StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Meteoor door Karel Čapek
Bezig met laden...

Meteoor (origineel 1934; editie 2017)

door Karel Čapek, Irma Pieper

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
452562,014 (3.38)Geen
Een onbekende man wordt zwaargewond uit een neergestort vliegtuigje gehaald. Niemand weet wie hij is of waar hij vandaan komt. Drie mensen - een verpleegster, een medepatiënt met helderziende gaven en een schrijver - doen een poging om zijn identiteit te reconstrueren. Samen schetsen ze een volledig beeld.… (meer)
Lid:bookomaniac
Titel:Meteoor
Auteurs:Karel Čapek
Andere auteurs:Irma Pieper
Info:Amsterdam Wereldbibliotheek © 2017
Verzamelingen:Gelezen, maar niet in bezit
Waardering:**1/2
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Meteoor door Karel Čapek (1934)

Onlangs toegevoegd doorADBO, zajus, bookomaniac, Hiet, WXC89, WXC789
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Toon 2 van 2
Een felle wind blies in vlagen de bomen in de ziekenhuistuin krom.
  ADBO | Dec 4, 2023 |
Van de Tsjechische auteur Karel Capek (1890-1938) las ik al Hordubal en Een doodgewoon leven. Het waren allebei leeservaringen waar ik een gemengd gevoel aan over hield: intrigerende lectuur zeker, maar toch niet helemaal op niveau. Dat is ook het gevoel dat ik bij deze roman heb. Capek schreef Metoor in 1934. De intrige is vrij eenvoudig: in een ziekenhuis ligt een zwaar verbrande man in coma, hij was passagier in een klein vliegtuigje dat in volle storm neergestort is, “als een meteoor”; voor de rest is er niets van de man bekend. De roman zelf bestaat uit niet meer dan pogingen om het leven van patiënt X te reconstrueren. Dat gebeurt op vier verschillende manieren. In de eerste plaats door een chirurg die deductief te werk gaat, maar voortdurend van gedacht verandert. Dan komt een
verpleegster-zuster aan het woord, die twee nachten na elkaar een droom heeft waarin patiënt X zijn levensverhaal vertelt. Vervolgens is het aan een helderziende die op basis van beredeneerde intuïties de biografie van de man invult. En tenslotte fantaseert een professioneel schrijver het avontuurlijke leven van geval X bij elkaar.
Capek reikt al vrij vlug de sleutel aan waarmee we dit intrigerend verhaal moeten ontsluiten: de mens doet voortdurend krampachtige pogingen om de werkelijkheid te vatten:” dat is het hem nu net, dat er mij zo vreselijk veel aan de werkelijkheid gelegen is. Daarom verzin ik haar, daarom moet ik voortdurend iets verzinnen, om haar te pakken te krijgen. Wat ik zie, is me niet genoeg, ik wil meer weten… en daarom bedenk ik verhaaltjes.”
Dat gebeurt dus in dit boek vier keer. De empirische vaststellingen van de chirurg blijken elkaar tegen te spreken. De droomvertelling van de zuster is op zijn minst intrigerend, vooral doordat de vertelster zelf aangeeft welke vragen haar droombeelden oproepen, waar de gaten liggen, en ook hoe ze maar al te goed weet dat ze geordend en geconstrueerd haar na-vertelling is. De helderziende brengt dan weer een erg filosofisch getinte benadering die de fundamenten bevraagt van onze waarnemingen en de manier waarop we ons een beeld van de werkelijkheid proberen te vormen; zijn pleidooi voor een totaalbenadering komt erg in de buurt van wat we nu onder ‘holisme’ verstaan.
Maar dan is er de schrijver: die fantaseert er op los dat het een lieve lust is, tot in het absurde, met een verhaal dat alle kanten op gaat. Dit deel sprak me het minst aan, want te veel een breedvoerige woordenbrij.
Je kan dit boek dus best lezen als een filosofische verkenning van de relatie tussen voorstelling en werkelijkheid, een mijmering over de vraag wat waarheid is. Capek lijkt aan te sturen op compleet relativisme, maar het zou fout zijn hem per definitie in het kamp van de relativisten te situeren, hij spreekt zich er eigenlijk niet over uit. Allemaal boeiende materie uiteraard, maar zeker in het omvangrijke deel van de schrijver was Capek me kwijt: je kan dit – zoals enkele collega-recensenten aangeven – zien als een ode aan de fantasie, maar voor mij ging die absoluut veel te ver. Ook de vele archaïsche wendingen, en het veelvuldig gebruik van het n-woord, doen af aan het leesplezier. Zoals gezegd, een gemengde ervaring. ( )
1 stem bookomaniac | Jun 11, 2023 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Is opgenomen in

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Een felle wind blies in vlagen de bomen in de ziekenhuistuin krom.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Een onbekende man wordt zwaargewond uit een neergestort vliegtuigje gehaald. Niemand weet wie hij is of waar hij vandaan komt. Drie mensen - een verpleegster, een medepatiënt met helderziende gaven en een schrijver - doen een poging om zijn identiteit te reconstrueren. Samen schetsen ze een volledig beeld.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.38)
0.5
1 1
1.5
2 1
2.5 2
3 1
3.5 1
4 4
4.5
5 2

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,772,697 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar