StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Nine Stories door J.D. Salinger
Bezig met laden...

Nine Stories (origineel 1953; editie 2001)

door J.D. Salinger

Reeksen: Glass Family (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
11,743112550 (4.14)2 / 119
The "original, first-rate, serious, and beautiful" short fiction (New York Times Book Review) that introduced J. D. Salinger to American readers in the years after World War II, including "A Perfect Day for Bananafish" and the first appearance of Salinger's fictional Glass family. Nine exceptional stories from one of the great literary voices of the twentieth century. Witty, urbane, and frequently affecting, Nine Stories sits alongside Salinger's very best work--a treasure that will passed down for many generations to come. The stories: A Perfect Day for Bananafish Uncle Wiggily in Connecticut Just Before the War with the Eskimos The Laughing Man Down at the Dinghy For Esmé--with Love and Squalor Pretty Mouth and Green My Eyes De Daumier-Smith's Blue Period Teddy… (meer)
Lid:michael.greenlee
Titel:Nine Stories
Auteurs:J.D. Salinger
Info:Back Bay Books (2001), Paperback, 320 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:*****
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Negen verhalen door J. D. Salinger (Author) (1953)

  1. 20
    Zen Poems (Everyman's Library Pocket Poets) door Peter Harris (hayfa)
    hayfa: If you liked "Teddy" I think you'll like this book. It's poetry by monks and it has all that sort of things that Teddy was talking about.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 119 vermeldingen

Engels (101)  Nederlands (4)  Portugees (Brazilië) (2)  Spaans (2)  Duits (1)  Alle talen (110)
Toon 4 van 4
Van Salingers kortverhalen zie ik me wel een liefhebber worden. Voorwaarde is natuurlijk dat ik ze op een dag allemaal in bezit heb. Bijkomende voorwaarde dat ik ze in een lange, van werk, familie en vrienden ontbeende, leessessie tot me kan nemen. In het Engels.

Er wordt veel beloofd. De personages die terugkeren in de andere bundels, en waarvan naar verluidt sommigen de auteur heten te zijn van enkele verhalen (en zelfs van The Catcher zelve). Ik moet deze verhalen bovendien, zo leren allerhande websites me, nauwkeuriger lezen, de zinnen om en wederom keren. (Het is niet mijn manier van lezen, maar ik houd wel van de suggestie.)

De lachvogel, Teddy en vooral Een perfecte dag voor bananenvis. ( )
  razorsoccam | Jan 29, 2016 |
Negen verhalen van van de Amerikaanse schrijver (1919), geschreven eind jaren veertig, begin jaren vijftig, waarin vaak kinderen centraal staan. Salinger, die door zijn roman 'The catcher in the rye' wereldberoemdheid kreeg, geeft ook in deze verhalen blijk van zijn groot schrijverstalent. De verhalen geven hallucinerende gevoelens en sensaties weer, terwijl ze toch vaak alleen over de realiteit gaan: van het eerste (titel)verhaal, over een psychisch gestoorde jonge man die met zijn vriendin aan een strand tot zichzelf poogt te komen, tot het laatste, waarin een vroegrijp jongetje van tien met parapsychologische gaven op een schip van Europa naar New York terugvaart. Salinger is een meester in het beschrijven van het uiterlijk van zijn personages, haardracht, kleding, schoenen. Voor veel liefhebbers vormen deze verhalen het voorlopige hoogtepunt van zijn werk. Goede vertaling. Onderdeel van een vierdelige gebonden heruitgave van alle Nederlandse vertalingen van werk van Salinger*, die ook al welkom is omdat de schrijver sinds jaar en dag weigert nieuw werk vrij te geven.
  leestgraag | Oct 9, 2015 |
Na Catcher in the Rye was dit toch grotendeels een afknapper. Enkele verhaaltjes zijn zeker bijzonder, vooral door de bijzondere mensen en voorvallen die worden beschreven, met A Perfect Day for Bananafish als subliem hoogtepunt. Maar na vijf verhaaltjes hield ik het voor bekeken: het wereld- en mensbeeld van Salinger is gewoon te deprimerend voor mij en dat wordt helaas niet gecompenseerd door de manier van schrijven. ( )
  bookomaniac | Nov 18, 2010 |
*spoilers*
De nine stories hebben meestal een twist aan het einde waardoor het verhaal echt "af" is. Soms is dat een positieve wending. De vreemde jongeman uit Blue Period hervindt aan het einde koers, dwz komt zijn bijna waanbeeldachtige bevlieging te boven na een soort van onverwachte spirituele ervaring, misschien een epiphany. Een meisje heeft het helemaal gehad met het asociale gedrag van een vriendin, maar door de ruzie die volgt ontmoet ze het broertje van die vriendin; suggestie: hier gaat misschien iets moois ontstaan. Dat laatste klinkt misschien plat, maar in het verhaal zelf is het dat helemaal niet.
Soms heeft het einde een kleine ambivalentie-explosie van dingen die heel negatief maar toch ook weer positief uitpakken. Zoals in Down at the Dinghy, waarin een moeder eindelijk uit haar zoontje weet los te weken wat hem dwars zit (positief), maar dat is dan wel een heel nare belediging die hij over zijn vader heeft horen maken (negatief), maar zelf snapt hij niet helemaal de anti-semitische lading ervan (misschien dan toch weer een beetje positief).
En soms is het einde ronduit naar, neem de zelfmoord uit Bananafish, of de bijna ontwrichtende uitwerking op een team honkballende jongetjes van het liefdesverdriet vd coach.
Hoe dan ook, de verhalen hebben steeds een emotionele lading, die echter heel terughoudend, heel gedoseerd wordt overgebracht.
Misschien mijn favoriete verhaal is For Esmée. Een soldaat heeft, door woII, volstrekt vermolmde zenuwen, van zijn vroegere karakter is niets meer over. Maar aan het einde krijgt hij een brief die het plotseling weer een heel klein beetje mogelijk doet lijken dat hij zich weer beter zal gaan voelen.
Maar deze weergave vh verhaal doet er geen recht aan. Het zijn de details, het is de woordkeuze, de volgorde waarin 't verteld wordt, de verschillende suggesties en perspectieven: daardoor wordt het een hele belevingswereld ipv alleen wat gebeurtenisjes, die, samengevat, bijna sentimenteel lijken.
Het meest raadselachtige verhaal vond ik Pretty Mouth. Een man wordt midden in de nacht opgebeld door een wanhopige vriend, en heeft een eindeloos geduld en ook best wat wijsheid bij het kalmeren en moed inpraten. Echter, wat later, tijdens een tweede telefoontje, gaat het inderdaad beter met de vriend, maar dan is de man na afloop plotseling erg chagrijnig. Point: hij vond de wanhoop van die vriend eigenlijk wel lekker? Hij speelt ontzettend graag de rol van kalme trooster? Ik weet het niet. ( )
4 stem pingdjip | Jul 29, 2009 |
Toon 4 van 4

» Andere auteurs toevoegen (91 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Salinger, J. D.Auteurprimaire auteuralle editiesbevestigd
Böll, AnnemarieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Böll, HeinrichVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Benton-Harris, JohnArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fruttero, CarloVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Judd, RogerOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schnack, ElisabethVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
We know the sound of two hands clapping.
But what is the sound of one hand clapping?
-- a Zen koan
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To Dorothy Olding and Gus Lobrano
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
There were ninety-seven New York advertising men in the hotel, and, the way they were monopolizing the long-distance lines, the girl in 507 had to wait from noon till almost two-thirty to get her call through.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Life is a gift horse in my opinion.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Non-U.S. editions of J.D. Salinger's short story collection Nine Stories are titled For Esmé - with Love and Squalor, and Other Stories. "For Esmé – with Love and Squalor" is also the title of a single Salinger short story from Nine Stories. Please distinguish between the collection of stories (this LT work) and the separate short story having the same title. Thank you.
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

The "original, first-rate, serious, and beautiful" short fiction (New York Times Book Review) that introduced J. D. Salinger to American readers in the years after World War II, including "A Perfect Day for Bananafish" and the first appearance of Salinger's fictional Glass family. Nine exceptional stories from one of the great literary voices of the twentieth century. Witty, urbane, and frequently affecting, Nine Stories sits alongside Salinger's very best work--a treasure that will passed down for many generations to come. The stories: A Perfect Day for Bananafish Uncle Wiggily in Connecticut Just Before the War with the Eskimos The Laughing Man Down at the Dinghy For Esmé--with Love and Squalor Pretty Mouth and Green My Eyes De Daumier-Smith's Blue Period Teddy

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.14)
0.5
1 15
1.5 2
2 80
2.5 21
3 376
3.5 101
4 873
4.5 113
5 969

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,657,317 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar