StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Die Stimmen des Flusses door Jaume…
Bezig met laden...

Die Stimmen des Flusses (origineel 2005; editie 2008)

door Jaume Cabré, Jaume Cabré (Auteur), Kirsten Brandt (Übersetzer)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
4882250,978 (4.3)7
La Tina, una pacífica mestra i fotògrafa que treballa en una escola de Sort, fa unes fotografies d'un vell edifici escolar del poble de Torena que és a punt de ser enderrocat. Un simple gest. Clic. I ja està. El lector anirà descobrint pàgina a pàgina, les conseqüències d'aquest fet aparentment banal.Els anys quaranta, el maquis, la misèria moral del franquisme, les covardies personals i col·lectives, les heroïcitats més impensables que es van esdevenir al Pirineus pallaresos d'ençà que les tropes franquistes van arrasar amb inusitada ferocitat aquella zona durant la guerra civil i els esforços per oblidar, tergiversar o recordar obstinadament els fets, desemboquen a començaments del segle vint-i-u i interpel·len els personatges que, al cap de tant de temps, es decideixen a tibar la manta de la Història.… (meer)
Lid:petramonika
Titel:Die Stimmen des Flusses
Auteurs:Jaume Cabré
Andere auteurs:Jaume Cabré (Auteur), Kirsten Brandt (Übersetzer)
Info:Suhrkamp (2008), Edition: 1, Broschiert, 666 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

De stemmen van de Pamano door Jaume Cabré (2005)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 7 vermeldingen

Catalaans (9)  Nederlands (6)  Spaans (2)  Engels (2)  Frans (2)  Duits (1)  Alle talen (22)
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Ik kan er maar niet inkomen, deze Spaanse manier van schrijven. Heb het dus vroegtijdig weggelegd.
  leestgraag | Apr 30, 2013 |
Prachtig mooi verhaal, maar helaas erg traag. Te veel oninteressante zijpaden. Het personage van Tina en haar familieperikelen vond ik niets toevoegen aan het verhaal. Cabre wil alle eindjes aan elkaar knopen, maar dat is geforceerd, het gaat ten koste van het verhaal. Hij had zich beter kunnen beperken tot Oriol, Elisenda, Targa en de oom van Elisenda. ( )
  mbroomans | Aug 10, 2009 |
Schitterend boek. Als Tina Bros in 2001 een fotoreportage maakt over de streek ten noorden van Barcelona ontdekt ze achter een schoolbord in een school die op het punt staat gesloopt te worden een kistje met schriften, in 1944 geschreven door een onderwijzer, Oriol Fontelles, en gericht aan zijn onbekende dochtertje. Het boek beschrijft het levensverhaal van Oriol en springt continu heen en weer tussen heden en verleden, soms zelfs midden in een zin. Toch is het niet verwarrend, Cabré weet perfect het ritme in het verhaal te houden en blijft tot het eind boeien. ( )
1 stem uri-starkey | Jun 16, 2009 |
Een fantastisch boek dat beschrijft hoe de burgeroorlog een tweedeling veroorzaakt. Maar ook een liefdesgeschiedenis waarbij waarheid en illusie aan de orde komen, en wat is nou heldhaftig. Wat mij als lezer trof was dat de schrijver in een zin oversprong van de ene fase van de geschiedenis naar een andere tijd. Een geweldige leeservaring.
  margrietkoek | Jun 9, 2009 |
Eerherstel na 60 jaar

De stemmen van de Pamano is zondermeer een ingenieus opgezet boek. Verschillende verhaallijnen in verschillende periodes lopen door elkaar heen. Opmerkelijk is dat het boek begint met het einde. Het is het jaar 2002, in ons geheugen gegrift door beelden van een doodzieke paus Johannes-Paulus II die een laatste urbi et orbi laat horen. In dat jaar werkt één van de hoofdpersonages, Tina, aan een fotoboek over de streek ten noorden van Barcelona. Tijdens haar bezoek aan de school van Torena, een Catalaans dorpje in de Pyreneeën, vindt ze achter het schoolbord, verborgen in een nis, een stapel oude schriftjes. Die schriftjes dateren uit 1944 en zijn geschreven door de schoolmeester Oriol Fontelles. Het intrigeert Tina omdat ze zijn naam eerder tegenkwam op het kerkhof. Oriol stierf in 1944 en hoorde volgens het grafschrift tot het kamp van de falangisten, de aanhangers van Franco.

Tina begint de schriftjes te lezen en komt erachter dat Oriol ze schreef voor zijn dochtertje. Zijn zwangere vrouw verliet hem voor zijn kind geboren werd. Ze walgde van Oriols sympathieën voor de fascistische burgemeester. Dat was in 1944 Valentí Targa. In 2002 liggen zowel Fontelles als Targa op het kerkhof. De oude steenhouwer van Torena zegt het zo: “Veel oorlog en veel woede, maar tenslotte komen ze allemaal hier terecht, de een naast de ander.” Uit de schriftjes leert Tina dat nog een derde persoon een sleutelrol speelde in het persoonlijke drama van Oriol, en dat is een vrouw die nog steeds leeft en ook nog steeds in Torena woont, de steenrijke en snoeiharde Elisenda Vilabrú. Terwijl ze vroeger een ongeremde seksuele appetijt aan de dag legde, is Elisenda Vilabrú op haar oude dag een godsvruchtige vrouw geworden, op het kwezelachtige af. Ze leidt met harde hand haar zakenimperium en schuwt tegelijkertijd geen enkel middel om Oriol Fontelles, de schoolmeester maar ook haar minnaar, door de katholieke kerk zalig te laten verklaren.

Tina ontdekt in de schriftjes dat Oriol een dubbelleven had. Ze gaat op zoek naar de verloren dochter om de schriftjes te overhandigen en twijfelt tegelijkertijd of ze de inhoud wereldkundig moet maken. De inhoud werpt een heel nieuw beeld op de geschiedenis en kan de zaligverklaring flink in de war sturen. Maar is een eenvoudige fotografe met een privé-leven dat op springen staat capabel om het op te nemen tegen een van de meest invloedrijke industriëlen van Spanje?

De stemmen van de Pamano is een meervoudig gelaagd en meeslepend verhaal. De diverse verhaallijnen lopen vrij ongeordend door elkaar -op een hedendaagse vraag kan een vroegere herinnering volgen voor het antwoord komt- maar je hebt geen moment het idee dat Cabré de regie verliest. Hij heeft de touwtjes stevig in handen, en in dit omvangrijk boek mag dat met recht een huzarenstuk genoemd worden. Sommige hoofdpersonages sterven jong, maar andere zie je oud worden: ze verliezen hun geloof of liefde, krijgen rust, adopteren een zoon, scheiden of sterven. Samen met hun geschiedenis vertelt De stemmen van de Pamano zestig jaar Spaanse geschiedenis, van de Spaanse burgeroorlog, over het bewind van Franco, tot het herstel van de democratie in de jaren zeventig. Cabré bouwt overal spanningsboogjes in, maar houdt de hoofdlijnen tot het eind en zorgt tegelijkertijd voor een onverwachte finale. Die je, zoals gezegd, al in het begin voorgeschoteld krijgt. ( )
1 stem bibliothecaris | Sep 28, 2008 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (9 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Jaume Cabréprimaire auteuralle editiesberekend
Brandt, KirstenVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Catalaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Catalaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Heer, vergeef het hun niet, want ze weten wat ze doen.
Vladimir Jankélévitch
Opdracht
Voor Margarida
Eerste woorden
Je hoorde bijna niets.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

La Tina, una pacífica mestra i fotògrafa que treballa en una escola de Sort, fa unes fotografies d'un vell edifici escolar del poble de Torena que és a punt de ser enderrocat. Un simple gest. Clic. I ja està. El lector anirà descobrint pàgina a pàgina, les conseqüències d'aquest fet aparentment banal.Els anys quaranta, el maquis, la misèria moral del franquisme, les covardies personals i col·lectives, les heroïcitats més impensables que es van esdevenir al Pirineus pallaresos d'ençà que les tropes franquistes van arrasar amb inusitada ferocitat aquella zona durant la guerra civil i els esforços per oblidar, tergiversar o recordar obstinadament els fets, desemboquen a començaments del segle vint-i-u i interpel·len els personatges que, al cap de tant de temps, es decideixen a tibar la manta de la Història.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.3)
0.5
1 1
1.5
2 4
2.5 1
3 6
3.5 5
4 44
4.5 12
5 52

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 207,054,102 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar