StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De waanzinnige veertiende eeuw (1978)

door Barbara Tuchman

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
7,1201241,280 (4.14)295
Overzicht van de 14e eeuwse Franse geschiedenis aan de hand van het leven van de Franse edelman Enguerrand de Coucy.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 295 vermeldingen

Engels (107)  Nederlands (6)  Duits (2)  Spaans (2)  IJslands (1)  Hebreeuws (1)  Zweeds (1)  Alle talen (120)
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Fabulous. ( )
  Schatkoffer | Feb 4, 2024 |
De waanzinnige veertiende eeuw (originele titel: A Distant Mirror: The Calamitous 14th Century) is een boek van de Amerikaanse historica Barbara Tuchman uit 1978 dat verhaalt over het veertiende-eeuwse Europa. De Engelse titel van het boek verwijst naar Tuchmans stelling dat de dood en het lijden van de mensen van de 14de eeuw een verre spiegel zijn van die van de 20ste eeuw, meer in het bijzonder de verschrikkingen van WOI.

Toelichting
Als centrale figuur in haar boek koos Tuchman de Picardische edelman Engelram VII van Coucy, deels omdat hij relatief lang leefde, waardoor aan de hand van zijn leven de belangrijkste gebeurtenissen van de veertiende eeuw verteld kunnen worden (Coucy werd in 1340 geboren, zeven jaar voordat in Zuid-Italië de pest uitbrak, en overleed in 1397). De belangrijkste reden was echter dat Coucy zeer betrokken was bij de internationale politiek – Coucy was een Franse edelman, maar hij huwde de dochter van Eduard III van Engeland.

Het boek behandelt de rampen die Europa in de veertiende eeuw troffen:

de Honderdjarige Oorlog, met steeds wisselende bondgenootschappen tussen de seigneurs
de pest of de zogenoemde Zwarte Dood, die de bevolking meer dan decimeerde
het Westers Schisma
plunderende huursoldaten en boerenopstanden, waaronder de Jacquerie in Frankrijk, door Coucy en andere edelen meedogenloos neergeslagen
de bevrijding van Zwitserland en de Guldensporenslag
de slag bij Westrozebeke.
Tuchman richtte zich in haar werk niet alleen op politieke en religieuze veranderingen. Zo begint zij haar boek met de behandeling van de Kleine IJstijd, een klimaatverandering die de gemiddelde temperatuur in Europa tot in de achttiende eeuw deed dalen. Daarnaast beschreef ze het leven van mensen, van edelen tot boeren.

Het boek is ingedeeld in twee delen en 26 hoofdstukken en telt bijna 700 bladzijden. De schrijfstijl is zeer gedetailleerd en plastisch en er komen veel personages in het boek voor.

Hoofdstuk 1: Ik ben de heer van Coucy': de dynastie
Enguerrand VII van Coucy (in de Nederlandse vertaling werden niet alle namen van de seigneurs vertaald; in het Engels van die tijd gebruikte men vaak de Franse naam, en zo is bijvoorbeeld Engelram ook in vertaling Enguerrand gebleven)
Hoofdstuk 6: De slag bij Poitiers
Hoofdstuk 7: Frankrijk onthoofd: de opstand van de burgerij en de Jacquerie
Hoofdstuk 8: Gijzelaar in Engeland
Jan II van Frankrijk ( )
  aitastaes | Mar 25, 2019 |
geweldig boek
  jan_roubroeks | Apr 21, 2012 |
Zeer vlot leesbare geschiedschrijving. De geschiedenis van één familie als rode draad is een ingreep die het lezen van de andere hoeveelheid informatie nog aangenamer maakt. Door de het gebruik van de vele namen van personen soms moeilijk om te volgen. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat het boek grotendeels over de 'avonturen' van Frankrijk handelt, in mindere deze van Engeland. Andere gebieden komen geringer aan bod. Alhoewel op het einde enkele aanwijzingen te lezen vallen dat er in die eeuw toch ook positieve zaken gebeurden, kan ik me als niet-geschiedkundige toch niet van de indruk ontdoen dat de schets van die eeuw nogal negatief is. ( )
  PatrickDeruytter | Feb 17, 2012 |
Enguerrand de Coucy was een franse edelman en ridder die vele legers heeft aangevoerd. Hij was de laatste nakomeling uit een dynastie en de schoonzoon van koning Eduard III van Engeland, zodat hij een brug vormde tussen de twee machtigste koninkrijken van die tijd. Zijn leven en daden staan centraal in deze goed gedocumenteerde geschiedenis van de veertiende eeuw, waarin veel gebeurd is. De Honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. De verhuizing van de pauselijke residentie naar Avignon, waardoor er tientallen jaren twee pausen waren. De religie was een belangrijke barrière, alomtegenwoordig en dwingend. Er waren plunderende bendes, boerenopstanden, maar een rode draad door het boek is de Zwarte Dood. Omdat men nog niet wist wat de oorzaak van de pest was zocht men zondebokken en nam zijn toevlucht tot de astrologie. De ziekte brak vier keer uit in de veertiende eeuw en de Europese bevolking was tegen het einde van de eeuw gehalveerd. Coucy wordt uiteindelijk gevangengenomen tijdens een veldtocht tegen de Ottomaanse Turken en sterft.
Het boek vereist wel concentratie met de vele namen, titels en verbintenissen, maar de uitgebreide informatie geeft een duidelijk overzicht van de Middeleeuwen en maakt het tot een meesterwerk. ( )
  sneeuwvlokje | Jan 24, 2012 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)

» Andere auteurs toevoegen (94 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Tuchman, Barbaraprimaire auteuralle editiesbevestigd
May, NadiaVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sliedrecht-Smit, J.C.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Spaans-van der Bijl, J.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vries, S. deRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
" For mankind is ever the same and nothing is lost out of nature, though everything is altered. "

John Dryden
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The genesis of this book was a desire to find out what were the effects on society of the most lethal disaster of recorded history-that is to say, of the Black Death of 1348-50, which killed an estimated one third of the population living between India and Iceland.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
Overzicht van de 14e eeuwse Franse geschiedenis aan de hand van het leven van de Franse edelman Enguerrand de Coucy.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
De veertiende eeuw. Het einde der tijden lijkt nabij: vier maal wordt het werelddeel getroffen door een pestepidemie, de koningen van Engeland en Frankrijk bestrijden elkaar in een langdurige oorlog, roversbenden stropen plunderend en moordend liet platteland af en het pausdom, ten prooi aan een diepe crisis, kan de gelovigen geen troost bieden.

De veertiende eeuw is echter ook een periode van vitaliteit en culturele bloei een tijdvak waarin de adel zijn heldendaden in ridderromans laat optekenen. de hoofse liefde wordt bezongen en waarin schrijvers als Boccaccio, Petrarca en Chaucer de grondslag voor een grote Europese literaire traditie legden.

Hootdpersoon in De waanzinnige veertiende eeuw, Barbara Tuchmans grootse epos over deze woelige en verwarde periode, is de Franse ridder Enguerrand VII van Coucy, de laatste telg uit een roemrijk geslacht.

Met het leven van deze ridder als uitgangspunt voert zij de lezer door dit bewogen tijdvak en houdt zij ons vanuit de verte een spiegel van onze tijd voor.

'Adembenemend beeld van een geteisterde eeuw.' - Vrij Nederland

'Op indrukwekkende wijze geschreven.' - Trouw
Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Deze beschrijving van de 14de eeuw is enerzijds de kroniek van een adellijke familie, aan de hand van de toenmalige geschiedschrijvers, en anderzijds een cultuurgeschiedenis van voornamelijk Frankrijk. Het is literaire geschiedschrijving van de beste soort. Het vertelt wát er gebeurde en het verklaart, op basis van uitvoerige studies, waaróm het gebeurde. Bibliografie en notenapparaat zijn uitstekend, het register kon beter. Een 'must' voor de geïnteresseerde leek, de student en de vakman, die allen getroffen zullen worden door de onmiskenbare overeenkomsten met onze eigen tijd.
(Biblion recensie, A.P.G. Spamer.)
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.14)
0.5
1 8
1.5 1
2 28
2.5 14
3 135
3.5 58
4 438
4.5 62
5 402

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 202,661,399 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar