StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

In het café van de verloren jeugd

door Patrick Modiano

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
8213526,679 (3.44)14
In een caf ?in Parijs in de jaren zestig speelt een jonge vrouw een raadselachtige rol.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 14 vermeldingen

Engels (14)  Nederlands (6)  Catalaans (5)  Spaans (4)  Duits (4)  Frans (1)  Italiaans (1)  Alle talen (35)
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Over Louki, die een onopvallende stamgaste wordt in café Le Condé. Het boek beschrijft vanuit het perspectief van verschillende stamgasten hun relaties met Louki, waardoor haar levensverhaal duidelijk wordt.
Een mooie manier van vertellen is dat. Maar het verhaal noodt tot twee keer lezen, omdat het soms even duurt voordat je door hebt welk personage nu weer aan het woord is. Een heel nuttig naschrift ter toelichting van de vertaler. ( )
  stafhorst | Nov 10, 2015 |
De titel van dit boek alleen al wekt meteen een gevoel van melancholie op, het handelsmerk van Modiano. Dit is het vierde boekje dat ik van hem las, en ik kan er best inkomen dat mensen zeggen dat hij altijd hetzelfde boek schrijft: over mensen die terugblikken op hun verleden, hetgeen automatisch een zekere weemoedigheid oplevert, maar die dit terugblikken ook steevast doen vanuit een gevoel van tekort, een tekort dat ze met dat verleden proberen op te vullen, vergeefs uiteraard. De steevast precieze geografische aanduidingen, altijd neergezet in het (brede) centrum van Parijs, wekken de indruk van concreetheid, maar niks is minder waar: de verhaallijnen baden in een voortdurend beklemtoonde onbepaaldheid en vaagheid, die het melancholische effect nog versterkt.
In dit boek staat een bijzondere vrouw centraal, een zekere Jacqueline, ook wel Louki genaamd, die voortdurend op de vlucht slaat zo gauw ze zich ergens gesetteld heeft. Vier mannen die haar gekend hebben, de meeste van hen als bezoeker van het café in het Quartier Latin dat zij ook een tijdje frequenteerde, proberen haar terug op te sporen en tot leven te brengen, want op een of andere manier is Jacqueline er in geslaagd een onuitwisbare indruk na te laten. Dat belet niet dat Jacqueline een tragisch figuur is, die er maar niet in slaagt blijvend te connecteren met andere mensen. Alleen de episode waarin Jacqueline zelf aan het woord komt, lijkt me een constructiefout van Modiano, want ze voegt weinig toe dat we al niet via de andere personages hadden meegekregen. Toch is deze variante op een thema een gaaf juweeltje van Modiano, allleen al door zijn onnavolgbare stijl. ( )
2 stem bookomaniac | Oct 19, 2015 |
Vier personen vertellen over Louki/Jacqueline: een student die min of meer toevallig in het café is als ze er voor het eerst komt, een detective die in opdracht van haar man naar haar op zoek is, Louki/Jacqueline zelf en, jaren later, haar vriend uit die tijd. Mooi verteld. Zoals je mensen in een café leert kennen: soms een hint naar een verleden, maar geen duidelijke feiten daarover, e.d.
  wannabook08 | Jan 9, 2014 |
Het boek mag dan naar de mening van de vertaler geschreven zijn in een ‘vederlicht proza’, de inhoud is een genadeloos beeld van mensen die in het leven houvast zoeken en tot de conclusie komen dat dat nu juist hetgeen is wat het menselijk bestaan mist. Het boek wordt bevolkt door jongeren -maar ook enkele ouderen- die zich vrijwel allemaal bevinden in de uiterste marge van bestaan. Allen stamgasten van café Condé. Het verhaal scharniert rond de mysterieuze Louki die op een avond in dit etablissement opduikt.

Het verhaal van deze vrouw wordt door een viertal personages verteld. En weer is daar het thema van ‘het leven bij de gratie van een zeker stilzwijgen’. De onmacht om elkaar echt te kennen wordt -door het sluiten van het verleden- vervolgens op een indrukwekkende wijze aangetoond.

Een mooi boek. ( )
2 stem deklerk | Oct 16, 2013 |
The sixties, het leven van een jonge vrouw beschreven door verschillende personages die toevallig haar pad kruisen waardoor beetje bij beetje een tipje van de sluier die over haar persoonlijkheid ligt wordt opgelicht ( )
  lesenaar | Jan 9, 2009 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (22 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Modiano, Patrickprimaire auteuralle editiesbevestigd
Cameron, EuanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Clarke, ChrisVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Elzinga, MaartenVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Halverwege de weg van het ware leven gingen we gehuld in een zwarte melancholie, die doorklonk in zoveel spottende en trieste woorden, in het café van de verloren jeugd.

Guy Debord
Opdracht
Eerste woorden
De las dos entradas del café, siempre prefería la más estrecha, la que llamaban la puerta de la sombra.
Van de twee ingangen van het café nam ze altijd de smalste, die we de schaduwpoort noemden.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

In een caf ?in Parijs in de jaren zestig speelt een jonge vrouw een raadselachtige rol.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.44)
0.5
1 8
1.5 1
2 15
2.5 5
3 61
3.5 23
4 60
4.5 7
5 21

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,809,838 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar