StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Ecce homo (1888)

door Friedrich Nietzsche

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2,062197,835 (3.7)13
Weergaloos zelfportret van de filosoof die verwachtte pas ‘postuum geboren’ te worden. Ecce homo, in 1888 vlak voor zijn geestelijke instorting voltooid, werd pas acht jaar na zijn dood (1908) voor het eerst uitgegeven, en ook nog ernstig onttakeld door Nietzsches op eigenroem bedachte zus. Nog steeds brengt de vraag hoe serieus deze met superieure ironie geschreven autobiografie moet worden genomen de grote geesten in beroering. Bijwijlen tot schaterlachen verleidend, bijwijlen tot gniffelen, vaak ook ongebreideld zelfingenomen en ronduit dreigend van toon, sleept Nietzsche de lezer mee door de dalen en pieken van zijn noodlotsgedreven, onvervangbare en schitterende bestaan in Turijn, Bazel, Bayreuth en Rome. ‘Waarom ik zulke goede boeken schrijf’, ‘Waarom ik zo slim ben’ en nog veel meer hoofdstukken dagen de lezer uit de vraag te beantwoorden of Nietzsche de hoogste graad van sarcasme had bereikt of op het randje van de waanzin balanceerde toen hij voldaan terugblikkend zijn leven en werk onder de loep nam. Ecce homo is een van de merkwaardigste autobiografieen aller tijden.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 13 vermeldingen

Engels (10)  Nederlands (3)  Spaans (2)  Italiaans (2)  Portugees (Portugal) (1)  Frans (1)  Alle talen (19)
Toon 3 van 3
Weergaloos zelfportret van de filosoof die verwachtte pas 'postuum geboren' te worden. Ecce homo, in 1888 vlak voor zijn geestelijke instorting voltooid, werd pas acht jaar na zijn dood (1908) voor het eerst uitgegeven, en ook nog ernstig onttakeld door Nietzsches op eigenroem bedachte zus. Nog steeds brengt de vraag hoe serieus deze met superieure ironie geschreven autobiografie moet worden genomen de grote geesten in beroering. Bijwijlen tot schaterlachen verleidend, bijwijlen tot gniffelen, vaak ook ongebreideld zelfingenomen en ronduit dreigend van toon, sleept Nietzsche de lezer mee door de dalen en pieken van zijn noodlotsgedreven, onvervangbare en schitterende bestaan in Turijn, Bazel, Bayreuth en Rome.
'Waarom ik zulke goede boeken schrijf', 'Waarom ik zo slim ben' en nog veel meer hoofdstukken dagen de lezer uit de vraag te beantwoorden of Nietzsche de hoogste graad van sarcasme had bereikt of op het randje van de waanzin balanceerde toen hij voldaan terugblikkend zijn leven en werk onder de loep nam. Ecce homo is een van de merkwaardigste autobiografieen aller tijden.
Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
In 1888, twee maanden voordat hij waanzinnig werd, schreef Nietzsche in drie weken tijd een wijsgerige autobiografie met als titel 'Ecce Homo' (Zie de Mens). Hoofdstuktitels als 'Waarom ik zo wijs ben' en 'Waarom ik zulke goede boeken schrijf' geven al aan dat hij in dit werk niet gehinderd werd door bescheidenheid, maar dat neemt niet weg dat de tien hoofdstukken waarin hij zijn eerder verschenen werken bespreekt, de moeite van het lezen meer dan waard zijn. Erder verscheen al een vertaling van Pé Hawinkels in de Privé-domeinreeks*. Paul Beers heeft nu voor de onvolprezen Nietzsche-bibliotheek van De Arbeiderspers een nieuwe, nauwgezette vertaling gemaakt, op basis van de 'Kritische Studienausgabe' van Colli en Montinari. In een nawoord gaat hij uitvoerig in op de onvolledigheid van de tekst, en op de vermoedelijke inhoud van de ooit vernietigde bladen.
  aitastaes | Apr 24, 2013 |
In "Ecce homo" komt Nietzsche naar voren als een blaaskaak. Hoofdstuktitels als "Waarom ik zo wijs ben", "Waarom ik zo knap ben" en "Waarom ik zulke goede boeken schrijf" zeggen genoeg. Nietzsche schreef dit boek in de herfst van 1888, enerzijds als autobiografische schets en anderzijds om iets over zijn boeken te schrijven. Hij geeft erg af op Duitsland, Duitse steden, het Duitse volk en de Duitse cultuur. In plaats daarvan roemt hij de Franse cultuur. Van Jodenhaat is niets te merken, daarom is het des te vreemder dat Nietzsche is ingelijfd bij het Nationaal-Socialisme. De inhoud is niet bijzonder, maar het is wel mooi opgeschreven, vandaar toch nog 3 sterren. ( )
  erikscheffers | Apr 16, 2012 |
Zeer zelfbewust, arrogant, hooghartig; Goede introductie tot zijn denken, een beetje schreeuwerig, maar toch goed te volgen ( )
  bookomaniac | Aug 24, 2010 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (36 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Friedrich Nietzscheprimaire auteuralle editiesberekend
Carretero Moreno, Francisco JavierVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gammeršmidts, ViktorsVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hawinkels, PéVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hollingdale, R. J.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
López Castellón, EnriqueIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Levy, OscarRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ludovici, Anthony M.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Richter, RaoulVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Tanner, MichaelIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wuthenow, Ralph-RainerNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The man of knowledge must be able not only to love his enemies but also to hate his friends.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Weergaloos zelfportret van de filosoof die verwachtte pas ‘postuum geboren’ te worden. Ecce homo, in 1888 vlak voor zijn geestelijke instorting voltooid, werd pas acht jaar na zijn dood (1908) voor het eerst uitgegeven, en ook nog ernstig onttakeld door Nietzsches op eigenroem bedachte zus. Nog steeds brengt de vraag hoe serieus deze met superieure ironie geschreven autobiografie moet worden genomen de grote geesten in beroering. Bijwijlen tot schaterlachen verleidend, bijwijlen tot gniffelen, vaak ook ongebreideld zelfingenomen en ronduit dreigend van toon, sleept Nietzsche de lezer mee door de dalen en pieken van zijn noodlotsgedreven, onvervangbare en schitterende bestaan in Turijn, Bazel, Bayreuth en Rome. ‘Waarom ik zulke goede boeken schrijf’, ‘Waarom ik zo slim ben’ en nog veel meer hoofdstukken dagen de lezer uit de vraag te beantwoorden of Nietzsche de hoogste graad van sarcasme had bereikt of op het randje van de waanzin balanceerde toen hij voldaan terugblikkend zijn leven en werk onder de loep nam. Ecce homo is een van de merkwaardigste autobiografieen aller tijden.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Nagelaten Bibliotheek: Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche heeft een Nagelaten Bibliotheek. Nagelaten Bibliotheken zijn de persoonlijke bibliotheken van beroemde lezers, ingevoerd door LibraryThing leden uit de Nagelaten Bibliotheken groep.

Bekijk Friedrich Nietzsches biografische profiel.

Zie Friedrich Nietzsche's auteurspagina.

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.7)
0.5 3
1 5
1.5 3
2 20
2.5 3
3 63
3.5 19
4 85
4.5 6
5 66

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,455,071 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar