StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De vier jaargetijden (2008)

door Laurel Corona

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
19511139,112 (3.52)16
In glittering 18th-century Venice, music and love are prized above all else--and for two sisters coming of age, the city's passions blend in intoxicating ways. Chiaretta and Maddalena are as different as night and day. The two sisters were abandoned as babies on the steps of the Ospedale della Pietß, Venice's world-famous foundling hospital and musical academy. High-spirited and rebellious, Chiaretta marries into a great aristocratic Venetian family and eventually becomes one of the most powerful women in Venice. Maddalena becomes a violin virtuoso and Antonio Vivaldi's muse. The Four Seasons is a rich, literary imagination of the world of 18th-century Venice and the lives and loves of two extraordinary women.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 16 vermeldingen

Engels (10)  Nederlands (1)  Alle talen (11)
‘De zusjes Maddalena en Chiaretta worden als vondeling achtergelaten op de trappen van het Ospedale della Pietà, het klooster dat wereldberoemd is om zijn muziekopleiding en concerten. De oudste, Maddalena, legt zich al op jonge leeftijd toe op het vioolspel en de drie jaar jongere, opstandige Chiaretta blijkt over een prachtige zangstem te beschikken. In het Pietà ontmoeten zij de beroemde componist en priester Vivaldi, die zijn Vier Jaargetijden voor het klooster heeft geschreven. Zijn verhouding met de kerk is grillig; hij komt en gaat naar gelang zijn temperament en financiën dat toelaten. Maddalena’s gevoelens voor de componist groeien naarmate zij meer met hem samenwerkt. Voor een vrouw in het klooster zijn er echter maar twee opties; non worden of trouwen, en dus zweren nooit meer in het openbaar te zingen. Terwijl Maddalena kiest voor haar viool en het kloosterleven, trouwt Chiaretta met een man uit een belangrijke aristocratische familie en wordt uiteindelijk een van de machtigste vrouwen in Venetië.’

Het verhaal begint met de twee kleine meisjes, Chiaretta nog maar een baby, die in het klooster gebrandmerkt en zo geregistreerd worden. Het harde leven wat voor ze volgt bestaat uit zwijgen, bidden en nog meer bidden. Hun worsteling met dit strenge regime, sleept je direct mee het boek in. Soms wordt het lezen bemoeilijkt door de vele Italiaanse en Latijnse termen die voorkomen in de tekst; zoals ‘figlia’ (leerlinge van het klooster), ‘burchiello’ (kleine boot die op de vele kanalen van Venetië gebruikt werd) of ‘parlatorio’ (bezoekruimte in een klooster). Maar achterin het boek staat een verklarende woordenlijst en op den duur raak je gewend aan de verschillende termen die bestaan voor de hoofdzusters en de leerlingen van het klooster en hun muzieklessen.

Naarmate het boek vordert, groeien de twee zusjes op. Het is boeiend om te lezen hoe hun carrière vordert in het Pietà en hoe ze zelf groeien als persoon. Het zijn allebei lieflijke personages om over te lezen, waardoor je ook meer van ze wil weten en je dus ook door blíjft lezen.

Het minpunt van het boek is dat er hier en daar wat losse eindjes blijven bestaan. En aan het einde van het boek gaat de tijd wel heel erg snel en zijn de zusjes van 20 jaar oud ineens 40 jaar oud.

Maar het blijft van begin tot eind een boeiend verhaal. Een lief verhaal over een sterke band tussen twee zussen en hun beider levens, ook al kiest ieder een heel andere (levens)weg. En je steekt er als lezer nog iets van op. Het verhaal is niet waargebeurd, maar heeft wel een hoop elementen in zich die een waarheidsgetrouw verhaal vormen. ( )
  Drijntje | Feb 13, 2011 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor Lynn, zonder wie ik niet zou weten wat het betekent om een zuster te hebben. En voor Jim, vanwege zo ongeveer al het andere.
Eerste woorden
Gedurende het uur dat de baby huilde, eerst van ellende, daarna van woede en ten slotte van uitputting, dacht niemand aan iets anders dan aan hoe God Venetië boven alle steden had bevoorrecht.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

In glittering 18th-century Venice, music and love are prized above all else--and for two sisters coming of age, the city's passions blend in intoxicating ways. Chiaretta and Maddalena are as different as night and day. The two sisters were abandoned as babies on the steps of the Ospedale della Pietß, Venice's world-famous foundling hospital and musical academy. High-spirited and rebellious, Chiaretta marries into a great aristocratic Venetian family and eventually becomes one of the most powerful women in Venice. Maddalena becomes a violin virtuoso and Antonio Vivaldi's muse. The Four Seasons is a rich, literary imagination of the world of 18th-century Venice and the lives and loves of two extraordinary women.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.52)
0.5
1
1.5
2 3
2.5 2
3 11
3.5 7
4 17
4.5
5 3

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,711,309 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar