StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De botten van Descartes een beknopte geschiedenis van het conflict tussen geloof en rede (2008)

door Russell Shorto

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
8223526,612 (3.7)52
Geschiedenis van de wisselwerking tussen filosofie en wetenschap sedert Descartes (1596-1650), mede aan de hand van anekdotes over de behandeling die de stoffelijke resten van deze Franse filosoof ten deel is gevallen.
  1. 00
    Het verdorven genootschap door Philipp Blom (Bert.Dekimpe)
  2. 00
    The Seashell on the Mountaintop door Alan Cutler (Sandydog1)
    Sandydog1: Another beautifully written, rambling account of science, religion, natural history and discovery, albeit perhaps a couple years earlier.
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 52 vermeldingen

Engels (29)  Nederlands (3)  Spaans (1)  Italiaans (1)  Alle talen (34)
Toon 3 van 3
Russell Shorto, Descartes’ Bones. A Skeletal History of the Conflict Between Faith and Reason, New York &c.: Doubleday, 2008, xx + 299 pp., notes, bibliography, index, color plates, b/w ill., $26, hardcover.
Een pracht van een boek, alleen al om te zien en in handen te houden. Prachtig gebonden, met kapitaalbandjes en kneep. De katernen zijn ongelijk afgesneden aan de lange zijde, zodat je de indruk krijgt dat ze met het vouwbeen opengesneden zijn, zoals het vroeger altijd ging. Voortreffelijke typografie met antieke decoratieve kapitalen bij elke nieuw hoofdstuk of sectie, heerlijk ‘oud’ papier.
De inhoud? Evenveel lof. Het is een intellectueel detectiveverhaal, met als rode draad de zoektocht naar de beenderen van Descartes. Maar dat is slechts de aanleiding voor een boeiende verkenning van die cruciale periode in onze beschaving, de Verlichting. De auteur heeft zijn huiswerk goed gedaan: hij is gaan snuisteren (ik bedoel ernstig wetenschappelijk onderzoek!) in bibliotheken, musea en archieven in verscheidene landen en continenten. Hij heeft gesproken met prominente geleerden en heeft al de juiste boeken gelezen. Wij krijgen de resultaten van zijn werk op een heldere, meeslepende manier aangeboden, de subtiele details die hij aan dorre archivalische bronnen heeft ontfutseld en de brede, zelfzekere borstelstreken waarmee hij de voortgang van de beschavingsgeschiedenis schetst.
De problematiek van de verhouding tussen geloof en rede, tussen lichaam en ‘ziel’ kruidt het boek van de eerste bladzijde tot de laatste. Toch vind ik dat dit niet de sterkste kant is van de auteur. Ik heb meer genoten van de historische taferelen dan van zijn filosofische bespiegelingen. Ik meen dat hij daar te oppervlakkig is, of misschien weigert hij om op dat punt al te diep in de eigen ziel te laten kijken.
Het is iets dat we wel vaker zien: men stelt het ‘nieuwe atheïsme’ (en de voorafgaande oude atheïsmen) voor als rauw materialisme, en levert zo alle mogelijke vormen van denken, betekenis geven, aanvoelen, beleven over aan de ‘tegenpartij’, waartoe we dan alle godsdiensten moeten rekenen, inclusief Intelligent Design en andere vergeefse pogingen om op een wetenschappelijke manier godsdienstig te zijn. Het is een onterechte dichotomie, een valse scheidingslijn. Niet alleen omvat een ‘rationele’ levenshouding álle aspecten van het mens-zijn, bovendien is de religieuze tegenpartij even rationeel en ‘materialistisch’ in haar argumentering. Intelligent Design gebruikt dezelfde redeneringen als het atheïsme, maar dan op de zandgronden en de lemen voeten van het Geloof, de Openbaring en het Leergezag, die ze hypostaseren tot (de enige echte) materie. Dat is het echte onderscheid, en niet de vraag of er iets anders is dan de materie. Natuurlijk is er iets anders, wat is dat nu voor onzin! Maar daarmee ben ik nog niet kerkelijk of godsdienstig, toch?
In die zin moet men ook voorzichtig zijn wanneer men Descartes omschrijft als de hoofdverantwoordelijke voor de strenge scheiding tussen het ‘geestelijke’ en de materie en al de gevolgen van dien voor de beschaving van de laatste driehonderd vijftig jaar (in het Westen). Descartes spreekt van twee afzonderlijke substanties en lijkt daarmee recht tegenover Spinoza te staan, de monist die zweert bij één Substantie. Maar Spinoza insisteert op twee verschillende en van elkaar onafhankelijke attributen, de uitgebreidheid en het denken. What’s in a name? En beide ‘rationalisten’ hebben uitvoerig en verhelderend, ja uiterst fijnzinnig en zelfs ontroerend geschreven over de menselijke gevoelens. Wij zijn, zo blijkt ook nu weer uit dit boek, nog niet klaar met de problematiek van lichaam en ziel, of geloof en rede.
De belangrijkste reden voor de enigszins onzindelijke manier om met deze problematiek om te gaan, ligt in de diepe demarcatielijnen die de auteur (en vele anderen met hem) meent te ontwaren. Zo bijvoorbeeld tussen geloof en ongeloof, of tussen drie groepen: fundamentalistische rationele secularisten, fundamentalistische irrationele gelovigen en gematigden (wat dat dan ook mogen zijn, want hoe kan je een middenpositie innemen tussen die uitersten?). Daarmee ontzegt men aan het atheïsme onterecht elke vorm van (mede)menselijkheid, op grond van het loutere afwijzen van geloof, openbaring en leergezag, terwijl precies deze drie de minst ‘menselijke’ aspecten zijn van de gelovige levenshouding, namelijk in tegendeel de meest goddelijke, die ook verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van het onheil dat in naam van God is aangericht onder de mensen. Niemand zal een overtuigde gelovige veroordelen of hem of haar verhinderen om dat geloof te beleven. Het is pas wanneer het geïnstitutionaliseerde ‘geloven’ de macht in handen neemt en anderen uitsluit of dwingt, dat men zich daartegen terecht zal verzetten, maar dan uitsluitend op vredelievende wijze, natuurlijk.
Er is een Nederlandse vertaling verschenen bij Atlas-Contact, De botten van Descartes, voor slechts €12. In beide gevallen een mooi geschenk, voor jezelf of voor een goede vriend of vriendin. ( )
  KarelDhuyvetters | Jul 30, 2013 |
Boeiend historisch-filosofisch werk met een origineel uitgangspunt: het verhaal van wat er in de loop der eeuwen allemaal gebeurde met de stoffelijke resten (en de schedel in het bijzonder) van René Descartes. Vlot en intelligent geschreven, en niet onnodig lang. ( )
  Bert.Dekimpe | Oct 21, 2011 |
Als bewoner van de Amsterdamse Kalverstraat was René Descartes in 1635 op zijn plek. Hij kocht verse kadavers van kalveren en ossen die daar werden geslacht voor zijn anatomisch onderzoek.
Want Descartes was niet alleen een denker, maar ook onderzoeker. Hij hield zich bezig met optica, medische vraagstukken, wiskunde en meteoren. Filosofie en meer praktische wetenschap gingen toen nog hand in hand.
Zijn grootste ambitie was om het klassieke wereldbeeld, gevestigd op de ideeën van Aristoteles, om ver te werpen. Hij introduceerde de twijfel. Alleen de rede zou kunnen bepalen of iets waar of onwaar is. Lees verder.... ( )
  boekenstrijd | Aug 16, 2009 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
"What can we bequeath, save our deposed bodies to the ground?"

'Wat kunnen wij anders nalaten, dan onze

afgedankte lichamen aan de aarde?'

--Richard II, iii, 2
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For my mother
Eerste woorden
Philippe Mennecier, de hoofdconservator van het Musée de l'Homme, het grote antropologische museum in Parijs, is een rijzige, slanke man met dunnend haar, een bril met dun stalen montuur en de blik van een roofvogel. (Voorwoord)
Aan de zuidelijke rand van de oude stad van Stockholm staat een huis van vier verdiepingen, gebouwd in de overdadige, drukke stijl die barok wordt genoemd. (Hoofdstuk 1)
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Alla febbre era subentrata la polmonite; il paziente aveva il respiro irregolare, gli occhi erratici. Chanut avrebbe voluto mandare a chiamare il medico di corte, ma Cartesio si era infuriato all’idea. Alla fine Cristina, la ventitreenne regina di Svezia, dal suo palazzo fiabesco al capo opposto dell’isola che formava il centro di Stoccolma, mandò il proprio medico ad assisterlo. Era stata Cristina, insieme a Chanut, che aveva convinto il celebre pensatore a venire al Nord. Il dottore, un olandese di nome Wullen, si avvicinò al letto con riluttanza. Ci fu un alterco feroce in cui il filosofo chiarì con asprezza che riteneva il medico uno stupido. Il culmine si raggiunse quando Wullen propose un salasso, al che il paziente reagì con veemenza esplosiva: “Signori, non sprecate sangue francese!” e ordinò che l’uomo fosse condotto fuori. Wullen se ne andò, disinteressandosi della faccenda e borbottando un verso consolatorio di Orazio piuttosto fatuo: “Chi salva uno contro la sua volontà, fa lo stesso di chi lo uccide”.
Oggi si pensa a Cartesio soprattutto come matematico - l'inventore della geometria analitica - e come colui che ha formulato il problema del dualismo nel pensiero filosofico moderno, secondo cui la mente e i pensieri afferiscono a una categoria diversa o in qualche modo a un piano diverso rispetto a quello del mondo fisico, per cui è impossibile trasferire o comprendere gli uni nei termini dell'altro e viceversa. Sotto questo rispetto Cartesio è stato nel frattempo ridimensionato: oggi l'opinione prevalente nelle neuroscienze è che Cartesio sbagliasse a evocare due sostanze distinte. Mente e corpo - mente e cervello - non sono in realtà sostanzialmente diverse. Questa teoria ha molteplici conseguenze, l'esplorazione delle quali impegna filosofi, linguisti, uomini di fede, informatici e altri.
Ma nel corso della sua vita, e nei decenni che seguirono, Cartesio fu una figura di primissimo piano. I suoi contemporanei lo vedevano come l'uomo che aveva gettato le basi intellettuali dell'intero programma moderno, dove tutto, dalla moralità alla legge alla politica all'organizzazione sociale, si fonda sulla ragione e sulla percezione sociale della ragione. C'è del vero in questa visione dell'influenza di Cartesio. Il suo famoso "metodo" - che comporta la messa in questione degli assunti, il rifiuto delle asserzioni dogmatiche e la costruzione della nostra comprensione del mondo su osservazioni documentabili invece che sulla tradizione - divenne la base del metodo scientifico moderno. Il fatto di non basare più la conoscenza sul principio di autorità (i decreti del re, le pretsedella chiesa) ma su un io dalla nuova autorevolezza - la mente individuale e il suo "buon senso" - divenne il punto di partenza per lo sviluppo della democrazia, della psicologia e di molto altro di ciò che pensiamo moderno.
Molti di noi tendono a pensare che il "moderno" sia un dato, una base comune. E con "moderno" non mi riferisco solo alle grandi cose ad esso collegate - la scienza, la ragione, la democrazia - ma anche tutte le reazioni a questi concetti e alle loro rmaificazioni, dalla poesia romantica ai Sex Pistols, dagli appuntamenti via Internet agli investimenti finanziari ad alto rischio. Nel bene e nel male, tutto questo è in qualche modo unito e collegato a ciò che siamo, e perlopiù ne abbiamo un'opinione positiva. O no?
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (3)

Geschiedenis van de wisselwerking tussen filosofie en wetenschap sedert Descartes (1596-1650), mede aan de hand van anekdotes over de behandeling die de stoffelijke resten van deze Franse filosoof ten deel is gevallen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.7)
0.5
1 1
1.5
2 6
2.5 3
3 22
3.5 8
4 48
4.5 5
5 12

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,506,548 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar