StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Blindness door Jose Saramago
Bezig met laden...

Blindness (origineel 1995; editie 1997)

door Jose Saramago, Giovanni Pontiero (Vertaler)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
13,027389468 (4.07)5 / 580
Fantasy. Fiction. Literature. HTML:A stunningly powerful novel of humanity's will to survive against all odds during an epidemic by a winner of the Nobel Prize for Literature.
An International Bestseller • "This is a shattering work by a literary master."—Boston Globe
/> A city is hit by an epidemic of "white blindness" which spares no one. Authorities confine the blind to an empty mental hospital, but there the criminal element holds everyone captive, stealing food rations and raping women. There is one eyewitness to this nightmare who guides seven strangers—among them a boy with no mother, a girl with dark glasses, a dog of tears—through the barren streets, and the procession becomes as uncanny as the surroundings are harrowing. A magnificent parable of loss and disorientation, Blindness has swept the reading public with its powerful portrayal of our worst appetites and weaknesses—and humanity's ultimately exhilarating spirit.
"This is a an important book, one that is unafraid to face all of the horror of the century."—Washington Post
A New York Times Notable Book of the Year
A Los Angeles Times Best Book of the Year.… (meer)
Lid:petterw
Titel:Blindness
Auteurs:Jose Saramago
Andere auteurs:Giovanni Pontiero (Vertaler)
Info:The Harvill Press (1997), Edition: New edition, Paperback, 320 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Favorieten
Waardering:*****
Trefwoorden:Novel, Portugal, Fable

Informatie over het werk

De stad der blinden door José Saramago (1995)

  1. 203
    De weg roman door Cormac McCarthy (browner56, ateolf, lilisin, petterw)
    browner56: Two harrowing, well-written looks at what we can expect when society breaks down
  2. 160
    De pest door Albert Camus (amyblue, roby72)
  3. 70
    De Triffids komen door John Wyndham (infiniteletters)
  4. 60
    Heer der vliegen door William Golding (petterw)
  5. 73
    Laat me nooit alleen door Kazuo Ishiguro (Simone2)
  6. 41
    In het land der laatste dingen door Paul Auster (BenTreat, Vonini)
    BenTreat: Both books are personal, tragic accounts of the collapse of civil society.
    Vonini: Same surreal feel, absent government, feeling of people being left to their fates, creeping despair, dismantling of society.
  7. 42
    José Saramago: A Consistência dos Sonhos - Cronobiografia door Fernando Gómez Aguilera (Ronoc)
  8. 20
    1984 door George Orwell (petterw)
  9. 20
    De torenflat door J. G. Ballard (bertilak)
  10. 10
    State of Siege door Albert Camus (colagold)
  11. 10
    Het verzuim van de dood door José Saramago (Birbuv)
  12. 00
    Into That Darkness door Steven Price (lkernagh)
  13. 00
    De stad der zienden door José Saramago (icallithunger)
    icallithunger: These two books should be read together. They happen in the same universe and talk about some of the same themes- about fear, chaos and how far the human goes when faced with them.
  14. 12
    Witte ruis door Don DeLillo (chrisharpe)
  15. 12
    De rinoceros door Eugène Ionesco (CGlanovsky)
    CGlanovsky: Surreal epidemic spreads through the population.
1990s (13)
To Read (18)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Engels (306)  Spaans (22)  Nederlands (14)  Italiaans (13)  Frans (7)  Portugees (Portugal) (5)  Zweeds (4)  Duits (3)  Portugees (Brazilië) (3)  Catalaans (3)  Portugees (2)  Deens (2)  Arabisch (1)  Fins (1)  Hebreeuws (1)  Alle talen (387)
1-5 van 14 worden getoond (volgende | toon alle)
Een rij auto's staat te wachten voor een rood stoplicht. Als het licht eindelijk op groen springt, trekt de eerste auto niet op, tot groeiend ongenoegen van de automobilisten erachter. Als ze het portier opentrekken, treffen ze een wanhopige bestuurder aan, die alleen maar kan uitbrengen dat hij van het ene op het andere moment blind is geworden. Deze openingsscène is de katalysator van een reeks verbijsterende gebeurtenissen, die algauw apocalyptische vormen aanneemt. De blindheid blijkt besmettelijk: al snel ziet een groot gedeelte van de bevolking van Lissabon niets meer. Alle slachtoffers worden in een ziekenhuis geïsoleerd. Binnen korte tijd spelen zich daar verschrikkelijke taferelen af, die de vraag naar goed en kwaad haast ondraaglijk actueel maken.
  aitastaes | Aug 9, 2023 |
Extreme situaties brengen het slechtste in de mens naar boven, maar ook het beste; voor romanschrijvers zijn ze dan ook uitgelezen verhaallijnen. Saramago’s variante op dit thema gaat over een groep mensen, een hele stad eigenlijk, die plots en om onverklaarbare reden blind wordt. Hij volgt 7 mensen van naderbij; ze worden eerst in quarantaine gezet, maar kunnen dan uitbreken; bij hen is er 1 vrouw die om al even duistere redenen wel nog kan zien, wat natuurlijk handig is voor de anderen, maar ook voor ons, lezers.
Wat volgt zijn aanvankelijk aandoenlijke, zelfs amusante taferelen van onbeholpen mensen die plots enorm op de sukkel geraken. Maar als snel wordt de sfeer grimmig en gebeurt wat voorspelbaar was: grote chaos, overlevingsinstincten die boven komen, mensen die misbruik maken van de situatie, tot en met ronduit gruwelijke taferelen. Saramago illustreert hoe alle evidenties plots kunnen wegvallen, en dan plots het bord van goed en kwaad geveegd wordt, “homo homini lupus†of “l’enfer c’est les autresâ€, de mens als ergste vijand van zichzelf. Hij doet dit in de hem bekende stijl, met lange meanderende zinnen, dialogen zonder duidelijke leestekens, en met voortdurende commentaren bij het menselijke doen en laten. Dit boek is dus zeker de moeite om te lezen, als variante op “La Peste†van Camus, “Huis Clos†van Sartre of “Lord of the Flies†van Golding.
Maar toch viel “De stad der blinden†mij wat tegen, zeker in vergelijking met zijn illustere voorgangers. Wellicht komt dat omdat dit intussen mijn 5de Saramago is, en ik zijn stereotiepe stijl toch wel een beetje beu begin te worden; zeker in dit boek gaan de sarcastische relativeringen die Saramago voortdurend aanvoert, wel erg tegensteken. Bovendien vind ik dat hij in zijn verhaal heel veel mogelijkheden laat liggen: de hoofdpersonages blijven vrij oppervlakkig, als bewegende poppen (ze hebben ook geen naam); de onderlinge interactie had intenser gekund, in functie van het thema “het slechtste en het besteâ€, - nu fungeert bijna alleen de ziende vrouw als vertegenwoordiger van het goede, maar zelfs zij relativeert haar eigen rol voortdurend -; en tenslotte kan ik me inbeelden dat de wel erg negatieve invulling van het begrip blind-zijn (alsof dat automatisch leidt tot een status van primitiviteit en slechtheid) wel heel denigrerend kan overkomen bij echte blinden. Wat dat laatste betreft, heeft Saramago zich verdedigd met het argument dat het allemaal maar allegorisch is bedoeld, en zo begrijp ik het ook wel, als een illustratie van het feit dat wij allemaal ziende blind zijn en niet doorhebben dat de evidenties waar we van uit gaan, het vanzelfsprekende kader waarbinnen we leven, allemaal maar artificieel is. In die zin lees ik het boek als een waarschuwing dat we onze humaniteit moeten koesteren, net omdat ze maar een dun laagje is en heel gemakkelijk kan wegvallen. ( )
2 stem bookomaniac | Nov 5, 2015 |
In een stad breekt een epidemie uit waardoor de mensen blind worden. Eerst probeert de regering het gevaar door strikte quarantaine te beheersen, maar uiteindelijk wordt iedereen blind. In het gekkenhuis waar de eerste blinden worden geïnterneerd wordt de toestand, door de grote hoeveelheid mensen die plotseling blind zijn geworden en het schaarse voedsel dat ze toebedeeld krijgen, verschrikkelijk. Geen water, geen toiletten, machtsmisbruik van een man met een pistool en een paar bendeleden om hem heen. Al die tijd is er één vrouw die kan zien en die met haar man is meegegaan in quarantaine.
Als iedereen in de stad blind is, worden ze niet meer bewaakt en gaan ze terug naar hun huis. De stad is alleen nog bevolkt door troepen hongerige blinden die overal op zoek zijn naar voedsel. Als er geen uitweg meer lijkt te zijn, lijkt alles toch nog goed te komen.
Een prachtig verhaal over het bewaren van de menselijke waardigheid te midden van beestachtigheid. En het laat zien hoe afhankelijk we zijn van gas, water en elektriciteit: als dat niet meer functioneert, wat dan?
1 stem wannabook08 | Jun 15, 2012 |
  Nadyne03 | Jun 1, 2012 |
Het verhaal is origineel en voor een non-fictie boek best realistisch. Alleen word ik er erg triest van, misschien juist omdat ik het zo realistisch vind. Dit zou echt zo kunnen gebeuren. De schrijfstijl is vermoeiend. Het verhaal sleept zich soms daardoor tergend langzaam voort. In mijn geval was dat in combinatie met voor mij het trieste gevoel dat het verhaal geeft, een beetje een marteling om het boek uit te lezen.
Ik ben er nog niet helemaal over uit hoe ik dit boek moet beoordelen. Het verhaal, de personages, zijn echt. Maar ik vond het geen makkelijk boek om te lezen, het was een opgave. Daarom geef ik 'm maar twee stemmen mee. ( )
  Drijntje | Nov 16, 2011 |
1-5 van 14 worden getoond (volgende | toon alle)

» Andere auteurs toevoegen (82 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Saramago, Joséprimaire auteuralle editiesbevestigd
Davis, JonathanVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Desti, RitaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jull Costa, MargaretVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lemmens, HarrieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mertin, Ray-GüdeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pontiero, GiovanniVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pontiero, GiovanniVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Weissová, LadaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Wie ogen heeft, die kijke.
Wie zien kan, neme waar.

Boek der Raadgevingen
Opdracht
Voor Pilar
Voor mijn dochter Violante
Eerste woorden
De oranje schijf lichtte op.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
...I want my parents to find me if they should return, If they should return, you yourself said it, and we have no way of knowing whether they will still be your parents, I don't understand, You said that the neighbour below was a good person at heart, Poor woman, Your poor parents, poor you, when you meet up, blind in eyes and blind in feelings, because the feelings with which we have lived and which allowed us to live as we were, depended on our having the eyes we were born with, without eyes feelings become something different, we do not know how, we do not know what, you say we're dead because we're blind, there you have it, Do you love your husband, Yes, as I love myself, but should I turn blind, if after turning blind I should no longer be the person I was, how would I then be able to go on loving him, and with what love, Before, when we could still see, there were also blind people, Few in comparison, the feelings in use were those of someone who could see, therefore blind people felt with the feelings of others, not as the blind people they were, now, certainly, what is emerging are the real feelings of the blind, and we're still only at the beginning, for the moment we still live on the memory of what we felt, you don't need eyes to know what life has become today, if anyone were to tell me that one day I should kill, I'd take it as an insult, and yet I've killed...
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Fantasy. Fiction. Literature. HTML:A stunningly powerful novel of humanity's will to survive against all odds during an epidemic by a winner of the Nobel Prize for Literature.
An International Bestseller • "This is a shattering work by a literary master."—Boston Globe
A city is hit by an epidemic of "white blindness" which spares no one. Authorities confine the blind to an empty mental hospital, but there the criminal element holds everyone captive, stealing food rations and raping women. There is one eyewitness to this nightmare who guides seven strangers—among them a boy with no mother, a girl with dark glasses, a dog of tears—through the barren streets, and the procession becomes as uncanny as the surroundings are harrowing. A magnificent parable of loss and disorientation, Blindness has swept the reading public with its powerful portrayal of our worst appetites and weaknesses—and humanity's ultimately exhilarating spirit.
"This is a an important book, one that is unafraid to face all of the horror of the century."—Washington Post
A New York Times Notable Book of the Year
A Los Angeles Times Best Book of the Year.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.07)
0.5 4
1 50
1.5 8
2 156
2.5 38
3 496
3.5 147
4 1192
4.5 210
5 1263

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,248,293 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar