StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Between the Assassinations (2008)

door Aravind Adiga

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
9642821,705 (3.33)46
In this short story collection set in the Indian city of Kittur sometime between the assassination of Indira Gandhi in 1984 and that of her son Rajiv in 1991, Adiga creates a cast of characters--from a twelve-year old boy to a Marxist-Maoist Party member--who are immersed in class struggles and their own personal denouements.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 46 vermeldingen

Engels (24)  Duits (1)  Spaans (1)  Nederlands (1)  Alle talen (27)
Aravind Adiga (2008): Tussen de aanslagen, roman.
Between the assassinations.

AA werd in 1974 in Madras geboren.

Plaats: (fictief) Kittur, een streek in India; een plaats met ruim 193.432 inwoners; diverse godsdiensten.

Tijd: ca. 1984-1991 (zie onder: titelverkalring)

Structuur van het boek: losse verhalen, die lijken te leiden naar een samenkomen in een revolutie. Doch het laatste verhaal gaat over de door de schrijver verzonnen auteur, die ca. 1991, bij de val van het communisme de tijd rijp acht zijn verhalen te publiceren. Op de meeste lezers van onze leesclub maakt de confrontatie met deze losse hoofdstukken geen prettige indruk. Het leest niet fijn, nog los van de trieste inhoud.

Structuur per hoofdstuk: schets van de locatie in toeristische termen, waarbij de toerist ahw persoonlijk wordt aangesproken; dan valt het oog van de lezer op een persoon die ahw door een vergrootglas uit de massa wordt gehaald. De hoofdpersoon in het hoofdstuk lijkt op de maatschappelijke ladder te stijgen tot hij er afvalt. De schade wordt soms nog geschetst en de lezer wordt met een open einde achtergelaten. Het doet denken aan de stukjes (Falklandjes) die Heijermans ca. 1900 schreef.

Thema: vrijwel steeds is het een triest verhaal; het is sappelen om rond te komen; in de helft van de gevallen lijkt er een periode te zijn dat de hoofdpersoon van het hoofdstuk zijn ellende te boven kan komen. Maar steeds gaat het mis, vaak door de grenzen in sociale klasse of kaste. Soms door een psychische toestand, depressie of psychose. Of door middelenmisbruik. Een van de laatste verhalen gaat over een kinderloos echtpaar dat in hun kleine middenklasse milieu succes lijkt te hebben, maar dat hun dierbare bos ziet vernield door een nieuwe stadsuitbreiding. Bij de groepsgewijze bespreking blijken twee leden in India geweest te zijn; een ervan begin jaren 80. India was toen een deprimerend land. Mogelijk heeft een postkoloniaal effect (toen de Engelsen na WO II vertrokken) geleid tot een zekere stuurloosheid en tot het inzakken van de economie en tot corruptie. De term aangeleerde hulpeloosheid valt (dit leidt vaak ook tot depressie).

Waarheidsgehalte/ representativiteit: ik ken een paar mensen die langere tijd in India zijn geweest maar deze hadden steeds mooiere verhalen. Alleen een zorginstelling met drie man leiding kan natuurlijk helemaal niet. Dat diverse Indiërs boven hun ellende weten te staan klopt ook wel. Heel zijdelings hoor je van de succesverhalen, gastarbeiders die in Dubai werken. Ook de booming economy van na 1995 staat uiteraard niet beschreven.
Ik heb geen Indiase films gezien, maar ik dacht dat daarin andere, positievere verhalen werden weergegeven. Mij staat de inhoud niet zo aan. Het is echter wel goed leesbaar.
Het boek de witte tijger van dezelfde auteur heeft een erg meeslepend begin.

Titelverklaring: de eerste aanslag: 31-10-1984 mevrouw Indrira Gandhi vermoord door haar eiegen lijfwachten. De laatste aanslag: 21 mei 1991moord op Rajiv Gandhi.

Inhoud.
9. Ramanna Shetty, baas van de Ideal Store en zijn werknemer: Ziauddin, 12 jr, moslim.

27. Abassy -werknemer/chef- textiel Johnnie Walker doos. Dronken achter stuur. Moslim. Bluft de belastingdienst af. De naaisters worden blind van het borduurwerk.

42. Vuurtorenhuvel. Gevangenis. Xerox copiëert boeken, ook Rushdie.

50. School, bomontploffing. Shankara, dader, scholier (ook blz 65), ook weer zo’n los individu. Een Hoyka (anti-Brahman); 7 onderklassen. Prof d’Souza, politicus.

77. Hr. M’Delko, leraar (indische?) taal; 57 jr , harde hand; stierf op blz. 101?

104 Keshava, broer Vittal (wat een verhaal) wordt busconducteur. Bus/ spiraal of stang gesaboteerd na reprimande hogere klasse lid. Val/ hersenbeschadiging. “imbeciel”

136 Gururaj Kamath, columnist, schreef over rellen, gewaardeerd; werd adj.hoofdredacteur.
Hij hoort hoe mensen vals beschuldigd worden- hoe bepaalde bevoorrechte personen aan de touwtjes trekken. Een oude ghurka vertelt hem (hier begint een waan) hoe het werkelijk zit; corruptie, maffia; was deze man schizofreen? Of werd hij vergiftigd en daardoor dit beeld?

158. Talen van kittur. Kind van een kale vrouw als aanduiding van een lagere bevolkingsgroep. Chenayya is een zielige, beklagenswaardige fietstaxirijder die gevangen zit in zijn rol en soms agressieve fantasieën heeft.

160: Gezinnetje waarvan de vader smack verslaafd is.

205. Jayamma zielepiet nummer zoveel. Dienstbode bij advocaat.

226. George d’Soussa (muggenbestrijder) Succes bij een onbestorven weduwe, maar weigerde zijn oude taak opnieuw op te vatten en kon vertrekken. En/of door zijn eenmalige dronkenschap. Je doorbreekt het kastensysteem nooit, of je moet een halve crimineel zijn, zie de eerste hoofdstukken.

250. een a.s. schoonzoon heeft geslachtsziekte en een echte dokter zegt dat zijn nieren kapot zijn. De schoonvader neemt hem maar in huis. Open eind. (zoals vaker)

270. Girichar Rao en Kamini, kinderloos echtpaar in de bossen. Hindoe. Het gaat deze halfbescheiden mensen gunstiger af. Het lijkt gelijk minder interessant. De vredige (en kinderloze) situatie wrang verstoord door nieuwbouw.

283. Twee leden van de Indiase communistische partij proberen een paar vrouwen te overtuigen, maar dit lukt niet. Murali: hebben we in dit boek met een verhalenbundel van hem te maken? (blz 291). Verhalen over mensen die niets willen, wel denken of mijmeren hoe het anders zou moeten.

293. de Berlijnse muur valt/ het wereldwijde communisme valt weg. (ca 1991). Als 55-jarige valt murali op een ongeveer 22 jarige vrouw die hem echter ontvlucht. Hij breekt met het communisme.

309. De officiële lokale en globale chronologie. Waarin de data van de aanslagen. ( )
  leesclubhaarenjb | May 29, 2010 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

In this short story collection set in the Indian city of Kittur sometime between the assassination of Indira Gandhi in 1984 and that of her son Rajiv in 1991, Adiga creates a cast of characters--from a twelve-year old boy to a Marxist-Maoist Party member--who are immersed in class struggles and their own personal denouements.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.33)
0.5
1 4
1.5
2 19
2.5 7
3 62
3.5 19
4 42
4.5 6
5 13

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,499,745 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar