StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De enige en zijn eigendom (1845)

door Max Stirner

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
782928,384 (4.09)6
Max Stirner's The Ego and Its Own is striking and distinctive in both style and content. First published in 1844, Stirner's distinctive and powerful polemic sounded the death-knell of left Hegelianism, with its attack on Ludwig Feuerbach, Bruno and Edgar Bauer, Moses Hess and others. It also constitutes an enduring critique of both liberalism and socialism from the perspective of an extreme eccentric individualism. Karl Marx was only one of many contemporaries provoked into a lengthy rebuttal of Stirner's argument. Stirner has been portrayed, variously, as a precursor of Nietzsche (both stylistically and substantively), a forerunner of existentialism and as an individualist anarchist. This edition of his work comprises a revised version of Steven Byington's much praised translation, together with an introduction and notes on the historical background to Stirner's text.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 6 vermeldingen

Engels (7)  Nederlands (2)  Alle talen (9)
Toon 2 van 2
Het leven is al kort genoeg om te zitten kniezen, op voorgekauwde ideeën te zitten broeden of – veel erger nog – slechte boeken te lezen. Want ja, er moet gelezen worden, zoveel is zeker. En alweer omdat er zo weinig tijd is (horresco referens!), het liefst werken die er toe doen, die een wereld op zich zijn, waarvan het soortelijk gewicht een wezenlijk verschil uitmaakt. Een dergelijk boek is De enige en zijn eigendom van Max Stirner, de ‘bijbel van het anarchisme’. Ongetwijfeld het meest radicale en provocerende boek dat ik ooit las.

Toen het boek in 1844 verscheen, sloeg het in als een bom bij ‘die Freien’ ― een groep filosofen die ook bekend staat als de Berlijnse jonghegelianen. Hoewel het commercieel volledig flopte, werd het boek bij zijn verschijning heel druk becommentarieerd. Onder meer Karl Marx schreef een striemende kritiek, die uiteindelijk de beruchtheid van het boek alleen maar zou aanzwengelen. De invloed van Stirner op Marx en later ook op Nietzsche is volgens sommige commentatoren niet te onderschatten, maar het is vooral in artistieke en literaire milieus dat de filosofie van Stirner veel weerklank vond. Max Ernst bracht hulde aan de Duitse filosoof door een van zijn tekeningen L’unique et sa propriété (1925) te noemen. Marcel Duchamp, die het boek leerde kennen via Francis Picabia, noemde Stirner met naam en toenaam als belangrijke inspiratiebron voor onder andere Trois stoppages étalon (1913) en bij uitbreiding voor zijn gehele oeuvre. (Op zijn beurt fungeerde Duchamp dan weer als medium voor mijzelf, want via de lectuur van Arturo Schwarz’ standaardwerk én van de geweldige ‘gesprekken’ met Pierre Cabanne stiet ik op Stirners losgeslagen projectielboek)

In 1907 werd Der Einzige und sein Eigentum voor het eerst in het Nederlands vertaald, maar al snel bleek die vertaling gedateerd en te getuigen van een onvolledig begrip van de tekst. Het was dus de hoogste tijd voor een nieuwe, degelijke vertaling, die de originele Duitse tekst met alle ironische allusies en de specifieke hegeliaanse terminologie respecteert. Die vertaling verscheen in 2008 en staat geheel en al in de lijn van de anarchistische verwachtingen gewoon integraal online, gratis en voor niks. Voor een schamele 8 euro kunt u nog een andere, recentere vertaling online bestellen via www.max-stirner.be. Zij die er maar niet genoeg van krijgen, kunnen bovendien een weinig interessant boekje over leven en werk van Stirner kopen.

Stirner kreeg in zijn tijd, net als later, veel kritiek op zijn zogenaamde ‘egoïsme’. Kritiek die hij waanwijs afwimpelde als onvolledig, net als iedere andere vorm van kritiek. Immers, als je iets bekritiseert, geloof je zelf nog steeds in iets. En u, nu. Stirner en Willem van Ockham zouden het wel met elkaar gevonden hebben, vermoed ik. Fascinerend is hoe Stirner erin slaagt door zijn ironie de mens al zijn wereldbeelden af te nemen en meteen in één beweging de hele hegeliaanse filosofie van de tafel te vegen. Zijn frivole taal en spottende beeldspraak maken de ironie compleet en totaal. Om een komisch effect te sorteren gebruikt hij bijvoorbeeld veelvuldig een van de beproefde technieken van de ironie: de eindeloze opsomming (ach, leven we niet allemaal op van lijstjes?). Naar het einde van het boek toe declameert Stirner dat taal een ‘ramp’ is, een ‘catastrofe’ waar de mens niks mee aan kan. Om zich te bevrijden van het filosofische juk, dat op hem weegt en hem neerdrukt, kiest hij resoluut voor de ironie. De bevrijde taal, de taal als spel. Zich spelend bevrijden, in vrijheid spelen. Niet moeilijk dat een vrije geest als Duchamp zo gretig Stirners speeltuin binnen dartelde …

Letterlijk alles wordt met de grond gelijkgemaakt. Stirners boek gaat in essentie over het ‘ik’ ten aanzien van de buitenwereld. Hij problematiseert de eeuwenoude subject-objecttegenstelling en stelt de vraag over welke buitenwereld het nu eigenlijk gaat. Als ik mij die buitenwereld toe-eigen, is er dan überhaupt nog sprake van een wereld? Stirner zegt: ‘Het object is niet buiten mij, maar is van mij, het is eigendom.’

Marxisme, anarchisme, egoïsme of gebakkenlucht-isme, Stirners boek reikt verder dan welk ‘-isme’ ook.
Na lectuur van deze in vitriool gedrenkte tekst blijven we achter met een kale horizon, maar ook met een fijn monkellachje om de lippen. Want vanaf nu hebben we onze zaak op niets gesteld! Stirner biedt geen uitweg, geen hoop noch soelaas, maar hij reikt ons een levensbelangrijk inzicht aan en lijkt te zeggen: ‘Laat het vallen. Lach het weg. Bezit het, dan ben je er niet door bezeten.’ ( )
2 stem MaerCat | Nov 13, 2015 |
Begin 2012 bracht ik, met de bereidwillige hulp van velen, een nieuwe nederlandse vertaling van De enige en zijn eigendom ter wereld; het onnavolgbare meesterwerk dat Max Stirner in 1844 voltooide. De enige is in veel opzichten een bijzonder boek; het heeft veel stof doen opwaaien, maar is dan toch telkens weer onder een stevige stoflaag begraven geworden; het is zonder twijfel een filosofisch boek, maar dan wel één dat voorgoed een punt wilde plaatsen achter de filosofie; een vlammend pleidooi voor het egoïsme en tegelijk een vlijmscherpe kritiek van het liberale 'burger-individu'; een verpletterende aanval op de staat, in welke vorm dan ook, maar geen nieuwe blauwdruk en geen ideologie; de doodsteek voor 'de' samenleving, maar een warm pleidooi voor de vereniging...

Dit boek onttrekt zich aan elke betiteling en wie het leest, blijft niet ongeschonden achter. Het kruipt in je leven binnen, bevraagt je doen en laten, roept je op tot een overeenkomst met jezelf. Pas vanuit die verhouding tot onszelf, kan er een samenleven ontstaan dat levend en divers is en niet langer vastgenageld moet worden met principes, wetten, gestichten en gevangenissen.

Het boek wordt toegankelijk ingeleid en filosofisch en historisch gekaderd. In annex bevindt zich een tekst van Massimo Passamani, die dieper ingaat op de vele bezwaren en kritieken die tegen het werk zijn ingebracht en tegelijk de mogelijke sociale implicaties van De enige belicht.

Het boek kan je bestellen via: stirnervertaling@gmail.com of via een BERICHT op www.max-stirner.be.
1 stem aitastaes | Jul 29, 2015 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Stirner, MaxAuteurprimaire auteuralle editiesbevestigd
Barrento, JoãoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bragança de Miranda, José A.NawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Byington, Steven T.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Byington, Steven TracyVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Cerinotti, AngelaRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gajlewicz, JoannaTł.Secundaire auteursommige editiesbevestigd
González Blanco, PedroVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Landstreicher, WolfiVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Leopold, DavidRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Meyer, AhlrichNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Parker, Sidney E.IntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Zoccoli, EttoreIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
La censura prussiana giudicò questo libro «troppo assurdo per essere pericoloso». Marx e Engels, invece, lo considerarono sufficientemente pericoloso per dedicargli più di trecento pagine persecutorie della "Ideologia tedesca". Nietzsche non lo nominò mai, ma confessò a un’amica di temere che un giorno lo avrebbero accusato di aver plagiato Stirner. Da più di un secolo le storie della filosofia lo definiscono «famigerato». In breve: "L’unico" è l’opera più scandalosa e inaccettabile della filosofia moderna.

Quando apparve, a Berlino, nel 1844, suscitò per alcuni mesi reazioni febbrili e appassionate, soprattutto nell’ambiente del radicalismo di sinistra, da cui nasceva, fra quei discendenti di Hegel che si apprestavano a diventare sovvertitori dell’ordine. Poi seguì un lungo silenzio. Infine una riscoperta vorace, negli ultimi anni dell’Ottocento, quando Stirner apparve da una parte come precursore di Nietzsche e dall’altra come profeta dell’anarchismo individualista. Ma anche se Stirner ha avuto una grande influenza sotterranea, che ha agito sui personaggi più disparati, da Dostoevskij a Traven, il mondo della cultura ufficiale lo ha sempre evitato. Non era chiaro se Stirner fosse da considerare un filosofo, un pazzo o un criminale. Ma nell’"Unico" queste voci parlano insieme, e questa irrevocabile, beffarda confusione dei soggetti e dei livelli è la prima peculiarità del libro.

L’"Unico" sviluppa ‘sino alle estreme conseguenze’ quella «critica» corrosiva che era stata, da Kant in poi, la parola magica della filosofia; articola un sistema paranoico; fonda le ragioni del delitto. Commistione che non è un capriccio di Stirner, ma rivela, finalmente senza coperture eufemistiche, un processo operante in tutto il pensiero moderno. Con le sue argomentazioni stridule, martellanti, ossessive, Stirner fa ruotare vorticosamente la macchina della metafisica: ne risulta una grandiosa parodia, preludio alla mutezza dell’«indicibile» unico. Ma l’attacco al pensiero discorsivo va insieme, per Stirner, a un micidiale attacco al «sussistente», alla società che lo circonda.

Provocatore e vagabondo della metafisica, Stirner osò vedere il mondo della secolarizzazione trionfante, che è anche il nostro, come un mondo profondamente bigotto. Il sacro, scacciato dai templi, si vendica caricando le più laiche categorie di una violenza devastatrice. La Società, l’Uomo, l’Umanità giustificano ora ogni tortura sul singolo che non si adegui al modello ‘giusto’. E il sarcasmo stirneriano, che oppone l’egoista singolo, marchiato come «mostro inumano», al santo egoismo della Società, trafigge anche le società ‘giuste’, promesse dai miglioratori dell’umanità (siano essi reazionari, progressisti, liberali o socialisti) con frecce che appaiono ancora oggi perfettamente appuntite. (Anzi, spesso si ha l’impressione che colpiscano fatti accaduti nel nostro secolo). Che la sua critica sfoci poi in un nominalismo assoluto, e manifestamente insostenibile, non sembra preoccupare Stirner. In certo modo è ciò che voleva: tutto l’"Unico" è un solo, immane paradosso su cui il pensiero continua a inciampare.

Roberto Capasso: "Cento lettere a uno sconosciuto", Adelphi
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Max Stirner's The Ego and Its Own is striking and distinctive in both style and content. First published in 1844, Stirner's distinctive and powerful polemic sounded the death-knell of left Hegelianism, with its attack on Ludwig Feuerbach, Bruno and Edgar Bauer, Moses Hess and others. It also constitutes an enduring critique of both liberalism and socialism from the perspective of an extreme eccentric individualism. Karl Marx was only one of many contemporaries provoked into a lengthy rebuttal of Stirner's argument. Stirner has been portrayed, variously, as a precursor of Nietzsche (both stylistically and substantively), a forerunner of existentialism and as an individualist anarchist. This edition of his work comprises a revised version of Steven Byington's much praised translation, together with an introduction and notes on the historical background to Stirner's text.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.09)
0.5
1 1
1.5
2 5
2.5
3 11
3.5 1
4 22
4.5 4
5 29

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,808,290 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar