StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Bal masqué (2004)

door Elia Barceló

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1446189,665 (3.72)2
Paris, 1991. In einer Novembernacht bereitet der bekannte argentinische Schriftsteller Raúl de la Torre seinem Leben gewaltsam ein Ende. Jahre später beschließt der junge französische Kritiker Ariel Lenormand, die Biographie des großen Mannes zu schreiben. Doch was als wissenschaftliche Studie gedacht war, wird schon nach kurzer Zeit zu einer verwirrend gefährlichen Ermittlung. Welches dunkle Geheimnis verbirgt sich hinter Raúls literarischem Werk? War der Tod seiner zweiten Frau wirklich ein Unfall? Wieso gestand er öffentlich seine spät erkannte Homosexualität? Und was trieb ihn in den Selbstmord? In einem Labyrinth aus Lügen und Verdächtigungen greift Ariel nach der Hand der Frau, die den Schriftsteller ein Leben lang begleitete: seiner ersten Ehefrau Amelia. Bis auch sie gesteht, welch verstörende Realität sie hinter ihrer Maske verbirgt.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 2 vermeldingen

Nederlands (4)  Spaans (1)  Engels (1)  Alle talen (6)
Toon 4 van 4
10 % gelezen. Kon niet boeien, heel wijdlopig verhaal
De jonge hispanist Ariel Lenormand wil een biografie schrijven over Raúl de la Torre, een bekende Spaans-Amerikaanse schrijver van de generatie van García Márquez en Vargas Llosa. Lenormand neemt daartoe contact op met De La Torres eerste vrouw, Amelia. Naar aanleiding van deze ontmoeting komt de biograaf tot een aantal verrassende ontdekkingen, niet alleen met betrekking tot het leven van De la Torre maar ook met betrekking tot diens oeuvre. Het beste deel daarvan - twee romans - blijkt niet door hem zelf maar door Amelia te zijn geschreven. Op zichzelf is dit een interessant thema maar Barceló is helaas niet in staat om daar interessante literatuur van te maken. Daarvoor is haar stijl te expliciet, te damesromanachtig. Haar personages missen diepgang en geheimzinnigheid. Ze hadden beter verdiend dan de clichématige gedachten en gevoelens die Barceló hun toedicht.
  leestgraag | Nov 22, 2010 |
Geweldige pagturner. Je wordt helemaal deelgenoot van het verhaal. ( )
  ellepel | Jun 15, 2010 |
Een intrigerende roman, speelt in Parijs eind 20e eeuw. Een jonge criticus gaat een biografie schrijven over een in parijs wonende argentijnse schrijver. Naarmate hij meer aan de weet komt, wordt het geheimzinniger : de plotselinge scheiding van zijn eerste vrouw, het ongeluk van zijn tweede vrouw, zijn late uitkomen voor zijn homoseksualiteit en zijn zelfmoord. Tussendoor de liefdesaffaire van de biograaf met de ex vrouw van de schrijver. Heel spannend en boeiend geschreven, tot het eind! Een boek om moeilijk weg te leggen. ( )
  zwaantje | Mar 18, 2010 |
Indringende roman

Mysteries uit het verleden doen het goed in boekenland. Het verleidt sommige uitgeverijen tot achterflapteksten zoals die op Bal Masqué: “Maar al na korte tijd blijkt dat zijn onderzoek een levensgevaarlijke onderneming is. Want welk duister geheim ligt er verborgen in Raúls literaire werk?”. Voor wie de levensgevaarlijke, mysterieuze ondernemingen een beetje beu is, is dit goed nieuws: de spanning in Bal Masqué ligt niet zozeer in huiveringwekkende actie, als wel in het ontrafelen van bloedstollende verhoudingen tussen personages.

Het verhaal gaat over de Duitse literatuurwetenschapper Ari Lenormand. Hij is dermate begeesterd door het literaire werk van de Argentijn Raúl de la Torre dat hij een biografie aan hem wil wijden. Daarvoor trekt hij naar Parijs, de stad waar de la Torre het grootste deel van zijn leven woonde en werkte. In die stad ontmoet hij André en Amelia, respectievelijk ex-uitgever en ex-vrouw van Raúl. Ze bleven tot aan zijn zelfmoord zijn loyaalste vrienden, ondanks het feit dat Raúl hen beiden teleurstelde.

Via verschillende standpunten, ook dat van de alwetende verteller, en met diverse flashbacks ontplooit de Spaanse Elia Barceló haar verhaal. Raúl de la Torre komt naar voren als een verschrikkelijk geliefd en verschrikkelijk verwend groot kind. Hij verwachtte van zijn naasten offers en vreemd genoeg brachten ze hem die ook, meestal. Reden voor die bijna apathische aanbidding was Raúls charisma, zijn vakmanschap en zijn gave om lief te hebben. Zelfs zijn plotse breuk met Amelia, zijn kortstondig huwelijk met kenau Amanda en zijn passionele relatie met de piepjonge Hervé slaan geen wig in de vriendschap. Zelfs nu, jaren na de zelfmoord van Raúl, hebben André en Amelia het er nog moeilijk mee om hem te zien zoals hij werkelijk was. Die verafgoding van Raúl blijft als een schim over nieuwe relaties hangen, wat zowel Ari, die verliefd wordt op Amelia als Yves, de vriend van André, ervaren.

Met de Sacré-Coeur, begraafplaats Père-Lachaise en de Eiffeltoren als achtergrond schetst Barceló een indringend verhaal over liefde, vriendschap, wantrouwen en verraad. Het is meeslepend, onthutsend en zo geloofwaardig dat je soms tegen jezelf moet zeggen dat de la Torre ‘maar’ een romanpersonage is. Door de alwetende verteller en de geheimste zielenroerselen die de personages wel met de lezer maar niet met elkaar delen, zit je in een bevoorrechte positie: jij begrijpt als enige sommige reacties. Dat is een leuke gewaarwording, en al helemaal bij dit mooie boek. ( )
2 stem bibliothecaris | Sep 28, 2008 |
Toon 4 van 4
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Elia Barcelóprimaire auteuralle editiesberekend
Gerhold, StefanieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Horst, Dorothea terVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Vannacht ben ik in mijn droom teruggekeerd naar het appartement in de Rue de Belleville.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Paris, 1991. In einer Novembernacht bereitet der bekannte argentinische Schriftsteller Raúl de la Torre seinem Leben gewaltsam ein Ende. Jahre später beschließt der junge französische Kritiker Ariel Lenormand, die Biographie des großen Mannes zu schreiben. Doch was als wissenschaftliche Studie gedacht war, wird schon nach kurzer Zeit zu einer verwirrend gefährlichen Ermittlung. Welches dunkle Geheimnis verbirgt sich hinter Raúls literarischem Werk? War der Tod seiner zweiten Frau wirklich ein Unfall? Wieso gestand er öffentlich seine spät erkannte Homosexualität? Und was trieb ihn in den Selbstmord? In einem Labyrinth aus Lügen und Verdächtigungen greift Ariel nach der Hand der Frau, die den Schriftsteller ein Leben lang begleitete: seiner ersten Ehefrau Amelia. Bis auch sie gesteht, welch verstörende Realität sie hinter ihrer Maske verbirgt.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.72)
0.5
1
1.5
2 3
2.5
3 7
3.5 6
4 9
4.5
5 7

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,808,645 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar