StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Per̀e Goriot door Honoré de Balzac
Bezig met laden...

Per̀e Goriot (origineel 1835; editie 1958)

door Honoré de Balzac

Reeksen: The Human Comedy (37)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
5,9731091,657 (3.8)4 / 395
Classic Literature. Fiction. HTML:

Father Goriot is one of French novelist Honore de Balzac's most important pieces of writing. Three lives intertwine in Paris: an old man, a criminal and a law student. The novel evokes an unstable period in France, when many were desperate to climb the social ladder into the upper classes, and it questions social institutions such as marriage. The city is an important presence in this work. Balzac was both praised and censured for his realistic portrayal of city life.

.… (meer)
Lid:NancyLuckey
Titel:Per̀e Goriot
Auteurs:Honoré de Balzac
Info:World Distributors, 1958.
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Vader Goriot door Honoré de Balzac (Author) (1835)

  1. 30
    La cousine Bette door Honoré de Balzac (CarlAnFoto)
    CarlAnFoto: A prima Bette (em portugues)
  2. 20
    Het rood en het zwart door Stendhal (ShaneTierney)
  3. 10
    De kant van Guermantes door Marcel Proust (Cecrow)
    Cecrow: A different look at the Fauborge Saint-Germain.
  4. 10
    Neef Pons door Honoré de Balzac (LeoRapier)
    LeoRapier: One of Balzac's last novels is often considered a companion piece to Cousin Bette.
  5. 00
    Water (Asian Writers Series) door Ashokamitran (susanbooks)
    susanbooks: Both novels focus on community voices and tensions and revel in dissecting the pettiness of the serious drama and the seriousness of the petty drama.
  6. 01
    Gekluisterde levens door W. Somerset Maugham (Sylak)
    Sylak: More wicked females preying on foolish and easily dominated men.
AP Lit (360)
100 (45)
My TBR (131)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Engels (84)  Frans (8)  Spaans (5)  Nederlands (3)  Zweeds (2)  Catalaans (2)  Tsjechisch (1)  Portugees (Brazilië) (1)  Deens (1)  Tagalog (1)  Alle talen (108)
Toon 3 van 3
Vader Goriot is het verhaal over de oude Goriot, een rijk geworden vermicellifabrikant die te gronde gaat aan zijn tot hartstocht uitgegroeide vaderliefde. Deze hartstocht is zo allesoverheersend dat hij zich kaal laat plukken door zijn dochters, die geobsedeerd worden door het geld en door het verlangen om aanzien te verkrijgen in de maatschappij. Vader Goriot neemt een centrale plaats in in het oeuvre van Balzac, romans en verhalen die samen een comédie humaine vormenwaarin de tijdloze thema's liefde, hartstocht en geldelijke belangen strijden om de prioriteit. De prachtige vertaling nu voor het eerst in paperback.

Honoré de Balzac (1799-1850) werkte vanaf 1833 aan La comédie humaine, een breed opgezette schildering van bijna honderd romans en verhalen die de Franse samenleving tekent in al haar aspecten en gelaagdheden.

Hans van Pinxteren ontving voor zijn vertalingen de Martinus Nijhoffprijs en de Dr. Elly Jafféprijs.
Toon minder
Recensie(s)
Deze beroemde roman omvat eigenlijk drie romans in één band: Een sociologische: de opkomst van het kapitalisme in de 19e eeuw verstikt waarden als vaderliefde en eerbied: de laatste levensjaren van vader Goriot. Een politieroman: het criminele verleden van Vautrin, een topfiguur in de tijd van Napoleon en daarna. Een psychologische: de persoonlijkheidsontwikkeling van een jonge provinciaal die Parijs leert kennen: Eugène de Rastignac. Deze drie intriges worden gelocaliseerd in een kosthuis in het Quartier Latin, in de jaren tussen 1820 en 1840. Het gaat hier om een der beste romans uit de 19e eeuw. De vertaling door Hans van Pinxteren past goed bij de sfeer van de Franse tekst. De uitgave is luxueus uitgevoerd, een echte 'Veen' editie. Aan het eind staat een nawoord dat deze roman situeert in het totaal van Balzacs werk en in de tijd van ontstaan. Noten verhelderen de tekst. Een standaardwerk. ( )
  aitastaes | May 17, 2019 |
Een klassieke Balzac, mooie vertelling, zij het lichtelijk melodramatisch. ( )
  bookomaniac | Jan 26, 2013 |
Balzac noemde de omvangrijke romancyclus waar Vader Goriot deel van uitmaakt La comédie humaine, maar uitgesproken dolle pret zijn de verhalen niet direct. Ze zijn wel messcherp en, zoals deze, behoorlijk cynisch. Balzac heeft duidelijk niet al te veel illusies over de mensheid, maar kan er gelukkig nog wel om lachen en de lezer mag meedoen. Decor voor Vader Goriot is het kosthuis van de weduwe Vauquer in het Parijs van 1819. Alles daar is verlopen, stoffig, versleten, schimmelig en muf. De kostgangers vertegenwoordigen niet meteen de onderlaag van de maatschappij, maar al te hoog is het niveau nu ook weer niet. En de weduwe zal haar gasten niet rechtstreeks bedonderen, maar doet wel haar uiterste best om ze zo veel mogelijk uit te knijpen.

Tegenover het morsige établissement Vauquer zet Balzac de wereld van de Parijse beau monde, met zijn arrogante adel, zijn onder Napoleon opgeklommen parvenu's en zijn gelukzoekers die snel rijk willen worden. Deze werelden komen samen in de hoofdpersonen Vader Goriot en Eugène de Rastignac, allebei kostgangers van de weduwe. Goriot is een voormalige vermicellifabrikant die in mysterieuze armoe leeft en het mikpunt is van de pesterijtjes van de andere gasten; Rastignac is een rechtenstudent afkomstig uit de verarmde provincieadel waar de achtergebleven familieleden kromliggen voor zijn studie. Allebei hebben ze aspiraties, die hun in meer dan wel mindere mate fataal zullen worden. Hoe, dat zal ik hier niet uit de doeken doen.

Wat ik wel gerust kan verklappen is dat bijna iedereen in het boek uit is op geld en dat als ze dat eenmaal hebben, op nog meer geld en vooral op aanzien. Zoals Goriot zijn dochter voorhoudt (een les die zij overigens uitstekend ter harte heeft genomen): "Geld is leven. Met klinkende munt bereik je alles." (p. 222). Toch zijn de beide hoofdpersonen lang niet zo zwart als ik hier misschien heb gesuggereerd. Goriots karakter wordt gered door een onvoorwaardelijke familieliefde en opofferingsgezindheid en Rastignacs ambitie wordt op momenten getemperd door oprechte compassie. Deze verwevenheid van goede en slechte kanten geeft hen de complexiteit die hen zo boeiend maakt als personages en die dit boek zo'n plezier maakt om te lezen.

Er is overigens ook nog een hele mooie meesteroplichter in het verhaal, die er als enige onverbloemd voor uitkomt dat hij alleen geïnteresseerd is in het vergaren van een fortuin en daar een complete filosofie om heen heeft gebouwd. Dit personage komt aardig genoeg in andere romans van La comédie humaine terug, net als Eugène de Rastignac.

Het meest verrassend aan Vader Goriot is misschien wel de tijdloosheid van deze roman en de opvallend goede leesbaarheid. Na een wat trage, beschrijvende inleiding krijgt het verhaal meteen een vaart die het niet meer verliest. Niet alleen wil je als lezer graag weten hoe het afloopt, maar je wordt ook nog eens uitstekend vermaakt met de capriolen van de inwoners van huize Vauquer en met die van de ambitieuze parvenu's die een hoge prijs betalen voor hun maatschappelijke succes. Na 175 jaar is Vader Goriot nog steeds de moeite waard. Bovendien is geldzucht ook in onze tijd een maar al te actueel verschijnsel.
http://annavangelderen.blogspot.com ( )
1 stem AnnavanGelderen | Aug 12, 2010 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (624 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Balzac, Honoré deAuteurprimaire auteuralle editiesbevestigd
Binni, LanfrancoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Boban, VjekoslavVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Brumbaugh, Robert S.Secundaire auteursommige editiesbevestigd
Bulder, NicoIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Castex, Pierre-GeorgesIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Citron, PierreRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Crawford, Marian AytonVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Cucchi, MaurizioVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
De Marchi, CesareVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gallego Urrutia, María TeresaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gecheva, ErmaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Goudsmit, SamuelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hans van PinxterenVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hessel, FranzVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hill, JamesArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jensen, BriktNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Krailsheimer, A.J.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
López Portaña, VicenteArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lopez Cardozo, J.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mariage, EllenVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Maurois, AndréVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
McCannon, OliviaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
McCannon, OliviaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Norum, TryggveVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Novák, ĽudovítVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Polyanov, DimitarVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Reed, HenryVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Robb, GrahamIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Roldanus jr., W.J.A.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Táti, MiécioVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wais, KurtNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Is opgenomen in

Heeft de bewerking

Is verkort in

Bestudeerd in

Heeft als studiegids voor studenten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"All is true." Shakespeare
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To the great and illustrious Geoffroy Saint-Hilaire as a tribute of admiration for his labors and his genius.
AU GRAND ET ILLUSTRE GEOFFREY SAINT-HILAIRE
Comme un témoinage d'admiration de ses travaux et de son génie.
De Balzac
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Madame Vauquer (nee De Conflans) is an elderly person who for the past forty years has kept a lodging house in the Rue Neuve-Sainte-Genevieve, in the district that lies between the Latin Quarter and the Faubourg Saint-Marcel.
Madame Vauquer, née de Conflans, est une vieille femme qui, depuis quarante ans, tient à Paris une pension bourgeoise établie rue Neuve-Sainte-Geneviève, entre le quartier latin et le faubourg Saint-Marceau.
Madam Vauquer, formerly Mademoiselle de Conflans, is now an old woman.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Classic Literature. Fiction. HTML:

Father Goriot is one of French novelist Honore de Balzac's most important pieces of writing. Three lives intertwine in Paris: an old man, a criminal and a law student. The novel evokes an unstable period in France, when many were desperate to climb the social ladder into the upper classes, and it questions social institutions such as marriage. The city is an important presence in this work. Balzac was both praised and censured for his realistic portrayal of city life.

.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.8)
0.5
1 14
1.5 3
2 49
2.5 8
3 163
3.5 62
4 296
4.5 43
5 170

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,795,022 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar