StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Masters and Commanders: How Four Titans Won…
Bezig met laden...

Masters and Commanders: How Four Titans Won the War in the West, 1941-1945 (origineel 2008; editie 2010)

door Andrew Roberts

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
441756,803 (4.01)12
A joint profile of Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt, and their armed forces commanders Alan Brooke and George C. Marshall evaluates the pivotal ways in which they determined the strategies of allied forces during World War II, in an account that reveals their divergent agendas and tense efforts to collaborate or outmaneuver each other.… (meer)
Lid:biophile
Titel:Masters and Commanders: How Four Titans Won the War in the West, 1941-1945
Auteurs:Andrew Roberts
Info:Harper Perennial (2010), Edition: 1, Paperback, 736 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Military history

Informatie over het werk

Masters and Commanders : The Military Geniuses Who Led the West to Victory in World War II door Andrew Roberts (2008)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 12 vermeldingen

Engels (4)  Nederlands (2)  Alle talen (6)
Toon 2 van 2
De onderlinge verhouding tussen de Geallieerden, militairen en politici, is één van mijn favoriete thema’s van de Tweede Wereldoorlog.
Naarmate dit conflict meer in het verleden verdwijnt, komen dagboeken, persoonlijke documenten en ooit streng geheime rapporten in de openbaarheid.
Naast de vier hoofdpersonages (Roosevelt, Churchill, Marshall en Brooke) schetst Andrew Roberts ook nog de rol van vele “mindere goden” in de geschiedenis van WO II.
(Toevallig uitgelezen op de 75e verjaardag van het overlijden van FDR.) ( )
  VonKar | Apr 12, 2020 |
Op 21 Juni 1942 vond de eerste ontmoeting plaats tussen het viertal mannen dat het onderwerp vormt van dit boek. Churchill was samen met zijn hoogste militair Alan Brooke naar Amerika gereisd voor dringende besprekingen met Theodore Roosevelt en George Marshall, de belangrijkste man in het Amerikaanse leger. De oorlogskansen stonden niet goed. Japan had de hand gelegd op Indonesië, Singapore en de Filipijnen, Duitsland maakte zich op voor een nieuw en mogelijk beslissend zomeroffensief richting de oliebronnen in de Kaukasus en maandelijks werden meer transportschepen door onderzeeboten gekelderd dan Britse en Amerikaanse werven konden bijbouwen. Op de dag van de ontmoeting zelf tenslotte sijpelde het bericht door van de val van de Noord-Afrikaanse havenstad Tobroek en de overgave van 35.000 Britse soldaten die dit fort hadden moeten verdedigen. Rommel leek klaar te staan om op te rukken naar het Midden-Oosten.

Tussen de vier mannen ontspon zich op die dag in New York een dialoog over hoe de oorlog te winnen, die zich de drie daaropvolgende jaren zou voorzetten. Soms door middel van directe ontmoetingen tussen de protagonisten, soms door brieven, vaak door middel van indirecte communicatie via tussenpersonen. Roberts doet hiervan nauwgezet verslag, waarbij hij gebruik maakt van nog niet eerder ingeziene primaire bronnen als dagboeken en notulen gemaakt tijdens de vergaderingen van het Britse Oorlogskabinet.

Aanvankelijk konden de Britten hun visie doordrukken. De westelijke geallieerden zagen af van een vroege landing in West-Euopa in 1942 of 1943, waarop de Amerikaanse legerleiding sterk aandrong om het Russische front te ontlasten. De Britten daarentegen, die na de ervaringen van de veldtocht in Frankrijk in 1940 een heilig ontzag hadden voor de Wehrmacht, vreesden een bloedige mislukking. De indirecte benadering die zij voorstonden, kreeg –soms heimelijk- steun van Roosevelt, die daarmee inging tegen Marshall en zijn eigen militaire staf en leidde tot de landingen in Noord-Afrika en later op Sicilië en in Italië. In de loop van 1943 verschoof langzaam het machtsevenwicht tussen de twee bondgenoten, vooral door het steeds grotere aandeel –zowel materieel als in manschapen- dat de VS voor zich opnam in het voeren van de oorlog. Marshall, nu wel gesteund door Roosevelt, kreeg daardoor meer en meer grip op de zaak. Hij zorgde ervoor dat een invasie van Normandië in het voorjaar van 1944 de absolute topprioriteit werd, ook al had dat tot gevolg dat er minder middelen overbleven voor andere zaken, zoals het offensief in Italië of een eventuele invasie van de Balkan (een dada van Churchill).

Roberts is van mening dat deze gang van zaken –het primeren eerst van de Britse en daarna van de Amerikaanse visie- in hoge mate fortuinlijk was voor de geallieerden. De Britten hadden volgens hem gelijk dat de kans van slagen van een landing voor 1944 gering was; de Amerikanen hadden het bij het rechte eind dat een grote invasie in West-Europa uiteindelijk noodzakelijk was en dat knibbelen aan de randen van het Nazi-rijk alleen niet genoeg zou zijn om Hitler ten val te brengen.

Naast een studie in strategie is Masters and Commanders ook een fascinerende kennismaking met vier persoonlijkheden. Verreweg de meeste aandacht gaat daarbij naar Winston Churchill en Alan Brooke en hun interactie. De omgang tussen de twee mannen was vaak moeizaam, conflicten frequent. Brooke bewonderde Churchill maar twijfelde sterk aan diens strategisch inzicht en verzette zich met hand en tand tegen wilde plannen als een invasie van het noorden van Noorwegen of Sumatra. ‘Without him England was lost for a certainty’, verzuchtte Brooke na de zoveelste nachtelijke bijeenkomst, ‘with him England has been on the verge of disaster time and again.’

Wat Churchill over Brooke te zeggen heeft, is al even tweeslachtig: ‘“When I thump the table and push my face towards him what does he do? Thumps the table harder and glares back at me. I know these Brookes – stiff-necked Ulstermen and there's no one worse to deal with than that!”
Desondanks plaatste Churchill hem aan het hoofd van het Britse leger op een moment dat hij ook een ja-knikker of in ieder geval een volgzamer iemand had kunnen kiezen. In de contacten tussen Hitler en zijn generaals was er nooit ruzie, schrijft Roberts, omdat niemand de moed had hem de waarheid te zeggen. Churchills keuze voor iemand die dat wel durfde, toont zijn grootheid. ( )
1 stem BartGr. | Jun 8, 2010 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

A joint profile of Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt, and their armed forces commanders Alan Brooke and George C. Marshall evaluates the pivotal ways in which they determined the strategies of allied forces during World War II, in an account that reveals their divergent agendas and tense efforts to collaborate or outmaneuver each other.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.01)
0.5
1
1.5
2 2
2.5
3 5
3.5 1
4 17
4.5 6
5 7

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,417,985 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar