StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De wingerdrank

door Ferdinand Bordewijk

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
291814,401 (4)Geen
  1. 00
    De veren van de zwaan door Frans Kellendonk (luidloos)
    luidloos: Doe Uzelf een plezier, en lees na de Wingerdrank Frans Kellendonks De veren van de zwaan, en dan met name de stukken Het werk van de achtste dag en Idolen. Kellendonk geeft zich daarin bloot door Bordewijk bloot te leggen.
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Na vijf bladzijden Bordewijk ben ik doorweekt. Ik lees IJzeren agaven, een studie in zwart met kleuren, en voel me even desolaat als de schrijver van de preambule, die door een onophoudelijk stromende regen stapt, een 'plooiloos gordijn'. Er gaat een eenzaamheid uit van deze wandelman, omdat alles wat hij tegenkomt zijn blikveld even snel verlaat als dat het erin kwam. Zijn zicht is beperkt door de regen, maar vermoedelijk door meer. Vanaf karakterloze buitenwijken loopt hij naar de oude stad. In het hart, een rond enorm plein, staat hij oog in oog met destructie en verval: omgehakte bomen en een verwaarloosde villa. Daar, op het balkon, ziet hij in ijzeren urnen de ijzeren agaven, ofwel ‘de tijd die de nabootsing had verkozen boven de natuur.’ Het is de schrijver die dit ziet. Hij vereenzelvigt zich in het voorwoord met de hoofdpersoon van het verhaal dat volgt, een verhaal dat daarmee ook óver schrijven gaat. Ik hou van de vertellingen van Bordewijk. De compactheid van zijn taal maakt zijn korte verhalen lang.

Menno ter Braak noemt de verhalen uit de Wingerdrank, waar IJzeren agaven er één van is, in een kritiek ‘cerebrale fantasie’. Hij beticht Bordewijk, overigens niet geheel ten onrechte, van de eendimensionaliteit en levenloosheid van zijn karakters, het zijn ‘gedramatiseerde dingen’. De catastrofe is belangrijker dan de mensen, zoals men dat bij expressionistische literatuur gewend is. Hij vraagt zich af of Bordewijk zo schrijft ‘om zich tegen een dieper liggende standpuntloosheid ten opzichte van het leven te verdedigen’.

Persoonlijk denk ik van niet. De kunstmatigheid in al deze verhalen, en IJzeren Agaven in het bijzonder, is essentieel, wanneer men bedenkt dat Bordewijk het hier juist over de kunstmatigheid van kunst heeft. De tragiek van een Dingeman Beeldgiter gaat inderdaad voorbij de persoon, maar niet voorbij de schrijver, die zelf zo goed en zo kwaad zijn beelden giet. Het zijn juist deze beelden waar het om draait, die op deze manier zowel onderwerp als uitwerking van het verhaal zijn. En dat is razend knap.

Overigens zijn die beelden zonder uitzondering ijzersterk. Verhalen als Huissens, IJzeren agaven of Keizerrijk beklijven door mysterieuze sfeer en door de taal, die door Bordewijk als beitel wordt gebruikt om zijn beelden vorm te geven. Hij zegt niets te veel, maar precies genoeg. Zoals J.C. Bloem het zegt: "Dit is hij, wanneer hij op zijn best is: een oproeper van onvergetelijke landschappen en gestalten, zonder verwarde symbolische rompslomp, maar in een licht dat niet werkelijk is, omdat het dieper, vreemder, fantastischer en tegelijk meer waar is. Zijn mensen hebben dan iets van de gestalten van Hieronymus Bosch; zij laten U nooit meer los. Een kennismaking met dit werk is een bezit voor het leven." En daar sluit ik mij van harte bij aan.

Doe Uzelf een plezier, en lees na de Wingerdrank Frans Kellendonks De veren van de zwaan, en dan met name de stukken Het werk van de achtste dag en Idolen. Kellendonk geeft zich daarin bloot door Bordewijk bloot te leggen. ( )
1 stem luidloos | Jun 6, 2009 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,654,165 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar