StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Phantoms on the Bookshelves door Jacques…
Bezig met laden...

Phantoms on the Bookshelves (origineel 2008; editie 2012)

door Jacques Bonnet (Auteur), James Salter (Vertaler)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
6473035,957 (3.63)37
This study on the art of living with books considers how our personal libraries reveal our true nature, offering up delicious anecdotes along the way.
Lid:hillaryrose7
Titel:Phantoms on the Bookshelves
Auteurs:Jacques Bonnet (Auteur)
Andere auteurs:James Salter (Vertaler)
Info:The Overlook Press (2012), Edition: 2nd, 144 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen, Favorieten
Waardering:*****
Trefwoorden:non-fiction, 21st century, books about books, book collecting, bibliophilia, french literature

Informatie over het werk

Een boekenkast vol geesten door Jacques Bonnet (2008)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 37 vermeldingen

Engels (19)  Italiaans (3)  Nederlands (3)  Frans (3)  Duits (1)  Spaans (1)  Alle talen (30)
Toon 3 van 3
De manieren van ordenen (met de klassieke lijst van Georges Perec), de zucht naar reeksen, de drang, de vergelijking van het starten van een collectie-onderdeel met het planten (of in toom houden, snoeien) van een klimplant, het obscure van de schrijver vs. het bekende en vertrouwde van het personage, de vlucht, de vrijheid, de associatieve en denderende roetsjbaan van lezen en kopen, de bibliotheek als baarmoederwand, … aangevuld met de tientallen anekdotes die je in elk boek over bibliofilie tegenkomt … je leest het in een blink van een oog met dezelfde warme geruststelling en herkenning als waarmee je een bekend kinderrijmpje leest.

Bonnet is daarbij even warrig als vele andere zelfverklaarde bibliofielen of veellezers, (de zinnen drukken elkaar weg of springen over elkaar heen om ondertussen zoveel mogelijk titels (en tussen haakjes geplaatste terzijdes) te vermelden), maar hij biedt wel enkele theorieën die het lezen waard zijn en voegt bij dat alles gelukkig ook enkele illustraties van de eigen waanzin, over de eigen orde en structuur, de toegestane uitzonderingen op de regels. Enkele minder relevante terzijdes (de ‘seksboekhouding’ van Victor Hugo bvb.) kunnen de pret zeker niet drukken (en had trouwens Henry Miller niet ook zo’n boekje) (en van Henry Miller vermeldt Bonnet een boek The books in my life! Waarom hoorde ik daar niet eerder van?) (Zoals ik me ook nu pas herinner dat ik ooit eens Het papieren huis van Carlos Maria Dominguez heb gelezen, lang – maar niet al te lang – voor ik me aan zelf moet hebben bekend dat ik een boekenverzamelaar was (want anders had ik het wel gekocht, niet?))

Bonnet citeert Musil: Ik kan niet werken in een openbare bibliotheek omdat je er niet mag roken. Maar als ik thuis lees, rook ik niet. En dat zinnetje komt gevoelsmatig inderdaad erg dicht bij het verklaren van mijn bezitsdrang (al rook ik niet).

En ook Jacques Bonnet maakt (net zoals de meeste veellezers) volop aantekeningen in zijn boeken, in alle tienduizend. Ik zal het nooit begrijpen … ( )
  razorsoccam | Feb 3, 2016 |
Erg amusant boekje voor bibliomanen die door Bonnet worden ingedeeld in verzamelaars en veellezers. "Het boek is de dierbare belichaming van een emotie, of de mogelijkheid die ooit te beleven, en door het weg te doen loop je het risico het ooit te gaan missen. Waar de verzamelaar zich op het obsessieve af zorgen maakt over het vinden van de boeken die hij nog niet bezit, maakt de veellezer zich zorgen over het kwijtraken van de boeken, de herinneringen uit zijn verleden en de hoop van zijn toekomst, die hij heeft gelezen en die hij misschien ooit zal herlezen." (p. 31) Lezen is vooral een uiting van nieuwsgierigheid, misschien wel de ene allerbelangrijkste drijfveer achter iedere menselijke ontwikkeling. "Nieuwsgierigheid kent namelijk geen grenzen. Ze voedt zichzelf, is nooit tevreden met wat ze vindt, gaat altijd verder en stopt pas bij onze laatste ademtocht." (p. 32)
Bonnet overloopt hier beknopt wat elders ook al werd beschreven rond het verzamelen, klasseren, verzorgen en lezen van boeken, en alle zeer herkenbare aangename maar soms ook vervelende ervaringen die dit met zich mee brengt. Daarom zie ik dit boekje ook eerder als een opstap naar meer uitvoeriger werken in deze zin (waarvan Bonnet er meer dan genoeg vermeld om een hele tijd zoet mee te zijn). ( )
1 stem rvdm61 | Apr 20, 2014 |
De manieren van ordenen (met de klassieke lijst van Georges Perec), de zucht naar reeksen, de drang, de vergelijking van het starten van een collectie-onderdeel met het planten (of in toom houden, snoeien) van een klimplant, het obscure van de schrijver vs. het bekende en vertrouwde van het personage, de vlucht, de vrijheid, de associatieve en denderende roetsjbaan van lezen en kopen, de bibliotheek als baarmoederwand, ... aangevuld met de tientallen anekdotes die je in elk boek over bibliofilie tegenkomt ... je leest het in een blink van een oog met dezelfde warme geruststelling en herkenning als waarmee je een bekend kinderrijmpje leest.

Bonnet is daarbij even warrig als vele andere zelfverklaarde bibliofielen of veellezers, (de zinnen drukken elkaar weg of springen over elkaar heen om ondertussen zoveel mogelijk titels (en tussen haakjes geplaatste terzijdes) te vermelden), maar hij biedt wel enkele theorieën die het lezen waard zijn en voegt bij dat alles gelukkig ook enkele illustraties van de eigen waanzin, over de eigen orde en structuur, de toegestane uitzonderingen op de regels. Enkele minder relevante terzijdes (de 'seksboekhouding' van Victor Hugo bvb.) kunnen de pret zeker niet drukken (en had trouwens Henry Miller niet ook zo'n boekje) (en van Henry Miller vermeldt Bonnet een boek The books in my life! Waarom hoorde ik daar niet eerder van?) (Zoals ik me ook nu pas herinner dat ik ooit eens Het papieren huis van Carlos Maria Dominguez heb gelezen, lang - maar niet al te lang - voor ik me aan zelf moet hebben bekend dat ik een boekenverzamelaar was (want anders had ik het wel gekocht, niet?))

Bonnet citeert Musil: Ik kan niet werken in een openbare bibliotheek omdat je er niet mag roken. Maar als ik thuis lees, rook ik niet. En dat zinnetje komt gevoelsmatig inderdaad erg dicht bij het verklaren van mijn bezitsdrang (al rook ik niet).

En ook Jacques Bonnet maakt (net zoals de meeste veellezers) volop aantekeningen in zijn boeken, in alle tienduizend. Ik zal het nooit begrijpen ...

http://occamsrazorlibrary.blogspot.com/2010/04/een-boekenkast-vol-geesten.html ( )
1 stem razorsoccamremembers | May 27, 2010 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (11 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Jacques Bonnetprimaire auteuralle editiesberekend
Hemert, Eveline vanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Liebl, ElisabethVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Reynolds, SiânVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Salter, JamesIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
After owning books, almost the next best thing is talking about them.

CHARLES NODIER
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To Luiz Dantas
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
As Anthony Burgess once commented, there is no better reason for not reading a book than having it, but an exception should be made for this one, which appears at a time when books and literature as we have known them are undergoing a great and perhaps catastrophic change.

Introduction by James Salter
On 1 September 1932, the Portuguese newspaper O Século carried an advertisement for the post of librarian-curator at the Condes de Castro Guimarães Museum, in Cascais, a little town on the coast about thirty kilometers from Lisbon.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

This study on the art of living with books considers how our personal libraries reveal our true nature, offering up delicious anecdotes along the way.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.63)
0.5
1 1
1.5 1
2 4
2.5 5
3 41
3.5 19
4 46
4.5 5
5 17

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,657,543 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar