StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De esthetica van het verzet (1978)

door Peter Weiss

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: De esthetica van het verzet (1-3)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1672163,389 (3.83)2
A major literary event, the publication of this masterly translation makes one of the towering works of twentieth-century German literature available to English-speaking readers for the first time. The three-volume novel The Aesthetics of Resistance is the crowning achievement of Peter Weiss, the internationally renowned dramatist best known for his play Marat/Sade. The first volume, presented here, was initially published in Germany in 1975; the third and final volume appeared in 1981, just six months before Weiss's death. Spanning the period from the late 1930s to World War II, this historical novel dramatizes antifascist resistance and the rise and fall of proletarian political parties in Europe. Living in Berlin in 1937, the unnamed narrator and his peers--sixteen- and seventeen-year-old working-class students--seek ways to express their hatred for the Nazi regime. They meet in museums and galleries, and in their discussions they explore the affinity between political resistance and art, the connection at the heart of Weiss's novel. Weiss suggests that meaning lies in embracing resistance, no matter how intense the oppression, and that we must look to art for new models of political action and social understanding. The novel includes extended meditations on paintings, sculpture, and literature. Moving from the Berlin underground to the front lines of the Spanish Civil War and on to other parts of Europe, the story teems with characters, almost all of whom are based on historical figures. The Aesthetics of Resistance is one of the truly great works of postwar German literature and an essential resource for understanding twentieth-century German history.… (meer)
  1. 10
    Campo Santo door W. G. Sebald (gust)
    gust: Met een essay over Peter Weiss
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 2 vermeldingen

Spaans (1)  Nederlands (1)  Alle talen (2)
Toneel- en prozaschrijver Peter Weiss (1916-1982) werd in de jaren '60 het boegbeeld van de politisering van de Duitse literatuur. Waar hij in zijn wereldberoemde, door Peter Brook verfilmde stuk 'Marat/Sade' (1964) nog de tweestrijd uitbeeldde tussen revolutionair collectivisme en anarchistisch individualisme, gaf hij, na het documentaire oratorium 'Die Ermittlung' over de Auschwitz-processen, met stukken als 'Viet Nam Diskurs' en 'Trotzki im Exil' blijk van een uitgesproken, zij het kritisch marxistisch engagement. In de jaren '70-'80 publiceerde hij in drie delen zijn 'magnum opus' 'Die Ästhetik des Widerstands', dat nu behoorlijk laat en gezien de tijdgeest enigszins verwonderlijk in een volledige (en voortreffelijke) Nederlandse vertaling verschijnt. Qua genre houdt deze kanjer het midden tussen een roman en een essay. De naamloze ik-verteller is een jonge Duitse arbeider die in de jaren '30 en '40 politiek bewust wordt, actief is in de Spaanse burgeroorlog, moet vluchten naar Parijs en later in Zweden deel uitmaakt van het verzet tegen naziduitsland. Centraal staat echter niet zozeer zijn ontwikkeling als individu, als wel de kennismaking met diverse figuren en opvattingen binnen de antifascistische beweging. Hoe komt het dat zo veel arbeiders voor een repressief rechts regime hebben gestemd? Waarom verstart het revolutionaire elan in de Sovjetunie tot dogmatisme en onderdrukking van meningsvrijheid? Waardoor valt de eenheid van het antifascistische front uiteen in talrijke groeperingen die eerder elkaar dan de gemeenschappelijke vijand bestrijden? Over dat soort vragen wordt in dit boek haast eindeloos gediscussieerd. De divergentie tussen sociaal-democraten en communisten krijgt ook gestalte in de levensloop van verscheidene personages. Op de ikfiguur en diens ouders na, zijn de personages, hun belevenissen en opvattingen grotendeels historisch. Weiss heeft geput uit eigen herinneringen en ontmoetingen, maar ook ontzaglijk veel documentatie in zijn roman verwerkt.

Het eerste deel van de titel wijst op de andere rode draad in dit roman-essay: de leer van het schone en van de kunst – niet als harmonische waarde op zich, maar als een uitzonderlijk brandpunt van allerlei psychologische en maatschappelijke krachten en verzuchtingen. Het boek begint met een bladzijdenlange compacte beschrijving van de strijd van goden en giganten op het altaarfries van Pergamon, als beeld voor de eeuwige strijd tussen heersers en onderdrukten. Talrijke andere kunstwerken worden in woorden geëvoceerd, uit de meest verschillende invalshoeken bekeken en doorgelicht: 'Het vlot van de Medusa' van Géricault, 'Het slot' van Kafka, Picasso's 'Guernica', de tempel van Angkor Wat. Indringende beschrijvingen leggen de wortels van kunstwerken bloot, hun verwevenheid met de tijd waarin ze zijn ontstaan, de band met de maker(s), de werkelijkheid achter wat wordt af- en uitgebeeld, en lichten tegelijk de blijvende actualiteit ervan toe. Ze vormen naar mijn gevoel de meesterlijkste gedeelten van dit boek. 'De esthetica van het verzet' streeft ernaar de kunst als leerschool van jonge arbeiders te verbinden met hun politieke bewustwording en inzet, de oude dichotomie van artistieke avant-garde en links maatschappelijk engagement op te heffen. Meer dan in het verhaalgebeuren, meer dan in de politieke discussies, die vaak versnipperd overkomen en de context ontberen om ze helder te kunnen volgen, ligt de waarde van dit boek in de gedrevenheid waarmee het de overtuiging uitstraalt dat zelfontplooiing en verzet, de kracht om grenzen te verleggen en niet te berusten in wat 'natuurlijk' of onvermijdelijk lijkt het leven de moeite waard maken. De mislukking van het linkse streven naar eenheid, de waanzin waarin dolgedraaide idealistische figuren verzeilen en de beestachtige wijze waarop in Plötzensee verzetslieden worden afgemaakt (beschreven met een ontstellende maar onvergetelijke hardheid) blijken dat geloof niet te kunnen aantasten.

Peter Weiss komt in deze proletarische 'Bildungsroman' haast geen ogenblik tegemoet aan wat veel lezers tegenwoordig in literatuur zoeken: verstrooiing, vrijblijvendheid, Spielerei. Het boek bestaat uit lange tekstblokken zonder indeling in alinea's, het verspringt voortdurend van tijd en plaats, bevat ondanks de vele gesprekken en discussies bijna uitsluitend indirecte rede en is qua stijl vaak gewild opsommend en monotoon. Alleen in het derde deel bieden het verhaalgebeuren en de karaktertekening wat meer kansen voor wie bij het lezen identificatie zoekt met gevoelens als angst, liefde, vertwijfeling, hoop. Weinigen zullen dit weerbarstige opus in zijn geheel aankunnen, laat staan waarderen. Toch is het een boek om tenminste gedeeltelijk te lezen, bijvoorbeeld de beschrijving van de kunstwerken, of de lucide gesprekken met de psychoanalyticus Max Hodann in het 2e deel, of het lot van de Zweedse dichteres Karin Boye of de terechtstelling in Plötzensee in het slotdeel. Ook toen al tegen de tijdgeest in, schreef Weiss in de Notizbücher die zijn werk aan 'De esthetica van het verzet' begeleidden: "Pas als het vervelend wordt, wordt het interessant."
1 stem EdS | Mar 30, 2008 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (5 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Peter Weissprimaire auteuralle editiesberekend
Acosta, Luis A.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Parada, ArturoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sagües, José LuisVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de reeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

A major literary event, the publication of this masterly translation makes one of the towering works of twentieth-century German literature available to English-speaking readers for the first time. The three-volume novel The Aesthetics of Resistance is the crowning achievement of Peter Weiss, the internationally renowned dramatist best known for his play Marat/Sade. The first volume, presented here, was initially published in Germany in 1975; the third and final volume appeared in 1981, just six months before Weiss's death. Spanning the period from the late 1930s to World War II, this historical novel dramatizes antifascist resistance and the rise and fall of proletarian political parties in Europe. Living in Berlin in 1937, the unnamed narrator and his peers--sixteen- and seventeen-year-old working-class students--seek ways to express their hatred for the Nazi regime. They meet in museums and galleries, and in their discussions they explore the affinity between political resistance and art, the connection at the heart of Weiss's novel. Weiss suggests that meaning lies in embracing resistance, no matter how intense the oppression, and that we must look to art for new models of political action and social understanding. The novel includes extended meditations on paintings, sculpture, and literature. Moving from the Berlin underground to the front lines of the Spanish Civil War and on to other parts of Europe, the story teems with characters, almost all of whom are based on historical figures. The Aesthetics of Resistance is one of the truly great works of postwar German literature and an essential resource for understanding twentieth-century German history.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.83)
0.5
1 2
1.5
2
2.5
3 1
3.5 4
4 5
4.5
5 6

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,810,457 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar