StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het woeden der gehele wereld (1993)

door Maarten 't Hart

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
4781051,490 (3.97)7
Wer hat 1956 den Polizisten erschossen, der 1944 die jüdische Geigerin verriet? Den jungen Alex lä t der Mord, der hinter seinem Rücken geschah, während er Klavier spielte, nicht los. Sein Weg vom einsamen Sohn geiziger, bigotter Schrotthändler zum Pianisten ist ins Innenleben einer kleinen holländischen Stadt zur Besatzungszeit integriert. Zu den Geheimnissen und Lügen um ihn herum kommen die Rätsel der Sexualität. Wie ein Krimi enthüllt der Gesellschafts- und Entwicklungsroman Dummheit und Schuld. Mit einem wahnwitzigen Schlu klärt sich der Fall. Der Roman, den man nicht aus der Hand legen kann, ist von Musik durchdrungen.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 7 vermeldingen

Nederlands (7)  Duits (2)  Engels (1)  Alle talen (10)
1-5 van 7 worden getoond (volgende | toon alle)
Typisch Nederlands literatuur boek. Oorlog, raar plot, betasting, slechte karakters, etc. ( )
  vdh01 | Jul 18, 2022 |
Het woeden der gehele wereld
  klm1 | Aug 27, 2021 |
Meesleepend verhaal over religie en muziek en Nederland na de oorlog. Eén van de betere romans van 't Hart. ( )
  judikasp | Dec 26, 2011 |
In "Het woeden der gehele wereld" staat het leven van de jonge Alexander Goudveyl en een moord vlak voor Kerst op een politieagent centraal. Gedurende het verhaal probeert Goudveyl met reconstructie en deductie te achterhalen wie de moord gepleegd heeft. In eerste instantie een spannende detective.
In het boek spelen ook weer de gebruikelijke thema's van Maarten 't Hart: Zijn gelovige opvoeding, de liefde voor de klassieke muziek en de moeite in de omgang met vrouwen. Een van de betere boeken van Maarten 't Hart. ( )
  erikscheffers | Nov 28, 2011 |
De jeugdjaren van Alexander Goudveijl worden vooral bepaald door zijn vergaande belangstelling voor muziek, religie en liefde, gegevens die bij de auteur vaak een overheersende rol spelen. Ook is er weer een ouderpaar dat, zoals in vorige verhalen, een overdreven religieuze bekrompenheid vertoont, die niet bepaald met waardering wordt beschreven. Het oorlogsverleden van deze ouders draagt ook niet bij tot enthousiasme over hen. De achtergrond van het verhaal blijkt te worden gevormd door de mislukte vluchtpoging in de meidagen 1940 van een aantal mensen met een logger naar Engeland. Deze mensen spelen steeds een rol als de moord op een politieagent ter sprake komt -een moord die teruggaat op een authentiek voorval in Maassluis- maar geen oplossing vindt. ( )
  gormel | Apr 5, 2010 |
1-5 van 7 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (4 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Maarten 't Hartprimaire auteuralle editiesberekend
Holberg, MarianneVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Op dinsdag 14 mei 1940 vertrok om half vijf 's middags vanuit een havenstadje aan de Nieuwe Waterweg een haringlogger.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Wer hat 1956 den Polizisten erschossen, der 1944 die jüdische Geigerin verriet? Den jungen Alex lä t der Mord, der hinter seinem Rücken geschah, während er Klavier spielte, nicht los. Sein Weg vom einsamen Sohn geiziger, bigotter Schrotthändler zum Pianisten ist ins Innenleben einer kleinen holländischen Stadt zur Besatzungszeit integriert. Zu den Geheimnissen und Lügen um ihn herum kommen die Rätsel der Sexualität. Wie ein Krimi enthüllt der Gesellschafts- und Entwicklungsroman Dummheit und Schuld. Mit einem wahnwitzigen Schlu klärt sich der Fall. Der Roman, den man nicht aus der Hand legen kann, ist von Musik durchdrungen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
In Het woeden der gehele wereld staan de bewogen jeugdjaren van Alexander Goudveyl centraal. De geschiedenis van Alexanders jeugd - gekleurd door 't Harts obsessies voor muziek, liefde en religie - is tevens de geschiedenis van een tijdperk, de jaren vijftig en zestig, en van een nooit opgehelderde moordzaak. Die moord gaat terug op een authentiek voorval: in 1956, pal voor Kerstmis, werd in Maas-sluis tijdens een groots opgezette evangelisatie-campagne op klaarlichte dag een politieagent doodgeschoten.In Het woeden der gehele wereld speelt ook een mislukte vluchtpoging met een haringkotter in de woelige meidagen van 1940 een rol. Deze thrillerachtige elementen worden naadloos verweven met de psychologische ontwikkeling van Alexander Goudveyl, die ervan droomt componist te worden.Maarten 't Hart trekt in deze breed opgezette roman velerlei registers open. Het is tegelijk een Bildungsroman van epische allure, een fijnzinnige psychologische roman en een onvervalste whodunit, die tot de laatste pagina blijft boeien.*Een aantrekkelijke roman die op allerlei niveaus te lezen valt [...] een kloek verhaal met veel kanten en de spanningsboog van een thriller. - T. van Deel in Trouw*Al met al zou deze roman daarom een hoogtepunt in het werk van deze schrijver kunnen zijn. - Hans Warren in Provinciale Zeeuwse Courant
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.97)
0.5
1 1
1.5
2 3
2.5
3 17
3.5 11
4 55
4.5 6
5 25

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,377,241 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar