StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Seven Pillars of Wisdom door T. E. Lawrence
Bezig met laden...

Seven Pillars of Wisdom (editie 1935)

door T. E. Lawrence (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
4,781552,337 (4.03)1 / 195
T.E. Lawrence describes his rise to leadership position and famed title Lawrence of Arabia. In vivid and lyrical detail, Lawrence describes how he unified numerous Arab factions during World War I against the occupying and oppressive Ottoman Turks.
Lid:plaugher
Titel:Seven Pillars of Wisdom
Auteurs:T. E. Lawrence (Auteur)
Info:Jonathan Cape (1935), Edition: First Edition, 672 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:military, ww1, middle east, philosophy, 201 census

Informatie over het werk

Zeven zuilen van wijsheid een triomf door T. E. Lawrence (Author)

  1. 50
    Lawrence of Arabia: The Authorized Biography of T.E. Lawrence door Jeremy Wilson (KayCliff)
  2. 20
    Setting the Desert on Fire: T. E. Lawrence and Britain's Secret War in Arabia, 1916-1918 door James Barr (arethusarose)
    arethusarose: covers the politics and policies that led to Lawrence's activity, and work done by others in more detail than I have seen in other books. The author appears to have examined the territory covered in 1916-1918 as it is today
  3. 20
    T. E. Lawrence: The Selected Letters door T. E. Lawrence (BINDINGSTHATLAST)
    BINDINGSTHATLAST: Affordable and robust book of letters.
  4. 20
    Crusader Castles door T. E. Lawrence (BINDINGSTHATLAST)
    BINDINGSTHATLAST: includes a small selection of letters
  5. 10
    Lawrence: The Uncrowned King of Arabia door Michael Asher (amerynth)
  6. 00
    More Great Railway Journeys door Benedict Allen (John_Vaughan)
    John_Vaughan: Chapt 1 for more on Hejaz - Seven Pillars of Wisdom: A Triumph, T E Lawrence
  7. 00
    Eden to Armageddon: World War I in the Middle East door Roger Ford (Artymedon)
  8. 22
    T. E. Lawrence: An Arab View door Suleiman Mousa (Sylak)
  9. 00
    A Peace to End All Peace: The Fall of the Ottoman Empire and the Creation of the Modern Middle East door David Fromkin (Cecrow)
    Cecrow: Exploring the reasons why Lawrence didn't get the outcome he wanted.
  10. 02
    1453 door Roger Crowley (John_Vaughan)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 195 vermeldingen

Engels (48)  Nederlands (4)  Spaans (1)  Frans (1)  Alle talen (54)
Toon 4 van 4
ZEVEN ZUILEN VAN WIJSHEID OF DE TRIOMF VAN EEN BLONDE ARABIER

Een paar jaar terug verscheen Zeven zuilen van wijsheid (voor het eerst gepubliceerd in 1922 als Seven Pillars of Wisdom: a Triumph), de eerste Nederlandse vertaling van het monumentale boek van T.E. Lawrence, beter bekend als "Lawrence of Arabia", de held van de gelijknamige film van David Lean met een magistrale Peter O'Toole in de hoofdrol. Lawrence' passionele relaas van zijn belevenissen tijdens de Arabische Opstand van 1916 tot 1918, is in de Angelsaksische wereld tot op heden het meest verkochte boek over de Eerste Wereldoorlog. Zo was het een persoonlijke favoriet van grootheden als Winston Churchill, E.M. Forster en John F. Kennedy. Tegelijkertijd is Zeven zuilen van wijsheid brandend actueel. Wie deze cultklassieker vandaag leest, zal de problematiek in het Midden-Oosten vanuit een andere invalshoek bekijken. De oorlog in Irak en het streven naar onafhankelijkheid van de Palestijnen vinden namelijk hun oorsprong in de periode die Lawrence zo uitvoerig beschrijft. De inkijk die Lawrence zijn lezers geeft in de diplomatieke gebruiken en politieke opvattingen van de toenmalige Arabische volkeren is vaak zeer verhelderend en transponeerbaar op de huidige problematiek.

De Brit Thomas Edward Lawrence (1888-1935) had nauwelijks militaire ervaring toen hij in 1916 als verbindingsofficier naar de Hedjaz, een onafhankelijk koninkrijk van 1916 tot 1924 in het westen van het huidige Saoedie-Arabië, werd gezonden. Lawrence, die Arabisch sprak en zijn hart verloren had aan de volkeren van het Midden-Oosten, was op vele vlakken de ideale link tussen de Britse regering en de vertegenwoordigers van de Arabische Opstand tegen het Ottomaanse rijk. Zijn taak om een leider onder de Arabische opstandelingen te zoeken en een alliantie aan te gaan met de Britten, omschrijft hij zelf als volgt: "Ik stelde me ten doel een nieuwe natie te vormen, een verdwenen invloed te herstellen, om twintig miljoen semieten de grondslagen te geven waarop ze uit hun nationaal gedachtegoed een geïnspireerd droompaleis konden optrekken" (p.29).
Hoe was de politieke situatie op het moment van Lawrence' indiensttreding ? Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het door de eeuwen heen verzwakte Ottomaanse Rijk nog steeds uitgestrekt en schaarde zich aan Duitse zijde. Het bevond zich tussen de Russen in het Noorden en Britten in het Oosten en Westen in. Na de beruchte nederlaag van de Dardanellen ― de Britse poging om de oostelijke grenzen van het rijk te doorbreken ― was alle hoop gevestigd op het Zuiden, te weten Arabië en omstreken, met zijn tientallen nomadische volksstammen. In die tijd ontstond er een nationalisme dat als belangrijkste doel had de Turken terug te drijven en een verenigd Arabisch koninkrijk op te richten. De Arabische Opstand was een guerilla-oorlog onder leiding van Abdullah en Feisal, de zonen van sharif Hussein, een gerespecteerde vorst die als directe afstammeling gold van de profeet Mohammed en de opzichter was van de twee heilige plaatsen Mekka en Medina. Hussein ging in 1915 een alliantie aan met de Britten, om de Turken uit de Hedjaz te verdrijven, noordwaarts op te rukken en zo Egypte en Palestina van het Ottomaanse juk te bevrijden. De Britten zouden Hussein belonen door van dit hele bevrijde gebied één groot verenigd Arabisch koninkrijk te maken, met Hussein op de troon en Damascus als hoofdstad. Maar die beloftes werden nooit ingelost. Dit is meteen het grote dilemma dat doorheen Lawrence' boek waart: "Het kabinet bracht de Arabieren op de been om voor ons te vechten met de ondubbelzinnige belofte van naoorlogs zelfbestuur (…) Het was van meet af aan duidelijk dat als wij de oorlog wonnen deze belofte een dode letter zou zijn, en als ik een eerlijk adviseur van de Arabieren was geweest, zou ik ze hebben aangeraden naar huis te gaan en niet in de strijd voor zoiets hun leven te wagen (…) wel is duidelijk dat mij geen schijn van recht toekwam om de Arabieren buiten hun medeweten in zo’n gok te betrekken (…) en dat we beter konden zegevieren en ons woord breken dan verliezen." (p.30-31). Lawrence speelde dus een dubbelrol: van aan de start van zijn grote avontuur hield hij zijn Arabische kameraden moedwillig een leugen voor, maar toch probeerde hij tot het einde toe de Britse en Arabische belangen te verzoenen, gedreven door zijn onvoorwaardelijke liefde voor de Arabische cultuur. Die verscheurende gewetenskwestie is de rode draad doorheen Zeven zuilen van wijsheid en maakt er een onverbloemd spijtschrift van. Het heeft soms wat weg van schrijven als therapie, en na de zoveelste evocatie van schuldbesef en puriteins zelfonderzoek, moet je als lezer vaker dan gewenst even doorbijten. Deze vertwijfeling maakt van Lawrence' pleidooi voor de Arabische onafhankelijkheid een halfslachtige bedoening, want wat moet je als lezer die weet wat hij weet nog geloven van de vele, vaak prachtig beschreven loftuitingen op de Arabische wereld en zijn gewoontes ?

De grote troef van dit boek is ongetwijfeld de grote spanwijdte, het literaire bereik. Zeven zuilen van wijsheid is meer dan een avonturenroman en meer dan een zoveelste boek in de traditie van de negentiende-eeuwse Angelsaksische woestijnliteratuur, met als belangrijkste vertegenwoordigers Charles Doughty, Richard Burton, Wilfrid Blunt en Benjamin Disraeli. Lawrence getuigt breedvoerig – soms zelfs té - van zijn zeer uitgebreide kennis van de fauna en de flora, de geografie, de stammen en de gewoonten van de woestijn, maar wat vanaf de eerste bladzijden meteen opvalt is dat Lawrence een geboren verteller én een groot stilist is, die de aandacht van zijn lezers weet te grijpen en vast te houden. Het is een boek dat je niet makkelijk naast je neerlegt. Zijn beschrijvingen van de woestijnlandschappen zijn bijzonder meeslepend en getuigen stuk voor stuk van zijn passievolle liefde voor de woestijn en zijn bewoners. De literaire kracht waarmee hij de verschillende aanslagen uiteenzet, de zeer tot de verbeelding sprekende en plastische schetsen van de diverse stamhoofden die hij interpelleert, of de kennis die hij tentoonspreidt over de gebruiken van de verschillende volkeren, maken de lectuur van dit boek tot een uitzonderlijke ervaring.
Lawrence wilde oorspronkelijk schrijven over de zeven grote steden in het Midden-Oosten (Cairo, Smyrna, Constantinopel, Beiroet, Aleppo, Damascus en Mekka), maar besloot uiteindelijk een autobiografisch verslag te maken van zijn oorlogsherinneringen. Dat Lawrence aanvankelijk een fictiewerk wilde schrijven, verklaart indirect misschien ook waarom hij zo vaak een loopje met de waarheid neemt. Maar de voornaamste reden voor de vele historische onjuistheden is ongetwijfeld dat hij het oorspronkelijke manuscript, inclusief zijn aantekeningen, kwijt speelde en een tweede en zelfs derde versie uit het hoofd probeerde te reconstrueren. Sinds het ter beschikking komen van de relevante archieven is het bewezen dat Lawrence niet altijd de waarheid heeft geschreven of juist heeft verzwegen, en dat we zijn bijdrage aan de hele opstand, en bij uitbreiding zijn hele kroniek met een grote emmer zout moeten nemen. Lawrence is trouwens de eerste om de historische twijfelachtigheid van zijn verslag op de korrel te nemen: "Ik streed mijn eigen strijd, op mijn eigen stort. Zie het (i.e. Zeven zuilen van wijsheid, nvdr.) als een persoonlijke, uit het hoofd in elkaar gedraaide geschiedenis" (p.7). Het is meteen een van de grote verwijten die het boek te verduren heeft gekregen: het megalomane ophemelen van zijn bijdrage, het aandikken van de eigen leiderschapsrol, etc... We mogen echter niet uit het oog verliezen dat Lawrence al bij leven een legende was. Een legende die Lawrence zelf in de hand werkte, naar eigen zeggen om de Arabische zaak vooruit te helpen. Lawrence had zich bewust laten hypen door de Amerikaanse oorlogscorrespondent Lowell Thomas, voor wiens camera hij uitgebreid poseerde. De filmvoorstellingen die Thomas achteraf in Londen organiseerde waren bijzonder populaire spektakels, compleet met buikdanseressen en wierook. De mythe van de blonde, blauwogige Arabier was geboren.
Wie het boek leest als een historisch verslag komt dus bedrogen uit; wie het leest als een literaire interpretatie van een zeer bewogen periode zal op vele vlakken beloond worden. Vertaler Commandeur verdient dan ook alle lof voor de manier waarop hij Lawrence' nu eens bombastische en verheven, dan weer zakelijk en ingetogen taalgebruik, heeft weten over te zetten naar een Nederlands dat het midden houdt tussen de toon van een historisch verslag en een grootse avonturenroman. Jammer dat het volledig overbodige en veel te dweperige nawoord van Guus Kuijer een smet werpt op een voor de rest onberispelijke uitgave van een wereldberoemde klassieker, die eindelijk ook zijn intrede maakt in het Nederlandse taalgebied. De ietwat onbescheiden ondertitel van Lawrence' boek is 'een triomf' en hoe je het ook draait of keert, dat is het boek zeer zeker, in meer dan één opzicht.

- Laurent De Maertelaer

Zeven zuilen van wijsheid - T.E. Lawrence - vertaald en toegelicht door Sjaak Commandeur, met een nawoord door Guus Kuijer; ISBN: 9789025366940; Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep; Gebonden, 821 pagina's; Prijs: €44,95
( )
  MaerCat | Oct 28, 2015 |
Een wonderbaar boek, amper te volgen in het relaas van de militaire campagne, met de dagelijkse kilometerlange kameeltochten van het ene woestijndorp naar het andere, doorheen landschappen die op zodanige manier beschreven worden dat je zou gaan geloven dat er in die ganse woestenij geen twee identieke zandkorrels te vinden zijn, ... met zandstormen, slangenplagen, roversbendes, massamoorden, schapenmoten, vernielde waterputten, kamelen, sneeuw en regen, explosieven, luchtgevechten, zijden gewaden, ...

Een gigantische opsomming waarbij vaak evenveel aandacht besteed wordt aan het decor, of het decorum, dan aan een veldslag waarbij honderden Turken op de vlucht gejaagd worden door een 40-tal bereden Arabieren.

Ik probeer het met andere boeken te vergelijken en kom vreemd genoeg bij Proust uit: met diezelfde zoektocht, vergelijkbare conclusies en eenzelfde ondergraven, maar zo veel agressiever, van het verlangen. (Want te midden van al het streven naar een Arabische opstand, te midden van het diplomatieke plak- en knipwerk, te midden van de oorlogsmechaniek, blijft de vraag: wat drijft die kleine Britse twintiger om zo gedreven, zo risicovol, zo beredeneerd, zo zelfdestructief maanden en jarenlang door de woestijn te dwalen?, ... er sluimert iets op de achtergrond:

http://occamsrazorlibrary.blogspot.com/2010/02/zeven-zuilen-van-wijsheid.html ( )
  razorsoccamremembers | Feb 26, 2010 |
Eindelijk een Nederlandse vertaling, helaas met uiterst bescheiden notenapparaat en geen afbeeldingen.
  yvlind1 | Sep 3, 2009 |
Een boek dat meer vragen oproept dan het antwoorden geeft. Wie was die Lawrence of Arabia? Wat dreef hem om met zo'n ongelooflijk doorzettingsvermogen de Arabieren naar Damascus te leiden? Typisch vermeldt hij op het einde van zijn boek dat hij persoonlijke motieven had waar hij over zweeg in zijn boek. En hij eindigt abrupt op het moment dat de Arabieren in Damascus zitten en hij er genoeg van heeft. Alsof het verhaal daar eindigt.

Toch heeft zij zich ook op de vredesconferentie van Parijs nog ingezet voor Faisal. Er hangt tussen de regels iets van een Brits superioriteitsgevoel, terwijl L. toch zeer duidelijk partij trekt voor de Arabieren. En in hoeverre overschat hij zijn eigen aandeel en dat van de Arabische opstand in het geheel?

Het verhaal is bijzonder, de auteur een mysterie: een mythe. Bestaat er een goede biografie van hem?

In zijn tijd zou het ongepast geweest zijn; het zou ook niet bij zijn karakter passen, maar voor mij mocht het verhaal wat persoonlijker. De extra dikte nam ik er graag bij.

10.3.1998 ( )
1 stem brver | Sep 29, 2008 |
Toon 4 van 4
That is what the book is about, and it could only be reviewed authoritatively by a staff officer who knows the East. That is what the book is about, and Moby Dick was about catching a whale. For round this tent-pole of a military chronicle T.E. has hung an unexampled fabric of portraits, descriptions, philosophies, emotions, adventures, dreams.... He has also contributed to sociology, in recording what is probably the last of the picturesque wars. Camels, pennants, the blowing up of little railway trains...
toegevoegd door KayCliff | bewerkAbinger Harvest, E Forster (Oct 18, 2014)
 
The author himself had described Seven Pillars in these terms, in a letter to Charlotte Shaw in 1923:
... it's more a storehouse than a book - has no unity, is too discursive, dispersed, heterogeneous. I've shot into it, as a builder into his yard, all the odds and ends of ideas which came to me during those years ... (Lawrence, 2000: 33)
And he proved himself no indexer's friend in the matter of consistency. He wrote:
Arabic names won't go into English, exactly ... There are some 'scientific systems' of transliteration... I spell my names anyhow, to show what rot the systems are. (Lawrence, 1935: 19)
toegevoegd door KayCliff | bewerkThe Indexer, Hazel K. Bell (Aug 3, 2009)
 

» Andere auteurs toevoegen (150 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Lawrence, T. E.Auteurprimaire auteuralle editiesbevestigd
Asher, MichaelIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Berner, BradRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Brown, MalcolmRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gatrell, AnthonyMapsSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kennington, EricIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lawrence, A. W.VoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Thesiger, WilfredVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To S.A.

I loved you, so I drew these tides of men into my hands and wrote my will across the sky in stars
To earn you Freedom, the seven pillared worthy house, that your eyes might be shining for me
        When we came.
Death seemed my servant on the road, till we were near and saw you waiting:
When you smiled, and in sorrowful envy he outran me and took you apart:
        Into his quietness.
Love, the way-weary, groped to your body, our brief wage ours for the moment
Before earth's soft hand explored your shape, and the blind worms grew fat upon
        Your substance.
Man prayed me that I set our work, the inviolate house, as a memory of you.
But for fit monument I shattered it, unfinished: and now
The little things creep out to patch themselves hovels in the marred shadow
        Of your gift.
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Mr Geoffrey Dawson persuaded All Souls College to give me leisure, in 1919-20, to write about the Arab Revolt.

Author's note, Cranwell, 15 August 1926.
The seven pillars of wisdom are first mentioned in the Bible, in the Book of Proverbs (ix. I)

Preface by A. W. Lawrence.
The story which follows was first written out in Paris during the Peace Conference, from notes jotted daily on the march, strengthened by some reports sent to my chiefs in Cairo. Afterwards, in the autumn of 1919, this first draft and some of the notes were lost. It seemed to me historically needful to reproduce the tale, as perhaps no one but myself in Feisal’s army had thought of writing down at the time what we felt, what we hoped, what we tried. So it was built again with heavy repugnance in London in the winter of 1919–20 from memory and my surviving notes. The record of events was not dulled in me and perhaps few actual mistakes crept in—except in details of dates or numbers—but the outlines and significance of things had lost edge in the haze of new interests.

Introductory Chapter.
Some Englishmen, of whom Kitchener was chief, believed that a rebellion of Arabs against Turks would enable England, while fighting Germany, simultaneously to defeat her ally Turkey.

Introduction : Foundations of revolt.
Some of the evil of my tale may have been inherent in our circumstances

Chapter I.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Tallal had seen what we had seen. He gave one moan like a hurt animal; then rode to the upper ground and sat there a while on his mare, shivering and looking fixedly after the Turks. I moved near to speak to him, but Auda caught my rein and stayed me. Very slowly Tallal drew his head-cloth about his face; and then he seemed suddenly to take hold of himself, for he dashed his stirrups into the mare's flanks and galloped headlong, bending low and swaying in the saddle, right at the main body of the enemy.
Later I was sitting alone in my room, working and thinking out as firm a way as the turbulent memories of the day allowed, when the Muedhdhins began to send their call of last prayer through the moist night over the illuminations of the feasting city. One, with a ringing voice of special sweetness, cried into my window from a near mosque. I found myself involuntarily distinguishing his words: 'God alone is great: I testify there are no gods, but God: and Mohammed his Prophet. Come to prayer: come to security. God alone is great: there is no god--but God.'

At the close he dropped his voice two tones, almost to speaking level, and softly added: 'And He is very good to us this day, O people of Damascus.' The clamour hushed, as everyone seemed to obey the call to prayer on this their first night of perfect freedom. While my fancy, in the overwhelming pause, showed me my loneliness and lack of reason in their movement: since only for me, of all the hearers, was the event sorrowful and the phrase meaningless.

‘O Nesib,’ said I, ‘and O Zeki, will not perfection, even in the least of things, entail the ending of this world? Are we ripe for that? When I am angry I pray God to swing our globe into the fiery sun, and prevent the sorrows of the not-yet-born: but when I am content, I want to lie for ever in the shade, till I become a shade myself.’
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
T.E. Lawrence describes his rise to leadership position and famed title Lawrence of Arabia. In vivid and lyrical detail, Lawrence describes how he unified numerous Arab factions during World War I against the occupying and oppressive Ottoman Turks.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Nagelaten Bibliotheek: T. E. Lawrence

T. E. Lawrence heeft een Nagelaten Bibliotheek. Nagelaten Bibliotheken zijn de persoonlijke bibliotheken van beroemde lezers, ingevoerd door LibraryThing leden uit de Nagelaten Bibliotheken groep.

Bekijk T. E. Lawrences biografische profiel.

Zie T. E. Lawrence's auteurspagina.

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.03)
0.5
1 4
1.5 1
2 22
2.5 1
3 80
3.5 19
4 138
4.5 22
5 150

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,803,398 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar