StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De oude man en de zee (1952)

door Ernest Hemingway

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
29,61349185 (3.77)1 / 926
1950s (35)
100 (59)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 926 vermeldingen

Engels (431)  Spaans (21)  Italiaans (8)  Duits (5)  Frans (5)  Nederlands (3)  Portugees (Portugal) (3)  Zweeds (3)  Catalaans (2)  Deens (2)  Slowaaks (1)  Arabisch (1)  Portugees (Brazilië) (1)  Hebreeuws (1)  Fins (1)  Alle talen (488)
Toon 3 van 3
As part of my Pulitzer winners project that I neglected for too long, I read Ernest Hemingway’s The Old Man and the Sea today. I finally read this famous novel that won the prize in 1953.

This is the story of the old man Santiago, an old and very poor fisherman who lives by himself in a ramshackle hut and has only one friend, the young Manolo, who Santiago has taught how to fish. Since the old man seems to have run out of luck and catches practically no fish anymore, Manolo’s parents have forbidden him to accompany the old man at sea again.

Then one day when Santiago is alone at sea he catches the biggest swordfish he ever saw and what follows is his battle with the fish and his terrible struggle to get back home.

The big swordfish is a character in itself, as is the sea in a way. I liked it and can see why it is widely seen as a masterpiece. And where I shy away from Hemingway in his writings about killing animals by hunting or “entertainment” like bullfighting, here I could stomach it because fishing is this old man’s only livelyhood.

Written in Hemingway’s sparse style which succeeds in conveying emotions all the same, a sign of great penmanship. And all the big themes like endurance, the battle between (wo)manhood and nature, loyalty, suffering made for a compelling read.
  leoslittlebooklife | Jun 1, 2023 |
De oude man en de zee (oorspronkelijke titel The Old Man and the Sea) is een novelle van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. Het boek werd geschreven in 1951 en uitgegeven in 1952. Het was het laatste grote werk dat Hemingway tijdens zijn leven gepubliceerd zou zien. The Old Man and the Sea werd in 1953 bekroond met de Pulitzerprijs voor Fictie en droeg bij tot de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan Hemingway in 1954.

Dit bekende verhaal van Hemingway gaat over een bejaarde Cubaanse visser die, na een onsuccesvolle periode, in gevecht raakt met een enorme marlijn die hij koste wat kost binnen wil halen. Aangenomen wordt dat het karakter van de hoofdpersoon, Santiago, gedeeltelijk is gemodelleerd naar de Cubaanse visser Gregorio Fuentes. Fuentes werd in 1897 geboren op Lanzarote op de Canarische Eilanden, en verhuisde op 6-jarige leeftijd naar Cuba, waar hij Hemingway in 1928 ontmoette. In de jaren 1930 huurde Hemingway hem in om voor zijn boot te zorgen. Vanaf 1940 woonde Hemingway op Cuba en er ontstond een vriendschap tussen de mannen. Bijna 30 jaar lang deed Fuentes dienst als kapitein op de boot en zorgde er ook voor als Hemingway er niet was. Fuentes overleed in 2002 op 104-jarige leeftijd. Het schip, de 'Pilar', liet hij na aan de Cubaanse regering. Het boek heeft hij nooit gelezen.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.Hemingway en Henry Strater met een marlijn op de Bahamas in 1935
De oude visser Santiago heeft 84 dagen lang geen vis gevangen. Dat is de reden waarom de leerjongen Manolin van zijn ouders niet langer met hem mee mag en zijn geluk moet beproeven bij andere vissers. Manolin is echter gehecht aan de oude man en bezoekt hem elke avond in zijn hutje, helpt hem met het binnenhalen van het materiaal, zorgt voor zijn eten en praat met hem over hun gezamenlijke passie: honkbal, en met name de Amerikaanse sportheld Joe DiMaggio. Santiago vertelt Manolin dat hij de volgende dag ver de Golf zal opvaren, omdat hij ervan overtuigd is dat hij deze keer een goede vangst zal hebben.

Zo vertrekt hij op de 85e dag, zet zijn lijnen uit, en inderdaad heeft hij midden op die dag een grote vis aan de haak. Het blijkt een grote marlijn, die hij niet binnen kan halen. Het dier is zelfs zo groot en sterk dat het zijn bootje op sleeptouw neemt. Santiago geeft de strijd niet op en houdt twee dagen en nachten vol, tot hij gewond en uitgeput is. Hij heeft echter groot respect voor zijn 'tegenstander', die hij beschouwt als een 'broeder'.

Op de derde dag begint de vis uit vermoeidheid om de boot heen te zwemmen en met zijn laatste krachten weet Santiago het dier tijdens een van zijn radeloze sprongen aan zijn harpoen te krijgen. Hij bindt de enorme vis vast aan de zijkant van de boot en gaat op huis aan, met het idee, dat hij hiervoor een fikse prijs zal kunnen krijgen, maar ook met de gedachte, dat eigenlijk niemand waardig genoeg zou zijn om dit dappere dier te mogen eten.

Op de lange weg terug naar de kust vallen haaien, aangetrokken door het bloed, het lichaam van de vis aan en een nieuw gevecht dient zich aan. Bij de verdediging van zijn vangst doodt hij een van de haaien, maar raakt daarbij zijn harpoen kwijt. Hij improviseert een nieuw wapen door zijn mes vast te maken aan een van de roeiriemen. Op die manier weet hij zeven haaien te verslaan. Inmiddels is echter van zijn vis alleen nog een karkas over.

Als hij de volgende ochtend eindelijk de kust bereikt, strompelt hij naar huis en valt daar uitgeput in een diepe slaap. Een groepje vissers, niet op de hoogte van Santiago's reis, verzamelt zich rond zijn boot en bewondert de restanten van de grote vis. Toeristen in het plaatselijke café denken dat het een haai is.
Manolin, die al die tijd bezorgd op zijn terugkeer heeft gewacht, huilt van opluchting als hij de oude man in slaap vindt. Hij haalt koffie en een krant voor Santiago, en als de oude man wakker wordt, belooft Manolin, dat zij op de volgende reis weer samen zullen zijn. Als Santiago weer in slaap valt, droomt hij van leeuwen op de kust van Afrika.
  aitastaes | Dec 2, 2015 |
Typische Hemingway: heroïek van de kleine man; alleen tegen het lot, maar het lot is altijd sterker; respect voor natuurwetten; de anderen en hun oordeel, maar ook compassie (Manola). Sterk door compressie en eenvoud ( )
1 stem bookomaniac | Mar 14, 2010 |
Toon 3 van 3
35 livres cultes à lire au moins une fois dans sa vie
Quels sont les romans qu'il faut avoir lu absolument ? Un livre culte qui transcende, fait réfléchir, frissonner, rire ou pleurer… La littérature est indéniablement créatrice d’émotions. Si vous êtes adeptes des classiques, ces titres devraient vous plaire.
De temps en temps, il n'y a vraiment rien de mieux que de se poser devant un bon bouquin, et d'oublier un instant le monde réel. Mais si vous êtes une grosse lectrice ou un gros lecteur, et que vous avez épuisé le stock de votre bibliothèque personnelle, laissez-vous tenter par ces quelques classiques de la littérature.
 
“the drone of the pastiche parable, wordy and sentimental”
 
The Old Man and the Sea has almost none of the old Hemingway truculence, the hard-guy sentimentality that sometimes gives even his most devoted admirers twinges of discomfort. As a story, it is clean and straight. Those who admire craftsmanship will be right in calling it a masterpiece... it is a poem of action, praising a brave man, a magnificent fish and the sea, with perhaps a new underlying reverence for the Creator of such wonders.
toegevoegd door jjlong | bewerkTime (Sep 8, 1952)
 
It is a tale superbly told and in the telling Ernest Hemingway uses all the craft his hard, disciplined trying over so many years has given him.
 
Within the sharp restrictions imposed by the very nature of his story Mr. Hemingway has written with sure skill. Here is the master technician once more at the top of his form, doing superbly what he can do better than anyone else.
toegevoegd door Shortride | bewerkThe New York Times, Orville Prescott (Aug 28, 1952)
 

» Andere auteurs toevoegen (138 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Hemingway, ErnestAuteurprimaire auteuralle editiesbevestigd
Dutourd, JeanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Heston, CharltonReaderSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Horschitz-Horst, AnnemarieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Horschitz-Horst, AnnemarieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jaworski, PhilippeTraductionSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lewis, SinclairIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Marantonio, UgoIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Moehlenkamp, KevinOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Oeser, Hans-ChristianRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Petrov, AlexandreArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pivano, FernandaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sheppard, RaymondIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sickles, NoëlIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sutherland, DonaldVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Tainio, TaunoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Tunnicliffe, C. F.IllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Veegens-Latorf, E.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Werumeus Buning, J.W.F.VoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Is opgenomen in

Heeft de bewerking

Is verkort in

Inspireerde

Bestudeerd in

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Prijzen

Onderscheidingen

Erelijsten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Prijzen en eretitels
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To Charlie Scribner and to Max Perkins
Eerste woorden
He was an old man who fished alone in a skiff in the Gulf Stream and he had gone eighty-four days now without taking a fish.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Nagelaten Bibliotheek: Ernest Hemingway

Ernest Hemingway heeft een Nagelaten Bibliotheek. Nagelaten Bibliotheken zijn de persoonlijke bibliotheken van beroemde lezers, ingevoerd door LibraryThing leden uit de Nagelaten Bibliotheken groep.

Bekijk Ernest Hemingways biografische profiel.

Zie Ernest Hemingway's auteurspagina.

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.77)
0.5 20
1 242
1.5 34
2 593
2.5 89
3 1587
3.5 301
4 2424
4.5 247
5 2051

Recorded Books

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Recorded Books.

» Informatiepagina uitgever

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 194,903,305 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar