StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het goddelijke monster (1997)

door Tom Lanoye

Reeksen: Monstertrilogie (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
312583,656 (3.68)10
  1. 00
    Boze tongen door Tom Lanoye (Anonieme gebruiker)
  2. 00
    Zwarte tranen door Tom Lanoye (Anonieme gebruiker)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 10 vermeldingen

Nederlands (3)  Engels (1)  Alle talen (4)
Toon 3 van 3
Lanoye is met dit eerste deel van de Monstertrilogie (1997) duidelijk een “voldragen” schrijver geworden die zijn eigen stem heeft gevonden. Die stem is duidelijk Vlaams (zowel in de taal als de setting), maatschappijkritisch (het hele Belgisch-Vlaamse establishment wordt door de mangel gehaald), ironisch-sarcastisch en zelfs speels (de “heropstanding” van de doden is duidelijk ontleend aan Sartre). Het is een open deur, ik weet het, maar mij lijkt het dat Lanoye vooral door zijn onderdompeling in het oeuvre van Louis-Paul Boon die eigen stem heeft gevonden, weg van het picareske van bijvoorbeeld “Alles moet weg”. Ik ontdekte Lanoye het eerst via zijn “Gespleten en bescheten”- one man theatershows midden jaren ’90, die op fantastische wijze helemaal de geest van Boontje ademden. Dit boek bouwt daarop voort, met het verhaal van een vooraanstaande oer-Vlaamse familie Deschryver, waarvan de leden één voor één aan ons worden voorgesteld. Die portrettering krijgt behoorlijk wat aandacht, in die mate zelfs, dat ze ruim de helft van het boek beslaat, wat het tempo geregeld drukt en af en toe verzandt in langdradige passages. Gelukkig heeft Lanoye al van bij de openingspagina’s gezorgd voor een spanningselement (de moord van Katrien Deschryver op haar man Dirk) dat je toch maar doet voortlezen. Op het einde van dit boek is er amper iets gebeurd, en heb je door dat Lanoye de echte ontwikkeling van het verhaal voor deel 2 en 3 gereserveerd heeft (dat hoop je dan toch). Intussen heb je een ontluisterend beeld gekregen van het Vlaanderen en België van de jaren ’80 en ’90, met zijn schandalen, zijn politieke en economisch gesjoemel voor en achter de schermen, zijn dubbele moraal, en zelfs zijn urbanistische chaos. Ik ben benieuwd hoe Lanoye deze verhaallijn uiteindelijk gaat neerleggen. ( )
1 stem bookomaniac | Jan 13, 2016 |
Het eerste deel van de monstertrilogie van Tom Lanoye.

Katrien Deschryver, tot dan door iedereen geliefd, wordt voor de zoveelste keer in haar leven het spilfiguur in een drama. Ze schiet, tijdens een vakantie, per ongeluk haar man dood in het bos, vanuit de veronderstelling dat hij een everzwijn is. Dit is de start van een politie onderzoek naar haar familie. Waarbij de familie niet anders tracht te doen dan dingen die 'niet geweten gemogen zijn' te verbergen, te verzwijgen, ... met de nodige tragikomedie tot gevolg.

Aangenaam om lezen. Zwarte humor, familiale intriges en lichte erotiek wisselen elkaar vlot af. Aanrader. ( )
  kleinkacheltje | Mar 20, 2014 |
Knappe pen die de sfeer, het dekor van het Vlaanderen van de jaren vijftig en later perfekt weet op te roepen (knikkende negertjes, rubberen geldmatje bij de beenhouwer). Strenge moraal, schone schijn versus door geen moraal geremde losbandigheid. Ontluistering van een prototype van een in zakenwereld en politiek hoog opgeklommen en gewaardeerde Westvlaamse generatie, pittige schets van het herkenbare familieleden met de ongehuwde tantes incluis.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DSL03102002_016 ( )
  Baukis | Jul 8, 2012 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de reeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Ieder beest bidt op zijn manier.
Opdracht
Eerste woorden
Katrien Deschryver schoot haar man dood.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.68)
0.5
1
1.5
2 8
2.5 3
3 14
3.5 6
4 38
4.5 3
5 10

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,247,597 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar