StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

No title (2003)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,2422415,471 (3.78)33
In 1742 verblijft de flamboyante 17-jarige Giacomo Casanova op Pasiano. Hij wordt er verliefd op de 14-jarige Lucia. Wanneer hij zoals beloofd, zes maanden later terugkeert om zijn liefde met een echte verloving te bezegelen, is Lucia verdwenen. Jaren later ontmoet Casanova haar opnieuw in een bordeel in Amsterdam. Ze is "niet alleen ronduit lelijk geworden, maar weerzinwekkend". Deze mislukte liefdesgeschiedenis, die te lezen valt in Casanova's beruchte memoires, vormt het uitgangspunt van Arthur Japins nieuwe semi-historische roman. Lucia vertelt het verhaal verder waar Casanova's woorden zwijgen en ontsluiert al terugblikkend de achterliggende motieven en de desastreuze gevolgen van haar vlucht.… (meer)
Lid:
Titel:
Auteurs:
Info:
Verzamelingen:
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Een schitterend gebrek door Arthur Japin (2003)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 33 vermeldingen

Nederlands (15)  Engels (8)  Alle talen (23)
1-5 van 15 worden getoond (volgende | toon alle)
Inmiddels is het al bekend, ik ben niet gek op lezen en dit soort boeken, historische romans leek mij al helemaal niks. Toch heb ik dit boek gelezen, toenmalig voor mijn eindexamen, en ondanks alles, heb ik toch genoten. Dit boek gaat niet te erg over het historisch aspect, maar meer over het roman gedeelte van het boek.
Het boek gaat over Lucia, een volwassen vrouw wonende in Amsterdam die niet naar buiten gaat zonder haar gezicht te bedekken. Dit doet ze niet om zich te verstoppen maar om de wereld te verstoppen. Toen Lucia 14 jaar oud was ontmoette ze de liefde van haar leven. Maar terwijl haar liefde op reis was kreeg ze de pokken. De littekens hadden haar gezicht lelijk gemaakt en dus besloot ze om hem een leugen te vertellen. Hij geloofde dat ze weg was gevlucht met de bode, terwijl in werkelijkheid ze hem niet wilde verplichten zijn carrière op te geven door bij haar te blijven.
Zelf heeft ze daarna veel mensen leren kennen en heeft ze veel geleerd, dat alles onder een nieuwe naam. Het was lastig om een baan te krijgen met haar uiterlijk, dus belandde ze in de prostitutie. Ze werkt zichzelf omhoog, de sluier heeft daar vooral veel aan bijgedragen, een stukje mysterie. En ze wordt door een van haar klanten voor gesteld aan haar oude liefde (die haar niet herkend).
En dan komt het vreselijke gedeelte van het verhaal... het einde.
Lucia ontmoet haar liefde als Lucia en hij leert de waarheid, de reden waarom ze hem had verlaten.
Lucia is zwanger, waarschijnlijk van haar liefde, maar vertrekt naar Amerika met een van haar klanten. Daar trouwen ze en krijgen ze drie kinderen.
Dus geen happily ever after voor Lucia en haar liefde, wat toch wel jammer is. Maar een werkelijk mooi verhaal met verdriet en pijn.
De vrijheid van Lucia wordt op meerdere manieren van haar afgepakt, ze verliest vrijheid door de pokken, toen ze die had, maar ook voor de rest van haar leven na de pokken. Ze beland twee jaar in het spinhuis door het seks hebben met een Joodse man, wat verboden was. Ze geeft haarzelf de vrijheid terug door voor zichzelf op te komen en te nemen wat ze wilt. Verder geeft ze haar liefde weer een stukje vrijheid door hem de waarheid te vertellen, hij kan dan eindelijk begrijpen wat er is gebeurd in plaats van het zich alleen maar afvragen. ( )
  Lonneke_Griffioen | Oct 25, 2019 |
interessant verhaal, goed geschreven. ( )
  buchstaben | Feb 28, 2018 |
Neen, het wil maar niet lukken met Japin. Dit boek lijkt nochtans een schitterend tijdsbeeld van de 18de eeuw te geven, opgehangen aan de intrigerende figuur van Casanova. Dat Japin daarbij af een toe een loopje neemt met de historische chronologie, een kniesoor die daarom maalt. Bovendien draait het centrale verhaal om een tragische liefde, wat enkele aardige passages oplevert en meteen de aanleiding vormt voor allerlei filosofische bespiegelingen. Wat wil een mens nog meer? Antwoord: enige consistentie en geloofwaardigheid. Want daar ontbreekt het toch wel aan in deze roman. Hoofdfiguur Lucia zwalpt langs regio’s en sociale milieus, verkoopt allerlei wijze beschouwingen, verandert regelmatig van inzicht, en maakt dan de meest onwaarschijnlijke keuzes. Japin heeft er een rommeltje van gemaakt. Bovendien deed de tragedie rond Lucia me wel heel hard denken aan Hella Haasse’s “Een gevaarlijke verhouding”, een schitterende roman (eigenlijk een vervolg op De Laclos' magistrale roman Liaisons dangereuses) waarin een Franse markiezin, eind 18de eeuw naar Nederland vlucht omdat haar gezicht door de pokken misvormd is en ze op een heel fijnbesnaarde manier beschouwingen over de liefde en het lot van de vrouwen brengt. Japin komt vooralsnog niet in de buurt van dit niveau. ( )
  bookomaniac | Jan 2, 2017 |
Een schitterend gebrek, wat een prachtige titel en daarmee eentje die mij al jaren is opgevallen zonder dat ik me verdiepte in waar dit boek dan wel over zou gaan. De titel alleen al was plezier genoeg om het ene na het andere intrigerend levensverhaal op te roepen zonder het boek ook maar te hoeven openslaan.

Afgelopen Deventer Boekenmarkt heeft mij echter verleid om het boek mee naar huis te nemen. Nog steeds zonder me ervan op de hoogte te stellen waar het dan over zou gaan, sloeg ik het open en ben gaan lezen.

Het is de tragische geschiedenis van Lucia, de eerste grote liefde van Casanova en aanstichter van hoe hij later geworden is. Het speelt zich af in de 18de eeuw in Italië, Frankrijk en Nederland, Amsterdam om precies te zijn. Lucia begeeft zich in de welgestelde kringen maar brengt ook een deel van haar bestaan aan de andere kant van de maatschappij door.
Arthur Japin heeft zich bijzonder goed gedocumenteerd waardoor alles levensecht naar voren komt en zijn soepele schrijfstijl moedigt altijd aan om verder te lezen.

Dat het een prima boek is en van goede kwaliteit staat buiten kijf. Toch ben ik wat teleurgesteld achter gebleven. Ik vrees dat de titel in al die jaren al zoveel bij mij opgeroepen heeft dat het werkelijke boek daar niet meer tegenop kon. En dit maal geldt dat juist het gaan lezen zonder voorkennis de verwachting niet heeft kunnen waarmaken. Misschien als ik het over een paar jaar nog eens herlees, de beleving heel anders zal zijn. ( )
  Niekchen | Sep 6, 2014 |
  Nadyne03 | Sep 24, 2012 |
1-5 van 15 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Veel wat aanvankelijk alleen in de verbeelding bestaat, wordt werkelijkheid. G.C.
Opdracht
Voor Elsa
Eerste woorden
Als ik één ding kan is het liefhebben.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

In 1742 verblijft de flamboyante 17-jarige Giacomo Casanova op Pasiano. Hij wordt er verliefd op de 14-jarige Lucia. Wanneer hij zoals beloofd, zes maanden later terugkeert om zijn liefde met een echte verloving te bezegelen, is Lucia verdwenen. Jaren later ontmoet Casanova haar opnieuw in een bordeel in Amsterdam. Ze is "niet alleen ronduit lelijk geworden, maar weerzinwekkend". Deze mislukte liefdesgeschiedenis, die te lezen valt in Casanova's beruchte memoires, vormt het uitgangspunt van Arthur Japins nieuwe semi-historische roman. Lucia vertelt het verhaal verder waar Casanova's woorden zwijgen en ontsluiert al terugblikkend de achterliggende motieven en de desastreuze gevolgen van haar vlucht.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? Een schitterend gebrek is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven.
Het begint wanneer Lucia, vele jaren later, Casanova in een Amsterdams bordeel bij toeval tegen het lijf loopt. Hij heeft er geen weet van dat zij het is omdat ze haar door de pokken mismaakte gezicht onder een sluier verbergt, en hij probeert haar te veroveren op de van hem bekende wijze.
Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie: haar jeugd in de Veneto, haar kortstondige maar heftige liefde voor Casanova, de verwoestende ziekte die haar trof, haar vlucht naar Amsterdam en haar werk als hoer. Langzaam wordt duidelijk dat haar verdwijning geen verraad was maar een daad van liefde. Ten slotte verricht zij de truc die hem verlost van zijn herinnering aan haar en die haarzelf bevrijdt van haar verleden.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.78)
0.5
1 4
1.5
2 18
2.5 7
3 64
3.5 32
4 136
4.5 17
5 57

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,186,955 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar