StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

American psycho (1991)

door Bret Easton Ellis

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
13,438280419 (3.71)348
In a black satire of the eighties, a decade of naked greed and unparalleled callousness, a successful Wall Street yuppie cannot get enough of anything, including murder. In American Psycho, Bret Easton Ellis imaginatively explores the incomprehensible depths of madness and captures the insanity of violence in our time or any other. Patrick Bateman moves among the young and trendy in 1980s Manhattan. Young, handsome, and well educated, Bateman earns his fortune on Wall Street by day, while spending his nights in ways we cannot begin to fathom. Expressing his true self through torture and murder, Bateman prefigures an apocalyptic horror that no society could bear to confront.… (meer)
 1. 153
  De vechtclub door Chuck Palahniuk (sacredheartofthescen)
  sacredheartofthescen: Both about bored men in American society that found odd ways to fill their time and become what they want to be.
 2. 30
  De geboren moordenaar door Jim Thompson (gtross)
  gtross: I would be very much surprised if Bret Easton Ellis hadn't been influenced by Jim Thompson's first person narrative of a psychopathic mind.
 3. 30
  In de misosoep door Ryū Murakami (TheRavenking)
 4. 10
  Killer on the Road door James Ellroy (yokai)
 5. 10
  De verminkten door Hermann Ungar (askthedust)
 6. 00
  People Live Still in Cashtown Corners door Tony Burgess (ShelfMonkey)
 7. 00
  De klap een futuristische roman door J. G. Ballard (amanda4242)
 8. 00
  Like Me: A Novel door Hayley Phelan (readingtangent)
 9. 01
  The Seven Days of Peter Crumb: A Novel (P.S.) door Jonny Glynn (gooneruk)
  gooneruk: Peter Crumb is more intense, shorter, and more schizophrenic, but Bateman is a good cross-Atlantic mirror for him.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 348 vermeldingen

Engels (253)  Frans (10)  Nederlands (3)  Deens (3)  Duits (2)  Zweeds (2)  Italiaans (2)  Portugees (Brazilië) (1)  Catalaans (1)  Spaans (1)  Alle talen (278)
Toon 3 van 3
Een vurig pleidooi voor authenticiteit en vrijheid
Wit van Bret Easton Ellis, de memoir van de bestsellerauteur van American Psycho, is een kritiek op de ernstige tekortkomingen van onze huidige e-gedomineerde maatschappij. Al sinds zijn debuutroman Minder dan niks, die hem dertig jaar geleden onmiddellijk naar het centrum van de aandacht katapulteerde, worstelt Bret Easton Ellis met zijn bekendheid die hem evenveel fans als vijanden opleverde.
In recente jaren heeft hij zijn kritiek op de maatschappij geuit via social media als Twitter en zijn podcast-serie. Wit verbindt hij zijn kritische inzichten aan zijn leven vanaf zijn jeugd en zijn werk. Ellis bekritiseert onze huidige e-gedreven maatschappij van zelfcensuur, pleit vurig voor een leven gewijd aan authenticiteit en voor vrijheid van meningsuiting in de juiste betekenis van het woord. Uiteindelijk gaat het niet om de glinsterende, gladde bovenlaag, maar juist om de verborgen ongepolijste waarheid die eronder ligt.
Bret Easton Ellis (1964) heeft zes romans en een verhalenbundel op zijn naam staan. Zijn werk is in meer dan dertig landen verschenen. Hij woont momenteel in Los Angeles.
  Lin456 | Oct 21, 2020 |
Ik was natuurlijk wel gewaarschuwd voor dit boek, maar bij het lezen van de gore, ronduit ziekelijke martelscenes worden de verschrikkingen toch allemaal veel concreter en realistischer. Niet voor niets is hoofdfiguur Patrick Bateman een psychopaat, een seriemoordenaar die almaar verder gaat in zijn seksuele escapades en martelpraktijken, tot en met kannibalisme van de rauwste soort. Easton Ellis beschrijft het (door de ogen van Bateman) met een gedetailleerdheid en vanzelfsprekendheid waar je ronduit onpasselijk van wordt. Ik kan begrijpen dat veel mensen dit boek halfweg gewoon dichtslaan.
Maar… tegelijk blijft het een heel intrigerend boek dat ikzelf maar moeilijk neer kon leggen. Aan de ene kant is er humoristische aspect (jawel!): Bateman is door Easton Ellis neergezet als een ongelofelijk grappige overdrijving, alle clichés over de Wall-Street-yuppies van de jaren ’80 zijn bij Bateman tot in het absurde uitvergroot (de eindeloze opsommingen van de merkkledij die hij draagt, en de discussies met zijn collega’s over hoe je die moet dragen, het voortdurend rondzwerven tussen luxueuze eettenten – waar trouwens amper geproefd wordt van het exquise eten -, het jagen op cocaïnelijntjes, zijn fitnessverslaving, zijn obsessie met bedelaars, en het elitarisme, seksisme en racisme dat alomtegenwoordig is).
Overdrijving is wellicht het overheersende stijlelement in dit boek: in de gore martelscenes uiteraard, maar ook bijvoorbeeld in het vrouwbeeld; de vrouwen die voorkomen in het boek zijn zonder uitzondering dom, worden behandeld als vee (en erger) en eindigen bijna allemaal uitgesmeerd over de muren en vloeren van Bateman’s flat.
Een ander stijlelement is dat van het contrast: het contrast tussen de Bateman die zich inpast in de wereld van zijn collega-yuppies en de Bateman die zich te buiten gaat aan geweldorgieën; het contrast tussen de ongevoelige, onmenselijke Bateman en de Bateman die met veel subtiliteit en nuance de muziek van Whitney Houston, Genesis en Huey Lewis and the News bespreekt. Enzovoort. Literair is American Psycho dus zeker geen banaal crimi-boekje. Je kan het zien als een sublieme milieuschets, een (absurd-overdreven) portret van het yuppiemilieu in de jaren ’80 in de VS, of als een overweldigende pastiche op het seriemoordenaarsgenre.
Maar … je blijft wel zitten met de vraag of er echt een diepere laag zit in het boek. Easton Ellis geeft zeker enkele aanzetten daartoe: hij toont ontluisterend aan hoe communicatie tussen mensen faalt, in de soms bijzonder lang uitgesmeerde dialogen wordt er nauwelijks naar elkaar geluisterd; zelfs de talloze “bekentenissen” van Bateman aan zijn collega’s en vrienden worden gewoon niet gehoord. Zeker naar het einde toe schetst hij Bateman meer en meer als een tragisch figuur: onze psychopaat lijkt wel door te hebben dat hij verkeerd handelt, probeert ook de bron daarvan te vinden (zijn onvermogen om aan te koppelen bij echte gevoelens), maar kan zijn “innerlijke drang” onmogelijk beteugelen. Probeert Easton Ellis ons hier iets meer te vertellen over de eigentijdse mensen, is het een jaren ‘80-versie van De Vreemdeling van Camus (die ook een misdaad begaat, zomaar, vanuit een diepe vervreemding)? Of spelen de gruwelijke scenes zich gewoon in het hoofd van Bateman af. Ik weet het echt niet, deze roman zendt daarover teveel ambigue signalen uit, vooral door de wreedheid zo dik in de verf te zetten. In Schuld en Boete van Dostojevski bijvoorbeeld wordt de misdaad (ook niet erg proper, trouwens) echt functioneel gebruikt in een verhaal van persoonlijke loutering. Bij American Psycho is die functionaliteit niet echt aan te tonen, lijken de martelscenes te gratuit opgenomen. Misschien is dat de kracht van dit boek, die ambiguïteit die niet opgelost, en waardoor er geen definitief antwoord mogelijk is op de vraag wat dit boek nu eigenlijk wil zeggen. ( )
  bookomaniac | Apr 18, 2015 |
Een weerzinwekkend boek. Het leven van de yup Patrick Batemann bestaat uit martelen, moorden en verkrachten en dat op een meest gruwelijke wijze waarbij een onverschilligheid aan de dag wordt gelegd die niet van deze wereld lijkt te zijn.
Het andere deel van zijn leven speelt zich af in trendy restaurants en exclusieve sportscholen. Zijn geld verdient hij op Wall Street doch wat voor werk hij doet blijft in het boek onzichtbaar, iets met fusies en arbitrage zo kunnen we zijdelings te weten komen maar meer ook niet.
Tot vervelens toe passeren alle namen van exclusieve kledinglijnen en wordt de juiste wijze van combineren uit de doeken gedaan en dat alles in schril contrast met het hoofdbestanddeel van het boek: gruwelijkheden begaan.

De hoofdpersoon is een psychopaat die leeft in een wereld van leegheid en onverschilligheid waarin hij al zijn lusten kan botvieren. Wat dat betreft is het veelzeggend dat hij niet nalaat om signalen af te geven waaruit mag blijken dat er iets goed mis bij hem is, zelfs een volledige bekentenis wordt niet geloofd ! De vraag om hulp wordt niet beantwoord.
In zo’n wereld speelt het verhaal zich af: het handelt in feite over de onverschilligheid van met milieu waarin hij verkeert.

Een roman waar alle vragen onbeantwoord blijven en waarin we nauwelijks of geen inzicht krijgen in het karakters van de hoofdrolspelers, is geen roman ! ( )
  deklerk | Jan 17, 2008 |
Toon 3 van 3
What’s rarely said in all the furor over this novel is that it’s a satire, a hilarious, repulsive, boring, seductive, deadpan satire of what we now call--as if it were something in the past--the Age of Reagan.
toegevoegd door amanda4242 | bewerkLos Angeles Times, Henry Bean (Mar 17, 1991)
 
You get the feeling that Mr. Ellis began writing his novel with a single huge emotion of outrage, and that he never in his three years of working on it paused to modulate that emotion or to ask if it was helping to construct an imaginary world. How else could he have written scenes so flat and tedious that the reader wants to scream? Surely not with profit or exploitation in mind. If so, commercialism has never before produced anything so boring.
 
Where Bonfire owed some part of its success to the reassurance it offered the rich—“You may be silly,” Wolfe was saying in effect, “but, brother, the people down at the bottom are unspeakably worse”—Ellis’s novel inverts the equation. I cannot recall a piece of fiction by an American writer that depicts so odious a ruling class—worse, a young ruling class of Wall Street princelings ready, presumably, by the next century to manage the mighty if surrealistic levers of our economy...

If the extracts of American Psycho are horrendous, therefore, when taken out of context, that is Ellis’s fault. They are, for the most part, simply not written well enough. If one is embarked on a novel that hopes to shake American society to the core, one has to have something new to say about the outer limits of the deranged—one cannot simply keep piling on more and more acts of machicolated butchery.
toegevoegd door SnootyBaronet | bewerkVanity Fair, Norman Mailer
 

» Andere auteurs toevoegen (45 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Ellis, Bret Eastonprimaire auteuralle editiesbevestigd
Culicchia, GiuseppeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lenders, BaltVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Prijzen en eretitels
Motto
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
L'auteur de ce journal et le journal lui-même appartiennent évidemment au domaine de la fiction. Et pourtant, si l'on considère les circonstances sous l'action desquelles s'est formée notre société, il apparaît qu'il peut, qu'il doit exister parmi nous des êtres semblables à l'auteur de ce journal. J'ai voulu montrer au public, en en soulignant quelque peu les traits, un des personnages de l'époque qui vient de s'écouler, un des représentants de la génération qui s'éteint actuellement. Dans ce premier fragment, intitulé Le Sous-Sol, le personnage se présente au lecteur, il expose ses idées et semble vouloir expliquer les causes qui l'ont fait naître dans notre société. Dans le second fragment, il relate certains évènements de son existence.

Fedor Dostoïevski
Le Sous-Sol
Une des grandes erreurs que l'on peut commetre est de croire que les bonnes manières ne sont que l'expression d'une pensée heureuse. Les bonnes manières peuvent être l'expression d'un large éventail d'attitudes. Voici le but essentiel de la civilisation : exprimer de façon élégante et non pas agressive. Une de ces errances est le mouvement naturiste, rousseauiste des années soixante où l'on disait : "Pourquoi ne pas dire tout simplement ce que l'on pense ?" La civilisation ne peut exister sans quelques contraintes. Si nous suivions toutes nos impulsions, nous nous entretuerions.

Miss Manners (Judith Martin)
And a thing fell apart
Nobody paid much attention


Talking Heads
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
for Bruce Taylor
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
ABANDON ALL HOPE YE WHO ENTER HERE, is scrawled in blood red lettering on the side of the Chemical Bank near the corner of Eleventh and First and is in print large enough to be seen from the backseat of the cab as it lurches forward in the traffic leaving Wall Street and just as Timothy Price notices the words a bus pulls up, the advertisement for Les Misérables on its side blocking the view, but Price who is with Pierce & Pierce and twenty-six doesn't seem to care because he tells the driver he will give him five dollars to turn up the radio, "Be My Baby" on WYNN, and the driver, black, not American, does so.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
And if another round of Bellinis comes within a twenty-foot radius of this table we are going to set the maitre d' on fire. So you know, warn him. - Timothy Price
"Beat the shit out of him," the girl suggests, pointing at me. "Oh honey," I say, shaking my head, "the things I could do to you with a coat hanger."
"Blitzen was a reindeer"
"The only Jewish one," Peterson reminds us.
...McDermott, in a state of total frustration, asked the girls if they knew the names of any of the nine planets. Libby and Caron guessed the moon. Daisy wasn't sure but she actually guessed...Comet. Daisy thought that Comet was a planet. Dumbfounded, McDermott, Taylor and I all assured her that it was.
"Lobster to start with? And for an entrée?"
"What do you want me to order? The Pringle Potato Chip appetizer?"
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

In a black satire of the eighties, a decade of naked greed and unparalleled callousness, a successful Wall Street yuppie cannot get enough of anything, including murder. In American Psycho, Bret Easton Ellis imaginatively explores the incomprehensible depths of madness and captures the insanity of violence in our time or any other. Patrick Bateman moves among the young and trendy in 1980s Manhattan. Young, handsome, and well educated, Bateman earns his fortune on Wall Street by day, while spending his nights in ways we cannot begin to fathom. Expressing his true self through torture and murder, Bateman prefigures an apocalyptic horror that no society could bear to confront.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.71)
0.5 24
1 163
1.5 32
2 264
2.5 48
3 752
3.5 176
4 1238
4.5 118
5 943

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 194,914,303 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar