StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Wie niet weg is wordt gezien (1981)

door Ida Vos

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
306785,636 (4)12
A young Jewish girl living in Holland tells of her experiences during the Nazi occupation, her years in hiding, and the aftershock when the war finally ends.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 12 vermeldingen

Engels (5)  Nederlands (2)  Alle talen (7)
Toon 2 van 2
Rachel, acht jaar, maakt de oorlog mee. Het begin van de oorlog is voor Rachel onbegrijpelijk, alles veranderd, maar waarom? 'S avonds mag er geen licht meer uit de huizen of op straat zijn, Rachel moet een ster dragen en ze mag niet meer naar school. Rachel maakt de oorlog stap voor stap mee, de eerste verschijnselen tot het onderduiken en het niet meer terug zien van familie en haar vrienden en vriendinnen, wat er met hen is gebeurd weet Rachel niet meteen.
Rachel 'speelt' verstoppertje, maar ze mag niet gevonden worden... Morgen is de oorlog voorbij, denkt ze, morgen komen papa en mama ons halen, maar vandaag, vandaag spelen we nog een keertje verstoppertje. ( )
  Cherylx58 | Mar 29, 2016 |
De realiteit

Het thema van dit jeugdboek is de Tweede Wereldoorlog, een veelbeschreven onderwerp. Toch is dit boek vrij uniek in zijn soort, omdat de Joodse auteur (Ida Vos) de oorlog zelf heeft meegemaakt. Het boek wordt over de hele wereld gelezen: het is onder andere vertaald in het Engels, Duits en Hebreeuws. Veel lezers zijn door het boek geraakt, want het boek is door maar liefst zes Nederlandse kinderjury's bekroond, kreeg van de Griffeljury een Vlag en Wimpel en werd genomineerd voor de Duitse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur.

Door een vlotte schrijfstijl en gebeurtenissen die elkaar in hoog tempo opvolgen, is de kans groot dat het boek in één ruk wordt uitgelezen. Sommige begrippen of namen die met de oorlog te maken hebben worden nader verklaard. Dit maakt het in-één-ruk-uitlezen makkelijker en is tevens een leuk extraatje voor de leergierige lezer. Omdat het zo'n pageturner is, zal het het lezerspubliek niet opvallen dat de snelle, soms minimalistische schrijfstijl verwarring kan zaaien: af en toe is niet duidelijk of met 'ze' nu de hoofdpersoon (Rachel) wordt bedoeld of een ander personage.

De auteur vertelt haar eigen ervaringen, wat ontzettend waardevol is voor de beschrijvingen van gevoelens en emoties. Die zijn puur, zoals het hoort. Omdat Vos haar ervaringen gedurende de gehele oorlog heeft verwerkt in dit boek, is het boek ook erg leerzaam. Er wordt veel duidelijk van de situatie waarin Nederlandse Joden verkeerden. Rachel krijgt aan het begin van de oorlog te maken met klasgenoten die niet meer met haar mogen spelen. Door Rachel komen we erachter wat sommige ge- en verboden die werden ingesteld voor Joden inhouden. Ook maakt Rachel mee dat familie plotseling verdwenen is: opgepakt door de moffen. Rachel en haar familie duiken onder: soms is deze poging om de oorlog te overleven nog best zwaar.

Is 133 pagina's dan misschien wat te kort om een vijfjaardurende oorlog te 'verslaan'? Het is beknopt, maar wel compleet. Soms wat plotseling en onverwachts, maar hoe anders is dat tijdens een oorlog? Voor 'Wie niet weg is wordt gezien' houdt dat de (gezonde) spanning erin. ( )
  AH.Hanneke | May 17, 2011 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Opdracht
Aan onze oorlogspleegouders Tante Nel en Oom Jaap de Lange
Eerste woorden
Er is een nieuw meisje in de klas gekomen.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

A young Jewish girl living in Holland tells of her experiences during the Nazi occupation, her years in hiding, and the aftershock when the war finally ends.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 1
3.5 2
4 5
4.5 2
5 3

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,822,738 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar