaal als je die willekeurige mensen midden in de nacht ook nog wakker gaat bellen. Maar in de debuutroman van Annelies Verbeke tref je zulke absurditeiten aan bij de vleet, en ze klinken helemaal zo gek nog niet.
Slaap! doet je de wereld dan ook vanuit een ander perspectief bezien, een nachtelijk perspectief. ‘Mijn nachten waren langer dan mijn dagen, want ´s nachts was ik alleen,’ verzucht de slapeloze vertelster Maya, en ´[m]ijn geest kreeg een helderheid die hij overdag zelden had.’ Met enkele van die snedige zinnetjes typeert Verbeke heel precies niet alleen de frustratie van het niet in slaap kunnen komen, maar ook het zonderlinge van het nachtelijke bestaan. Wie ’s nachts wakker is en door de stille straten dwaalt lijkt haast in een omgekeerde wereld te leven. Wanneer iedereen slaapt sta jij op scherp. Maar wat moet je doen, alleen in de donkere nacht?
toegevoegd door WiJiWiJi | bewerkRecencieWeb.nl, Karlijn de Winter (Nov 4, 2009)
 
`Mijn nachten waren langer dan mijn dagen, want 's nachts was ik alleen.' Zo begint de verbluffende debuutroman Slaap! van de Vlaamse scenariste Annelies Verbeke (Dendermonde, 1976). Het is een aanhef die voor iedereen die aan slapeloosheid lijdt direct een wereld van herkenning oproept. Wie zijn nachten doorwaakt doorbrengt, al dan niet met een slapende partner naast zich, is van God en iedereen verlaten en overgeleverd aan toenemende paniek. Als therapieën, ontspanningsoefeningen of medicatie niet helpen, ligt krankzinnigheid in het verschiet. Het enige wat erop zit is een partner in crime te vinden, een mede slaapgestoorde.
toegevoegd door WiJiWiJi | bewerkNRC, Elsbeth Etty (Nov 21, 2003)
 

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
And I'll show you / Who I've been running from / It's the feeling / Of waking / And it's gone. - Tindersticks, A Night In
Opdracht
Voor Lieven
Eerste woorden
Mijn nachten waren langer dan mijn dagen, want 's nachts was ik alleen.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Dat was de laatste dag die ertoe deed. De rest was zomaar een leven.
Op een nacht begreep ik de oneindigheid van het heelal en ik huilde even omdat het te groot was.
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Untertitel Maya kriegt nachts schon lange kein Auge mehr zu. Sie leidet unter Insomnie. Todmüde radelt sie durch dunkle Straßen und klingelt fremde Menschen aus den Betten. Als sie Benoit kennen lernt, eine ebenso schlaf- und hilflose Seele wie sie, ist das der Beginn einer verstörenden Liebesgeschichte. .

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.17)
0.5
1 3
1.5 1
2 19
2.5 4
3 42
3.5 12
4 19
4.5
5 11

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,387,288 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar