StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Mijn bericht aan de wereld (1944)

door Jan Karski

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
4031062,248 (4.45)59
Wanneer Hitler Polen binnenvalt, vlucht Jan Karski naar het oosten en loopt hij recht in de armen van de Russen, die hem aan de Duitsers overleveren. Maar hij ontsnapt en weet de Poolse verzetsbeweging te bereiken. Hij wordt ingezet als koerier voor de Poolse regering in ballingschap in Frankrijk. Op verzoek van Joodse partizanen laat hij zich binnensmokkelen in het getto van Warschau en in een concentratiekamp. In 1942 reist hij naar Engeland en Amerika waar hij Eden, de Britse minister van buitenlandse zaken, en Roosevelt persoonlijk vertelt hoe ongehoord de Duitsers tekeergaan in Polen.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 59 vermeldingen

Engels (8)  Spaans (1)  Nederlands (1)  Alle talen (10)
Jan Karski - oorspronkelijke naam Jan Kozielewski, verzetsnaam Witold - werd in 1914 in een gelovig en patriottisch gezin in Łódź geboren en studeerde rechten en internationale betrekkingen. Hij ambieerde een carrière als diplomaat maar toen in 1939 de oorlog uitbrak - voor Karski, die in het mondaine Warschau leefde, als een donderslag bij heldere hemel - werd hij als officier onder de wapenen geroepen en al snel gevangen genomen door de Russen.
Hij slaagt erin te worden betrokken in een gevangenenruil met de Duitsers door zijn officierskleding met een medegevangene voor soldatenkleding te ruilen (de Sowjets betrokken slechts soldaten in hun ruil). Met anderen weet hij gedurende een transport per trein aan de Duitsers te ontsnappen en vervolgens sluit hij zich aan bij het verzet.

'The Secret State', de titel waaronder dit boek in 1944 in de Verenigde Staten in een oplage van 400.000 (!) exemplaren verscheen, dekt de lading van wat erin is beschreven beter dan de Nederlandse titel 'Mijn bericht aan de wereld', tevens de titel van het laatste hoofdstuk van het boek van Jan Karski. In het grootste deel van het boek wordt namelijk uitgebreid en minutieus de werking van de Poolse ondergrondse staat ten tijde van de Duitse bezetting uit de doeken gedaan. Deze staat had een structuur met politieke partijen, een parlement, een eigen pers en zelfs een eigen schoolsysteem. Het is verrassend om te leren hoe goed deze functioneerde en hoe wijdverbreid de betrokkenheid erbij was.
Dit boek laat zich dus allereerst lezen als een omschrijving van de Poolse geheime staat. Daarnaast is het ook te lezen als een avonturenverhaal - zij het een verhaal met een zeer dreigende ondertoon. Jan Karski werkte in het verzet als koerier, zijn voornaamste taak was contact te onderhouden met de regering in ballingschap: aanvankelijk in het Franse Angers en vervolgens in Londen. Hij werd voor deze belangrijke taak aangewezen vanwege zijn gedrevenheid, loyaliteit en goede geheugen. Slechts gewapend met verborgen microfilms maakt hij vele gevaarlijke reizen van en naar, maar ook binnen Polen.
In 1940 wordt hij in Slowakije door de Gestapo opgepakt en na verhoren waarin hij gemarteld wordt (hij verliest daarbij onder meer een paar tanden) snijdt hij, uit angst om door te slaan en zijn medestrijders te verraden in zijn cel zijn polsen door met een scheermes. Als door een wonder wordt hij gered en na een spectaculaire actie door het verzet bevrijd uit het ziekenhuis waar hij wordt verpleegd.
Karski hervat zijn werkzaamheden na een korte rustpauze op een kasteel waar hij doorgaat voor tuinbouwkundige, wat enkele hilarische situaties oplevert.

Bovenal is dit boek een getuigenis van de situatie in Polen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het bekendste deel van zijn bericht aan de wereld over de situatie in Polen - de wezenlijke vrucht van zijn werk en dus toch ook met recht een goede titel voor dit boek - komt in het najaar van 1942 tot stand. Karski ontmoet dan twee leiders van de Joodse ondergrondse. Zij informeren hem over de toestand van de Joden en het getto van Warschau waaruit in 2 maanden tijd 300.000 Joden gedeporteerd en vermoord zijn. De leiders doen een wanhopig beroep op Karski en de wereld om hen te helpen. Tenslotte nodigen zij Karski uit om het getto via een geheime toegang te bezoeken, wat hij twee maal doet. Hij aanschouwt daar het diepe lijden van de bevolking - honger, ziekte en dood - en is er getuige van als een lid van de Hitlerjugend naar het schijnt voor de grap op Joden schiet.
In vervolg op dit bezoek bezoekt hij in het uniform van een Oekraïense gevangenbewaarder een vernietigingskamp bij Bełżec waar hij er getuige van is hoe duizenden Joden in treinwagons met ongebluste kalk worden geperst teneinde te worden vernietigd.

Kort daarna onderneemt Karski een gecompliceerde en drie weken durende reis van Polen via Duitsland, Frankrijk en Spanje naar Londen waar hij vele politieke en geestelijk leiders van de geallieerden persoonlijk inlicht over de situatie in zijn land. Vervolgens reist hij in juni 1943 naar de Verenigde Staten waar hij hetzelfde doet.
In Londen moet hij het op het allerhoogste niveau doen met minister van buitenlandse zaken Anthony Eden, maar in Washington slaagt hij er op voorspraak van de Poolse ambassadeur in president Roosevelt te spreken te krijgen. Hij is onder de indruk van diens interesse en diepgaande vragen over de situatie in Polen en heeft na afloop van het gesprek het gevoel dat zijn missie volbracht is. Niets blijkt minder waar. De geallieerden doen vrijwel niets met zijn informatie: Polen wordt in Teheran weggegeven aan de Stalin en de Holocaust gaat ongehinderd voort en neemt in intensiteit nog toe.

De omschrijvingen in het boek zijn over het algemeen feitelijk, met beperkte ruimte voor interpretatie en de gevoelens van de auteur. Karski doet verslag van wat hij gezien, gehoord en meegemaakt heeft en dit spreekt voor zich. Het boek is daarnaast voorzien van een uitgebreid notenapparaat, afbeeldingen en documenten en een informatief nawoord.
'Mijn bericht aan de wereld' is een aangrijpend en indrukwekkend relaas. De strijd van de Polen tegen de Duitse bezetter was heroïsch en het is schokkend om uit de eerste hand te lezen over de vervolging van de Joden en dat daar in het westen midden in de oorlog al zoveel over bekend was. Dat dit met veel ontberingen tot stand gekomen bericht aan de wereld van de boodschapper van het Poolse en het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog wel aangehoord maar niet gehoord werd (om het met een subtiel onderscheid te omschrijven) is immens tragisch en nauwelijks te bevatten. De heldenmoed van Jan Karski is desalniettemin inspirerend en hoopgevend voor de toekomst. ( )
2 stem WillemFrederik | Oct 24, 2012 |

» Andere auteurs toevoegen (6 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Karski, Janprimaire auteuralle editiesbevestigd
Albright, MadeleineVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Brzezinski, ZbigniewNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gervais-Francelle, CélineTraductionSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Luengo Ferradas, AgustinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Roberts, AndrewNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
/
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
/
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
On the night of 23 August 1939, I attended a particularly gay party.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
This volume follows the text of the 1944 US edition of Story of a Secret State, supplemented by translations prepared by the author in 1999 for the Polish edition.
Uitgevers redacteuren
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Wanneer Hitler Polen binnenvalt, vlucht Jan Karski naar het oosten en loopt hij recht in de armen van de Russen, die hem aan de Duitsers overleveren. Maar hij ontsnapt en weet de Poolse verzetsbeweging te bereiken. Hij wordt ingezet als koerier voor de Poolse regering in ballingschap in Frankrijk. Op verzoek van Joodse partizanen laat hij zich binnensmokkelen in het getto van Warschau en in een concentratiekamp. In 1942 reist hij naar Engeland en Amerika waar hij Eden, de Britse minister van buitenlandse zaken, en Roosevelt persoonlijk vertelt hoe ongehoord de Duitsers tekeergaan in Polen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.45)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5 4
4 15
4.5 7
5 21

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

Georgetown University Press

2 edities van dit boek werden gepubliceerd door Georgetown University Press.

Edities: 1589019830, 1589019849

Penguin Australia

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Penguin Australia.

» Informatiepagina uitgever

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,240,038 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar