StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Koning van Katoren (1971)

door Jan Terlouw

Reeksen: Katoren (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
5021948,685 (4.07)23
De koning van Katoren is overleden en er is geen troonopvolger. Zes ministers hebben de macht gegrepen en regeren al zeventien jaar het land. Tot Stach vraagt hoe je koning kunt worden. De ministers geven hem een serie onmogelijke opdrachten.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 23 vermeldingen

Nederlands (10)  Engels (8)  Spaans (1)  Alle talen (19)
1-5 van 10 worden getoond (volgende | toon alle)
Dit boek is van na mijn tijd; nu beluisterde ik het voorgelezen door Jan Terlouw zelf, wat een extra dimensie geeft. Een heel leuk boek, wel echt een kinder-/jeugdboek, voor een jonger publiek dan Tonke Dragt. Een originele versie van klassieke fantasy/sprookjes-thema’s: een jonge held die zich verzet tegen de gevestigde orde, zeven onmogelijke opdrachten die hij toch tot een goed einde weet te brengen en een (moderne) prinses. Stach is geboren in de nacht dat de Koning van Katoren stierf, werd snel wees en opgevoed door zijn oude oom die gedienstig in het paleis werkt. Bijna 18 jaar lang spelen zes eigenaardige, geborneerde, conservatieve, machtsbeluste ministers van vreemde departementen (regelmaat en orde, ijver, deugd en nog drie) de baas over Katoren. Maar Stach is voorbestemd om koning te worden en dat maakt hij ook bekend. Dan krijgt hij telkens onmogelijke opdrachten die hem naar verschillende steden indicatoren voeren waar een probleem is: in Decibelde krijsende vogels, in Wapenfelt de granaatappelboom, in Smook de vervuilende draak, in Uikumene 12 schuifelende kerken, in Afzette-Rije dure zalfjes tegen knobbelneuzen en tenslotte de tovenaar in Ekilibrië. Tussendoor moet hij springen van de Sint Aloysiusiskerk in de hoofdstad waar hij woont, de kerk waarvan zijn vader dood neer is gevallen. En tenslotte moet hij zijn aanspraken bewijzen door plaats te nemen in de dodelijke stoel van Stellingwoude. In elke opdracht is ook een morele les voor de lezers vervat. De jonge held Stach is (naar de geest van de ontstaanstijd van het boek) brutaal, anti-autoritair, en vindingrijk. Het boek is zeer goed geschreven; opvallend hoeveel breder, diverser en preciezer het vocabulaire in een jeugdboek toen nog was. ( )
  Harm-Jan | Jan 29, 2024 |
Leuk verhaal over de jonge Stach die koning wil worden van het land waar hij woont, Katoren. Stach is geboren op de dag dat de oude koning overleed en hij is nu bijna 18 jaar. Al die tijd is er geen koning geweest en is het land bestuurd door 6 ministers. Die ministers hebben allemaal een eigen departement die precies bij hun karakter past en bij hun naam. Als Stach aankondigt dat hij de nieuwe koning wil worden dagen zij hem uit om 7 opdrachten te volbrengen,.
En Stach neemt de uitnodiging aan. Zijn opdrachten brengen hem steeds naar een andere stad of dorp waarvan de naam ook duidt op wat er in zo'n stad of dorp fout zit, zoals Afzette-rije, Uikumene, of Decibel. En ondeugden die de stadjes in hun ban houden hebben daar ook mee te maken. Een Afzette-rije wordt de stad in armoede gehouden door een stel charlatans die de rest van de stad in armoede houden door ze dure zalfjes te verkopen tegen een kwaal. In Uikumene wordt de stad verdeeld door 12 godsdiensten (en dus 12 kerken) die hun plek binnen de stad zoeken en daarom door het dorp schuifelen op zoek naar hun plek en in hun gang huizen en mensen plat duwen.
Gelukkig weet Stach alles goed te laten aflopen. ( )
  connie53 | Sep 2, 2020 |
Door de actie Geef een Boek Cadeau (waar ik nog steeds niet helemaal van begrijp hoe het werkt) lag dit boek in hoge stapels in de boekwinkels voor maar 2 euro. Dit boek dat in mijn jeugd in de klas is voorgelezen en in bezit was van een vriendin waar ik het van leende als iets van grote waarde, kon ik dan ook niet laten liggen.

In de loop van de tijd zal ik het dan ook nog wel een paar maal hebben gelezen maar nu was het toch wel al een hele tijd geleden en ik was heel erg benieuwd hoe dit boek zich in de loop der jaren heeft gehouden. En nu kan ik zeggen dat het tijdloos is.

Wat een schitterend verhaal, wat een sprookje. Wat een klassieker.
Na het overlijden van de koning meldt een jongen zich om koning te worden. Om van hem af te komen wordt hem toegezegd koning te mogen worden als hij zeven schijnbaar onmogelijke opdrachten vervuld.
Het leuke is dat deze opdrachten maatschappelijke problemen in zich huist zonder dat ze opdringerig worden. Oftewel het is te lezen op het niveau waar je zelf zin in hebt. Als avonturenroman of als een meer politiek manifest.

De wat simpelere taal maakt het geschikt voor alle leeftijden, al voelt het voor de doorgewinterde lezer soms wat kinderlijk aan. Het verhaal zelf is echter zo boeiend dat ik dat snel weer vergat. ( )
1 stem Niekchen | Apr 25, 2020 |
De oude koning van Katoren is overleden en er is geen troonopvolger. De 17-jarige Stach moet zeven moeilijke opdrachten volbrengen voordat hij koning kan worden.
  pwrtt | Mar 19, 2019 |
Het boek is erg spannend en je zit er vanaf bladzijde 1 al helemaal in. ( )
  Iris1998 | Oct 3, 2018 |
1-5 van 10 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de reeks(en)

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Deze geschiedenis gaat over het land Katoren.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

De koning van Katoren is overleden en er is geen troonopvolger. Zes ministers hebben de macht gegrepen en regeren al zeventien jaar het land. Tot Stach vraagt hoe je koning kunt worden. De ministers geven hem een serie onmogelijke opdrachten.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
De zeventienjarige Stach droomt ervan om koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land – tijdelijk – besturen geven Stach zeven opdrachten. Als Stach erin slaagt die te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning?
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.07)
0.5
1 1
1.5
2 3
2.5
3 22
3.5 6
4 56
4.5 4
5 41

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,413,683 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar