StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.
Hide this

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De stad der blinden (1995)

door José Saramago

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Ensaio sobre a cegueira (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
11,428361445 (4.07)5 / 549
"A city is struck by an epidemic of "white blindness." Authorities confine the blind to a vacant mental hospital secured by armed guards under instructions to shoot anyone trying to escape. Inside, the criminal element among the blind holds everyone captive, stealing food rations and assaulting women. There is one eyewitness to this nightmare who guides seven strangers--among them a boy with no mother, a girl with dark glasses, a dog of tears--through the barren streets, and the procession becomes as uncanny as the surroundings are harrowing. A magnificent parable of loss and disorientation and a vivid evocation of the horrors of the twientieth century, Blindness is a powerful portrayal of man's worst appetites and weaknesses--and man's ultimately exhilarating spirit"--P. [4] of cover.… (meer)
 1. 203
  De weg roman door Cormac McCarthy (browner56, ateolf, lilisin, petterw)
  browner56: Two harrowing, well-written looks at what we can expect when society breaks down
 2. 140
  De pest door Albert Camus (amyblue, roby72)
 3. 60
  De Triffids komen door John Wyndham (infiniteletters)
 4. 50
  Heer der vliegen door William Golding (petterw)
 5. 72
  Laat me nooit alleen door Kazuo Ishiguro (Simone2)
 6. 41
  José Saramago: A Consistência dos Sonhos - Cronobiografia door Fernando Gómez Aguilera (Ronoc)
 7. 10
  Het verzuim van de dood door José Saramago (Birbuv)
 8. 10
  De torenflat door J. G. Ballard (bertilak)
 9. 21
  In het land der laatste dingen door Paul Auster (BenTreat, Vonini)
  BenTreat: Both books are personal, tragic accounts of the collapse of civil society.
  Vonini: Same surreal feel, absent government, feeling of people being left to their fates, creeping despair, dismantling of society.
 10. 10
  1984 door George Orwell (petterw)
 11. 10
  State of Siege door Albert Camus (colagold)
 12. 00
  Into That Darkness door Steven Price (lkernagh)
 13. 11
  Witte ruis door Don DeLillo (chrisharpe)
 14. 12
  De rinoceros door Eugène Ionesco (CGlanovsky)
  CGlanovsky: Surreal epidemic spreads through the population.
1990s (22)
To Read (29)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Engels (285)  Spaans (19)  Nederlands (13)  Italiaans (10)  Frans (6)  Catalaans (4)  Portugees (Portugal) (4)  Zweeds (4)  Portugees (Brazilië) (3)  Duits (3)  Portugees (2)  Deens (2)  Hebreeuws (1)  Arabisch (1)  Fins (1)  Alle talen (358)
1-5 van 13 worden getoond (volgende | toon alle)
Extreme situaties brengen het slechtste in de mens naar boven, maar ook het beste; voor romanschrijvers zijn ze dan ook uitgelezen verhaallijnen. Saramago’s variante op dit thema gaat over een groep mensen, een hele stad eigenlijk, die plots en om onverklaarbare reden blind wordt. Hij volgt 7 mensen van naderbij; ze worden eerst in quarantaine gezet, maar kunnen dan uitbreken; bij hen is er 1 vrouw die om al even duistere redenen wel nog kan zien, wat natuurlijk handig is voor de anderen, maar ook voor ons, lezers.
Wat volgt zijn aanvankelijk aandoenlijke, zelfs amusante taferelen van onbeholpen mensen die plots enorm op de sukkel geraken. Maar als snel wordt de sfeer grimmig en gebeurt wat voorspelbaar was: grote chaos, overlevingsinstincten die boven komen, mensen die misbruik maken van de situatie, tot en met ronduit gruwelijke taferelen. Saramago illustreert hoe alle evidenties plots kunnen wegvallen, en dan plots het bord van goed en kwaad geveegd wordt, “homo homini lupus” of “l’enfer c’est les autres”, de mens als ergste vijand van zichzelf. Hij doet dit in de hem bekende stijl, met lange meanderende zinnen, dialogen zonder duidelijke leestekens, en met voortdurende commentaren bij het menselijke doen en laten. Dit boek is dus zeker de moeite om te lezen, als variante op “La Peste” van Camus, “Huis Clos” van Sartre of “Lord of the Flies” van Golding.
Maar toch viel “De stad der blinden” mij wat tegen, zeker in vergelijking met zijn illustere voorgangers. Wellicht komt dat omdat dit intussen mijn 5de Saramago is, en ik zijn stereotiepe stijl toch wel een beetje beu begin te worden; zeker in dit boek gaan de sarcastische relativeringen die Saramago voortdurend aanvoert, wel erg tegensteken. Bovendien vind ik dat hij in zijn verhaal heel veel mogelijkheden laat liggen: de hoofdpersonages blijven vrij oppervlakkig, als bewegende poppen (ze hebben ook geen naam); de onderlinge interactie had intenser gekund, in functie van het thema “het slechtste en het beste”, - nu fungeert bijna alleen de ziende vrouw als vertegenwoordiger van het goede, maar zelfs zij relativeert haar eigen rol voortdurend -; en tenslotte kan ik me inbeelden dat de wel erg negatieve invulling van het begrip blind-zijn (alsof dat automatisch leidt tot een status van primitiviteit en slechtheid) wel heel denigrerend kan overkomen bij echte blinden. Wat dat laatste betreft, heeft Saramago zich verdedigd met het argument dat het allemaal maar allegorisch is bedoeld, en zo begrijp ik het ook wel, als een illustratie van het feit dat wij allemaal ziende blind zijn en niet doorhebben dat de evidenties waar we van uit gaan, het vanzelfsprekende kader waarbinnen we leven, allemaal maar artificieel is. In die zin lees ik het boek als een waarschuwing dat we onze humaniteit moeten koesteren, net omdat ze maar een dun laagje is en heel gemakkelijk kan wegvallen. ( )
2 stem bookomaniac | Nov 5, 2015 |
In een stad breekt een epidemie uit waardoor de mensen blind worden. Eerst probeert de regering het gevaar door strikte quarantaine te beheersen, maar uiteindelijk wordt iedereen blind. In het gekkenhuis waar de eerste blinden worden geïnterneerd wordt de toestand, door de grote hoeveelheid mensen die plotseling blind zijn geworden en het schaarse voedsel dat ze toebedeeld krijgen, verschrikkelijk. Geen water, geen toiletten, machtsmisbruik van een man met een pistool en een paar bendeleden om hem heen. Al die tijd is er één vrouw die kan zien en die met haar man is meegegaan in quarantaine.
Als iedereen in de stad blind is, worden ze niet meer bewaakt en gaan ze terug naar hun huis. De stad is alleen nog bevolkt door troepen hongerige blinden die overal op zoek zijn naar voedsel. Als er geen uitweg meer lijkt te zijn, lijkt alles toch nog goed te komen.
Een prachtig verhaal over het bewaren van de menselijke waardigheid te midden van beestachtigheid. En het laat zien hoe afhankelijk we zijn van gas, water en elektriciteit: als dat niet meer functioneert, wat dan?
1 stem wannabook08 | Jun 15, 2012 |
  Nadyne03 | Jun 1, 2012 |
Het verhaal is origineel en voor een non-fictie boek best realistisch. Alleen word ik er erg triest van, misschien juist omdat ik het zo realistisch vind. Dit zou echt zo kunnen gebeuren. De schrijfstijl is vermoeiend. Het verhaal sleept zich soms daardoor tergend langzaam voort. In mijn geval was dat in combinatie met voor mij het trieste gevoel dat het verhaal geeft, een beetje een marteling om het boek uit te lezen.
Ik ben er nog niet helemaal over uit hoe ik dit boek moet beoordelen. Het verhaal, de personages, zijn echt. Maar ik vond het geen makkelijk boek om te lezen, het was een opgave. Daarom geef ik 'm maar twee stemmen mee. ( )
  Drijntje | Nov 16, 2011 |
zg
  olivavaneeghem | Aug 21, 2011 |
1-5 van 13 worden getoond (volgende | toon alle)

» Andere auteurs toevoegen (19 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Saramago, Joséprimaire auteuralle editiesbevestigd
Davis, JonathanVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Desti, RitaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lemmens, HarrieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mertin, Ray-GüdeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pontiero, GiovanniVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Weissová, LadaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Prijzen en eretitels
Motto
Wie ogen heeft, die kijke.
Wie zien kan, neme waar.

Boek der Raadgevingen
Opdracht
Voor Pilar
Voor mijn dochter Violante
Eerste woorden
De oranje schijf lichtte op.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonical LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"A city is struck by an epidemic of "white blindness." Authorities confine the blind to a vacant mental hospital secured by armed guards under instructions to shoot anyone trying to escape. Inside, the criminal element among the blind holds everyone captive, stealing food rations and assaulting women. There is one eyewitness to this nightmare who guides seven strangers--among them a boy with no mother, a girl with dark glasses, a dog of tears--through the barren streets, and the procession becomes as uncanny as the surroundings are harrowing. A magnificent parable of loss and disorientation and a vivid evocation of the horrors of the twientieth century, Blindness is a powerful portrayal of man's worst appetites and weaknesses--and man's ultimately exhilarating spirit"--P. [4] of cover.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.07)
0.5 4
1 46
1.5 7
2 142
2.5 36
3 454
3.5 146
4 1104
4.5 199
5 1169

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 163,355,719 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar