StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Over de Oudegyptische denkwereld door Erik…
Bezig met laden...

Over de Oudegyptische denkwereld (editie 1995)

door Erik Hornung, Carla Van den Oever

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
372664,763 (3.83)1
De oude Egyptenaren zijn de eersten geweest die ervaren hebben dat de mens niet zomaar op de wereld is gezet, maar dat hij er door zijn denken vorm en betekenis aan kan geven. Al in het 3de millenium v. Chr. hielden zij zich bezig met vragen die sindsdien steeds opnieuw werden gesteld: vragen naar het ontstaan van de wereld, naar zijn en niet-zijn, naar de betekenis van de dood voor ons leven, naar het wezen van het goddelijke, de zin van de geschiedenis en de grondslagen van de samenleving. De klassieke oudheid beschouwde Egypte als een tempel van wijsheid, zijn priesters als de behoeders van eeuwig-geldende waarheden. Waar de antieke filosofie nog besefte wat zij aan Egypte te danken had, heeft de moderne tijd er steeds meer moeite mee achter de Egyptische kunst en literatuur de geest te ontdekken die er nochthans de oorsprong van vormt. Vaak heeft een al te eenzijdige esoterische benadering een helder inzicht in de weg gestaan. Daarom wordt hier voor het eerst getracht, via woord en beeld en vanuit diverse standpunten, toegang te krijgen tot de oudegyptische denkwereld. Erik Hornungs teksten zijn zo geschreven dat hij ook buiten de kring van specialisten de in Egypte geinteresseerde leek op een bijzondere manier weet te boeien.… (meer)
Lid:bookomaniac
Titel:Over de Oudegyptische denkwereld
Auteurs:Erik Hornung
Andere auteurs:Carla Van den Oever
Info:Leuven : Peeters, 1995.
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:***1/2
Trefwoorden:oude Egypte

Informatie over het werk

Over de Oudegyptische denkwereld door Erik Hornung

Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 1 vermelding

Toon 2 van 2
Hier valt weinig meer over te vertellen dan dat dit steengoed is. Eindelijk eens een expert die afstapt van de traditionele geschiedschrijving die farao na farao, dynastie na dynastie volgt. In de plaats biedt Hornung niks minder dan een poging de essentie van de Egyptische beschaving te vatten, een dwarsdoorsnede die inzicht verschaft in de voor de moderne mens erg vreemde aspecten van die beschaving. Hij doet dat op verstaanbare wijze, want dit boek is ingedeeld in 12 hoofdstukken, gebaseerd op lezingen en colleges die de auteur (1933-2022), professor emeritus of the University of Basel, Switserland, heeft gegeven.
Belangrijkste minpuntje is dat Hornung, net als zowat alle andere Egyptologen, zo goed als nooit andere, nabijgelegen beschavingskernen in beeld brengt (Mesopotamië, de Levant, Anatolië en het Oostelijke Middellandse Zee-gebied). Hornung’s benadering beperkt zich ook tot ‘geestesgeschiedenis’: sociale en economische aspecten blijven buiten beeld. En misschien is het boek intussen ook licht verouderd: de eerste editie (in het Duits) verscheen in 1989. Toch vind ik het nog de moeite om te lezen.
Ik overloop enkele inhoudelijke kentrekken die door Hornung worden aangebracht, in mijn History account op Goodreads: https://www.goodreads.com/review/show/5577253243 ( )
  bookomaniac | May 28, 2023 |
Mooie samenvatting van de denkwereld, zonder al te veel referenties. Toch mis ik een beetje het gevoel van werkelijk inzicht. Is dat omdat ik al teveel afweet van het onderwerp? Ligt het aan Hornung? Of aan de onreduceerbare afstand die ons scheidt van de Oud-Egyptische denkwereld?

25.8.1996

Bij herlezing is het inderdaad een mooie introductie, vaak eerder beschrijvend en opsommend dan verklarend. De nadruk ligt vooral op de continuïteit en de duurzaamheid van de Egyptische cultuur. Hoewel Hornung hier en daar kort de evolutie schetst in opvattingen of gebruiken, blijft dat eerder bijkomstig. Dat in tegenstelling tot Assmann in The Mind of Egypt, die juist probeert om de evolutie te vatten en te tonen hoe deze cultuur zich telkens opnieuw wist aan te passen. Als ik beide auteurs goed begrepen heb, legt Hornung de nadruk op 'djet', het blijvende, constante en Assmann op 'neheh' de voortdurende cyclische hernieuwing. ( )
  brver | Sep 27, 2008 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

De oude Egyptenaren zijn de eersten geweest die ervaren hebben dat de mens niet zomaar op de wereld is gezet, maar dat hij er door zijn denken vorm en betekenis aan kan geven. Al in het 3de millenium v. Chr. hielden zij zich bezig met vragen die sindsdien steeds opnieuw werden gesteld: vragen naar het ontstaan van de wereld, naar zijn en niet-zijn, naar de betekenis van de dood voor ons leven, naar het wezen van het goddelijke, de zin van de geschiedenis en de grondslagen van de samenleving. De klassieke oudheid beschouwde Egypte als een tempel van wijsheid, zijn priesters als de behoeders van eeuwig-geldende waarheden. Waar de antieke filosofie nog besefte wat zij aan Egypte te danken had, heeft de moderne tijd er steeds meer moeite mee achter de Egyptische kunst en literatuur de geest te ontdekken die er nochthans de oorsprong van vormt. Vaak heeft een al te eenzijdige esoterische benadering een helder inzicht in de weg gestaan. Daarom wordt hier voor het eerst getracht, via woord en beeld en vanuit diverse standpunten, toegang te krijgen tot de oudegyptische denkwereld. Erik Hornungs teksten zijn zo geschreven dat hij ook buiten de kring van specialisten de in Egypte geinteresseerde leek op een bijzondere manier weet te boeien.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.83)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 1
4 2
4.5
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,714,207 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar