StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.
Hide this

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Extremely Loud and Incredibly Close: A Novel…
Bezig met laden...

Extremely Loud and Incredibly Close: A Novel (origineel 2005; editie 2006)

door Jonathan Safran Foer

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
14,771446283 (4.08)315
Wanneer een 9-jarige jongen in New York op zoek gaat naar informatie over zijn vader, die bij de aanslag op 9 september 2001 is omgekomen, vindt hij iets anders dan hij verwachtte.
Lid:larswave
Titel:Extremely Loud and Incredibly Close: A Novel
Auteurs:Jonathan Safran Foer
Info:Mariner Books (2006), Paperback, 368 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Werkdetails

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij door Jonathan Safran Foer (2005)

 1. 303
  Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht door Mark Haddon (gward101)
 2. 80
  De jongen in de gestreepte pyjama door John Boyne (Anonieme gebruiker)
 3. 10
  Don't Let Me Be Lonely: An American Lyric door Claudia Rankine (Maiasaura)
 4. 10
  De verzamelde werken van T.S. Spivet door Reif Larsen (BookshelfMonstrosity)
  BookshelfMonstrosity: The precocious young narrators in each of these novels embark on journeys alone, providing illustrations to enhance their complex narratives, which include family history as well as current concerns. T. S. travels across the U.S, while Oskar travels throughout New York City.… (meer)
 5. 10
  De toren door Uwe Tellkamp (Esther1987)
 6. 00
  Het verdriet van een Amerikaan door Siri Hustvedt (Cecilturtle)
 7. 00
  De kaneelwinkels door Bruno Schulz (sdrayzen)
 8. 00
  De geschiedenis van de liefde door Nicole Krauss (BookshelfMonstrosity)
 9. 11
  Laat de aarde draaien door Colum McCann (Bici47)
 10. 11
  De blikken trommel door Günter Grass (jenn_the_eskimo)
 11. 11
  Vallende man door Don DeLillo (Bici47)
 12. 00
  Vatten door Martin Cathcart Frödén (Anonieme gebruiker)
 13. 01
  Dago Red door John Fante (helio_)
 14. 01
  Betaal Het Voort door Catherine Ryan Hyde (JeremyFine)
  JeremyFine: Both of these books use perspective changes by chapter. And also, both of them have a child on a seemingly impossible, yet still realistic, mission for them to complete.
 15. 19
  De uitnodiging roman door William P. Young (PghDragonMan)
  PghDragonMan: Another story of searching for meaning after personal tragedy and questioning why bad things happen.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 315 vermeldingen

Engels (413)  Nederlands (14)  Deens (5)  Frans (5)  Zweeds (3)  Italiaans (3)  Duits (2)  Catalaans (1)  Alle talen (446)
1-5 van 14 worden getoond (volgende | toon alle)
Extremely Loud and Incredibly Close is Jonathan Safran Foer's heartrending New York novelIn a vase in a closet, a couple of years after his father died in 9/11, nine-year-old Oskar discovers a key . . .The key belonged to his father, he's sure of that. But which of New York's 162 million locks does it open?So begins a quest that takes Oskar - inventor, letter-writer and amateur detective - across New York's five boroughs and into the jumbled lives of friends, relatives and complete strangers. He gets heavy boots, he gives himself little bruises and he inches ever nearer to the heart of a family mystery that stretches back fifty years. But will it take him any closer to, or even further from, his lost father?Moving, literary and innovative, perfect for fans of Lorrie Moore and Nicole Krauss, Jonathan Safran Foer's Extremely Loud and Incredibly Close was made into a major film starring Tom Hanks and Sandra Bullock, released in 2012.Jonathan Safran Foer was born in 1977. He is the author of Everything is Illuminated, which won the National Jewish Book Award and the Guardian First Book award, and Eating Animals, and the editor of A Convergence of Birds.
  Lin456 | Oct 19, 2020 |
Dit boek verdient alleszins de prijs van de originaliteit: het verwerkt het grote trauma van Nine-eleven op een heel eigen manier, met originele verhalen vanuit diverse invalshoeken, met zwart-wit-illustraties en met typografische truukjes (zoals blanco pagina’s, almaar dichter op elkaar gedrukte letters enz.). Dit geeft op zich al aan dat Safran Foer eer betuigt aan hoe mensen omgaan met een bijzonder ingrijpende, we zouden nu zeggen, disruptieve gebeurtenis.
Over de belangrijkste vertelstem, de 9-jarige Oskar Schell, is al heel wat geschreven, - zowel positief als negatief -, en ook voor mij heeft dit eigenwijze, overslimme, en sociaal gehandicapte jongetje zowel een afstotelijk als een aantrekkelijk kantje. Maar hij draagt deze roman wel. De bijkomende vertelstemmen van de oma en de grootvader zijn misschien even problematisch (en getuigend van soms erg surreëel menselijk gedrag) maar zij trekken Oskar’s verhaal van gemis, woede en onmacht ineens naar een veel diepere laag. Persoonlijk vond ik die delen van het boek veel interessanter, ze maakten veel tastbaarder hoe grote, “historische” gebeurtenissen ( Nine-eleven, Dresden, Hiroshima) een diepe, traumatische uitwerking hebben op concrete, “kleine” mensen, die heel dikwijls al in een heel complexe existentiële situatie zitten.
Safran Foer wijst daarbij nergens op grote, definitieve oplossingen voor dit traumatische leed, tenzij het leven zelf en vooral de nabijheid, nabijheid van geliefden, het samen delen van vreugde en verdriet, gemis en verlangen.
Schrijftechnisch put de auteur uit een rijk arsenaal aan literaire verwijzingen (die naar Gunter Grass en W.G. Sebald liggen voor de hand), en illustreert hij met kleine verhalen (zoals in het begin de zoektocht “zonder aanwijzingen” van Oskar in Central Park, of de raamvertelling van alle mensen met de naam Black waar hij langsgaat, met elk hun eigen verhaal) hoe mensen met het mysterie van lijden omgaan.
Als vorm van therapeutisch schrijven (voor al wie geraakt is door Nine-Eleven) vind ik dit boek best geslaagd. Maar het doet me iets te geconstrueerd aan om van echt hele grote literatuur te spreken. ( )
1 stem bookomaniac | May 31, 2017 |
Voor het eerst kwam ik in aanraking met de titel van dit boek door de muziek van Alexandre Desplat die de soundtrack voor de gelijknamige film heeft gemaakt. Deze muziek sprak mij gelijk aan zonder dat ik ook nog maar enig vermoeden had waar de bijbehorende film over ging.
Toen ik het boek in de tweedehandsrekken tegenkwam en er een beetje suf in zat te bladeren, viel me op dat er in dat exemplaar flink met rode pen was geschreven. Het was de herinnering aan de muziek die mij tot kopen deed overgaan. Nog steeds wist ik niet waar het over ging of wat het ook maar voor boek was.

Bij het lezen kwam ik er snel achter dat de rode stiftstrepen niet van een schrijfgrage vorige eigenaar was maar dat dit bij het boek hoort. De tekst wordt regelmatig onderbroken door foto's en verrassende layout afwijkingen die de tekst nog eens op een intelligente manier onderstrepen.
Aan intelligentie schiet het sowieso niet te kort in dit boek. De nog geen tienjarige hoofdpersoon, Oskar, is een zeer begaafd denker zonder een betweter of een wijsneus te zijn. Hij is het die op zoek gaat naar wat een geheim van zijn vader lijkt te zijn. De vader die omgekomen is in het WTC op 11 september. Tegelijkertijd wordt in het boek het verhaal van zijn oma en opa uit beider perspectieven verteld. Zij hebben het bombardement uit Dresden meegemaakt.
Alledrie schrijven ze op een heel eigen manier waardoor je ze ook als echte personen leert kennen en met ze meeleeft, zelfs aan gehecht raakt. Het enige spijtige aan dit boek is dat het eindig is. ( )
  Niekchen | Oct 27, 2014 |
Oskar, een negenjarige autist (al wordt dit in het boek nooit uitdrukkelijk gezegd) probeert op zijn manier de dood van zijn vader, die bij de 9/11 aanslag omkwam, te verwerken. Hij vindt in de persoonlijke bezittingen van zijn vader een vaas die hij per ongeluk breekt, maar waarin een omslag zit met een sleutel. Op de omslag staat "Black". Dit is het begin van een niet-aflatende zoektocht naar de eigenaar van de sleutel. Oskar komt al snel tot de conclusie dat "Black" hier niet verwijst naar de kleur maar naar een persoonsnaam, dus zit er maar een ding op, alle personen met de namen Black, ook al zijn die ontelbaar, op te zoeken. Hij ontmoet op die manier heel veel mensen, waarbij er een zelfs met hem het grote en lange traject aflegt. Oskar wordt overal zeer goed ontvangen (niet echt realistisch als je het mij vraagt) en we volgen zijn zoektocht waarbij we tussendoor ook nog van hem vernemen welke nieuwe ontdekkingen hij heeft bedacht en hoe hij brieven van belangrijke wetenschappers ontvangt. Het ganse verhaal lijkt wel een sprookjesverhaal, waarbij alleen zijn schoolmakkers hem af en toe eens pesten met zijn vreemde gedachtenkronkels (zeer herkenbaar). In de tweede verhaallijn van het boek komen de grootouders van Oskar (de ouders van zijn vader) aan bod. Opa is bij de bomaanval in Dresden zijn spraak kwijt geraakt en heeft zijn geliefde daar verloren. Hij trouwt met haar zus, met de afspraak dat er geen kinderen worden verwekt. Als dat dan toch gebeurt, verdwijnt de man, zonder echter volledig van het toneel te verdwijnen. Het leven van deze beide oude mensen en hoe zij zich in deze moderne tijd recht houden wordt zeer gevoelig beschreven en is nu geen sprookjesverhaal maar wel idyllisch. Er wordt in het boek ook grote aandacht aan vormgeving besteed, wat een en ander nog opfleurt. Ik begrijp zeer goed dat het boek een echte hype is geworden en zo hoge scores heeft gehaald; de beide verhalen die wat melodramatisch worden verteld, zijn zeker meeslepend, maar hadden wat mij betreft wat realistischer mogen aangebracht worden. ( )
  FrankDeClerck | Jan 23, 2014 |
Opnieuw een boek waar de film, die ik eerst zag, in de weg zit.
In het boek, meer dan in de film, is de vader de grote afwezige, de leegte, als het gat dat de Twin Towers hebben nagelaten, waarrond het hele verhaal draait. Het middelpunt waarnaar de zoon op zoek is, waarvan de grootvader weggelopen is.

De parallel tussen de twee misdaden tegen de menselijkheid die uit de lucht kwamen vallen - Dresden en 'nine eleven' - is beter uitgewerkt in het boek. Net die parallel is een overduidelijke constructie die het verhaal drijft, ten dele toch, maar het soms ook iets kunstmatigs geeft. Toch werkt het. Het verhaal van de verloren liefde van de grootvader is minstens even aangrijpend als dat van de hopeloze zoektocht van de zoon naar zijn vader.

De ontnuchterende ontknoping en de discrete interventies van de moeder het verhaal mee met de voeten op de grond houden.

Een absolute aanrader. ( )
  brver | Nov 7, 2013 |
1-5 van 14 worden getoond (volgende | toon alle)
The bigger problem is that Foer never lets his character wander off without an errand.

In fact, there is hardly a line in this book that has not been written for the purpose of eliciting a particular emotion from the reader. The novel is a tearjerker. ...The skepticism and satire that marked the best parts of Everything Is Illuminated are nowhere in evidence here.
toegevoegd door jburlinson | bewerkNew York Review of Books, Keith Gessen (betaal website) (Sep 25, 2005)
 
The search for the lock that fits a mysterious key dovetails with related and parallel quests in this (literally) beautifully designed second novel from the gifted young author (Everything Is Illuminated, 2002). The searcher is nine-year-old Oskar Schell, an inventive prodigy who (albeit modeled on the protagonist of Grass's The Tin Drum) employs his considerable intellect with refreshing originality in the aftermath of his father Thomas's death following the bombing of the World Trade Center. That key, unidentified except for the word "black" on the envelope containing it, impels Oskar to seek out every New Yorker bearing the surname Black, involving him with a reclusive centenarian former war correspondent, and eventually the nameless elderly recluse who rents a room in his paternal grandma's nearby apartment. Meanwhile, unmailed letters from a likewise unidentified "Thomas" reveal their author's loneliness and guilt, while stretching backward to wartime Germany and a horrific precursor of the 9/11 atrocity: the firebombing of Dresden. In a riveting narrative animated both by Oskar's ingenuous assumption of adult responsibility and understanding (interestingly, he's "playing Yorick" in a school production of Hamlet) and the letter-writer's meaningful silences, Foer sprinkles his tricky text with interpolated illustrations that render both the objects of Oskar's many interests and the memories of a survivor who has forsworn speech, determined to avoid the pain of loving too deeply. The story climaxes as Oskar discovers what the key fits, and also the meaning of his life (all our lives, actually), in a long-awaited letter from astrophysicist Stephen Hawking. Much more is revealed as this brilliant fiction works thrilling variations on, and consolations for, its plangent message: that "in the end, everyone loses everyone." Yes, but look what Foer has found. Film rights to Scott Rudin in conjunction with Warner Bros. and Paramount; author tour.
toegevoegd door cmwilson101 | bewerkKirkus Reviews
 

» Andere auteurs toevoegen (15 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Jonathan Safran Foerprimaire auteuralle editiesberekend
Baardman, GerdaVertalerSecondaire auteursommige editiesbevestigd
Bocchiola, MassimoVertalerSecondaire auteursommige editiesbevestigd
Caruso, BarbaraVertellerSecondaire auteursommige editiesbevestigd
Ferrone, RichardVertellerSecondaire auteursommige editiesbevestigd
Nilsson, Hans-JacobVertalerSecondaire auteursommige editiesbevestigd
Stheeman, TjadineVertalerSecondaire auteursommige editiesbevestigd
Woodman, JeffVertellerSecondaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Prijzen en eretitels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Alles is verlicht door het vuurwerk van Foers talent en schrijfkunst - Dagblad Trouw
Opdracht
Voor Nicole, mijn idee van schoonheid ( gehuwd met Nicole Krauss; schrijfster)
Eerste woorden
Wat dacht je van een waterketel?
Citaten
I wondered for the first time in my life, if life was worth all the work it took to live. What exactly made it worth it?

So many people enter and leave your life! Hundreds of thousands of people! You have to keep the door open so they can come in! But it also means you have to let them go!
Shyness is when you turn your head away from something you want. Shame is when you turn your head away from something you do not want.
Time was passing like a hand waving from a train I wanted to be on.
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Wanneer een 9-jarige jongen in New York op zoek gaat naar informatie over zijn vader, die bij de aanslag op 9 september 2001 is omgekomen, vindt hij iets anders dan hij verwachtte.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
De negenjarige Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op 11 september. Hij raakt verwikkeld in een geheime zoektocht door New York om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Zo probeert hij betekenis te geven aan diens dood.
Haiku samenvatting

Snelkoppelingen

Populaire omslagen

Waardering

Gemiddelde: (4.08)
0.5 14
1 56
1.5 15
2 176
2.5 47
3 647
3.5 205
4 1490
4.5 217
5 1697

Penguin Australia

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Penguin Australia.

» Informatiepagina uitgever

Recorded Books

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Recorded Books.

» Informatiepagina uitgever

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 156,959,689 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar