StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De logica van het moorden (2008)

door Aifric Campbell

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
12410219,799 (3.09)2
Jay Hamilton lives a comfortable life in fashionable west London, listening to the minor and major dysfunctions of the over-privileged clients who frequent his psychoanalysis practice. But the darker recesses of his own psyche would not stand up to close examination: his brother Richard, a genius professor of mathematical linguistics, was apparently killed by rent boys in Los Angeles and Jay was the first on the scene. Author Dana Flynn is determined to scratch beneath the surface while researching a biography she intends to write about Richard, and finds that Jay's professional life is as precarious as his personal relationships - he uses his clients - case studies as material for his fiction writing. Such is Jay's hunger for recognition as a creative force that he exploits the vulnerables he counsels, and a decision not to intervene when a troubled patient steals a baby, causes his past to unravel.… (meer)
  1. 00
    Door mijn schuld door Désanne van Brederode (bookmomo)
    bookmomo: Wat doet misdaad met een mens? Kernvraag in beide boeken.
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 2 vermeldingen

Nederlands (5)  Engels (5)  Alle talen (10)
Toon 5 van 5
Diverse keren gedacht het voor gezien te houden; pas ver na blz. 100 werd het interessant(er). De auteur dwaalt vaak van het pad af. Allerlei uitstapjes naar wat iemand zou kúnnen doen, hoe ie gekleed is, wat ie dacht, wat er misschien gebeurd zou kúnnen zijn. Er staan - naar mijn mening - gekunstelde zinnen in, bijv. 'Het is een proces van demystificatie dat de illusie van beheersbaarheid wekt'.
Thematiek is overigens wél interessant (linguistiek, logica, psychologie).
Het verhaal is in de derde persoon geschreven, maar soms denk je een ik-verhaal te lezen. Je weet niet altijd vanuit wiens perspectief het verhaal nu verteld wordt. Dat maakt het verwarrend.
Het boek is gebaseerd op een waargebeurde onopgeloste moord. Even was ik bang dat ook in dit boek de moord onopgelost zou blijven, maar dat blijft de lezer gelukkig bespaard: je komt wel te weten wat er nu gebeurd is.
Kortom; begin van het verhaal is een worsteling, daarna wordt het íetsje beter, maar meer dan 2 sterren vind ik het niet waard. ( )
  Cromboek | Oct 25, 2014 |
De schrijver weet het verhaal subliem en spannend te doseren.
Het is zo geschreven dat je helemaal kunt wegkruipen in de hoofdpersoon, met al z'n gedachten en gevoelens. Na lezing blijft over dat in therapie gaan niet helpt, p. 272: "het brengt u niet dichter bij de waarheid die u zocht'. ( )
  Monica10 | Aug 27, 2011 |
Lijkt de actualiteit van dieptepsychologische noties te onderzoeken. Bestaat "werken om de liefde van je (vervangende) vader/moeder te krijgen"? Is het werkelijk krachtig motief van handelen?

Ook wordt zowel de verregaande voorspelbaarheid van ons gedrag (op geleide van dat soort primitieve, krachtige motieven) als de onvoorspelbaarheid van sommige daden geponeerd.

Knap gedaan is het weinig theoretisch, meer vanuit de (lang uitgestelde) handeling oproepen van de nabuurschap van liefde en haat. In het boek verwondert iemand zich erover (ik geeft de plot niet weg) dat moorden zo'n intieme handeling kan zijn. Door de opbouw van het boek is dat moment heel krachtig.

Toch vond ik het boek wat cerebraal, schematisch opgezet. Misschien door de hoofdpersonen, een psychoanalyticus en een biografe annex speurneus. Maar ook doordat de leidende vragen van de schrijfster wat theoretisch (lijken te) zijn. ( )
  Gerard669 | Oct 19, 2010 |
Een groot voordeel van de huidige tendens om voor elke psychische klacht een pil voor te schrijven: we zijn af van die Freudiaanse nonsens over moeilijke jeugden. Fabels als dat homoseksualiteit komt door overheersende moeders en alles dat je mankeert komt doordat je moeder je vergat op te tillen toen je twee-en-een-half was. Heradem. Gelukkig liggen problemen niet zo eenvoudig. Gelukkig is het menselijk lot niet zo genadelos vastgepind. Gelukkig hoef ik me als moeder niet af te vragen of ik mijn kind een levenlang trauma aandoe als ik haar of hem, vooral hem!, nu niet optil.

Dat mensen slachtoffer worden en/of blijven door (onkundige) psychoanalyse, dat is een van de sterkste ideeën van Aifric Campbells debuut De logica van het moorden. Niet van psychoanalyse, maar door. Hun passiviteit, het idee dat ze toch niets kunnen doen aan hun lot, kan door het eindeloze herhalen van moeilijke verhalen versterkt worden. Een mooi en waar idee, volgens mij. Tegelijkertijd zet Campbell, zelf onder andere opgeleid als psychotherapeut, daar tegenover dat een goede psychoanalyse, een gestuurde hervertelling, juist ook kan leiden tot het vinden van een nieuwe taal voor gebeurtenissen uit het verleden. De nieuwe woorden, de nieuwe draai die er aan de herinneringen wordt gegeven is heilzaam, omdat de belemmring van de jeugd kan worden weggenomen.

Jay Hamilton, de duivelse psychiater die de hoofdpersoon is van deze roman, heeft het sturen van verhalen in de vingers. Zowel bij zijn patiënten als in de romans die hij onder pseudoniem schrijft, stuurt hij de verhalen als een volleert circuitrijder. Hij helpt zijn patiënten en romanpersonages het graf in, of eruit, al naargelang het hem uitkomt. Zelf wordt hij gedreven door een uiterst zwartgallig mensbeeld. Gedurende de roman wordt duidelijk dat dit mensbeeld, althans in de gedachte van Hamilton zelf, is veroorzaakt door gebeurtenissen in zijn jeugd (Ha!). Zijn achttien jaar oudere broer Robert, een briljant logicus en apert mathematicus, was ook een verborgen homoseksueel, die zijn behoeftes bevredigde in het cruisecircuit. Jay komt daar al jong achter en wordt geconforteerd met de rauwe, geweldadige kant van seksualiteit. Voeg daarbij de moederliefde die wel naar Robert vloeide, maar niet naar hem en het Freudiaanse plot ligt voor u klaar.

Dat Campbell die weg kiest is een zwakte van het boek. In een interview met Bas Heijne voor NRC Handelsblad impliceert ze dat Hamilton die jeugd misschien gebruikt als excuus, dat hem dus welbewust dat slachtofferschap goed uitkomt. Maar dat is overduidelijk een gedachte van de schepper, niet van het personage in het boek. Ik lees het althans niet terug. Dat heeft te maken met het personage van Hamilton. Uiteindelijk komt hij nergens tot leven, wordt hij nergens echt intrigerend, en dat komt omdat hij een kapstok voor ideeen blijft, geknipt uit zwart karton.

Daarom: terug naar de ideeën. Het slechts zijdelings aan bod komende idee dat anorexia te maken heeft met macht over jezelf en aandacht van de buitenwereld is intrigerend (intrigerender dan de gedachten daarover in Weg van Minke Douwesz). En daar is de tegenstelling tussen de broers. Robert gelooft in een mathematische taal, die alle ambiguïteit van natuurlijke taal kan uitsluiten, terwijl Jay juist gebruik maakt van de ambiguïteit in zijn therapieën. Campbell zet diverse opvattingen over taal goed neer, maar weet ze te weinig met elkaar in conflict te brengen. Bovendien leidt Robert zelf een hoogst ambigu leven, maar dat blijft helaas ook onderbelicht. Al met al laat het boek de indruk achter dat Campbells brein een goudmijntje is, maar dat ze de verkeerde gereedschappen gebruikt om tot het schitterende spul te komen.

Interessantere gedachten over schuld en schuldigen, over jeugd en leven, over wat waar is en wat werkelijkheid las ik in Door mijn schuld van Desanne van Brederode.
  bookmomo | Apr 22, 2010 |
in genre ( )
  Honisoitquimalypense | May 1, 2013 |
Toon 5 van 5
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Aifric Campbellprimaire auteuralle editiesberekend
Lenders, NanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
I don't claim that my novels are truth - I claim that they are fiction, out of which a kind of truth emerges. And I keep in my mind specifically that what I am writing is fiction because I am interested in truth - absolute truth - and I don't pretend that what I'm writing is more than an imaginative extension of the truth - something inventive... But simply because one puts it out as a work of fiction then one is not a liar. I do think that this ought to be recognised by people. People get very annoyed if you say, look here, Goldilocks and the three bears is a pack of lies.

- Muriel Spark
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To Mac
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
When Jay opened his front door, Cora slunk past him down the hallway like a sleepwalker groping through a familiar terrain.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Jay Hamilton lives a comfortable life in fashionable west London, listening to the minor and major dysfunctions of the over-privileged clients who frequent his psychoanalysis practice. But the darker recesses of his own psyche would not stand up to close examination: his brother Richard, a genius professor of mathematical linguistics, was apparently killed by rent boys in Los Angeles and Jay was the first on the scene. Author Dana Flynn is determined to scratch beneath the surface while researching a biography she intends to write about Richard, and finds that Jay's professional life is as precarious as his personal relationships - he uses his clients - case studies as material for his fiction writing. Such is Jay's hunger for recognition as a creative force that he exploits the vulnerables he counsels, and a decision not to intervene when a troubled patient steals a baby, causes his past to unravel.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.09)
0.5
1 3
1.5 1
2 2
2.5 1
3 12
3.5 6
4 6
4.5
5 2

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,373,929 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar