StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Onafhankelijke mensen

door Halldor Laxness

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
2,9111024,816 (4.15)3 / 445
This magnificent novel-which secured for its author the 1955 Nobel Prize in Literature-is now available to contemporary American audiences. Although it is set in the early twentieth century, it recalls both Iceland's medieval epics and such classics as Sigrid Undset's Kristin Lavransdatter. And if Bjartur of Summerhouses, the book's protagonist, is an ordinary sheep farmer, his flinty determination to achieve independence is genuinely heroic and, at the same time, terrifying and bleakly comic. Having spent eighteen years in humiliating servitude, Bjartur wants nothing more than to raise his flocks unbeholden to any man. But Bjartur's spirited daughter wants to live unbeholden to him. What ensues is a battle of wills that is by turns harsh and touching, elemental in its emotional intensity and intimate in its homely detail. Vast in scope and deeply rewarding, Independent People is a masterpiece.… (meer)
  1. 20
    Hoe het groeide door Knut Hamsun (chrisharpe)
  2. 31
    The Ragged Trousered Philanthropists door Robert Tressell (thorold)
    thorold: Icelandic peasants to English house painters might not be such an obvious leap, but these two books, one artful and structured, the other naive and direct, both do a great job of showing us capitalism from the bottom.
  3. 00
    Vigdis Gunnarsdochter door Sigrid Undset (DieFledermaus)
  4. 00
    The Old Man and His Sons door Heðin Brú (rrmmff2000)
  5. 11
    De jungle door Upton Sinclair (rwjerome)
    rwjerome: These books share surprisingly similar main characters who both experience extreme misfortune. Interestingly enough, both books also showcase slightly misplaced political overtones.
  6. 00
    De emigranten door Vilhelm Moberg (harmen)
    harmen: Similar setting and themes.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 445 vermeldingen

Engels (94)  Nederlands (5)  Noors (1)  Spaans (1)  Alle talen (101)
Toon 5 van 5
Het verhaal over de onafhankelijkste man van het land: wil zijn eigen schapen hoeden. ( )
  gielen.tejo | Oct 4, 2020 |
Een 'epische' roman over het leven van de IJslandse 'crofters' (arme schapen-boeren) aan het begin van de 20e eeuw. Net als andere boeken van Laxness zijn de dialogen prachtig, maar ook de beschrijvingen en de analyses. Bjartur of Sumerhouses is de prachtige hoofdpersoon, met een goede visie over de mensheid, maar met weinig begrip voor de mensen om hem heen. Het is zo'n boek waar er heel veel gebeurt, maar waar de hoofdpersoon aan het eind weer in precies dezelfde (slechte) positie zit als aan het begin. Toch geven de gebeurtenissen de zin van het leven aan: het levert uiteindelijk niets op, behalve het verhaal; maak er dan tenminste wel eengoed verhaal van. ( )
  gerrit-anne | Sep 14, 2020 |
Voor Bjart van het Zomerhuis is het leven alleen waard geleefd te worden als hij onafhankelijk is. En als hij schapenboer kan zijn. En dat houdt hij in alle omstandigheden vol, ten koste van vrouw en kinderen. Hij wil zelfs geen stuk brood van een ander aannemen. En zelfs als hij het Zomerhuis moet opgeven omdat hij de schulden op zijn stenen huis niet meer kan betalen, zal hij als zelfstandige schapenboer doorgaan in het huisje van zijn schoonmoeder. Bjart leeft in de wereld van de saga's en hij kan zich eigenlijk nauwelijks staande houden in de wereld met die saga's als referentiepunt. Daarin wordt immers nooit gerept van banken die failliet gaan of coöperaties die niet functioneren. Tegen een rendierstier kan hij nog op. Tegen de realiteit van IJsland na WO I eigenlijk niet.
  wannabook08 | Sep 25, 2019 |
Een beetje ongrijpbaar boek : moeilijk je de identificeren met een van de personen. Zoals vele boeken uit het hoge noorden een wat mystiek geheel. Wel mooi ( )
  zwaantje | Dec 27, 2010 |
Dit boek stond al enkele jaren in mijn kast en eerlijk gezegd zag ik er een beetje tegenop om het te gaan lezen. Het is dik. Het is geschreven in de jaren 1930. En het gaat over het harde leven van de keuterboertjes in IJsland, aan het begin van de 20e eeuw. Samen geen indicatoren voor een ontspannen leesavontuur. Toch heb ik nu, na een kleine drie weken lezen, geen spijt dat ik er toch aan begonnen ben.

Het verhaal, dat zo'n 20 jaar beslaat en zich afspeelt in de buurt van Vik, in het zuiden van IJsland, draait om Bjart van het Zomerhuis. Deze Bjart heeft één groot doel voor ogen, zijn drijvende kracht: onafhankelijk zijn. Hiervoor heeft hij zich 18 jaar afgebeuld als knecht. Nu kan hij eindelijk zijn eigen stukje grond kopen, en zelf schapenboer worden. Dat het stuk grond in de volksmond behekst heet te zijn doet hem weinig: hij gelooft niet in spoken. In de jaren erop betaalt hij zijn laatste schulden af, komen er vrouwen en kinderen, waarvan de meeste snel sterven. Dit alles doet hem weinig, zolang hij maar onafhankelijk kan zijn.

Bjart is een man in wie je je enerzijds lastig kan inleven, omdat hij zo emotieloos is. Maar tegelijk kan je hem toch ook weer wel begrijpen, juist door zijn motivatie. Hij is een man van een andere tijd en een andere plaats. Het leven is hard en de mens past zich hieraan aan. Dat dit boek gaat over de mensen van zo'n vijf generaties terug, helemaal niet zo lang geleden dus, is af en toe wel vervreemdend. Hoezeer is alles veranderd.

Wat het boek spannend maakt om te lezen is de veelheid aan stijlen. Elk hoofdstuk heeft zo zijn eigen inslag, zijn eigen stijl en zijn eigen hoofdpersonen. Er zijn poëtische beschrijvingen van de natuur, droogkomische gesprekken tussen de schapenboeren (waarbij de koffie rijkelijk vloeit), politieke uiteenzettingen, beschrijvingen van het harde leven op het land in naturalistische stijl, hoofdstukken geschreven vanuit de naïeve blik van de geïsoleerd opgroeiende kinderen voor wie via boeken en de zeldzame bezoekers langzaamaan de wereld opengaat, er is tragedie, en er zijn de legendes, de sagen en de poëzie. En natuurlijk, altijd, de schapen. ( )
2 stem Tinwara | Jun 12, 2010 |
Toon 5 van 5
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (65 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Laxness, Halldorprimaire auteuralle editiesbevestigd
Craigmyle, AntheaArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Freeman, JohnIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kress, BrunoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Leithauser, BradIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Myklebost, ToneVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Nix, RobertOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Otten, MarcelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Otten, MarcelNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Posthumus, AnnieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Seelow, HubertNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sigureir SigurjónssonArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Thompson, J. AndersonVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Thompson, J.A.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
VINEA, IonVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
IJslandse kroniken beschrijven dat zich in vroeger tijden in dit land Ieren ophielden, die kruisen, klokken en andere magische voorwerpen achterlieten.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The history of the centuries in this valley is the history of an independent man who grapples barehanded with a spectre which bears a new and ever a newer name. Sometimes the spectre is some half-divine fiend who lays a curse on his land. Sometimes it breaks his bones in the guise of a norn. Sometimes it destroys his croft in the form of a monster. And yet, always, to all eternity, it is the same spectre assailing the same century after century.
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

This magnificent novel-which secured for its author the 1955 Nobel Prize in Literature-is now available to contemporary American audiences. Although it is set in the early twentieth century, it recalls both Iceland's medieval epics and such classics as Sigrid Undset's Kristin Lavransdatter. And if Bjartur of Summerhouses, the book's protagonist, is an ordinary sheep farmer, his flinty determination to achieve independence is genuinely heroic and, at the same time, terrifying and bleakly comic. Having spent eighteen years in humiliating servitude, Bjartur wants nothing more than to raise his flocks unbeholden to any man. But Bjartur's spirited daughter wants to live unbeholden to him. What ensues is a battle of wills that is by turns harsh and touching, elemental in its emotional intensity and intimate in its homely detail. Vast in scope and deeply rewarding, Independent People is a masterpiece.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.15)
0.5 1
1 13
1.5
2 14
2.5 8
3 55
3.5 25
4 137
4.5 42
5 205

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,825,923 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar