StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De boom der kennis roman (1911)

door Pío Baroja

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
8422225,821 (3.87)3
Een Bildungsroman waarin de gevoelige jongeman Andrés Hurtado probeert zijn plaats te vinden in een wereld die hem met de dag absurder voorkomt. Het decor van de roman wordt gevormd door het Spaanse fin de siècle. Centraal staat het 'rampjaar' 1898, waarin Spanje na een smadelijke nederlaag zijn laatste koloniën verliest aan de VS. De auteur heeft zijn eigen ervaringen als student en dorpsdokter en zijn filosofische zoektocht naar de zin van het bestaan op een volstrekt persoonlijke manier verwerkt in deze roman, waarin ondanks alles een sprankje hoop gloort voor het zwaar beproefde Spanje. '… (meer)
  1. 10
    La voluntad door Azorín (Sergio88)
    Sergio88: Enmarcada dentro de la generación del 98 comparte las mismas características literarias y estructura: un personaje sin guía y desorientado, pasa por una etapa de formación (Nietzche), pasa por una etapa de acción en la que pone en marcha su "voluntad" de superhombre nietzchiano, acaba fracasando y se convierte en un ente más del pesimismo de la vida (Schopenhauer).… (meer)
  2. 00
    La sombra del Ciprés es alargada door Miguel Delibes (caflores)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 3 vermeldingen

Spaans (13)  Engels (5)  Nederlands (1)  Catalaans (1)  Alle talen (20)
De ontwikkeling van Andrés Hurtado staat centraal in deze -traditioneel genoemd- ontwikkelingsroman. De late jaren van de negentiende eeuw en die van het begin van de twintigste omvatten een periode waarin de Spaanse samenleving uit voosheid is opgebouwd.
Andrés zal leren dat in alle geledingen van de samenleving middelmatigheid en desinteresse troeven zijn om het leven te kunnen ondergaan.

Hoe richting te vinden in een omgeving waarin elk kompas ontbreekt. De hoofdpersoon spreekt met zijn oom over de toepasbaarheid van filosofische stromingen, zij kennen de klassieken, maar het ijkpunt ontbreekt. Andrés wordt arts en zal ook in zijn werk geen voldoening vinden
Overigens zijn de ”filosofische” beschouwingen” niet het sterkste deel van deze roman. Doordat ze te veel met cynisme zijn overgoten beklijft de strekking niet of nauwelijks; dat moge jammer zijn, het past echter wel in de beschreven tijdgeest.

De kern van de roman kan gevonden worden in de theorie van zijn oom die leert ”dat er ten overstaan van het leven slechts twee praktische oplossingen zijn voor een nuchter persoon, óf onthouding en onverschillige aanschouwing van de buitenwereld, óf actie die zich beperkt tot een kleine kring”.
Andrés vindt uiteindelijk een kortstondig evenwicht door onverschillige aanschouwing te combineren met een zekere harmonie in eigen huis. Of dat inderdaad -zoals de vertaler opmerkt- een ”paradijs voor ongelovigen” is, mag de lezer voor zichzelf uitmaken.

Qua thematiek is dit zeker géén gedateerde roman, sterker nog, de beschreven tijdgeest heeft ook heden ten dage nog een grote mate van actualiteit. Voor wie er oog of gevoel voor heeft, zal met name de beschreven onverschilligheid die nu vaak voor verdraagzaamheid wil doorgaan voluit kunnen herkennen. Het beschreven tijdsgewricht kent een zekere mate van overeenkomst met het huidige. We framen nu wat meer (!)

Een geslaagde roman. ( )
1 stem deklerk | Nov 2, 2013 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie uit de Spaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie uit de Spaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie uit de Spaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie uit de Spaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Een Bildungsroman waarin de gevoelige jongeman Andrés Hurtado probeert zijn plaats te vinden in een wereld die hem met de dag absurder voorkomt. Het decor van de roman wordt gevormd door het Spaanse fin de siècle. Centraal staat het 'rampjaar' 1898, waarin Spanje na een smadelijke nederlaag zijn laatste koloniën verliest aan de VS. De auteur heeft zijn eigen ervaringen als student en dorpsdokter en zijn filosofische zoektocht naar de zin van het bestaan op een volstrekt persoonlijke manier verwerkt in deze roman, waarin ondanks alles een sprankje hoop gloort voor het zwaar beproefde Spanje. '

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.87)
0.5
1 1
1.5 1
2 12
2.5 3
3 18
3.5 12
4 41
4.5 8
5 37

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,799,314 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar