StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Never let me go door Kazuo Ishiguro
Bezig met laden...

Never let me go (origineel 2005; editie 2006)

door Kazuo Ishiguro

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
22,745938164 (3.81)2 / 1383
Een 31-jarige vrouw kijkt aan het einde van de twintigste eeuw terug op haar schijnbaar idyllische jeugd op een afgelegen Engelse kostschool en de band die ze daar had met twee andere kinderen.
Lid:LarissaBookGirl
Titel:Never let me go
Auteurs:Kazuo Ishiguro
Info:London : Faber and Faber, 2006.
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:*****
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Laat me nooit alleen door Kazuo Ishiguro (Author) (2005)

  1. 473
    Het verhaal van de dienstmaagd door Margaret Atwood (readerbabe1984, rosylibrarian, ateolf, browner56)
    browner56: Two chilling, though extremely well written, reminders that liberty, freedom, and self-determination are not idle concepts.
  2. 323
    Heerlijke nieuwe wereld door Aldous Huxley (sanddancer)
  3. 215
    Oryx en Crake door Margaret Atwood (jessicaskura, readerbabe1984)
  4. 121
    Fahrenheit 451 door Ray Bradbury (joannasephine)
    joannasephine: A similar society, and a similar obliqueness to the most striking aspects of the story.
  5. 100
    Dromen androïden over elektrische schapen? door Philip K. Dick (absurdeist)
  6. 90
    De verloren generatie door P. D. James (Yells)
  7. 90
    The Unit door Ninni Holmqvist (infiniteletters, bookcrushblog)
  8. 102
    Onderhuids door Michel Faber (Medellia, SqueakyChu)
  9. 71
    Gesplitst door Neal Shusterman (VictoriaPL, meggyweg, ahappybooker, LAKobow)
    ahappybooker: Similar themes of dystopia and vivisection
    LAKobow: This series also deals with dystopian organ donation
  10. 96
    De Hongerspelen door Suzanne Collins (Monika_L)
  11. 20
    The House of the Scorpion door Nancy Farmer (jennyellen22)
  12. 10
    The Testament of Jessie Lamb door Jane Rogers (Nickelini)
  13. 21
    The Pesthouse door Jim Crace (urania1)
    urania1: If you enjoy dystopian fiction or long for "literary" science fiction, read this book. It deals with the big questions, namely can people retain their humanity in dehumanizing conditions?
  14. 10
    Wij door Yevgeny Zamyatin (joannasephine)
  15. 10
    Thirteen door Richard K. Morgan (WildMaggie)
    WildMaggie: A thriller and a tragic romance--both authors explore the ethics of people created for specific purposes from the perspectives of those created individuals.
  16. 21
    Totaal door het dolle heen door Karen Joy Fowler (BookshelfMonstrosity)
    BookshelfMonstrosity: Though it is less witty than We Are All Completely Beside Ourselves, Never Let Me Go is another poignant and insightful story about biological experimentation and human identity. Both novels feature lyrical prose, well-developed characterization, and haunting tones of melancholy.… (meer)
  17. 10
    Meat door Joseph D'Lacey (hoddybook)
    hoddybook: The subject matter of both involves a dystopian future in which some people are more worthy of support than others. Ishiguro is more genteel than D'Lacey. Unless you really want to know what's in your daily pinta, I'd give Meat a miss, on the other hand...… (meer)
  18. 00
    Clone door Richard Cowper (infiniteletters)
  19. 11
    Het meisje met alle gaven door M. R. Carey (LAKobow)
    LAKobow: Dystopian novel with special kids raised in mysterious circumstances, with little knowledge of the outside world until they find out who they really are.
  20. 00
    The Old Child and the Book of Words door Jenny Erpenbeck (rrmmff2000)
    rrmmff2000: Unsettling narratives and fantastic writing about teenaged girls growing up muffled from the world.

(toon alle 34 aanbevelingen)

Asia (37)
Florida (83)
Teens (8)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Groep OnderwerpBerichtenNieuwste bericht 
 Book Fiend: Never let me go2 ongelezen / 2kjuliff, juni 2021
 Chertsey Bookclub: Never Let Me Go - discussed 15/09/102 ongelezen / 2PollyCCC, september 2010

» Zie ook 1383 vermeldingen

Engels (893)  Nederlands (10)  Spaans (7)  Duits (5)  Frans (5)  Italiaans (4)  Zweeds (2)  Noors (1)  Catalaans (1)  Fins (1)  Portugees (Portugal) (1)  Galicisch (1)  Japans (1)  Alle talen (932)
1-5 van 10 worden getoond (volgende | toon alle)
Sinds de geboorte van het gekloonde schaap Dolly, in de jaren ‘80, duiken er van tijd tot tijd verhalen op over experimenten met het klonen van mensen. Verhalen die uiteindelijk steeds enkel dat zijn: verhalen, zonder wetenschappelijk bewijs. Maar dat er geëxperimenteerd wordt, dat is wel duidelijk. Die verhalen gaan altijd vergezeld van een medisch-ethische discussie. Want mag het wel, experimenteren met het menselijk leven? En zijn er andere dan puur religieuze argumenten om afwijzend tegenover deze technologie te staan?

Deze kwestie staat centraal in het inmiddels verfilmde boek Never Let Me Go van de Japans-Britse schrijver Ishiguro. Hij bekijkt de discussie echter niet vanuit de wetenschappelijke hoek, maar vanuit het oogpunt van de gekloonde mensen. Want hoezeer zij voor wetenschappers misschien een experiment zijn, of een product, zij zijn nog altijd ook mensen. Mensen met gevoelens en talenten, mensen die vrienden kunnen hebben, en geliefden, mensen met dromen en ambities. En is dat niet ook waar literatuur voor bedoeld is, om je te helpen je in te leven in een ander? Hoe afwijkend die misschien ook mag zijn?

Centraal in het verhaal staat Kathy H, die ons rechtstreeks toespreekt en zichzelf voorstelt als een 31-jarige verpleegster. Zij blikt terug op haar jeugd, en op haar vriendschap met Ruth en Tommy, met wie zij samen is opgegroeid. Tot daar aan toe heel normaal, maar langzaamaan ontvouwt zich een behoorlijk dystopische werkelijkheid. De kinderen hebben geen ouders, en wonen geïsoleerd in een soort weeshuis/kostschool-achtige situatie. Oud zullen ze niet worden, want zij blijken enkel op de wereld gezet om te gaan dienen als orgaandonor.

Ishiguro beschrijft knap de psychologie achter het accepteren van zo een lot. Dat de kinderen zich geen enkel ander lot kunnen voorstellen maakt het geheel af en toe behoorlijk somber en deprimerend. Hoewel er even iets van hoop lijkt op te doemen, wordt zelfs die genadeloos de grond in gestampt. Weinig vrolijkheid dus in dit boek. Ook de minutieuze manier waarop Kathy haar relaties met Ruth en Tommy omschrijft, heeft ergens iets benauwends. Dus hoe knap geschreven ook, ik was wel opgelucht om het boek uit te hebben en uit die sfeer te kunnen ontsnappen. ( )
  Tinwara | Oct 13, 2021 |
Dit is een vreemd boek. Kathy, Ruth en Tommy zijn leerlingen op een school die een wereld op zich zelf is. Gedurende het verhaal ontdek je dat ze klonen zijn van 'normale mensen'. Ze worden tamelijk summier onderwezen, voornamelijk in creatieve vakken. We volgen ze in verschillende stadia van hun opleiding. En ze kom je er achter waarom ze zijn gecreëerd. En volgen vooral de ontwikkeling van hun vriendschap met alle ups en downs. ( )
  connie53 | Sep 7, 2021 |
Een 31-jarige vrouw kijkt aan het einde van de twintigste eeuw terug op haar schijnbaar idyllische jeugd op een afgelegen Engelse kostschool en de band die ze daar had met twee andere kinderen ( )
  huizenga | Nov 10, 2017 |
Raamvertelling. in 1e persoon verteld. sfeer als in de handmaid(: beschrijving van leven, met aanwijzingen over dystopische situaties, zonder exact te vertellen/ voorafschaduwingen van wat de leerlingen te wachten staat.
Begeleiders die het wel weten, dingen die verboden of not done zijn, leerlingen die zeer kort gehouden worden.
. in combi met feiten over het nu vanwaaruit verteld wordt. De leerlingen krijgen een doel, een speciale bestemming.
De sfeer en stijl lijken zo op elkaar.
of is het toch een ander boek waar ik aan moet denken, een groep tieners klaargestoomd voor iets 'groters, belangrijks in de mij. maar het fijne ervan blijft geheim)

Opbouw: drie delen:
1- Hailsham, het internaat tot 18 jr?
2- De Cottages, tussenfase, zone met niks, wennen aan de buitenwereld 18-20jr
3- Het leven in de bestemming als verzorger en donor.20-max 30...jr.

Thema in het eind: verzoening en Afscheid, opheldering, teleurstelling. ( loss. memory)
Titel : nr op cassettebandje dat Kathy heimelijk afspeelt, gehoord wordt door Madame. Grappig: is op youtube onder de boeknaam terug te vinden, filmtrack.

Eigenlijk een coming of age verhaal in de setting van een dystopia, waarbij de lezer nog minder weet van hoe de maatschappij daar in elkaar zit dan de leerlingen. Dus een van de drijvende onderwerpen is erachter komen waarom er donors nodig zijn.
De hoofdmoot bestaat uit het leven op en internaat: leraren (begeleiders), de Vriendschappen, de rol van sex en presteren (vooral het ceatieve en sportieve). Het internaat is heel beschermd, leerlingen worden vooral klein en onwetend gehouden. Daarom vind ik het wat ongeloofwaardig hoe goed de drie hoofdpesonen zich gedragen als zij een dagje in de normale wereld zijn.

Tekenend is de Duitse titel: 'Alles wass wir geben mussen'.
ik houd van de sfeer, het meegaan in de ontdekkimgstocht. het aantippen van (en ingaan op) deze problematiek, het realistsche falen/ tekortkomen. ( )
  EMS_24 | Jul 2, 2017 |
Halfweg dit boek dacht ik het dicht te klappen, omdat het nergens heen leek te gaan. Gelukkig heb ik dat niet gedaan. In essentie brengt Ishiguro het hele boek lang de terugblik van een, schatten we, 40-jarige verpleegster Kathy H. over haar tijd in een kostschool en de periode daarna, waarbij ze voortdurend inzoomt op een soort driehoeksverhouding die ze had met haar vrienden Ruth en Tommy. Het is een aaneenschakeling van voorvalletjes en gesprekken, waarbij ze heel gedetailleerd de reacties van de anderen registreert en ook voortdurend haar eigen gevoelens vertolkt. Dat werkt op de duur op de zenuwen, want je vraagt je af wat Ishiguro nu precies wil zeggen. Maar na een tijdje heb je door dat deze manier van vertellen, door de ogen van Kathy, een waarde op zich heeft. Het toont hoe wij allemaal (of toch de meesten van ons) de mensen met wie we in contact komen, en zeker diegenen die dicht bij ons staan, constant taxeren, hun opmerkingen en lichaamstaal interpreteren, dus soms ook fout begrijpen, en onze eigen reacties daaraan aanpassen; dat levert een misschien bevreemdend maar uiteindelijk wel heel realistisch beeld op van hoe mensen met elkaar omgaan, voortdurend wisselend van open naar gesloten, van sympathiek naar bitsig, van liefdevol naar kregelig, van empathisch naar boos, en weer omgekeerd, (meestal) telkens opnieuw beginnend. Fascinerend hoe Ishiguro dat in beeld brengt.
En dan is er natuurlijk het meta-verhaal, waar ik hier niet veel over ga zeggen, omdat dit in de roman maar mondjesmaat wordt vrijgegeven. Laat ons zeggen dat het dit verhaal aan de ene kant een science-fiction achtig karakter geeft, hoewel het Ishiguro daar volgens mij niet echt om te doen is, en aan de andere kant volop inzoomt op een belangrijke maatschappelijk-ethische kwestie. Mijn excuses voor de vaagheid van deze omschrijving, maar anders vergal ik uw leesplezier. Dat ethische aspect is op zijn beurt bevreemdend, omdat de hoofdrolspelers zich niet bewust schijnen te zijn van de abnormale situatie waarin ze zich bevinden, tenminste, abnormaal naar onze huidige normen. Na verloop van tijd lijkt het eerder om een echte dystopie te gaan, die wat doet denken aan "A Handmaid's Tale" van Margaret Atwood.
Maar laat je niet misleiden: eigenlijk is dit noch science fiction, noch dystopie. Ishiguro heeft het in dit verhaal ten gronde over gewone mensen die worstelen met het menselijke bestaan, die maar kleine spelers zijn in een spel dat ze niet beheersen en niet begrijpen, en er het beste van proberen te maken. Prachtig hoe hij deze existentiële problematiek heeft verborgen achter een verhaal dat vooral fungeert als mistgordijn!
Voor het eerst sinds “The Remains of the Day” sprak deze schrijver me dus weer erg aan, al was het tamelijk lastig om door te zetten. Alleen spijtig van het slot, waarin Ishiguro het nodig acht alles expliciet uit te leggen. Dat doorbrak de magie die over dit verhaal hangt.. ( )
1 stem bookomaniac | May 3, 2017 |
1-5 van 10 worden getoond (volgende | toon alle)
Ishiguro is extremely good at recreating the special, oppressive atmosphere of school (and any other institution, for that matter)—the cliques that form, the covert rivalries, the obsessive concern with who sat next to whom, who was seen talking to whom, who is in favor at one moment and who is not.
toegevoegd door jburlinson | bewerkNew York Review of Books, Anita Desai (betaal website) (Nov 22, 2005)
 
The eeriest feature of this alien world is how familiar it feels. It's like a stripped-down, haiku vision of children everywhere, fending off the chaos of existence by inventing their own rules.
toegevoegd door DieFledermaus | bewerkNew York Times, Sarah Kerr (Apr 17, 2005)
 
"Never Let Me Go" is marred by a slapdash, explanatory ending that recalls the stilted, tie-up-all-the loose-ends conclusion of Hitchcock's "Psycho." The remainder of the book, however, is a Gothic tour de force that showcases the same gifts that made Mr. Ishiguro's 1989 novel, "The Remains of the Day," such a cogent performance.
 
This extraordinary and, in the end, rather frighteningly clever novel isn't about cloning, or being a clone, at all. It's about why we don't explode, why we don't just wake up one day and go sobbing and crying down the street, kicking everything to pieces out of the raw, infuriating, completely personal sense of our lives never having been what they could have been.
toegevoegd door mikeg2 | bewerkThe Guardian, John Harrison (Feb 26, 2005)
 
The story moves at an excruciatingly slow pace..., the characters are flat and unremarkable, and, worst of all, the story has been anemically imagined.
 

» Andere auteurs toevoegen (18 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Ishiguro, KazuoAuteurprimaire auteuralle editiesbevestigd
Bützow, HeleneVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fox, KerryVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kriek, BarthoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Landor, RosalynVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Novarese, PaolaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Röhrig, JohannesRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schaden, BarbaraVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Prijzen

Onderscheidingen

Erelijsten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
To Lorna and Naomi
Eerste woorden
Mijn naam is Kathy H.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Een 31-jarige vrouw kijkt aan het einde van de twintigste eeuw terug op haar schijnbaar idyllische jeugd op een afgelegen Engelse kostschool en de band die ze daar had met twee andere kinderen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Kathy is eenendertig en werkt op het platteland in een revalidatiekliniek. Ze verzorgt mensen die organen doneren. Alle donateurs zijn gekloond en zijn opgevoed met het idee dat ze na hun dertigste levensjaar meerdere organen zullen doneren tot de dood erop volgt. Kathy heeft haar vriendschap met Ruth na jaren weer op kunnen pakken toen ze haar verzorger werd na een orgaandonatie. Ook haar oude jeugdliefde Tommy komt terug in haar leven als Kathy hem na zijn tweede orgaandonatie verzorgt. Gaandeweg wordt duidelijk dat de vrienden door hun gemeenschappelijke lot en afkomst een bijzondere band hebben.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.81)
0.5 13
1 148
1.5 36
2 476
2.5 113
3 1367
3.5 371
4 2486
4.5 366
5 1722

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,191,812 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar